به گزارش خبرنگار ایرنا، شماری از گندمکاران ساری، میاندورود، نکا، بهشهر و گلوگاه در شرق مازندران می گویند: نامرغوب بودن بذر تحویلی گندم به آنها باعث شده با وجود کشت و هزینه سنگین شخم و شیار و مصرف کود و سم، بذر خوب رشد نکرده و سبز نشود.
آنان خواستار جبران خسارت از سوی شرکت عرضه کننده بذر نامرغوب و جهاد کشاورزی شهرستان ها شدند.
یکی از گندمکاران شهرستان میاندورود با اظهار این که کمبود بذر سبب شد تا برخی از کشاورزان از بذر شرکت معرفی شده از جهاد کشاورزی خریداری کنند، گفت : متاسفانه ۲۰۰ کیلو بذری که بابت آن حدود ۵۰ میلیون ریال پرداخت کردم و کاشتم، سبز نشده است.
علی نوروزی با توضیح این که کشاورزانی که از بذر گندم نامرغوب استفاده کردند، هزینه سنگینی را بابت شخم و شیار، کودهای شیمیایی و کارگری متقبل شدند، ادامه داد: برای هر هکتار مزرعه گندم تا مرحله کاشت، حدود ۱۳۰ میلیارد ریال هزینه شده است.
وی گفت: برای هر هکتار ۴۰ میلیون ریال شخم و شیار و دیسک خاک به عنوان دستمزد تراکتور و حدود ۲۵ میلیون ریال نیز برای کودهای پتاس و فسفات پرداخت هزینه شده است.
تایید خسارت ناشی از توزیع بذرگندم نامرغوب به حدود ۷۰ هکتار از مزارع شرق مازندران
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز ضمن تایید گلایه و نارضایتی گندمکاران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بذر خریداری شده توسط کشاورزان منطقه شرق استان از یک شرکت، نامرغوب بوده که متاسفانه زیر کشت هم رفت.
خلیل حقیقی توضیح داد: فشار های بیش از اندازه و غیر متعارف کمبود بذر سبب شد تا ۲۰۰ تن بذر پیش از رسیدن به جواب آزمایش بین کشاورزان منطقه توزیع شود، موضوعی که سبب شد تا بذر کاشته شده در ۷۰ هکتار از اراضی منطقه فقط ۴۰ تا ۶۰ درصد سبز شوند.
کشت پائیزه گندم در زمین های دیمزار از اواخر مهر آغاز می شود و این محصول استراتژیک در زمین های شالیزاری نیز از دهه اول آبان زیر کشت می رود.
وی با اظهاراین که زمین های که تا ۶۰ درصد سبز شدند با مدیریت تغذیه به مرحله مناسبی از ادامه داشت و برداشت خواهد رسید، بیان داشت: طبق برنامه با هدف جبران خسارت، کارشناسان زراعت مستقر در مراکز خدمات کشاورزی با بررسی های میدانی کمک کار گندمکاران خسارت دیده هستند.
وی تصریح کرد: برنامه های جبران خسارت را از طریق شرکت توزیع کننده بذر نامرغوب و جهاد کشاورزی شهرستان پیگیری می کنیم.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران گفت: از ابتدای فصل کاشت گندم، جهاد کشاورزی مازندران به دلایلی با مشکلات کمبود بذر گواهی شده و مادری گندم مواجه بود و این موضوع را به وزارتخانه و مسوولان استان اعلام کردیم و حتی همه رایزنی ها را با استان های گندم خیر از جمله گلستان. فارس و اردبیل نیز شد.
حقیقی بذر مورد نیاز گندم برای حدود ۶۰ هزار هکتار مزارع مازندران را سه هزار و ۵۰۰ تن اعلام کرد و ادامه داد: با مکاتبات متعدد ۲ هزار و ۵۰۰ تن بذر گواهی شده گندم از استان های ذکر شده تامین شد.
وی گفت؛ فشار های متعدد کمبود بذر سبب شد تا یکی شرکت ها البته با هماهنگی جهاد کشاورزی و سازمان غله و بازرگانی مازندران حدود ۲۰۰ تن بذر را از سیلو خریداری کند و مقرر شده بود نت این بذر قبل از توزیع، مورد آزمایش قرار بگرد.
وی ادامه داد: متاسفانه به دلیل فشارهای زیاد، پیش از رسیدن به جواب آزمایش چگونگی عملکرد، بذر بین شماری از کشاورزان توزیع و کشت شده است.
حقیقی تصریح کرد: کشاورزان خسارت دیده نگران نباشند چراکه شرکت توزیع کننده در کنار سازمان جهاد کشاورزی علاوه بر ارایه خدمات فنی کشاورزی، نسبت به تامین بذر مرغوب جدید و کشت و کار حمایت های مالی را انجام می دهد.
به گفته مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران، امسال زمین هایی که بذر گندم را کشت و تولید می کردند، در اثر تغییرات اقلیمی دچار مشکلات شدند و نتوانستهاند به تعهدات خود عمل کنند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر شرکت بزرگی که زمین قابل توجه و مستعد تولید بذر مادری گندم مازندران را در اختیار دارد و متعهد به تامین بذر گواهی شده است، امسال به دلایلی از ارایه بذر به سازمان خود داری کرده است.
طبق آمار در سال زراعی گذشته ۵۸ هزار هکتار سطح از زمین های مازندران زیر کشت گندم رفت و ۱۱۸ هزار تن گندم از کشاورزان مازندران به صورت تضمینی خریداری شده است.
هر ساله حدود ۱۸۰ هزار هکتار از زمین های خشکه زاری و شالیزارهای استان زیر کشت انواع محصولات پاییزه از جمله گندم، جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزیجات می رود که در این میان جا به جایی بین کشت دانه روغنی کلزا، گندم و شبدر در سطح ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار هکتار که محور توسعه کشت پاییزه استان محسوب می شوند، انجام می گیرد.
نظر شما