به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران ضمن تبریک میلاد با سعادت پیامبر اسلام (ص) و میلاد امام جعفر صادق (ع) اظهار داشت: امیدواریم شاهد انسجام اسلامی میان کشورهای مسلمان باشیم تا همگی از شر فتنه های نظام سلطه و دشمنان اسلام در امان باشند و با وحدت بیشتر جایگاه اثرگذار خودشان را داشته باشند.
وی در خصوص مذاکرات لغو تحریمها گفت: بارها اعلام کردیم که به روند مذاکرات برای بازگشت مسؤولانه همه طرف ها به برجام پایبند هستیم و روند مذاکره را فرایند مناسبی برای این مهم میدانیم و گفتوگوهای غیرمستقیمی با نمایندگان آمریکا هم انجام شده و کشورهای دوست هم ابتکار عملهایی را برای نزدیک کردن دیدگاه طرفها مطرح کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: توافق مد نطر ما همان توافق برجام ۲۰۱۵ هست که ایران به تعهداتش در آن چارجوب عمل کرد و اروپا و آمریکا متأسفانه شانه خالی کردند و آمریکا هم یکجانبه از آن خارج شد.
کنعانی بیان کرد: ابتکار عمل عمان توافق جدید نیست و منظور از این ابتکار مجموعه اقداماتی برای نزدیک کردن دیدگاه طرفین و بازگشت طرفها به اجرای تعهداتشان است و ایران هم از تلاشهای با حسن نیت کشورهای دوست برای بازگشت متعهدانه همه طرفها به برجام استقبال و حمایت میکند.
وی افزود: اگر طرف مقابل برای بازگشت مسؤلانه به برجام اراده داشته باشد ایران هم آمادگی دارد تا در این مسیر کمک کند و ما به روند دیپلماسی برای توافق پایبند هستیم، اما در عین حال تلاشهای دیپلماتیک خود را به برجام و توافق گره نمیزنیم و مسیر خنثی سازی تحریمها را هم دنبال میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: روند دیپلماسی و تبادل پیامها باز هست و ادامه دارد. طرحهای مطرح شده صرفا ابتکار عملهایی برای بازگشت مسؤولانه طرفها به برجام است و نه چیزی بیشتر از آن و ما هم از ابتکار عمل کشورهای دوست برای نزدیک شدن دیدگاه طرفها همچنان استقبال میکنیم.
وی ادامه داد: شرایط فعلی در برجام نتیجه عدم پایبندی و خروج یکجانبه آمریکا از توافق است و شرایط موجود هم ناشی از نبود عزم جدی آمریکا برای بازگشت مسئولانه به برجام است.
کنعانی اظهارکرد: ما پایبند به مسیر گفتگوها و دیپلماسی هستیم و تا زمانیکه منافع ملی ایران بتواند از این مسیر تامین شود از آن بهره خواهیم برد.
دیدار مشاور امنیت ملی ارمنستان با امیرعبداللهیان
وی در خصوص سفر مشاور امنیت ملی ارمنستان به تهران افزود: سفر مقام عالی رتبه ارمنستان به ایران در راستای استمرار تماسها و گفتوگو های میان ایران با ارمنستان در خصوص مسائل دوجانبه و تحولات اخیر قفقاز است. در همین چارچوب هم روز گذشته گفتگوهایی میان مقام ارمنستانی با دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران صورت گرفت. در این دیدار آخرین وضعیت تحولات مورد بررسی قرار گرفت و گزارشی از آخرین وضعیت منطقه و شرایط میان آذربایجان و ارمنستان مطرح کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه تحرکات نظامی در منطقه قفقاز نیز در این جلسه مطرح شد، اظهارکرد: این دیدار فرصتی بود که ایران هم دیدگاه خودش را در خصوص استفاده از ظرفیتهای منطقه برای حل اختلافات منطقه قفقاز مطرح کند.
کنعانی با بیان اینکه این مقام عالی رتبه ارمنستانی امروز با وزیر امور خارجه ایران دیدار خواهد داشت افزود: شرایط قفقاز برای ایران اهیمت دارد و البته صلح، ثبات و امینت در کل منطقه برای ایران مهم است و میتوان گفت بنا به تمایل همسایگان برای گفتگو با ایران این سفر انجام شده است.
مخالف تغییر مرزهای بینالمللی هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه بارها گفتیم که معتقد به ضرورت تلاش همه طرف ها برای حل و فصل اختلافات از طریق سیاسی هستیم و از حل اختلافات ارمنستان و آذربایجان هم استقبال میکنیم، تصریح کرد: ما مخالف تغییر مرزهای بینالمللی و ژئوپلتیکی هستیم.
