به گزارش ایرنا، زلزله بم که از آن به عنوان مرگبارترین زلزله تاریخ کشور یاد میشود تلنگری شد تا مسوولان به موضوع توسعه شهری و مقاومسازی ساختمانهای فرسوده توجه بیشتری داشته باشند.
مطابق آمارها بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار سقف ناپایدار در سراسر کشور شناسایی شده است که نزدیکبه ۱۰ میلیون نفر زیر این سقفهای ناپایدار که سازهای ندارند، زندگی میکنند و در معرض خطر قرار دارند. یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد از آنها در بافت فرسوده قرار دارند.
در این راستا شرکت بازآفرینی شهری ایران به عنوان متولی نوسازی بافتهای فرسوده برنامههای مختلفی برای نوسازی مسکنهای واقع در بافت فرسوده در دست اجرا دارد، با این هدف که دیگر هیچ سقف لرزانی وجود نداشته باشد و با وقوع زلزله شاهد فاجعهای شبیه آن چه در بم رخ داد نباشیم.
موضوع بازآفرینی شهری، شامل سه بخش نوسازی بافتهای فرسوده، ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی (بافت حاشیهای) و مرمت و مقاومسازی بناهای تاریخی است.
بر اساس شاخصهای شورای عالی معماری و شهرسازی ایران، افزون بر ۱۶۷ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری شامل بافت فرسوده میانی، بافت تاریخی فرسوده و سکونتگاه غیررسمی در کشور وجود دارد.
اردبیل؛ ایستگاه دهم افتتاح واحدهای نوسازی شده
امروز (شنبه، نهم دیماه) همزمان با سفر «مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی به استان اردبیل ۲۶۰ واحد نوسازی شده در این استان تحویل متقاضیان شد.
این، دهمین مورد از سلسلهافتتاحهای واحدهای نوسازی شده بافت فرسوده شهرها بود که در شهر اردبیل به انجام رسید.
سابقه افتتاح واحدهای نوسازی شده بافتهای فرسوده
نخستین بار افتتاح این واحدها در دولت سیزدهم به دهه فجر سال ۱۴۰۰ باز میگردد؛ جایی که ۱۲ هزار و ۳۲۰ واحد به بهره برداری رسید.
پس از آن در هفته دولت سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۳ هزار واحد نوسازی شده در بافتهای فرسوده، تحویل متقاضیان شد.
در گام سوم، خرداد ماه امسال و همزمان با ایام الله آزادسازی خرمشهر، پنجهزار و هشت واحد افتتاح شد.
همچنین در هفته دولت امسال نیز ۱۹ هزار و ۲۸۰ واحد دیگر بهطور همزمان افتتاح و تحویل متقاضیان شد.
در ادامه و طی سفر استانی دولت به استان فارس، شاهد بهره برداری از ۶۶۵ واحد، در سفر استانی دولت به استان کردستان افتتاح ۶۰۰ واحد، همچنین طی سفر استانی دولت به استان چهارمحال و بختیاری تحویل ۱۰۸ واحد، در سفر استانی دولت به استان البرز افتتاح یکهزار و ۶۰۰ واحد و بالاخره در سفر استانی دولت به استان گلستان، بهره برداری از یکهزار و ۷۲۰ واحد نوسازی شده در بافتهای فرسوده اجرایی شد.
امروز و با افتتاح ۲۶۰ واحد نوسازی شده در اردبیل، مجموع افتتاحهای واحدهای نوسازی شده در دولت سیزدهم و در بافتهای فرسوده شهری به ۵۴ هزار و ۶۰۱ واحد میرسد.
به گزارش ایرنا، در ۲ سال گذشته دولت تلاش کرده با تصویب بستههای تشویقی مختلف از جمله بسته ۱۹ بندی شهرسازانه و پرداخت تسهیلات نوسازی، ودیعه اسکان و حمایت از شهرداریها به عنوان شرکای راهبردی دولت در عرصه نوسازی مسکن در این مناطق و دعوت از انبوهسازان و سازندگان خرد برای حضور فعالانهتری در این مناطق، سرعت نوسازی بافتهای فرسوده را در سطح کشور شتاب بخشد.
برخی مشوقها بهمنظور تسریع در نوسازی واحدها
در این راستا، یکی از مشکلات این است که افراد ساکن در مناطق یاد شده، بهتنهایی قادر به نوسازی واحدها نیستند و حتی توان بازپرداخت وام ارزان قیمت را نیز ندارند.
بر این اساس دولت به دنبال آن است تا افرادی که توانایی فنی- مالی و اجرایی دارند را تشویق به مشارکت در این کار کند. این افراد که به آنان «توسعهگران» اطلاق میشود شامل انبوهسازان، سازندگان خرد و سرمایهگذاران هستند که عمدتا به دلیل نبود توجیه اقتصادی لازم وارد چنین پروژههایی نمیشوند و باید مورد حمایت قرار بگیرند.
برپایه این گزارش، در قانون بودجه امسال برای بافت فرسوده ظرفیت های خوبی فراهم آمده و ۱۳ هزار میلیارد تومان برای این موضوع درنظر گرفته شده است.
مشوق ۱۹ بندی یاد شده، اسفند ماه سال گذشته لازم الاجرا شده و اکنون نزدیک به ۱۷۰ شهر در حال اعمال آن هستند، همچنین این مشوقها در ۵۰۰ شهر دیگر نیز در حال عملیاتی شدن است.
مطابق بندی که در قانون برنامه هفتم توسعه به تصویب رسیده است، صدور پروانه برای بافتهای فرسوده حداکثر سه ماهه خواهد شد و در صورت تاخیر شهرداریها از مدت زمان سه ماهه، ترک فعل و تخلف است.
متقاضیان نوسازی بافتهای فرسوده میتوانند همانند نهضت ملی مسکن از تسهیلات نوسازی استفاده کنند. در بخش غیرحمایتی، میزان و سقف تسهیلات در نظر گرفته شده ۴۵۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۲۰ ساله در تهران تعیین شده است.
امروز هر شهرداری بسته به شهر، میتواند بسته تشویقی تکمیلی تدوین و اجرایی کند که تاکنون ۷۰ شهرداری از جمله شهرداری تهران نسبت به این مهم اقدام کردهاند.
بند ۳ تبصره ۱۱ این بخش به دولت اجازه می دهد افرادی که واحد فرسوده دارند بتوانند ملک فرسوده خود را بدهند و به جای آن زمین با ۴۰ درصد تخفیف یا واحد نوساز در جای دیگری بگیرند.
اکنون ۳۰ درصد واحدهای مسکونی مستقر در سکونتگاههای غیررسمی و محلات محروم حاشیهای سند دارند و ۷۰ درصد سند ندارند که واحدهای بدون سند، به شرط آنکه ساخت عیانی آنها مربوط به قبل از اول فروردین ۱۳۹۴ باشد، سه ماه فرصت دارند همه ادله خود را برای مالکیت این واحدها و تقاضای صدور سند رسمی در سامانه تسهیلات بازآفرینی به نشانی facility.udrc.ir بارگذاری کنند.
نظر شما