تامین ایمنی غذا با استفاده از هوش مصنوعی

شیراز-ایرنا-مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: باید زمینه‌ای فراهم شود تا از طریق تکنولوژی نوین، بیوتکنولوژی، نانو تکنولوژی و هوش مصنوعی شرایط مناسب را برای ایمنی غذا فراهم کنیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا، فرامرز خدائیان چهارشنبه در گردهمایی فعالان صنعت غذا در جنوب کشور که در قالب همایش گرامیداشت روز جهانی ایمنی غذا برگزار شد، اظهار کرد: صنعت غذا به عنوان یک صنعت پیشرو در کشور می‌درخشد و از جایگاه ویژه‌ای بهره می‌برد؛ اگر صنعت غذا را از جنبه‌های مختلف بررسی کنیم متوجه اهمیت آن در ابعاد مختلف جامعه خواهیم شد.

مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ادامه داد: در بُعد اشتغال تعداد بسیاری از هموطنان در این صنعت مشغول به کار هستند. در واقع کشور ایران از بیش از ۱۵ هزار شرکت غذایی و نزدیک به پنج هزار کارخانه بهره می‌برد. حدود چهار میلیون نفر در کشور در این صنعت مشغول به کار هستند.

وی با بیان اینکه حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد کشورهای دنیا محصولات غذا و فرآورده‌های غذایی ما را دریافت می‌کنند،گفت: از جنبه‌های مختلف می‌توان صنعت غذا را بررسی کرد. اما مهم‌ترین قسمت صنعت غذایی در امنیت غذاست. امنیت غذا بدین معناست که غذا سالم و به اندازه کافی باشد.

خدائیان اضافه کرد: وقتی به گذشته نگاه می‌کنیم متوجه خواهیم شد افول و ظهور بسیاری از کشورها و اهمیت بسیاری از تمدن‌ها به امنیت غذا در آن کشورها و تمدن‌ها برمی‌گردد.

وی افزود: روزانه ۲۵۰ هزار نفر به جمعیت دنیا اضافه می‌شود و هرشب ۸۲۰ میلیون نفر گرسنه به رختخواب می‌روند. حدود یک میلیارد نفر فقر ویتامین دی و نصف جمعیت جهان کمبود آهن دارند.

این مقام مسوول یادآور شد: تا سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به حدود ۹ میلیارد می‌رسد؛ حدود ۲۲ درصد از کودکان زیر پنج سال به دلیل فقر غذایی دچار کوتاه قدی شدند و اگر بخواهیم غذای ۵۰ سال آینده را تأمین کنیم باید غذایی به اندازه ۱۰ هزار سال قبل تولید کنیم.

خدائیان با اعتقاد به اینکه در عصر حاضر و در آینده با کاهش امنیت غذا مواجه خواهیم شد، گفت: بایستی به ارکان امنیت غذا توجه کنیم و نقش صنعت غذا را در این ارکان ببینیم. در حال حاضر از چهار رکن در امنیت غذایی بهره می‌بریم.

وی بیان کرد: در واقع از چهار رکن فراهمی غذا، دسترسی غذا، سلامت و ثبات و تاب آوری غذا برخوردار هستیم. در بخش فراهمی، صنعت غذا جایگاه ویژه دارد و ۳۰ درصد از محصولات غذایی دچار ضایعات می‌شوند و اگر صنعت ما به خوبی این کار را انجام دهد می‌تواند بسیاری از مشکلات غذا را حل کند.

این مقام مسوول عنوان کرد: اگر صنعت غذا به جای خام فروشی پالایشگاه‌ها را راه‌اندازی کند بسیاری از مشکلات در این صنعت حل خواهد شد. در حال حاضر پالایشگاه‌های غلات را داریم؛ ما می‌توانیم پالایشگاه شیر هم داشته باشیم.

خدائیان گفت:امروزه تمام غذاها به صورت پالایشگاه درآمده‌اند و اگر بتوانیم شیر را از حالت خام فروشی خارج کنیم و محصولات مانندکره و پنیر و فرآورده‌های شیر را تولید کنیم بسیاری از مشکلات صنعت غذا حل می‌شود.

وی یادآور شد: صنعت غذا در بحث اشتغالزایی، افزایش قدرت خرید و اقتصاد خانواده تأثیرگذار است و اما مهم‌ترین رکن امنیت غذا سلامت غذا ست. از سال ۲۰۱۸، هفت ژوئن هر سال روزی به نام روز ایمنی غذا نامگذاری و تمام ذهن و افکار به ایمنی غذا معطوف شده تا از این طریق ایمنی غذا تضمین شود. صنعت غذا در این زمینه نقش بسزایی دارد. امسال هم روز جهانی غذا با شعار جهانی «استانداردهای غذایی، زندگی انسان‌ها را نجات می‌دهد» برگزار شده است.

خدائیان با بیان اینکه ۲۰۰ بیماری از طریق غذا به انسان منتقل می‌شود گفت: هر ساله ۶۰۰ میلیون نفر به وسیله غذا بیمار می‌شوند و ۱۰۰ میلیارد دلار هر ساله صرف مشکلات ناشی از بیماری‌های غذایی می‌شود.

وی عنوان کرد: باید بتوانیم از طریق تکنولوژی نوین، بیوتکنولوژی، نانو تکنولوژی و هوش مصنوعی استفاده کنیم و شرایط مناسب را برای ایمنی غذا فراهم کنیم.

این مقام مسوول افزود: باید بتوانیم امنیت غذا و منابع را به خوبی مدیریت کنیم تا امنیت پایدار غذا را برای نسل آینده ایجاد کنیم.

خدائیان اضافه کرد: در حال حاضر با کمبود شیرخشک نوزاد مواجه نیستیم؛ ما بیشتر از سال‌های گذشته شیر خشک تولید کرده‌ایم اما به دلیل ارز قیمت آن پایین آمد. متأسفانه تعداد محدودی قاچاق معکوس انجام می‌شود.

مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو اظهار کرد: اگر صنعت غذای کشور به خوبی فعالیت کند و مواد اولیه مورد نیاز را با پالایشگاه شیر تولید کند شیر خشک ثبات خواهد داشت و با مشکل مواجه نمی‌شود. به طور کلی می‌توان گفت صنعت غذایی کشور صنعت غذایی خوبی است و از جایگاه ویژه‌ای در میان صنایع برخورداراست.

همچنین محمد جواد عسگری رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس در این همایش اظهار کرد: نیاز است برای بحث غذایی سالم و مباحث مختلف در حوزه سلامت مردم چاره‌اندیشی کنیم. در حال حاضر ظرفیت‌ها و قابلیت‌های خوبی در حوزه کشاورزی کشور و استان فارس وجود دارد.

ضرورت توجه ویژه به سرمایه‌گذاران بخش کشاورزی

وی با بیان اینکه کشاورزی محور توسعه است و امنیت غذایی از مباحث جدی بشری است، گفت: در حوزه تولید غذای باکیفیت و تولید باکیفیت محصولات کشاورزی توجه به سلامت مردم اهمیت بسیاری دارد و اگر فرآیند تولید غذا و محصولات کشاورزی در قالب نقشه راه حرکت نکند آسیب خواهد دید.

عسکری ادامه داد: جنگ روسیه و اوکراین روی امنیت غذایی همه کشورها تأثیرگذار بود. این مناقشه به دلیل امنیت بخش غذا همه ابعاد حوزه غذایی جهان را تحت تأثیر قرار داد.

وی بیان کرد: کشور ایران به دلیل اقلیم متنوع قابلیت‌های بسیار خوب در بخش کشاورزی و تأمین غذای مورد نیاز دارد و می‌تواند در حوزه صادرات نقش‌آفرینی کند.

عسکری یادآور شد: حوزه کشاورزی سه برابر بخش صنعت بازدهی دارد، این حوزه ۲۵ درصد سهم اشتغال کشور با ۴.۵میلیون بهره بردار را به خود اختصاص داده است ولی در حال حاضر از ظرفیت‌های بالقوه حوزه کشاورزی به خوبی استفاده نکرده‌ایم و با چالشی جدی از جمله عدم استفاده صحیح از ظرفیت‌های بالقوه این بخش مواجه هستیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: حدود ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت پیرامونی ایران به محصولات کشاورزی این کشور علاقمند هستند. بنابراین برای استفاده بخش خصوصی از ظرفیت‌های حوزه کشاورزی باید امنیت غذایی و حذف بروکراسی‌های اداری مورد توجه قرار بگیرد.

وی به بیان اقدامات مجلس شورای اسلامی در بخش کشاورزی به منظور تحقق شعار سال پرداخت و گفت: به کمک نمایندگان مجلس آنچه که لازم بوده از جمله حذف قوانین قدیمی و مندرس را در دستورکار قرار داده‌ایم و تلاش بسیاری برای هموار کردن مسیر انجام شده است البته با مشکلات و کاستی‌ها و سوء مدیریت در کشور در این حوزه روبه رو هستیم.

عسکری با اعتقاد به اینکه اگر در حوزه کشاورزی فضای تولید باکیفیت فراهم شود مشکل اشتغال حل خواهد شد، گفت: با رونق تولید در بخش کشاورزی شاهد ارزآوری خوبی خواهیم بود و بازار منطقه را تصاحب هم خواهیم کرد.

وی اضافه کرد: استان فارس هم از وجود نیروهای انسانی توانمند و سرمایه گذاران خوب و ۲۵ هزار فارغ‌التحصیل در بخش کشاورزی بهره می‌برد و ظرفیت‌های قابل توجهی در این بخش کشاورزی دارد. لذا می‌طلبد که در این استان توجه ویژه به سرمایه‌گذاران بخش کشاورزی شود.

این نماینده مجلس عنوان کرد: برای حضور در بازارهای بین‌المللی باید گروه‌های کارشناسی به دنیا برای صادرات محصولات اعزام شوند، امروز باید نگاه آینده نگری به صادرات محصولات داشته باشیم و به نظارت بر حوزه تولید محصولات کشاورزی توجه کنیم.

وی به آبیاری مزارع کشاورزی با آب فاضلاب مشاوره کرد و گفت: وجود فلزات سنگین در سبزی و صیفی‌جات یک خطر جدی است؛ در حال حاضر حدود ٤٠ تا ۵۰ درصد در سبزیجات فلرات سنگین وجود دارد. متأسفانه آبیاری مزارع با آب فاضلاب به دلیل کوتاهی و کم‌کاری دستگاه‌های متولی رخ داده و باید همه دستگاه‌ها برای جلوگیری از این امر ورود کنند.

عسکری افزود: به دلیل بی برنامگی که از گذشته وجود داشته در بسیاری از مناطق بازارها را از دست داده‌ایم و بازار صنایع تبدیلی و لبنیات را دیگر کشورها تصاحب کرده‌اند. با این حال مجلس آمادگی لازم را برای هموار شدن مسیر و کمک به بخش خصوصی و ورود سرمایه گذاران بخش کشاورزی دارد.

قوانین مجلس برای مانع‌زدایی از واحدهای تولیدی

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی هم اظهار کرد: در کمیسیون‌های جهش تولید و برنامه و بودجه تلاش بر این بوده که بسترها و زمینه‌های مناسبی را برای فعالیت بیشتر در حوزه تولید فراهم کنیم؛ در کمیسیون جهش تولید با تصویب قانون اصلاح ماده یک و ۷ اصل ۴۴ قانون اساسی و همچنین قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کارها سعی کرده‌ایم در زمینه مانع‌زدایی از واحدهای تولیدی تلاش کنیم.

جعفر قادری ادامه داد: تلاش شده تا از طریق نظارت‌های پسینی عمل نظارت تعطیل نشود ولی سرعتی را در انجام کارها و فعالیتها داشته باشیم. خوشبختانه بر اساس اطلاعاتی که وزارت اقتصاد داده تاکنون حدود ۶۸درصد از کسب و کارها کمتر از ۲۴ یا ۴۸ ساعت با بارگذاری مدارک مجوزشان صادر شده است.

وی بر ضرورت تصویب قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها تأکید کرد و گفت: این قانون در دستورکار مجلس است. ماده اول این قانون تصویب شده و قرار است هفته آینده ادامه تصویب این قانون در مجلس پیگیری شود.

این نماینده مجلس اضافه کرد: در زمینه بازار سرمایه و استفاده از منابع خارجی با بهره‌گیری از تضمین‌های دولتی، تضمین‌های شرکتی و بانکی ظرفیت‌های خوبی ایجاد شده است. در بحث آژانس‌های تحت سرمایه گذاری خارجی و در زمینه استفاده از آورده‌ها و داشته‌های سرمایه گذاران هم کارهای خوبی در این طرح پیشبینی شده و امیدواریم تا هفته آینده بتوانیم این طرح را در مجلس مصوب کنیم.

قادری بیان کرد: در کمیسیون برنامه و بودجه هم طرحی را مصوب کردیم و درصد هستیم این مصوبات را در قالب لایحه الحاق به قانون تبدیل کنیم. همچنین بحث راه‌اندازی شهرک‌های صنفی، تولیدی، توزیعی و صنفی خدماتی و اعطای تسهیلات برای آنها را دنبال می‌کنیم و در تلاش هستیم مزایایی که برای شهرک‌های صنعتی دولتی در نظر گرفته‌ایم برای شهرک‌های صنعتی غیردولتی هم قایل شویم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در تلاش هستیم تا شرایطی برای توسعه شهرک‌های مختلف از جمله شهرک‌های گلخانه‌ای فراهم کنیم. امیدواریم بتوانیم ظرفیت‌های ایجاد و این فرصت را فراهم کنیم تا بخش خصوصی فعال‌تر و با امکانات بیشتری در حوزه‌های مختلف اقتصادی ورود کند.

موانعی در حوزه نظارتی وجود دارد. باید از ظرفیت گزارشات نظارتی استفاده کنیم تا جایگاه کشور را در فضای کسب و کار و شروع کسب و کار ارتقا دهیم. متأسفانه رتبه کشور ایران در شروع کسب و کار زیبنده این کشور نیست. در حال حاضر برای شروع کسب و کار در بین ۱۹۵ کشور دنیا در رتبه ۱۷۸ قرار داریم. این باعث کاهش انگیزه سرمایه گذاران داخلی و خروج سرمایه‌های سرمایه گذاران خارجی از کشور می‌شود.

نماینده مردمی شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: جهت گیری مجلس به این سمت بوده که اگر جایی مزاحمت‌ها یا خلأ قانونی وجود دارد را پر کند. در شرایط کنونی که طرح‌ها و قوانین مختلف از جمله قانون طرح تأمین مالی و زیرساخت ها در دستورکار مجلس است جای بسی خوشحالی است که از پیشنهادات مشخص فعالان اقتصادی در این زمینه بهره ببریم.

جایگاه ویژه فارس در محصولات غذایی

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم اظهار کرد: استان فارس به جهت تولید محصولات غذایی و فرآورده‌های کشاورزی جایگاه خاصی را در کشور دارد و بخش عظیمی از تولیدات به سایر استان‌ها و بخشی هم به خارج از کشور صادر می‌شود.

وحید حسینی ادامه داد: وظیفه دانشگاه علوم پزشکی نظارت و بررسی صحت و تایید محصولات است؛ بر این باور هستیم اگر تولیدکنندگان صحت و سلامت جامعه هدف را باور داشته باشند، اعتماد و اعتقاد ایجاد خواهد شد و این مهم موجبات پیشبرد اهداف جامعه تولیدکنندگان و به تبع آن رونق اشتغال و اقتصاد را فراهم می‌کند.

وی اضافه کرد: با وجود اینکه از تعداد محدود نیروهای انسانی در دانشگاه بهره می‌بریم اما در بخش تغدیه، نظارت و اعتباربخشی عملکرد خوبی داشته‌ایم. در حال حاضر میانگین زمانی صدور پروانه ساخت کاهش یافته و نزدیک به ۲هزار و ٩٩٤ پروانه صادر شده است.

وی تعداد پرونده‌های تشکیل شده در مراجع قضایی در سال ۱۴۰۱ را حدود ۸۵فقره عنوان کرد و گفت: در حال حاضر سموم غیراستاندارد شناسایی شده اما نیاز به ایجاد کد رهگیری در محصولات کشاورزی هستیم تا بتوانیم محصولات را از مزرعه پیگیری کنیم.

حسینی به دیگر اقدامات دانشگاه علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: راه‌اندازی سامانه شیر خشک و جلوگیری از خروج شیر خشک‌ خارج از شبکه تأمین از دیگر اقدامات انجام شده توسط این دانشگاه است.

وی به عرضه نان کامل در ٢٠ خبازی در شیراز و عرضه نان و محصولات غذایی بدون گلوتن ویژه بیماران سیلیاکی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ساز و کار عرضه نان کامل در شهرستان‌ها انجام شده اما به دلیل فراهم نشدن آرد کافی این اقدام عملیاتی نشده است.

به گزارش ایرنا، در پایان این مراسم از ۵۳ واحد برتر و ۴۳مدیر فنی برتر در صنعت غذا تجلیل شد.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha