برگزیدگان پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) معرفی شدند
از راست: برگزیدگان پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص)؛ احمد حسن، فوزی اسماعیل، امید فرخ‌زاد، سامیه خوری و مورات اویسال

تهران- ایرنا- رییس کارگروه علمی پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص)، برگزیدگان جایزه مصطفی(ص) ۲۰۲۳ را پروفسور «احمد حسن» از کشور مصر و پروفسور «امید فرخ زاد» از ایران اعلام کرد و گفت: پروفسور «سامیا خوری»، پروفسور «مورات اویسال» و پروفسور «احمد فوزی اسماعیل» نیز برگزیدگان دریافت جایزه دانشمندان مقیم کشورهای اسلامی هستند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، علی اکبر صالحی امروز (دوشنبه) در نشست خبری پنجمین آیین اعطای جایزه مصطفی (ص)، اظهار داشت: جایزه مصطفی (ص) ۲۰۲۳ به صورت مشترک به پروفسور احمد حسن و پروفسور امید فرخ زاد اعطا می‌شود.

وی افزود: پروفسور احمد حسن متولد ۱۳۵۵ در مصر،‌ استاد دانشگاه کویینز کانادا با اثر کاوش مخازن نرمافزاری (MSR) در حوزه علم و فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین پروفسور امید فرخ زاد متولد ۱۳۴۷ در ایران با طرح داروهای نوین بر پایه نانو ذرات پلیمری در حوزه علم و فناوری زیستی و پزشکی در این دوره از اعطای جایزه مصطفی (ص) برگزیده شدند.

رییس کارگروه علمی پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) ادامه داد: همچنین پروفسور سامیا خوری، پروفسور مورات اویسال و پروفسور احمد فوزی اسماعیل سه دانشمند برگزیده مقیم کشورهای اسلامی هستند که جایزه مصطفی(ص) را دریافت می کنند.

صالحی یادآور شد: پروفسور سامیا خوری متولد ۱۳۳۷ در لبنان، استاد دانشگاه آمریکایی بیروت با اثر رویکردهای نوین در درمان بیماری ام اس، شناسایی عوامل بیماری‌زا و سازوکارهای تنظیم و تحمل آن در حوزه علم و فناوری زیستی و پزشکی و پروفسور مورات اویسال متولد ۱۳۵۲ در ترکیه، استاد دانشگاه نیویورک ابوظبی در امارات با اثر فناوری ارتباطات بی‌سیم نوری در حوزه علم و فناوری اطلاعات و ارتباطات و پروفسور احمد فوزی اسماعیل متولد ۱۳۴۴ در کامبوج استاد و رئیس دانشگاه فناوری مالزی با اثر توسعه کاربردهای فناوری غشا در حوزه علوم پایه و مهندسی برگزیدگان مقیم این دوره هستند.

برگزیدگان پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) معرفی شدند

وی درمورد تاریخچه این جایزه اظهار داشت: اساسنامه جایزه مصطفی (ص) در سال ۱۳۹۱ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد و از سال ۱۳۹۴ اولین دوره برگزار و امسال پنجمین دوره آن برگزار می شود.

قائم مقام فرهنگستان علوم ایران یادآور شد: مبنای این جایزه هم علم و هم عالم است، عالمی که به دنبال علمی رفته و کشفی کرده که موجب رفاه بشریت شده است و در حوزه های مختلف نافع بوده است، در مرزهای دانش حرکت کرده و به فناوری نافع دست یافته است. اثر و کاربرد مشخص دارد، بر فرهنگ و جامعه اثر دارد. برگزیدگان جایزه تا امروز کسانی هستند که دستاورد آنها نافع بوده است.

صالحی ادامه داد: همچنین دانشمند باید حسن شهرت، تسلط بر مهارت های فنی، ارتباطات قوی داشته باشد، انگیزه مند ومشتاق باشد. از آنجا که مرزهای علم بی حد است، جایزه مصطفی (ص) در چهار زمینه علم و فناوری شامل ارتباطات و اطلاعات، علوم زیستی و پزشکی، علم نانو و علوم پایه و مهندسی انتخاب می شوند.

وی همچنین گفت: این افراد از دو روش یکی ارتباط با دانشمندان و یکی جست و جوی خود دبیرخانه از دانشمندان که به این شکل ۲ هزار و ۶۱۳ پرونده از ۱۱۰ کشور انتخاب شدند.

برگزیدگان پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) معرفی شدند

رییس کارگروه علمی پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) یادآور شد: در این روند ۴۷۰ پرونده در حوزه علم و فناوری اطلاعات و ارتباطات (۲۶۶ دانشمند مقیم و ۲۰۴ دانشمند غیرمقیم) و ۶۴۰ پرونده در حوزه علم و فناوری زیستی و پزشکی (۱۷۸ دانشمند مقیم و ۴۶۲ دانشمند غیرمقیم) تشکیل شد. افزون بر این هزار و ۵۰۳ پرونده در حوزه علم و فناوری نانو و علوم پایه و مهندسی (۸۴۶ دانشمند مقیم و ۶۵۷ دانشمند غیرمقیم) در دبیرخانه تشکیل و بررسی شد.

صالحی خاطرنشان کرد: در غربالگری اولیه پرونده‌ها توسط گروه‌های علمی جایزه ۲۰۶ پرونده برای ورود به مرحله دوم و بعد از ارزیابی پرونده‌های منتخب توسط گروه‌های علمی جایزه، ۴۸ پرونده برای ورود به مرحله بعد انتخاب شد.

وی ادامه داد: در ادامه پرونده‌های منتخب توسط دانشمندان برجسته جهان در حوزه اثر هر یک از نامزدها، با دریافت نظر ۲۰۲ داور بین‌المللی در مورد ۴۸ پرونده منتخب داوری شد. همچنین در پی داوری نهایی پرونده‌های منتخب توسط گروه‌های علمی جایزه ۱۴ نامزد برتر به کارگروه علمی جایزه معرفی شدند که از این تعداد با جمع‌بندی نامزدهای برتر توسط کارگروه علمی جایزه ۹ نامزد برتر توسط کارگروه علمی به شورای سیاست‌گذاری جایزه معرفی شد و در انتخاب نهایی برگزیدگان توسط شورای سیاست‌گذاری جایزه سه نفر برگزیده مقیم و ۲ نفر برگزیده غیرمقیم به عنوان برگزیدگان این دوره جایزه انتخاب شدند.

آیین اعطای جایزه مصطفی (ص) با حضور ۱۰۰۰ شخصیت برجسته در کاخ چهلستون

مدیر بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) نیز در این نشست گفت: آیین اعطای پنجمین دوره جایزه مصطفی(ص) روز دوشنبه ۱۰ مهر در محل کاخ چهلستون با حضور ۱۰۰۰ نفر از شخصیت های برجسته علمی ایران و کشورهای مختلف برگزار می‌شود.

مهدی صفاری نیا افزود: طی چهار دوره قبل جایزه مصطفی (ص) ۱۴ دانشمند به عنوان برگزیده جایزه از کشورهای مختلف تجلیل شدند.

وی ادامه داد: شهر تاریخی و فرهنگی اصفهان میزبان پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) است و زمان آیین اعطای جایزه دوشنبه ۱۰ مهر در کاخ چهلستون با حضور ۱۰۰۰ نفر از شخصیت های برگزیده ایرانی و جهان اسلامی خواهد بود. همچنین ۱۳۰ مهمان از ۳۰ کشور جهان از سیاست گذاران علم و فناوری، دانشمندان، خیرین و واقفان و ۱۵ فعال رسانه ای از کشورهای ترکیه، مالزی، الجزایر و غیره همجنین مدیران اجرایی سازمان همکاری های اسلامی و محیط زیست و سلامت در این آیین شرکت دارند.

مدیر پارک علم و فناوری پردیس در مورد تامین مالی این جایزه گفت: ببش از ۵۰۰ نفر تامین مالی جایزه را در ۱۰ سال گذشت برعهده داشتند که صندوق سرمایه گداری جایزه مصطفی(ص) محور اصلی تامین مالی جایزه بوده است و توانسته دو مفهوم نذر و وقف علمی در جامعه اسلامی نشر دهد.

صفاری نیا خاطرنشان کرد: در هفته جایزه مصطفی (ص) از ۶تا ۱۲ مهر مراسم و نشست های مختلف علمی را خواهیم داشت، ایین افتتاحیه روز جمعه ۶ مهر در مرکز همایش های بین المللی صداوسیما اصفهان و نشست استپ همین روز خواهد بود. همچنین شورای مشورتی و سیاست گذاری جامعه با حضور افراد شاخص برگزار می شود.

وی یادآور شد: شورای مشورتی علمی کامستک (کمیته دائمی همکاریهای علمی و فناوری سازمان همکاری اسلامی یا به طور اختصار کامستک) را در این هفته و نشست شورای عالی شبکه تبادل فناوری ۸ کشور اسلامی نیز طی روزهای هفته جایزه مصطفی(ص) برگزار می شود.

مدیر بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) با تاکید بر دیگر برنامه های بنیاد مصطفی (ص) گفت: مسابقه دانش آموزی نور تاکنون ۵ دوره و جایزه کنز تاکنون سه دوره برگزار شده است و مسابقه رصدگران جایزه مصطفی (ص) را نیز این دوره داریم که به تولیدات رسانه ای در مورد جایزه مصطفی(ص) در آن توجه شده و برترین ها را انتخاب می کنیم.

سخنرانی‌های نهمین دوره نشست استپ در حوزه‌های تخصصی برگزیدگان این دوره

رییس نهمین نشست استپ (تبادل علم و فناوری) هم در ادامه این نشست گفت: موضوعاتی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، کاربرد فناوری غشا، نانودارو و داروسازی هوشمند و بیماری‌های خودایمنی از جمله موضوعاتی سخنرانی علمی این دوره از نشست استپ با توجه با تخصص برگزیدگان پنجمین دوره جایزه مصطفی(ص) است.

شقایق حق‌جوی جوانمرد افزود: آیین اعطای جایزه مصطفی (ص) با حضور شمار زیادی از دانشمندان کشورهای اسلامی همراه است. این افراد موثر در حوزه علم و فناوری وقتی کنار هم جمع می شوند، برنامه های مختلفی مانند تبادل علم و فناوری نیز همراه با ایین اعطای جایزه در آن قابل برگزاری است و به افزایش ارتباطات دانشمندان مسلمان کمک می کند.

وی به برگزاری نهمین دوره نشست استپ اشاره کرد و اظهار داشت: کارکرد مهم استپ این است که کلان چالش های جهان اسلام را با حضور دانشمندان مطرح جهان اسلام بررسی می کنند و شبکه های دانشمندان جهان اسلام با برگزاری نشست های استپ تشکیل می شود.

رییس نهمین نشست استپ همچنین درمورد موضوعات نشست استپ و سخنرانی های برگزیدگان این دوره در نشست استپ گفت: سخنرانی های علمی در نشست استپ در موضوعاتی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، کاربرد فناوری های غشا، نانو پزشکی، دارورسانی هدفمند و بیماری های اختلالات عصبی بر اساس توان علمی دانشمندان حاضر در جایزه ارائه می شود.

حق جوی جوانمرد درمورد جزییات برگزاری و اجرای برنامه تبادل علم و فناوری (STEP) توضیحاتی را ارائه داد و اهداف اجرای این برنامه را در قالب تبیین گفتمان علم و فناوری و توسعه شبکه ارتباطات دانشمندان جهان اسلام در قالب برگزاری رویدادهایی بین‌المللی؛ زمینه‌سازی برای ایجاد هم‌افزایی و توسعه همکاری‌ها و توسعه فعالیت‌های علمی و فناورانه در کشورهای اسلامی عنوان کرد.

وی با بیان اینکه چهار نشست هم‌زمان با آئین اعطای جایزه مصطفی(ص) در سال‌های ۱۳۹۴، ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰، در مراکز علمی و تحقیقاتی برتر سراسر کشور برگزار شده است افزود: در سال‌های دیگر، سه نشست به میزبانی دانشگاه پوترا در مالزی، دانشگاه سلطان قابوس در عمان و دانشگاه کراچی در پاکستان و یک نشست به صورت مجازی برگزار شد.

رییس مرکز راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در ادامه موضوعاتی همچون تعریف ۱۰۰ فرصت تحقیقاتی با مشارکت کامستک، تعریف ۵ فرصت با دانشگاه ملی علوم و فناوری پاکستان (NUST) و ثبت نام ۱۶۰ نفر از ۱۴ کشور، تعریف ۲ فرصت با دانشگاه کوچ ترکیه و ثبت نام ۲۴۰ نفر از ۲۳ کشور، تعریف چندین فرصت با دانشگاه صنعتی شریف و ثبت نام ۲۱۰ نفر از ۲۱ کشور را از جمله دستاوردهای نشست استپ برشمرد.

حق جوی جوانمرد، هدف رقابت پوستر تحقیقاتی را آشنایی شرکت‌کنندگان از کشورهای مختلف با ظرفیت‌های علمی و فناوری جهان اسلام و تقویت تعاملات بین‌المللی بیان و اظهار کرد: شرکت کنندگان در این رقابت، پژوهشگرانی هستند که در حوزه‌های اثر برگزیدگان پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) دستاورد قابل ارائه‌ای دارند.

به گزارش ایرنا، پنجمین آیین اعطای جایزه مصطفی دهم مهرماه ۱۴۰۲ و هفته جایزه مصطفی (ص) از ششم تا ۱۲ مهر در شهر اصفهان برگزار می شود. این نخستین بار است که جایزه مصطفی (ص) خارج از تهران برپا می شود و اصفهان به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز تمدن اسلامی، میزبان این جایزه خواهد بود.

این جایزه که پیش از این برای تقدیر از دانشمندان مسلمان در سال‌های ۱۳۹۴، ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ اعطا شده است، با هدف تقدیر از برترین دانشمندان جهان اسلام در قالب یک جایزه بین‌المللی معتبر دوسالانه طراحی شد.

این جایزه به نام نبی مکرم اسلام (ص) و به دلیل تأکید بسیار آن حضرت بر علم‌آموزی، به نام یکی از القاب آن حضرت یعنی مصطفی (ص)، به معنای برگزیده نام‌گذاری شده‌ است. اعطای جایزه کنز برای دانشمندان جوان جهان اسلام زیر ۴۵ سال (که تاکنون سه دوره از آن برگزار شده است)، برگزاری مسابقه دانش‌آموزی نور (که تاکنون پنج دوره از آن برگزار شده است) و نشست‌های استپ بخشی دیگر از فعالیت‌های این بنیاد است.

همزمان با این جایزه نشست‌ها و سخنرانی‌های علمی دیگری هم برگزار می‌شود. نهمین دوره از نشست‌های تبادل تجربیات علم و فناوری (استپ/ STEP) (science and technology exchange program) یکی از این برنامه‌هاست که با همراهی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی میزبان شماری از برترین دانشمندان در این حوزه و علاقه‌مندان خواهد بود.

با توجه به برگزاری آیین اعطای پنجمین دور جایزه مصطفی (ص) در اصفهان نهادها و موسسات آموزش عالی و دانشگاه‌های مختلف در برگزاری این آیین با بنیاد مصطفی (ص) همکاری می‌کنند. بنیاد نخبگان اصفهان نیز یکی از نهادهای همراه در این رویداد علمی است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار علم و آموزش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha