سید روح اله لطیفی به بهانه سفر وزیر امورخارجه به پرتوریا برای برگزاری کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و آفریقای جنوبی، در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا افزود: آفریقای جنوبی در بین ۵۵ کشور آفریقایی یکی از پیشروترین کشورها به حساب می آید و البته جزو ۲۰ اقتصاد برتر دنیا نیز محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه آفریقای جنوبی یکی از ۵ عضو گروه اقتصادی بریکس بوده و مجموع واردات و صادرات این کشور بیش از ۲۸۰ میلیارد دلار در سال است، گفت: «بیش از ۲۰ درصد حجم تجارت خارجی قاره آفریقا» به این کشور اختصاص داده شده که این نشان از جایگاه اقتصادی بالای آفریقای جنوبی در قاره سیاه است.
این کارشناس مسائل آفریقا افزود: با توجه به عزم و ارادهای که در میان مقامات ایران برای افزایش تعاملات تجاری با کشورهای آفریقایی دیده میشود، در دو سال اخیر شاهد این هستیم که «آفریقای جنوبی مقصد اول صادرات» کالاهای ایرانی در میان کشورهای آفریقایی بوده است.
لطیفی بیان کرد: در چهار ماهه ابتدای سال جاری ایران حدود ۴۳۲ هزار تن کالا به ارزش تقریبی ۱۵۲ میلیون دلار به قاره آفریقا صادر کرده است که از این میان ۱۰۱ هزار تن کالا به ارزش ۲۹ میلیون دلار به آفریقای جنوبی بوده است.
وی تصریح کرد: صادرات ایران به آفریقای جنوبی بنا به دلایل مختلف نسبت به ۴ ماهه سال گذشته کاهش پیدا کرده است، اما در واردات نسبت به این بازه زمانی شاهد افزایش چند برابری بودهایم.
این کارشناس مسائل آفریقا گفت: «کالاهای صادراتی ایران به آفریقای جنوبی» در چهار ماه اخیر شامل مواردی چون اوره، قیر، محصولات فلزی و آهنی و فرش، گلیم، شوینده ها و گلاب بوده است.
لطیفی بیان داشت: عضویت آفریقای جنوبی در گروه بریکس و اینکه به عنوان مقصد اول صادراتی ایران در قاره آفریقا به حساب میآید، توسعه یافتگی که در این کشور وجود دارد و مواردی از این دست نشان از اهمیت و جایگاه بالای آفریقای جنوبی دارد.
وی ادامه داد: آفریقای جنوبی میتواند یک مرکز مهم برای توزیع کالاها به سایر کشورها در قالب «دروازه ورود کالاهای ایرانی به کشورهای آفریقایی» به حساب بیاید.
این کارشناس مسائل آفریقا با بیان اینکه ما هنوز حجم مناسبی از مواد غذایی به آفریقای جنوبی در سال های اخیر صادر نکردهایم، تصریح کرد: با توجه به توان و ظرفیتی که در دو کشور وجود دارد، حجم تبادلات تجاری کنونی بسیار جای افزایش دارد.
لطیفی گفت: بحث انرژی یکی از موضوعات و چالشهای مهمی است که در آفریقای جنوبی وجود دارد، به نحوی که در این کشور توسعه یافته چندین ساعت قطعی برق را شاهد هستیم که ایران میتواند در این زمینه به طرف آفریقای جنوبی برای راه اندازی و ساخت نیروگاه کمک کند و در تامین سوخت این کشور به عنوان تامین کننده پایدار عمل کند.
قائم مقام باشگاه تجار ایران و آفریقا تصریح کرد: اهمیت آفریقای جنوبی برای ایران با توجه به ارادهای که ما برای عضویت در بریکس داریم قابل توجه است، با توجه به تحولاتی که در موضوع روسیه و اوکراین شاهد هستیم، ایران میتواند مسیر جابجایی کالاها از آفریقای جنوبی به آسیای میانه، قفقاز و روسیه و یا بالعکس باشد، و ایران ظرفیت تبدیل شدن به هاب ترانزیتی بین قدرت های بزرگ بریکس را دارا است به ویژه راه اندازی راهگذر قطب تا قطب و تکمیل راهکار جنوب به شمال .
این کارشناس مسائل آفریقا اضافه کرد: تقویت کریدور جنوب به شمال یکی از موضوعات مهم و مورد توجهی هست که در «کمیسیون مشترک اقتصادی» میان ایران و آفریقای جنوبی می تواند مورد بررسی قرار گیرد.
لطیفی بیان داشت: اینکه ایران میان روسیه و هند قرار گرفته است و آفریقای جنوبی هم در مسیر ارتباطی با بعضی از اعضای بریکس قرار دارد، میتوان این موضوع را بیانگر اهمیت عضویت ایران در بریکس قلمداد کرد به ویژه اینکه ایران محل تلاقی دو کریدور جنوب به شمال و شرق به غرب است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: «عضویت ایران در بریکس» میتواند جهت تامین منافع ملی ایران و منافع ملی کشورهای عضو این گروه اقتصادی مفید و موثر باشد.
نظر شما