به گزارش ایرنا، دهمین دوره جام ملت های آسیا سال ۱۹۹۲ میلادی در ژاپن برگزار شد. در این دوره تیم ایران با هدایت علی پروین راهی سرزمین آفتاب شد اما اتفاقاتی در طول مسابقات رخ داد که باعث حذف زودهنگام ایران از این دوره مسابقات شد. بازیها در ۲ گروه چهار تیمی برگزار شد. ایران با تیمهای ملی فوتبال کرهشمالی، امارات و ژاپن میزبان همگروه شد. ایران تا روز پایانی رقابتها شانس اول صعود بود اما اتفاقاتی رخ داد تا تیم کشورمان حذف شود.
ایران در بازی نخست خود برابر کرهشمالی به برتری ۲ بر صفر رسید اما نتوانست بر امارات متحده عربی غلبه کند. تیم ایران علیرغم یک بازی برتر در برابر امارات به تساوی بدون گل رسید. دیدار پایانی ایران برابر تیم ژاپن بود تیمی که میزبان مسابقات به شمار میرفت و به دنبال برگزاری نخستین جشن قهرمانی بود.
جایزه پروین برای باخت امارات
تیم ایران در نخستین دیدار مرحله گروهی مسابقات جام ملتها با نتیجه ۲ بر صفر از سد کره شمالی گذشته بود و برای حضور در مرحله حذفی نیاز به یک تساوی داشت حتی باخت امارات در برابر کرهشمالی میتوانست ایران را به عنوان تیم سوم راهی دور حذفی کند اما ۱۰ دقیقه جهنمی در دیدار کره و امارات گذشت. کرهشمالی که در آن زمان از قدرتهای فوتبال آسیا بود تا دقیقه ۸۰ از حریف جلو بود اما در ۱۰ دقیقه ۲ گل دریافت کرد و تا امارات برنده دوئل حساس گروه A شود.
پروین که از حساسیت بازی برابر ژاپن و نتیجه بازی امارات و کرهشمالی آگاه بود اعلام کرد هر بازیکنی که بتواند خبر باخت امارات را به او برساند ۵۰۰ دلار پاداش خواهد گرفت. خبر باخت امارات هیچگاه به پروین نرسید و در نهایت تیم ملی ایران با شکست برابر ساموراییها از گردونه مسابقات حذف شد.
تیمهای ملی امارات و ژاپن با چهار امتیاز به مرحله حذفی رسیدند و ایران تنها با کسب سه امتیاز به تهران بازگشت.
تعویض ممنوع بود
در دهمین دوره جام ملتهای آسیا تعویض بازیکن در مرام علی پروین جایی نداشت. او با یک ترکیب ۱۱نفره ثابت کارش را در مسابقات آغاز کرد و با همان ترکیب بازی را به پایان رساند.برخی از بازیکنان آن زمان بعدها در خاطرات خود اعلام کردند چون ترکیب اولیه موفق به شکست کرهشمالی شده بود پروین آن را حفظ کرد و در نهایت یکی از دلایل باخت تیم همین راهبرد بود. البته پروین در دوران ورزشی خود هیچگاه دلیل چنین کاری را بیان نکرد و این یکی از اسرار مهم فوتبال ایران است.
داور روی اعصاب بازیکنان
با اعلام نام جمال شریف سوری به عنوان قاضی حساس ترین دیدار گروه ایران موجی از اعتراض علیه این داور از سوی تیم ایران شکل گرفت اما تغییری در آن تیم داوری ایجاد نشد. به گفته بازیکنان آن زمان تیم ملی جمال سوریهای با ایرانیها رابطه خوبی نداشت و این یک بار منفی برای تیم بود. این داور ابتدا جمشید شاهمحمدی را اخراج کرد و در ادامه با سوتهای خود موجب به هم ریختن تمرکز بازیکنان تیم ایران شد. البته این سوتها پایان خوشی برای او نداشت و قاضی سوریها در نهایت با چک و لگد بازیکنان ایران زمین را ترک کرد.
هرچند او بعدها در ایران حضور یافت و قضاوت دربی پایخت بین استقلال و پرسپولیس را برعهده داشت.
محرمی زد، پیوس تاوان داد
ژاپن میزبان با کمک تماشاگران و سوتهای ممتد داور نبض بازی را در دست گرفته بود و در دقیقه ۸۸ کازویوشی میورا تیر خلاص را بر رویای یاران پروین زد. بعد از این گل بازیکنان ایران احساسی شدند و حتی به داور بازی نیز حمله کردند. مجتبی محرمی که به شیطنت در زمین فوتبال معروف بود از پشت به داور لگد زد و دور شد. داور بازی بعد از این لگد فرشاد پیوس را به اشتباهی اخراج کرد.
جمال شریف دقایقی بعد مرتضی کرمانیمقدم را اخراج کرد. کرمانی مقدم در آن بازی به صورت داور سوری سیلی زد تا به زعم خود انتقام سوتهای جهتدار علیه ایران را از وی بگیرد. نادر محمدخانی نیز به خاطر حواشی ایجاد شده در کنار زمین اخراج شد و بازیکنان ایران بعد از این بازی با محرومیتهای سنگینی روبهرو شدند.
خشم پروین و ترس بازیکنان
باخت تیم ملی فوتبال ایران برابر ساموراییها و حذف از جام ملتهای آسیا موجب خشم علی پروین سرمربی تیم شد. پروین که به ادبیات خاص علیه بازیکنان معروف بود در پایان آن تورنمنت اجازه خرید را به بازیکنان نداد. بازیکنان تیم ملی به خاطر نمایش درخشان در ۲ بازی نخست تنها ۱۰۰ دلار پاداش گرفته بودند و حتی جرات هزینه کردن آن پول را هم نداشتند تا با چمدانهای خالی راهی تهران شوند.
آن زمان تعصب به پیراهن تیم جایگاه خاصی داشت. اعضای تیم به خاطر آن تعصب بود که حضور در بازار ژاپن برای خرید را مایه شرمساری میدانستند.
در پایان آن تورنمنت ژاپن نخستین قهرمانی خود را در آسیا جشن گرفت. البته مسابقات سال ۱۹۹۲ پایان درخشش ساموراییها نبود بلکه آغازی بر نسل جدید این کشور بود که در چهار دوره موفق به فتح قله افتخار قاره آسیا شدند.
نظر شما