وی ادامه داد: معتقدیم که حل این اختلافات در قفقاز میتواند در چارجوب گفتوگوهای سیاسی، استفاده از طرفیت های منطقهای و پرهیز از دخالت بیگانگان حل و فصل شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اظهارات اخیر اردوغان مبنی بر کریدور زنگزور بیان داشت: ما با توسعه راههای مواصلاتی و شبکه های حمل و نقل به نحوی که منافع همه کشورهای منطقه را تامین کند موافق هستیم اما در عین حال تاکید میکنیم که با تغییر مرزهای بین المللی مخالف هستیم.
وی گفت: در خصوص بازگشت قره باغ به آذربایجان گفتیم که از بازگشت این منطقه اشغالی به آذربایجان حمایت میکنیم.
کنعانی بیان داشت: از گفتوگوهای منطقهای در چارچوب قالب ۳ بعلاوه ۳ و مشورت سایر کشورها استقبال میکنیم و آمادگی داریم برای حل مساله قفقاز آنچه میتوانیم را انجام دهیم.
آخرین خبرها در خصوص توافقنامه امنیتی ایران و عراق
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص توافقنامه امنیتی ایران و عراق نیز افزود: بر اساس توافق قرار بود که ظرف شش ماه مقامات عراق و دولت محلی اقلیم شمال عراق نگرانی های ایران را نسبت به وجود گروههای ترویستی در منطقه اقلیم عراق برطرف کنند، انها را خلع سلاح و در مقرات مورد توافق مستقر کنند.
وی ادامه داد: این موعد در تاریخ ۲۸ شهریور تمام شد و بر اساس ارزیابی ما بخش هایی از این توافق انجام و برخی دیگر باقیمانده و هیات ارزیابی ایران جهت ارزیابی میدانی میزان دقیق اجرای توافقنامه به عراق سفر کردند و با همکاری خیلی خوب مقامات عراقی هم همراه بوده است.
کنعانی بیان کرد: ارزیابی دقیق این موضوع پس از ارائه گزارش بررسی میدانی هیات نظارتی ایران با طرف عراقی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در گفتگوهای انجام شده دو طرف، مقامات عراق و مقامات اقلیم شمال عراق خودشان را برای اجرای توافقنامه ملزم میدانند و گفتند که بخس قابل توجهی از مقرات گروههای مسلح ترویستی تخلیه شده و خلع سلاح شدند و به عمق خاک عراق منتقل شدند و برخی از مقرهای آنها به طور کامل تخریب شده و باقی نیز تخریب خواهد شد.
وی اظهارکرد: تا روند اجرای این توافق، همکاریها و ارتباطات میان ایران و عراق برقرار است و ما بارهای گفتهایم که در خصوص تامین امنیت مرزهای ایران با کسی تعارف نداریم.
کمکهای بشردوستانه ایران به مهاجران ارامنه قره باغ
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص برنامه ایران برای اقدامات بشردوستانه به ارامنهای که مجبور به مهاجرت از قره باغ به ارمنستان شدند، گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران ارسال کمکهای انساندوستانه برای جمعیتی که مجبور به مهاجرت شدند را در دستورکار دارد که جزییات و خبرهای مرتبط با آن را جمعیت هلال احمر اطلاع رسانی خواهد کرد.
سازوکار شفافیت مالی به جای FATF
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تداوم تبادل زندانیان با آمریکا اظهارداشت: مرحله تبادل زندانیان با امریکا انجام شد و تبادل جدیدی در این زمینه نداریم، اما موضوع آزادسازی زندانیان ایرانی در کشورهای مختلف دنیا از جمله آمریکا از دستورکارهای دولت ایران است و ما این موضوع را در قالب حمایت کنسولی خود از اتباع ایرانی دنبال میکنیم.
وی در خصوص گمانهزنیهای برخی رسانه ها در خصوص پیوستن ایران به FATF هم گفت: در خصوص سازوکارهای شفافیت مالی هم باید گفت که در داخل کشور این سازوکارها را داریم و اینکه برنامهای برای پیوستن به اف ای تی اف داشته باشیم یا خیر اطلاعی ندارم.
سفر یک مقام جمهوری آذربایجان به تهران
کنعانی در خصوص روابط میان ایران و جمهوری آذربایجان ادامه داد: سفر مقامی از جمهوری آذربایجان به تهران را دستورکار داریم اما تاریخ دقیق آن اطلاع رسانی خواهد شد. گفتگوهای دوجانبه ادامه دارد و بحثهای زیادی میان یکدیگر داریم که از جمله از سرگیری فعالیت سفارتخانه آذربایجان و تحولات منطقه قفقاز است که همچنان در قالب گفتوگوهای دو جانبه مسیر ارتباطات ما استمرار دارد و امیدواریم که به زودی شاهد از سرگیری فعالیتهای سفارت خانه جمهوری آذربایجان در تهران باشیم.
محکومیت اقدامات تجزیه طلبانه آمریکا در سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص حضور نیروهای آمریکا در سوریه هم تصریح کرد: دولت آمریکا نمیتواند بدون اجازه دولت سوریه در خاک این کشور باشد و نقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه محسوب می شود، اقداماتی که آمریکا در سوریه انجام میدهد و شائبه رویکرد تجزیه طلبانه آمریکا در سوریه را به ذهن متبادر میکند محکوم است و آنها باید به حضور غیرقانونی خود در خاک سوریه پایان دهند.
وی در خصوص تبادل زندانیان با کشورهای اروپایی ادامه داد: از برنامه ایران برای تبادل زندانیان با کشورهای اروپایی به طور مشخص، اطلاع دقیقی ندارم اما بحث آزادسازی زندانیان ایرانی در کشورهای غربی به ویژه کسانی که با ماهیت اتهامات واهی سیاسی دستگیر شدند از اولویتهای ایران است و این موضوع را آقای وزیر خارجه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با مقامات کشورهای اروپایی مطرح کردند.
چرایی عدم برگزاری نشست وزرای خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس در نیویورک
کنعانی در خصوص نشست وزاری امور خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس در نیویورک بیان داشت: قرار بود نشست وزرای خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس در نیویورک برگزار شود و توافق عمومی هم برای آن وجود داشت و ایران نیز استقبال کرده بود، اما متاسفانه به دلیل برخی فعل و انفعالات سیاسی میان دو یا تعدادی از کشورهای حوزه خلیج فارس اختلافاتی شکل گرفت و این نشست برگزار نشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص وضعیت روابط میان ایران و اردن نیز اظهارکرد: وزرای خارجه ایران و اردن در نیویورک دیدار داشتند و توافق نظر داشتند که گامهای تکمیلی میان دو طرف برداشته شود تا روند جاری گفتگوها منجر به ارتقای سطح دیپلماتیک دو طرف شود.
وی در خصوص از سرگیری روابط با جیبوتی و مالدیو هم تصریح کرد: بلافاصله پس از انجام دیدار وزاری خارجه کشورهای مزبور با وزیر خارجه ایران، بیانیه مشترک از سر گیری روابط با جیبوتی و مالدیو منتشر شد و گامی مثبت در این زمینه برداشته شد.
کنعانی در خصوص آخرین وضعیت روابط میان ایران و سودان هم گفت: درباره سودان هم ما تمایل به از سرگیری روابط با آنها داریم و دیدگاه مثبتی هم از سوی آنها وجود دارد و امیدواریم که در بازه زمانی نزدیکی شاهد نتیجه ابتکار عملها و از سرگیری روابط با یکدیگر باشیم. در ارتباط با از سرگیری روابط با سودان خوش بین هستیم.
گزارش بی اساس سالانه آمریکا را تکذیب میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص گزارش سالانه آمریکا درباره سلاحهای کشتار جمعی و ادعاهایی علیه ایران نیز تصریح کرد: اینها که ادعاهای بی ریشهای است، ایران عضو متعهد معاهده ان پی تی است و با آژانس انرژی اتمی هم موافقت نامه پادمان را امضا کرده و اجرا می کند. ایران بارها اعلام کرده که سلاح هسته در دکترین نظامی آن نقشی ندارد و هرگونه استفاده از اینگونه سلاح های کشتار جمعی را مردود می داند. ایران به عنوان بزرگترین قربانی این سلاحها به ویژه در جنگ صدام علیه ایران که متاسفانه با حمایتهای گسترده از سوی کشورهای غربی و آمریکا صورت گرفته است به حساب می آید.
وی ادامه داد: گزارش بی اساس سالانه آمریکا را تکذیب میکنیم و مردود می دانیم. دبیرخانه این سازمان تنها ارگان برای بررسی عضویت کشورهای عضو هست و آمریکا فاقد صلاحیت برای احصای پایبندی کشورها است. مقامات کشورهای غربی بارها صریحا به استفاده سلاح ها توسط دیکتاتور سابق عراق علیه ایران اعتراف کردند و امر پنهانی نیست و حتی گفتند شرکت هایی را مورد پیگرد قضایی قرار دادند.
کنعانی ادامه داد: این لکه ننگ بر دامان این کشورها باقی خواهند ماند. اتفاقا به رغم ادعاهای بی اساس آمریکا، این دولت آمریکا است که با ایجاد آزمایشگاههای غیرقانونی در جهان سزاوار سرزنش است و باید به جامعه بین المللی پاسخ دهد. این یک فرافکنی است که آمریکا دست به اتهام زنی علیه ایران می زند.
مذاکره مستقیم با آمریکا کذب است
وی درخصوص مذاکرات مستقیم با آمریکا نیز بیان کرد: هرگونه مذاکره مستقیم را تکذیب میکنیم.
انتظار جهان اسلام از دولت سوئد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اهانت مجدد به قرآن در سوئد تصریح کرد: در آخرین مذاکراتی که میان دو وزیر خارجه در نیویورک برگزار شد، آقای امیرعبداللهیان این موضوع را مطرح کردند و انتظارات جهان اسلام از دولت سوئد را با جدیت مطرح کردند و اینکه دولت سوئد مسئول است از اهانت به قرآن و ارزش دو میلیارد مسلمان جلوگیری کند و به هیچ وجه مورد قبول نیست هیچ دولتی با استناد به ارزش های خودش نسبت به ارزش های دیگران بی توجهی کند.
کنعانی بیان داشت: ایران این موضوع را صرفا در مواضع سیاسی دنبال نمیکند و در چارچوب کنفرانس وحدت اسلامی در تهران این موضوع در دستورکار جدی است. در گفتگوهای دوجانبه و سازوکارهای چندجانبه نیز مطرح شده است. این یک تهدیدی است که باید کشورهای اسلامی در چارچوب دستهجمعی دنبال کنند.
وی در خصوص تعیین سفرای جدید نیز افرود: در خصوص تعیین سفرا باید گفت که این موضوع روندی است که مورد اهتمام ما هست و در خصوص برخی کشورها هم اقداماتی انجام شده است و پس از تکمیل اطلاع رسانی خواهیم کرد.
بررسی طرح لغو روادید با عربستان
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص لغو روادید با عربستان هم بیان کرد: لغو روادید با برخی از کشورها از جمله عربستان موضوعی در دست بررسی توسط وزارت خارجه است. چند طرح و ایده وجود دارد و جلساتی با نهادهای ذی ربط برگزار شده و لازم است پس از بررسی همه ابعاد سیاسی و امنیتی طبق قانون وزارت خارجه، جمع بندی کارشناسی و نهایی را به هیات وزیران ارسال کنیم و این یک روند طبیعی است.
در بازگرداندن الواح هخامنشی از آمریکا به ایران کوتاهی نمیکنیم
وی در خصوص آثار باستانی ایران در خارج از کشور نیز بیان کرد: ما بخشی از مجموعه لوحهای دوره هخامنشی را در پایان سفر آقای رئیس جمهور به نیویورک برگرداندیم، این الواح بخشی از مجموعه الواحی بود که در دست دانشگاه شیکاگو بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان خاطرنشان کرد: تا این مرحله خوشبختانه مجوز معافیت تحریمی انتقال این اموال اخذ شذ و ۱۷ هزار قطعه دیگر از این الواح نزد موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو باقی مانده و رایزنی برای بازگرداندنشان در دستورکار است. ایران کوتاهی نمیکند و با جدیت دنبال میکند و برای تکمیل آن هم برنامه ها در دستورکار قرار دارد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص قصد کشورهای غربی برای نگه داشتن تحریمها گفت: عدم پایبندی به برخی از مفاد برجام هیچ تاثیری بر احقاق حقوق قانونی ایران نخواهد داشت و ایران از حقوق خودش برای مراودات بین المللی استفاده میکند.
تحولات مثبت در روابط ایران و مصر
کنعانی در خصوص روابط ایران و مصر نیز گفت: در سایه تحولات مثبتی که در منطقه شاهدیم در مناسبات ایران و مصر هم تحولات مثبتی را شاهد بودیم. از جمله گفتگوهای انجام شده میان دو کشور و نشست وزرای خارجه دو کشور در نیویورک. این گفتگوهای شاهد فضا و ادبیات مثبتی برای برداشتن گام های مثبت به سمت جلو بودیم.
وی بیان کرد: این تماس ها با اراده سیاسی مشترکی که شکل گرفته ادامه پیدا میکند و ما به این روند خوشبینیم. ایران نسبت به توسعه روابط با کشورهای منطقه و اسلامی اهتمام جدی دارد و هر گام مثبتی را با گام مثبت پاسخ خواهد داد. امیدواریم که با گام های تکمیلی شاهد ایجاد فضای جدید میان دو کشور ایران و مصر باشیم.
واکنش ایران به ادعای ارتباط مقامات ایرانی با گروههای آمریکایی در زمان برجام
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ادعاها درباره ارتباط وزارت خارجه ایران با برخی از مقامات امریکا در خصوص برجام گفت: مایل نیستیم در خصوص مسایلی که در چارچوب داخلی آمریکا و رقابت احزاب مطرح می شود و شکل میگیرد و از کارت بازی با ایران استفاده کنند، اظهار نظر کنیم و این موضوع را به طرف های داخلی آمریکا واگذار میکنیم.
نظر شما