۱۷ مرداد ۱۴۰۲، ۷:۳۶
کد خبرنگار: 5476
کد خبر: 85191418
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

۲ روی سکه مدرنیته شدن نانوایی‌ها

زنجان - ایرنا - نان به عنوان قوت غالب اغلب مردم و اصلی ترین کالای سبد غذایی خانوارهاست که خود را به قطار رشد و توسعه رسانده و از غافله زندگی ماشینی و مدرن عقب نمانده است به طوریکه امروزه انواع مختلف آن با روشهای سنتی و صنعتی پخته و عرضه می‌شود و هریک از این روشها مزایا و معایبی دارد که از چشم مصرف کنندگان دور نمانده است.

به گزارش ایرنا، این روزها نان‌های صنعتی در حال تبدیل شدن به رقیبی جدی برای نان‌های سنتی هستند، البته باید بگوییم که وقتی از نان‌های صنعتی صحبت به میان می‌آید، منظورمان هم نان‌های مسطح است و هم نان‌های حجیم که مردم به نام نان‌های فانتزی آن‌ها را می‌شناسند.

یکی از مهم‌ترین مزایای روش صنعتی پخت نان، آن است که از جوش شیرین استفاده نمی‌شود و همچنین در روش صنعتی دائماً اصلاح کیفیت صورت گرفته و تنوع بیشتری وجود دارد.

از دیگر مزایای روش صنعتی عدم دخالت دست است. از آن‌جایی که نیروی انسانی کمتری در پخت نان دخالت دارند، خطر آلودگی نیز کاهش می‌یابد.

جدا از بحث صنعتی شدن نان در زنجان، موضوع مکانیزه کردن نانوایی‌هاست که چند سالی است توسط دولت‌های مختلف پیگیری می‌شود و برای این کار مشوق‌هایی نیز در نظر گرفته شده است.

اما برخی از نانوایان معتقدند که مکانیزه کردن دستگاه‌های نانوایی به نفع نانوایان نیست و منجر به بیکاری کارگران آن می‌شود.

۲ روی سکه مدرنیته شدن نانوایی‌ها

مکانیزه شدن نانوایی‌ها موجب بیکاری حداقل یک کارگر در هر نانوایی شده است

یک نانوای زنجانی با اشاره به اینکه در گذشته حداقل سه نفر در هر نانوایی‎ مشغول به کار بودند و بخش عظیمی از کارگران مهارت دیده در این واحدها فعال بودند، گفت: مکانیزه شدن نانوایی‌ها موجب بیکاری حداقل یک کارگر در هر نانوایی شده است و حتی گاها برخی از نانوایی‌ها با یک کارگر اداره می‌شود.

احمد حسینی با اشاره به اینکه مکانیزه شدن نانوایی‌ها فقط گامی برای تسهیل در روند پخت نان بوده و حداقل یک سوم نانواها به خاطر این موضوع بیکار شده‌اند، افزود: بیکاری این افراد در صورتی رخ داده است که زنجان ماهرترین نانواها را دارد و حتی در سایر استان‌ها از کارگران زنجانی به عنوان نیروی کار در این حوزه استفاده می‌شود.

مکانیزه شدن پخت نان تاثیری در طعم آن ندارد و نمی‌توان گفت که نان ماشینی به هیچ وجه خوش طعم نیست اما در مقابل نمی توان منکر این مطلب شد که طعم اصیل یک نان سنتی در نانی که به روش ماشینی پخته می‌شود، یافت نمی‌شود.

وی تصریح کرد: البته مکانیزه شدن پخت نان تاثیری در طعم آن ندارد و نمی‌توان گفت که نان ماشینی به هیچ وجه خوش طعم نیست اما در مقابل نمی توان منکر این مطلب شد که طعم اصیل یک نان سنتی در نانی که به روش ماشینی پخته می‌شود، یافت نمی‌شود.

حسینی ادامه داد: با اینکه خود من، نان به شیوه ماشینی می پزم اما معتقدم زمانی که نان فقط به روش سنتی پخته می‌شد، کیفیت آن بهتر و خوش طعم تر بود، نان هایی که امروز به روش ماشینی پخته می شود علاوه بر اینکه مزه نان سنتی را ندارد، از ماندگاری کمتری نیز برخوردار است.

وی با وجود اینکه نان را به شیوه ماشینی در نانوایی اش طبخ می‌کند، نان سنتی را به این نان ترجیح می‌دهد و در این خصوص اظهار کرد: در نانوایی که من مشغول فعالیت هستم، نان به هر ۲ روش سنتی و ماشینی پخت می شود اما خود من به عنوان یک نانوا که بیش از ۲۰ سال است در این حرفه کار می کنم، نان سنتی را به لحاظ کیفیت و طعم به نان ماشینی ترجیح می دهم و شاید بتوان گفت از لحاظ طعم، نان سنتی با نانی که به روش ماشینی پخته شده قابل مقایسه نیست.

یکی دیگر از نانوایان زنجانی که از نانوایان قدیمی سنتی پز است، در این رابطه اظهار کرد: در بسیاری از موارد، فرصت کار در نانوایی ماشینی داشتم و یا اینکه پیشنهاد شده است تا دستگاه های جدید و مدرن را به نانوایی ام بیاورم و آن را جایگزین تنور سنتی کنم، اما به هیچ وجه تمایلی به این کار ندارم، چراکه معتقدم مزه و طعم نانی که به روش سنتی پخت می شود با شیوه ماشینی قابل مقایسه نیست.

ایمان جعفری ادامه داد: تعداد قابل ملاحظه‌ای از نانواهایی‌هایی که به روش ماشینی نان می پختند را می شناسم که پس از یک دوره پخت نان به روش ماشینی، مجددا به روش سنتی و قدیمی بازگشته اند.

این نانوا با اشاره به پایین بودن میزان حقوق کارگران نانوایی گفت: همه نانواهای باتجربه دوست دارند تا نان خوب به دست مردم برسانند، اما متاسفانه به دلیل پایین بودن میزان حقوق کارگران، اکثر شاطرها و کارگران با تجربه تمایلی به کار در نانوایی ندارند.

تسهیلات بانکی تا سقف ۵۰ میلیارد ریال با اقساط ۱۲ تا ۳۶ ماه پرداخت می‌شود

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان درباره پرداخت تسهیلات به نانوایی‌های زنجان گفت: از سال گذشته تسهیلات بانکی تا سقف ۵۰ میلیارد ریال با عنوان «کارآسان» توسط بانک سپه برای دارندگان کارتخوان‌های فروشگاهی پروژه نانینو به متصدیان واحدهای نانوایی پرداخت می‌شود.

ولی‌الله زمانی با اشاره به پرداخت تسهیلات بانکی واحدهای نانوایی افزود: پرداخت تسهیلات بانکی تا سقف ۵۰ میلیارد ریال با اقساط ۱۲ تا ۳۶ ماهه بر اساس میانگین حداقل مانده روزانه حساب سپید سپه (کوتاه مدت) متصل به دستگاه کارتخوان نانینو انجام خواهد شد.

وی تصریح کرد: اعطای تسهیلات بانکی در راستای مساعدت خبازان زحمتکش با هدف بهبود توان مالی متصدیان و ایجاد امکان بهسازی و نوسازی واحدهای نانوایی صورت می‌پذیرد.

زمانی گفت: پرداخت تسهیلات مذکور صرفاً به صاحب سپرده متصل به دستگاه کارتخوان "نانینو" و از طریق شعبه افتتاح کننده حساب سپرده سپه متصل به آن صورت می‌گیرد.

یک شاطر اگر به جای نانوایی در نگهبانی کار کند، مزد بیشتری دریافت می‌کند، بنابراین وقتی حقوق یک کارگر نانوایی آنقدر کم است که کارگری در جای دیگر را به کار در نانوایی ترجیح می‌دهد، در نتیجه نانوایی‌ها نیز به دلیل کمبود نیرو به سمت ماشینی شدن می‌روند.

نایب رئیس اول اتحادیه نانوایان زنجان نیز گفت: یک شاطر اگر به جای نانوایی در نگهبانی کار کند، مزد بیشتری دریافت می‌کند، بنابراین وقتی حقوق یک کارگر نانوایی آنقدر کم است که کارگری در جای دیگر را به کار در نانوایی ترجیح می‌دهد، در نتیجه نانوایی‌ها نیز به دلیل کمبود نیرو به سمت ماشینی شدن می‌روند.

مهدی بیات افزود: البته این هم درست است که تغارهای قدیمی که برای خمیرزنی آماده می‌شدند، قابل شستشو نبوده و امکان رعایت نکات بهداشتی آنطور که باید در این تغارها وجود نداشت، در حالی که دستگاه‌های امروزی که در پخت نان جایگزین روش سنتی شده‌اند، از این امکان برخوردار هستند.

وی با اشاره به اینکه با راه‌اندازی دستگاه‌های جدید هر نانوایی با حضور یک کارگر اداره می‌شود، اضافه کرد: درست است که به لحاظ صنعتی نانوایی مکانیزه شده ولی تعداد زیادی کارگر هم بیکار شده‌اند.

نایب رئیس اول اتحادیه نانوایان زنجان با انتقاد از عدم همکاری بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات مکانیزه شدن نانوایی‌ها بیان کرد: نانوایی‌ها بر اساس کارکرد حساب نانوایی تسهیلات می‌پردازند که این اسمش تسهیلات نیست.

وی با اشاره به اینکه امروز دریافت وام برای مکانیزه کردن نانوایی یک نوع گذر از هفت خان رستم است، اضافه کرد: متولیان امر باید فکری برای تسهیل این مورد داشته باشند.

۲ روی سکه مدرنیته شدن نانوایی‌ها

بیات در ارتباط با افزایش کمک هزینه دولتی نانوایان نیز گفت: بر اساس این تصمیم ۴۰ درصد قیمت نان فروخته شده در پایان هر روز به حساب نانوایان واریز می‌شود و تأکید بر این است که قیمت نان برای مردم و مصرف‌کننده تغییر پیدا نکند.

وی با اشاره به اینکه اجرای این طرح از اول تیرماه آغاز شده است، اضافه کرد: دولت بر اساس سهمیه‌ای که به هر نانوا اختصاص یافته است کمک هزینه مربوطه را واریز می‌کند.

تعداد نانوایی‌های فعال در کل استان حدود هزار و ۷۰۰ واحد شامل انواع نانوایی از جمله لواش، سنگکی و بربری است.

رئیس اتحادیه نانوایان زنجان با بیان اینکه در شهرستان زنجان ۷۶۰ نانوایی فعال است، افزود: تعداد نانوایی‌های فعال در کل استان حدود هزار و ۷۰۰ واحد شامل انواع نانوایی از جمله لواش، سنگکی و بربری است.

برآیند: استان زنجان دارای یک هزارو ۵۰۰ نانوایی فعال است که نان‌های مختلف پخت می‌کنند، با توجه به سابقه دیرین شغل نانوایی در این استان کارگران این حرفه از ماهرترین افراد در سطح کشور هستند و در برخی از شهرهای شمالی، استانهای البرز و تهران نانوایان زنجانی مشغول به کار هستند.

با این حال برخی از روش‌ها از جمله مکانیزه شدن پخت نان موجب بیکاری حداقل ۵۰۰ کارگر نانوایی در زنجان شده و موجب شده است که برخی از آنها به مشاغلی همچون کارگری ساختمان روی بیاورند که سررشته‌ای در آن ندارند.

هرچند مکانیزه شدن تاثیرات مثبتی هم داشته و موجب پخت بهداشتی‌تر و سریعتر نان در نانوایی‌ها شده و روند بسیار تسهیل شده است، با این حال انتظار می‌رود سیاستگذاران با اجرای این طرح فکری به حال کارگران بیکار شده از کار نیز بکنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha