به گزارش خبرنگار ایرنا، بدون شک خطرناک ترین معضلی که سرمایههای انسانی یک جامعه میتواند با آن روبه رو شود، درگیری شدن با مواد مخدر و اعتیاد به آن است که تمام ابعاد زندگی شخصی و اجتماعی یک جامعه ای را بشدت درگیر میکند.
به راحتی میتوان گفت که زندگی دوباره پس از وارد شدن به دنیای مصرف مواد مخدر و اعتیاد بسیار نادر بوده و به رغم تمام تلاشهای افراد و هزینههای دولت برای بهبود افراد مبتلا، در بخش زیادی ابن امور بدون نتیجه است و بازگشت به چرخه مصرف را بدنبال دارد.
جمله مشهور پیشگیری بهتر از درمان در حوزه اعتیاد و مصرف مواد مخدر مصداق عینی به خود گرفته چرا که هزینه و راهکارهای مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد با روشها و هزینههای درمان و بهبودی آن قابل مقایسه نیست.
تجربههای بسیار تلخی روزانه، ماهانه و سالانه از افراد درگیر مواد مخدر و آسیبهای ناشی از آن در اخبار و فضای حقیقی و مجازی منتشر و همه را در شوک آثار سو مصرف آن در جامعه قرار میدهد این قبیل اقدامات ضرورت مقابله با آن به صورت یک عزم ملی را صد چندان میکند.
اعتیاد همه چیز زندگی را از من گرفت
یکی از معتادان سطح شهر که بارها برای ترک اعتیاد به مراکز درمانی و کمپهای ترک اعتیاد رفته است به خبرنگار ایرنا گفت: از نوجوانی زیر سن ۱۵ سال با دوستان و رفقا، سیگار کشیدن را شروع کردم و بسیاری از مواقعی که از چشم خانواده و نزدیکان دور بودم، دخانیات مصرف میکردم.
او که نخواست نامش فاش شود، افزود: در عین حال که از کشیدن سیگار لذت نمیبردم هر مکان و زمانی را که برای مصرف پیدا میکردم استعمال کرده و کم کم برام به یک عادت روزانه تبدیل شد.
وی با بیان اینکه سیگار مرحله نخست ورود به دنیای اعتیاد به مواد مخدر است، اضافه کرد: پس از چند سال سیگار کشیدن به دلیل بیکاری در اوقات فراغات و حس کنجاوی در سن جوانی به پیشنهاد دوستانم برای لذت بیشتر از قرصهای روانگردان استفاده کردم که حسی متفاوتی را برایم بوجود میآورد.
وی گفت: سرانجام در دورهمی های دوستان در کنار استفاده از قرص روانگردان و در عین خماری، مصرف مواد و تریاک را برای اولین بار تجربه کردم و بعد از آن روز برای تکرار لذت موقت آن حس، مواد مصرف میکنم تا جاییکه برای تهیه مواد هر رفتاری در قبال خانواده و نزدیکانم انجام دادم.
وی که هیج امیدی و آینده روشنی را برای خود در زندگی متصور نبود، ادامه داد: اعتیاد همه زندگی، شغل، جوانی، خانواده و نزدیکان را از من گرفت بطوریکه حسرت یک زندگی عادی بدون مواد، عذابم میداد.
بهبود یک معتاد و بازگشت به زندگی عادی چند دهه زمان نیاز دارد
مسوول و عضو انجمن حامی از معتادان گمنام مهاباد گفت: تجربه ما نشان میدهد که ترک اعتیاد و بهبودی کامل معتادان یک پروسه زمانی بلند مدت و شاید تا آخر عمر نیاز به مراقبت و پیشگیری داشته باشد.
«رضا. الف» اضافه کرد: اعتیاد به مواد مخدر با مسائل روانی و جسمی همراه است و فرد به دلیل ابتلا به بیماری اعتیاد، اراده خود را از دست داده و باوجود آگاهی از پیامدهای زیانبار مواد مخدر یا رفتار اعتیادآور، همچنان به آن ادامه میدهد.
وی با بیان اینکه هدف انجمن کمک به افراد بهبود یافته و خواهان ترک اعتیاد است، گفت: هم اکنون حدود ۷۰ نفر از معتادان بهبود یافته و افرادی که خواهان ترک اعتیاد خود هستند به صورت رایگان در جلسات از قبل تعیین شده ما شرکت کرده و با گفت و گو بیان تجربیات شخصی و راهکارهای عملی برای ایجاد انگیزه و بازگشت اعتماد به نفس برای ترک مواد به همدیگر کمک میکنیم.
وی حمایت روحی و روانی را مهمترین عامل بهبودی یک انسان معتاد دانست و گفت: وقتی که یک معتاد خواهان ترک باشد و جامعه نیز بتواند با آغوش باز آن را قبول کند و به آن باور و اعتماد داشته باشد به طور حتم روند ترک نیز با شرایط بهتری طی خواهد شد.
او اشتغال و کسب درآمد و سرگرمی را از دیگر دغدغه های انجمن دانست و گفت: متاسفانه کار برای افراد انجمن و کسانیکه سابقه مصرف مواد دارند، بسیار سخت پیدا شده و همین ترد شدن جامعه دوباره شرایط را برای گرایش به مواد در بین اعضا را فراهم خواهد کرد.
کشفیات مواد مخدر در مهاباد ۱۰۰ درصد کاهش یافت
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی مهاباد گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۵۰۰ کیلوگرم مواد مخدر در این شهرستان کشف شد که در مقایسه با سال ماقبل ۱۰۰ درصد کاهش داشت.
سرگرد رحیم ایاذی اظهار کرد: در همین ارتباط طی یکسال گذشته، ۱۵۵ نفر در ارتباط با مواد مخدر در این شهرستان دستگیر شدهاند که نسبت مدت مشابه سال ماقبل ۳۰ درصد افزایش دارد.
وی ادامه داد: همچنین ۱۵ دستگاه خودرو سواری و ۱۰ دستگاه موتورسیکلت قاچاقچیان و توزیع کنندگان مواد مخدر در مهاباد نیز در این مدت توقیف شده که حدود ۱۰ دستگاه تاکنون مصادره شده است.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر انتظامی مهاباد اضافه کرد: گراس، تریاک و شیشه بیشترین انواع مواد مخدری است که با همکاری مردم و تلاش ماموران کشف و ضبط شده است.
وی یادآور شد: اعتیاد به موادمخدر از چالش برانگیزترین آسیبهای اجتماعی است که تاثیر نامناسبی را در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیت و جلوگیری از توسعه پایدار در جوامع میگذارد.
سرگرد اباذری تاکید کرد: مبارزه فراگیر و اطلاعرسانی به موقع باید از اولویتهای مسوولان برای رویارویی با این معضل اجتماعی باشد.
وی با قدردانی از تعامل و مشارکت مردمی با پلیس در راستای برخورد با متخلفان از عموم شهروندان خواست در صورت اطلاع از هرگونه فعالیت مشکوک بویژه در زمینه تولید و توزیع انواع مواد مخدر مراتب را به پلیس ۱۱۰ اعلام کنند.
اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر یک ضرورت است
فرماندار ویژه مهاباد هم گفت: اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر در جامعه یک ضرورت است و این مقوله مهم باید مورد توجه تمام افشار جامعه قرار گیرد.
حسن عباسی علاج مقابله با اعتباد را در جلوگیری به ابتلا و افدامات پیشگیرانه دانست و افزود: تمام عزم جامعه باید به آگاه سازی و اقدامات قبل از وارد شدن به دوران مصرف مواد مخدر معطوف شود چراکه هزینه ها و اثرگذاری در مرحله پیشگیری بسیاری پایین تر از دوران ابتلا به آن است.
وی خواستار گرفتن اعتبارات و امکانات بیشتر برای مقابله اصولی با مواد مخدر در ابعاد مختلف شامل خرید، فروش، عرضه و تقاضا شد، گفت: خبرنگاران، رسانههای ارتباط جمعی، روحانیون، ائمه جمعه، معلمان و تشکل های مردم نهاد برای تبیین آثار غیر قابل جبران مصرف مواد مخدر با تمام توان وارد میدان شده و از هیچ تلاشی دریغ نکنند.
عباسی اظهار کرد: از آنجا که این منطقه در مسیر ترانزیت انواع مواد مخدر قرار دارد برای مبارزه جدی با این معضل خانمانسوز نیاز به اجتماعی کردن این موضوع دارد.
سهم ۱۰ درصدی بودجه فرهنگی دستگاههای اجرایی باید به مقوله مبارزه با مواد مخدر اختصاص یابد
فرماندار مهاباد تخصیص ۱۰ درصد از بودجههای فرهنگی دستگاه های اجرایی به رفع معضلات اجتماعی، مبارزه با مواد مخدر و آسیب های اجتماعی را لازمالاجرا دانست، و افزود: برگزاری برنامه های فرهنگی و هنری، مسابقات و اجرای برنامه های ورزشی و مفرح در کنار آگاه سازی مردم به ویژه در ایام تعطیلات می تواند نقش پر رنگ در مقابله با این پدید خانمان سوز داشته باشد.
۲ کمپ ترک اعتیاد در مهاباد فعال است
رییس اداره بهزیستی مهاباد گفت: هم اکنون ۲ کمپ ترک اعتیاد با ظرفیت ۱۲۰ نفر در سطح این شهرستان فعال است.
کریم محمدی اظهار کرد: بازدید های سرزده و مرتب از این کمپ ها توسط ارگانهای دولتی همچون شبکه بهداشت و درمان، نیروی انتظامی، بهزیستی و نمایندگان فرمانداری انجام شده و تذکرات لازم همراه با ضرب الاجل زمانی نیز در موارد لازم به آنها داده شده است.
وی با بیان اینکه ظرفیت کمپهای ترک اعتیاد مهاباد نزدیک به تکمیل شدن است، افزود: یک مرکز DIC نیز برای کارتن خواب ها در سطح شهر فعال بوده که شبانه به ۲۰ نفر از معتادان خدمات ارایه می کند.
محمدی عنوان کرد: سال گذشته در راستای ایجاد اشتغال به ۲۱ نفر از افرادی که بیش از یک سال موفق به ترک اعتیاد بدون بازگشت شده بودند، ۲۱ میلیارد ریال تسهیلات کم بهره برای اشتغالزایی آنها و ایجاد درآمد پایدار پرداخت شد.
وی با بیان اینکه رغبت خیران برای کمک به مراکز DIC و کمپ های ترک اعتیاد به نسبت سایر مراکز خیریه کمتر است، گفت: افزایش هزینههای نگهداری موجب شده بهزیستی به تنهایی قادر به ارایه خدمات رایگان به معتادان نباشد که ضروری است خیران به این بخش نیز توجه ویژه داشته باشند.
به گزارش ایرنا، کارشناسان معتقدند که در کنار اقدامات سلبی در مبارزه با اعتیاد میبایست سرمایهگذاری و توجه ویژهای به بحث پیشگیری شده و نسل جوان و نوجوان را در برابر این آسیب خانمانسوز مصونیت بخشید.
هزینهای که اعتیاد بر جامعه تحمیل میکند بسیار کمرشکن و گاهی جبران ناپذیر است و هر چقدر هم در زمینه پیشگیری از این بلای خانمانسوز سرمایهگذاری شود مقرون به صرفه و به نفع جامعه است.
ارتقای فرهنگ عمومی و پیشگیری اعتیاد، مسئولیتپذیری اجتماعی، توسعه مشارکتهای مردمی و کاهش تقاضای موادمخدر، پژوهشمحوری در حوزه اعتیاد، تقویت همکاریهای بینبخشی و فرابخشی در عرصه مبارزه با موادمخدر، حمایت از مشارکت خیران، بهرهگیری از ظرفیتهای سازمانهای مردمنهاد و تقویت برنامههای کاهش تقاضای موادمخدر را از جمله برنامههای کلیدی است که به اعتقاد کارشناسان میبایست در زمینه مقابله با اعتیاد نسبت به آنها توجه ویژه شود.
مهاباد با ۲۶۰ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.
نظر شما