۱۸ آبان ۱۴۰۲، ۲۰:۰۹
کد خبرنگار: 2105
کد خبر: 85286173
T T
۴ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

یاقوت‌های پیچیده در پیچ‌های اورامان + فیلم

۱۸ آبان ۱۴۰۲، ۲۰:۰۹
کد خبر: 85286173
یاقوت‌های پیچیده در پیچ‌های اورامان + فیلم

سنندج-ایرنا- انار امروز دیگر هزار یاقوت اورامانات است و به نامی نام آشنا بین مردم تبدیل شده و نه تنها خود محصول بلکه فرآورده های آن، هم چون رب انار هم طرفداران زیادی پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، از سنندج باید ۷۰ کیلومتر را طی کنید تا به سروآباد برسید و از آنجا هم بعد از گذشتن از چند روستا و مسافت حدود ۱۰ کیلومتری که بخشی از آن خاکی بود، به روستای دله مرز می رسید.

روستایی که در دل کوهستان زیبا و سربلند شاهو قرار گرفته است و مردم این روستاها به کار کشاورزی اشتغال دارند و باغات آنها از سالیان دور تاکنون بر سطوح شیبدار ایجاد شده است که این امر هم به حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش آن و هم منبع درآمدی برای روستاییان منجر شده است.

هرچند در ایران مردم انار را بیشتر با انار ساوه می شناسند و این شهر بیشترین سطح باغات و تولید این محصول را در کشور دارد ولی رقم انار اورامان هم این روزها برای خود جایگاهی بین مصرف کنندگان پیدا کرده است.

تولید انار در اورامانات به چندین دهه پیش بر میگردد ولی میزان تولید و سطح باغات آن زیاد نبود و تنها به مصرف مردم روستاهای اطراف می رسید و بتدریج به بازار دیگر شهرهای استان راه یافت و همین موجب ترغیب بیشتر باغداران به کشت نهال انار و تولید بیشتر شد.

شاید بتوان گفت اوج این معرفی به برگزاری نخستین جشنواره انار اورامان در روستای سلین به همت جهاد دانشگاهی استان مهر ماه سال ۱۳۹۷ برمی گردد که رسانه های مختلف حاضر در این برنامه با انعکاس ظرفیت های تولید انار این منطقه توانستند گامی در راستای شناساندن هرچه بیشتر این محصول بردارند.

پنج سال از برگزاری دوره نخست این جشنواره می گذرد و دومین دوره آن به همت سازمان جهاد کشاورزی کردستان و فرمانداری سروآباد در روستای دله مرز از توابع این شهرستان جمعه ۱۸ آبان برگزار شد که استقبال از این دوره هم مانند دیگر جشنواره هایی که در کردستان اجرا می شود، بی نظیر بود و مردم از اقصی نقاط کشور در آن حضور پیدا کرده بودند.

کردستان سرزمین جشن و جشنواره

استاندار کردستان در این جشنواره مردمان دیار هورامان را در استقامت همچون کوه کوسالان و در زلالی و پاکی همچون رودخانه سیروان توصیف کرد و گفت: کردستان امروز سرزمین جشن و جشنواره و برادری و در کنار هم بودن است.

زارعی‌کوشا ادامه داد: سال گذشته جاده مسیر روستای ژێرێژه تا دله آسفالت شد و تا سال آینده هم ادامه این مسیر تا دله مرز انجام خواهد شد.

وی بیان کرد: زمین چمن مصنوعی در کنار رودخانه سیروان هم تا پایان سال جاری ایجاد و تا دو ماه آینده هم مشکل آنتن دهی این مسیر برطرف می شود.

روستای دله مرز براساس آخرین آمار جمعیتی برمبنای اعلام مرکز بهداشت در سال ۱۴۰۲ تعداد ۷۳ خانوار و ۲۳۴ نفر سکونت دائم دارند.

خانه های این روستا بافتی پلکانی دارد و اقتصاد مردمان آن بر پایه زراعت، باغبانی، دامداری، پرورش زنبورعسل و صنایع دستی است.

آب مورد نیاز کشاورزان این روستا از رودخانه سیروان تامین می شود و در بین محصولاتی که کشت می کنند انار و فراورده هایش مهمترین آن است.

هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی دیم سروآباد آبی می شود

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم در این جشنواره اظهار کرد: سروآباد ۱۲ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که هفت هزار هکتار آن باغ است.

پیمان اسکندری ادامه داد: هشت میلیون مترمکعب آب از سد داریان و ۲۲ میلیون مترمکعب از سیروان به اراضی کشاورزی سروآباد اختصاص داده شده است.

وی اضافه کرد: در راستای مصوبات دومین سفر رییس جمهور به استان در مسیر هشت روستایی که ایستگاه پمپاژ در آن تعریف شده که ۲ مورد از آن تملک شده و مابقی هم در دست اقدام است یک هزار و ۲۰۰ هکتار آبی می شوند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: توسعه باغات و پرورش ماهیان و همچنین ظرفیت گردشگری کشاورزی در این منطقه وجود دارد.

راه اندازی ۲ بازارچه در ۲ روستای سروآباد برای عرضه محصولات کشاورزی

فرماندار سروآباد ضمن محکوم کردن جنایت رژین صهیونیستی در غزه، اظهار کرد: پروژه های نیمه تمامی هم چون قطار سنندج، فرودگاه سقز و چند پروژه آبرسانی و ایستگاه پمپاژ دهکانان سروآباد بعد از یک دهه در این دولت به ثمر نشسته است.

زارعی این اقدامات انجام شده مستلزم تشویق مردمی خواند و افزود: مردم زحمتکش و غیور استان هم با مشارکت و همراهی خود از مدیران برای انجام کار بیشتر و بهتر حمایت کردند.

وی با اشاره به اینکه از هفت هزار و ۳۰۰ هکتار از باغات انار استان چهار هزار و ۳۰۰ هکتار آن در شهرستان سروآباد قرار دارد، بیان کرد: از ۱۰ هزار تن تولید انار در کردستان هم هفت هزار تن آن از باغات سروآباد تولید و برداشت می شود.

فرماندار شهرستان سروآباد با اعلام اینکه بازارچه در روستاهای حسین آباد و دهکانان برای عرضه محصولات کشاورزی در شهرستان سروآباد راه اندازی می شود، گفت: با ایجاد این بازارچه ها باغداران بدون واسطه و وجود دلال می توانند محصولات خود را به بازارهای استان و خارج از کشور عرضه کنند.

زارعی یادآور شد: در راستای جشنواره انار توسعه این باغات با هدف رونق تولید و توسعه گردشگری کشاورزی و کارآفرینی در این شهرستان را پیگیری می کنیم.

وی ادامه داد: از اهداف مهم این جشنواره توسعه فرآورده های جانبی انار و معرفی آیین و فرهنگ مردم منطقه و ظرفیت های گردشگری آن تجلیل از باغداران نمونه است.

شهرام رفیق دوست، دهیار روستای دله مرز در این جشنواره اظهار کرد: این جشن سرآغاز توجه مسئولان به این منطقه خواهد بود که در زمینه زیرساختی با مشکلات زیادی مواجه است.

وی ادامه داد: وقتی راه های دسترسی و پل های ارتباطی بین روستاهای این منطقه بازسازی و بهبود پیدا کنند بی شک شاهد مهاجرت معکوس خواهیم بود.

یکی از مشکلات روستای دله مرز افزون بر آسفالت نبودن راه دسترسی آنها، نداشتن پزشک و مرکز بهداشت، عدم آنتن دهی تلفن همراه بود که این مسئله از عوامل اصلی در تاخیر در انعکاس اخبار مربوط به این جشنواره از سوی اهالی رسانه به ویژه خبرنگاران خبرگزاری ها بود و بماند دیگر مسائلی که در نتیجه نبود این زیرساخت مهم برای اهالی و مسافران پیش می آید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha