چرا کره‌جنوبی به سراغ افزایش ظرفیت پزشکی رفته است؟

تهران - ایرنا - کره‌جنوبی در حالی اقدام به افزایش ظرفیت پزشکی می‌کند که سرانه پزشکی این کشور دو برابر ایران و میانگین سنی پزشکان آن جوان‌تر از ایران است.

به گزارش خبرنگار گروه جامعه ایرنا، بیش از سه هفته است که اعتصابات پزشکان کره‌ای به تیتر یک رسانه‌های جهان تبدیل شده است. این اعتصابات باعث تعویق در برخی از عمل‌های جراحی و خدمات بیمارستان‌های کره نیز شده است.

در مقابل اما دولت کره با اطمینان از تصمیم خود دفاع کرده و پزشکان متحصن را تهدید به محرومیت‌های شغلی کرده است. پیش از این نخست‌وزیر کره‌جنوبی در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که ریشه‌ی این تصمیم به موج بازنشستگی پزشکان این کشور برمی‌گردد.

براساس برآوردها کره‌جنوبی در سال‌های آینده نیز با افزایش بیش از پیش سالمندی روبرو می‌گردد. در نتیجه بار درمانی بیش‌تری روی دوش نظام بهداشت و درمان این کشور قرار خواهد گرفت. این در حالی است که تربیت هر پزشک متخصص دست کم ۱۰ سال به طول می‌انجامد.

پزشکان ایرانی، سالمندتر از کره نگاهی به توزیع سنی پزشکان کره‌جنوبی نشان می دهد که بیش از ۴۰ درصد آن‌ها در بازه سنی ۳۰ تا ۴۰ سال قرار دارند. اما توزیع آن‌ها در رشته‌های مختلف یکسان نیست. به‌گونه‌ای که در تخصص‌هایی هم چون جراحی قفسه سینه، جراحی مغز و اعصاب، جراحی کودکان و زنان‌وزایمان با کمبود شدیدی روبرو هستند.

شین اونگ جین، رئیس انجمن جراحان کره، با بیان این‌که میانگین سنی جراحان به ۵۳ سال رسیده است، می‌گوید: «جراحان در دهه ۵۰ زندگی خود چاره ای جز ترک این رشته در ۱۰ سال آینده نخواهند داشت و بحران جراحی ناگزیر در آن زمان رخ می دهد.» از سوی دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد که پزشکان ایرانی با میانگین سنی ۴۶.۵ سال، سالمندتر از پزشکان کره‌ای با میانگین ۴۴ سال هستند. علاوه بر این تعداد پزشکان بالای پنجاه سال ایرانی حدود ۱.۹ برابر پزشکان بالای ۵۰ سال کره‌ جنوبی است.

سالمندی ایران، سریع‌تر از کره در سال‌های اخیر هشدارهای زیادی در مورد موج سالمندی در ایران مطرح شده است. دکتر دلبری، رئیس انجمن طب سالمندی کشور، با اشاره به رشد فزاینده تعداد سالمندان در کشور، معتقد است: «سرعت سالمند شدن افراد در جامعه ما منحصر به فرد است؛ در کشورهای توسعه یافته‌ زمان لازم برای دو برابر شدن جمعیت سالمندی بیش از ما است چنانکه این سرعت رشد دو برابر شدن از ۱۰ به ۲۰ درصد، در فرانسه ۱۲۰ سال، ‌ در کشور سوئد ۹۰ سال و در آمریکا ۷۵ سال طول کشیده است، اما سرعت دو برابر و سه برابر شدن جمعیت سالمندی در کشور ما بسیار نگران کننده است و بر همین اساس تخمین‌ها بر آن است که در سال ۱۴۳۰ ما ۳ برابر جمعیت فعلی سالمند خواهیم داشت.» مقایسه روند سالمندی در ایران و کره نیز تایید کننده این ادعاست.

چرا که طی ده سال اخیر تعداد سالمندان ایران ۶۳ درصد و تعداد سالمندان کره، ۵۳ درصد افزایش را تجربه کرده است. البته کماکان تعداد سالمندان کره‌ای از سالمندان ایرانی بالاتر است. اما سرعت بالای رشد تعداد سالمندان در ایران نشان از آن دارد که کشور فرصت کم‌تری برای آمادگی در برابر این پدیده خواهد داشت.

آیا افزایش ظرفیت پزشکی به نفع کشور است؟ بیش از چهار سال است که بحث افزایش ظرفیت پزشکی در کشور مطرح است. سال ۱۴۰۰ بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی، با ابلاغ یک قانون، وزارت بهداشت را مکلف به اجرای قانون افزایش ظرفیت پزشکی کرد. حال پس از دو سال، مسئولان این وزارتخانه با استناد به برخی کمبودهای آموزشی و رفاهی، به دنبال توقف این قانون هستند.

این در حالی است که افزایش ظرفیت پزشکی یک راه‌حل جهانی برای جبران کمبود پزشک است. کما اینکه کره جنوبی برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز برای جامعه سالمند خود تصمیم گرفته که در سال آینده ۶۰ درصد به ظرفیت پذیرش پزشکی بیافزاید.

با این وجود، برخی مدیران کم‌کاری خود را به پای امکانات نوشته و رای به توقف قانون می‌دهند. حال آن‌ که وزارت بهداشت، به عنوان متولی سلامت کشور، خود مسئول تأمین و ایجاد این امکانات و تجهیزات است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha