دیپلماسی پیروز ایران در آن‌سوی اطلس؛ امضای ۳۵ سند همکاری بیخ گوش آمریکا

تهران- ایرنا- پرونده سفر پنج روزه رئیس جمهور کشورمان به آمریکای لاتین با امضای ۳۵ سند همکاری میان ایران، ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا در حوزه‌های مختلف اعم از انرژی صنعت و معدن و نیروگاه بسته شد و آیت‌الله رئیسی پس از بازگشت از این سفر به اعضای کابینه خود گوشزد کرد که مصوبات و تفاهم‌نامه‌های این سفر به فراموشی نسپارند.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، در واپسین روزهای بهاری ۱۴۰۲ سفری مهم به قلب آمریکای لاتین در بالاترین سطوح سیاسی و اقتصادی انجام شد؛ سفری که از منظر تعداد تفاهم‌نامه‌ها و قراردادها نیز یک رکورد محسوب می‌شود و بازاری بزرگ را پیش روی فعالان اقتصادی می گستراند. سفری از جنس ارتقای سطح روابط بین کشورهای همسایه، دوست و همسو و در راستای نقش آفرینی جدی ایران در شکل دهی چند جانبه گرایی؛ آن هم درست یک سال پس از سفر مادرو به تهران.

جمعه ۲۰ خرداد ماه ۱۴۰۱ بود که نیکلاس مادورو برای نخستین بار به تهران سفر کرد. سفری که به امضای سند همکاری‌های جامع راهبردی ۲۰ ساله بین ایران و ونزوئلا انجامید. مادورو همچنین در این سفر به دیدار مقام معظم رهبری رفت و حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار رئیس‌جمهور ونزوئلا با اشاره به ایستادگی ایران و ونزوئلا در مقابل آمریکا تأکید کردند: تجربه موفقیت‌آمیز دو کشور نشان داد تنها راه مقابله با این فشارها مقاومت و ایستادگی است. رهبر انقلاب با استقبال از امضای سند همکاری ۲۰ ساله بین ایران و ونزوئلا گفتند: لازمه همکاری‌های بلندمدت پیگیری توافقات و به سرانجام رساندن آنها است. همزمان با سفر مادورو دومین کشتی نفتکش آفراماکس ساخت شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) با حضور آیت‌الله رئیسی و نیکلاس مادورو تحویل ونزوئلا شد.

اکنون پس از گذشت یک سال، رئیس جمهور کشورمان سحرگاه روز دوشنبه ۲۲ خرداد در پاسخ به دعوت همتایان خود، عازم سه کشور آمریکای لاتین شد و آیت الله رئیسی در سفری ۵ روزه میهمان مقامات و مردم ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا بود که در این سفر وزرای دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، امور خارجه، نفت، فرهنگ و ارشاد اسلامی و بهداشت و درمان برای به امضا رساندن تفاهم نامه های مرتبط حضور داشتند.

چند جانبه گرائی در فرادریا

رئیس جمهور پیش از عزیمت به این سفر نقشه راه را اینگونه توصیف کرد؛ علاوه بر روابط دوستانه سیاسی، اقتصادی و تجاری امضای تفاهم نامه در عرصه انرژی، حوزه‌های صنعتی، کشاورزی، علمی و فناوری و پزشکی و درمانی و صدور خدمات فنی و مهندسی باید صورت پذیرد. استقلال طلبی روحیه آزادی خواهی و مقاومت در مقابل نظام سلطه وجه مشترک کشورهایی است که در این منطقه ایران با آنها تعامل دارد و طبق گفته آیت الله رئیسی موضع مشترک جمهوری اسلامی ایران و ۳ کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا، ایستادگی در مقابل نظام سلطه و مقابله با یکجانبه‌گرایی است.

مقصد اول کاخ "میرافلورس" در کاراکاس

ساعت حوالی ۲۰ به وقت تهران و حوالی ظهر دوشنبه به وقت محلی؛ رئیس جمهور کشورمان وارد کاراکاس شد و مورد استقبال وزیر امور خارجه و وزیر راه ونزوئلا به عنوان رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور قرار گرفت. رئیس جمهور در اولین برنامه از سفر رسمی خود به ونزوئلا، با حضور در مقبره «سیمون بولیوار» در شهر کاراکاس ضمن اهدای تاج گل، به مقام رهبر انقلاب‌های آزادی بخش آمریکای لاتین و سیاستمدار فقید ونزوئلا ادای احترام کرد و پس از آن راهی کاخ "میرافلورس" در کاراکاس شد. سیمون بولیوار در قرن نوزدهم به عنوان رهبر انقلاب‌های آزادی بخش در آمریکای جنوبی توانست مردم کشورهایی همچون ونزوئلا، بولیوی، کلمبیا، اکوادور، پرو و پاناما را از استعمار امپراتوری اسپانیا نجات دهد.

اهتزاز پرچم ایران در آمریکای لاتین

«نیکولاس مادورو» رئیس‌جمهور ونزوئلا در کاخ ریاست جمهوری این کشور، به‌شکل رسمی از آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی که در رأس هیئت عالی‌رتبه سیاسی و اقتصادی به ونزوئلا سفر کرده است، استقبال کرد و همچنین جمعی از اقشار مختلف مردم کاراکاس نیز در بدو ورود رئیس جمهوری اسلامی ایران به کاخ ریاست‌جمهوری با در دست داشتن پرچم‌های ایران و ونزوئلا از آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و هیئت عالی‌رتبه همراه استقبال کردند و در حین نواخته شدن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران جمعی از کودکان و نوجوانان ونزوئلایی سرود ملی کشورمان را با زبان فارسی همخوانی کردند.

ایران و ونزوئلا روابطی نزدیک و دوستانه دارند و در سایه اشتراکات سیاسی و پیوند عمیق بردارانه در خیلی از جاها دو کشور در بزنگاه‌ها و در سازمان‌ها، مجامع بین‌المللی و در روابط دوجانبه به همدیگر کمک کردند. تاجایی که مادورو پس از آنکه اولین محموله نفتی به ونزوئلا ارسال شد، اینگونه می‌نویسد؛ "ممنون ایران، تنها برادری مردمان آزاد است که ما را نجات می‌دهد" این پیام نیکلاس مادوروهنگام رسیدن اولین محموله نفتی به ونزوئلا است.

امضای ۲۶ سند همکاری بین ایران و ونزوئلا

حالا و در سفر آیت الله رئیسی به کاراکاس؛ ۲۶ سند همکاری میان دو کشور به امضا رسیده است، همکاری و مشارکت در حوزه‌هایی همچون در زمینه هایی همچون «ارتباطات و فناوری اطلاعات، انرژی، ‌ بیمه، حمل و نقل دریایی، آموزش عالی، کشاورزی، دارویی و پزشکی، تبادلات فرهنگی و همچنین توسعه همکاری‌های معدنی» از جمله اسناد مهم امضا شده میان وزرای امور خارجه، نفت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهداشت و درمان و فرهنگ و ارشاد اسلامی با همتایان ونزوئلایی بود.

نقطه عطف در تاریخ روابط ایران و آمریکای لاتین

کارشناسان رایزنی‌ها و امضای تفاهم‌نامه‌ها در این سفر را نقطه عطف و گام مؤثری در جهت ارتقای سطح روابط با این ۳ کشور منطقه آمریکای لاتین می‌دانند.

آیت الله رئیسی؛ افتخار ملی ونزوئلا

در ادامه برنامه‌های سفر رسمی آیت‌الله رئیسی به ونزوئلا، آقای «نیکولاس مادورو» نشان افتخار ملی ونزوئلا "نشان درجه یک زنان و مردان آزادی‌بخش ونزوئلا" را به رئیس جمهورکشورمان اعطا می‌کند و پس از آن نشست مطبوعاتی روسای جمهور دو کشور برگزار میشود و جمله مشترک روسای جمهور دو کشور در نشست مطبوعاتی این بود که ایران و ونزوئلا منافع و دیدگاه‌های مشترکی در زمینه‌های استقلال‌طلبی، آزادی و عدالت‌خواهی دارند که باعث شده مردم این دو کشور کنار هم قرار گیرند.

همچنین رئیس جمهور کشورمان در این نشست مطبوعاتی با اشاره به اینکه روابط میان ایران و ونزوئلا روابط دیپلماتیک معمولی نیست، بلکه راهبردی است، گفت: برخورداری از منافع، نگاه و دشمن مشترک، همکاری‌های فیمابین را عمیق و راهبردی کرده است.

رساندن روابط تجاری از صفر به ۳ میلیارد

رئیس جمهور کشورمان همچنین در ادامه برنامه های خود در نشست عالی رتبه هیات ایران و ونزوئلا با اشاره به افزایش حجم تبادلات تجاری میان دو کشور از ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به بالای ۳ میلیارد دلار در حال حاضر گفت: حجم مبادلات تجاری فیمابین در گام اول به ۱۰ و در گام دوم به ۲۰ میلیارد دلار قابل افزایش است.

آیت الله رئیسی با تاکید بر فعال‌تر شدن خطوط کشتیرانی میان دو کشور، گسترش همکاری‌ها در حوزه‌های صنعتی، معدنی، انرژی و مسائل پولی و بانکی را در تعمیق و تقویت روابط دو کشور حائز اهمیت دانست و با بیان اینکه نظام جدیدی در جهان در حال شکل‌گیری است، عنوان کرد: آینده این تحولات را به نفع کشورهای آزادی‌خواه و مستقل جهان دانست.

تقویت فروشگاه ایرانی «مگاسیس» در کاراکاس

آیت الله رئیسی از زمانی که در قوه قضائیه ریاست را عهده داره شد احیای کارخانجات و واحد های تولیدی را در برنامه های کارخود تعریف کرده بود و از زمانی هم که در دستگاه اجرا عهده دار عالی ترین مقام اجرائی کشور شد، دمیدن نفس تازه به کارخانجات را برای کابینه خود از اولویت ها ترسیم کرده بود و در راستای احیای کارخانجات در داخل، در خارج از کشور هم احیای واحد ها تولیدی و کارخانجات را مورد توجه قرار داد. فروشگاه ایرانی مگاسیس در کاراکاس با هدف تسهیل امور تجاری میان ایران و ونزوئلا و فروش هزاران قلم کالای ایرانی، حدود ۵۰۰ اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در کاراکاس ایجاد شده است اما این فروشگاه که در طی سال‌های اخیر به حالت راکد در آمده بود با دستور آیت الله رئیسی در مسیر رونق قرار گرفت.

احیای کارخانجات در سفر به آمریکای لاتین

رئیس جمهور همچنین از خط تولید دو خودروساز ایرانی که مجددا پس از سال‌ها در ونزوئلا احیا شده است، بازدید کرد. ظرفیت تولید کارخانه تراکتورسازی ایران در ونزوئلا سالانه ۱۲۰۰ دستگاه تراکتور است و تاکنون هزاران کشاورز ونزوئلایی در صف دریافت محصولات این شرکت قرار گرفته‌اند.

رئیس جمهور در بازدید از این نمایشگاه، دستور احیای کارخانه تراکتورسازی پس از ۹ سال تعطیلی و کارخانه خودروسازی پس از ۷ سال تعطیلی را صادر کرد. کارخانه تراکتورسازی و همچنین خودروسازی که در دهه ۸۰ به صورت مشارکتی بین شرکت‌های ایرانی و ونزویلایی، در این کشور تاسیس شده بودند، در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تعطیل شدند و اخیرا با برطرف کردن موانع مجددا احیا شدند.

بازدید از نمایشگاه علم‌ و فناوری دستاوردهای ایرانی در کاراکاس، دیدار با با رئیس و روسای کمیسیون‌های مجلس ملی ونزوئلا، و دیدار با دیدار برخی اعضای تشکل‌های اسلامی و فرهنگی ونزوئلا و دیدار با جمعی از دانشجویان و نخبگان ونزوئلا از دیگر برنامه های آیت الله رئیسی در کارکاس بود.

طنین نام شهید سلیمانی در آمریکای لاتین

رئیس جمهور کشورمان در این سفر بارها در میان مردم و در دیدار با مقامات این سه کشور از شهید حاج قاسم سلیمانی یاد کرد و نام شهید مقاومت حاج قاسم سلیمانی را گرامی‌داشت و به روح بلند او درود فرستاد. آنچه که جلوه دیگری به این سفر بخشید نصب عکس های سردار و قهرمان ملی کشورمان در سراسر شهر کاراکاس بود که توسط مردم آزادی خواه ونزوئلا انجام گرفت.

همچنین در سفر آیت الله رئیسی به نیکاراگوئه نام شهید سلیمانی در آمریکای لاتین طنین انداز شد و رئیس جمهور نیاراگوئه با ادای احترام و تمجید از شهید سلیمانی به احترام ایشان یک دقیقه سکوت کرد و پس از ان گفت: زنده باد شهید ایران؛ ژنرال قاسم سلیمانی؛ زنده باد ملت ایران

مانگوآ در انتظار رئیسی

سفر دو روزه رئیس جمهور کشورمان به ونزوئلا بعداز ظهر روز سه‌شنبه ۲۳ خرداد به وقت محلی، پایان یافت و رئیس جمهور با بدرقه وزیر خارجه این کشور، کاراکاس را به مقصد ماناگوا پایتخت نیکاراگوئه ترک کرد و «دانیل اورتگا» رئیس‌جمهور نیکاراگوئه در میدان آزادی شهر «ماناگوآ» به صورت رسمی از رئیس جمهور استقبال کرد. در این مراسم که در میدان آزادی شهر «ماناگوآ» برگزار شد، جمعی از مردم نیکاراگوئه و همچنین روسای سه قوه این کشور (قوه مقننه، قوه قضاییه و قوه انتخابات) حضور داشتند و از رئیس جمهور و هیات عالیرتبه همراه استقبال کردند.

رئیس جمهور در سخنرانی خود در میدان آزادی شهر ماناگوآ با اشاره به نقش آمریکایی‌ها در ایجاد داعش و سیاست جمهوری اسلامی در مبارزه با تروریسم گفت: آنها ادعای مبارزه با تروریسم دارند، اما قهرمان مبارزه با تروریسم یعنی حاج قاسم سلیمانی را به شهادت رساندند. آیت‌الله رئیسی همچنین روابط میان ایران و نیکاراگوئه را راهبردی توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی برای توسعه روابط میان دو کشور در تمامی حوزه‌ها به ویژه در حوزه علم و فناوری آمادگی دارد.

دانیل اورتگا رئیس جمهور نیکاراگوئه نیز در این مراسم با اشاره به همزمانی انقلاب ایران و نیکاراگوئه گفت: انقلاب دو کشور دارای ریشه‌های قوی در مسیر مبارزه با استیلاطلبی سلطه‌گران و به خصوص آمریکا بود که همواره به دنبال تحمیل خواست خود به دیگران بوده و هستند.

امضای ۳ سند همکاری میان ایران و نیکاراگوئه

مراسم امضای اسناد همکاری‌های مهم دوجانبه ایران و نیکاراگوئه در حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد و مقامات عالی‌رتبه دو طرف، ۳ سند و تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند. این تفاهم‌نامه‌ها در حوزه‌های قضایی، همکاری‌های اقتصادی، بازرگانی و تجهیزات و ملزومات پزشکی بوده که به امضای وزرای خارجه و بهداشت و درمان ایران و همتایان نیکاراگوئه‌ای رسید.

همکاری کشورهای مستقل؛ راه کار خنثی کردن تحریم‌ها

آیت‌الله رئیسی عصر روز چهارشنبه ۲۴ به وقت محلی، در بخش پایانی برنامه‌های سفر رسمی به نیکاراگوئه، در نشست مطبوعاتی مشترک با رئیس جمهور گفت: در بسیاری از کشورهای منطقه آمریکای لاتین در برابر نظام سلطه و زیاده‌خواهی‌های آمریکا و طرفداران آمریکا صورت گرفته است.

آیت‌الله رئیسی با اشاره به اینکه نظم جهانی حتما به نفع جریان مقاومت و کشورهای مستقل تغییر خواهد کرد، ادامه داد: ارتباط کشورهای مستقل با هم و استفاده از ظرفیت‌های متقابل در این مسیر بسیار مهم است. همکاری بین کشورهای آمریکای لاتین و دیگر کشورهای مستقل با یکدیگر در مناطق مختلف می‌تواند اتحادی را به‌وجود آورد که هم تحریم‌ها را خنثی کند و هم بر ظرفیت کشورهای مستقل بیافزاید.

ایرانِ فن‌آور

رئیس جمهور همچنین در ادامه صحبت های خود با اشاره به حصول تفاهم‌نامه‌هایی برای تبادل ظرفیت‌ها و استفاده از امکانات متقابل میان ایران و نیکاراگوئه در راستای ارتقای سطح روابط فیمابین، همکاری‌های تجاری و اقتصادی، تبادل تجربیات و دستاوردهای علمی و فناوری، صدور خدمات فنی-مهندسی و خدمات بهداشتی، درمانی، دارویی و سلامت را از اهم حوزه‌های مورد توافق دو کشور برای همکاری عنوان کرد.

هاوانآ؛ مقصد آخر و امضای ۶ سند همکاری

رئیس جمهور پس از سفری دو روزه، ماناگوآ را به مقصد «هاوانا» پایتخت کوبا ترک کرد و در صبح روز پنجشنبه به وقت محلی، در تاریخ ۲۵ خرداد، در کاخ انقلاب شهر هاوانا، به شکل رسمی مورد استقبال «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا قرار گرفت و در جریان این سفر مراسم امضای اسناد همکاری‌های دوجانبه ایران و کوبا در حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد و مقامات عالی‌رتبه دو کشور، ۶ سند و تفاهم‌نامه همکاری در حوزه‌های قضایی، همکاری‌های جامع سیاسی، مناسبات گمرکی و مشارکت در حوزه فناوری اطلاعات به امضا رساندند.

ارائه طرحی جدید از سوی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کوبا

رئیس جمهور در این سفر در نشست مشترک تجار و بازرگانان ایران و کوبا، روابط فیمابین را خوب و در حال توسعه توصیف کرد و با تاکید بر اینکه در ایران کارهای زیادی در حوزه دانش‌بنیان و فناوری‌پایه انجام شده است، گفت: ایران و کوبا می‌توانند در زمینه‌های نانوتکنولوژری و بایوتکنولوژی همکاری‌های خوبی با یکدیگر داشته باشند.

آیت الله رئیسی با ضروری دانستن ارائه طرحی جدید برای همکاری‌های اقتصادی توسط کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کوبا، بخش‌های نیروگاهی و معادن را از جمله حوزه‌هایی دانست که دو کشور می‌توانند با یکدیگر همکاری کنند.

بازدید از مرکز مهندسی ژنتیک

رئیس جمهور در جریان برنامه‌های سفر رسمی به «کوبا»، از مرکز مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی (CIGB) در هاوانا بازدید کرد. رئیس جمهور در این بازدید در گفت‌وگو با مدیران این مرکز در جریان فعالیت‌ها، اقدامات و حوزه‌های تحقیقاتی آن شامل «زیست پزشکی (تحقیق و توسعه در زمینه واکسن‌ها و محصولات بیودارویی)، بیوتکنولوژی گیاهی، ‌آنزیم‌های صنعتی و ‌بیوتکنولوژی حیوانات» قرار گرفت.

مجموعه (CIGB) با تمرکز بر روی بیش از ۱۰ حوزه درمانی و مطالعه بر روی بیش از ۵۰ نوع بیماری در بازار ۳۵ کشور جهان حضور دارد.تولید واکسن «عبدالا» (ضد کووید-۱۹) یکی از مهمترین سوابق کاری این مرکز طی دوران همه‌گیری کرونا بوده است که به‌عنوان اولین واکسن ضد کووید – ۱۹ در آمریکای لاتین محسوب می‌شود.

همکاری ایران و کوبا در زمینه فناوری تولید واکسن

آیت الله رئیسی در ادامه برنامه‌های سفر رسمی خود به کوبا، از خط تولید کارخانه واکسن‌سازی مرکز (CIGB) در هاوانا هم بازدید کرد. در این بازدید، برخی از مدیران این کارخانه از راه‌اندازی ۱۵ واحد این مجموعه در هاوانا و دیگر شهرهای کوبا خبر دادند و اعلام کردند: این کارخانه علاوه بر تامین نیازهای داخلی، ظرفیت صادرات به دیگر کشورها را نیز دارد.

مدیران کارخانه «CIGB»، در جریان بازدید رئیس جمهور، واحدهای تولیدی واکسن هپاتیت B، سرطان ریه و واکسن ضد کووید– ۱۹ به نام «عبدالا» را به نمایش گذاشتند و از همکاری‌های مشترک برای تولید واکسن با موسسه پاستور ایران خبر دادند.

در این بازدید، ‌مدیرعامل کارخانه CIGB گفت: ما آمادگی داریم فناوری‌های جدید خود را با ایران مبادله کنیم.

دیدار رئیس جمهور با رائول کاسترو

آیت‌الله رئیسی در آخرین بخش از برنامه‌های سفر رسمی دو روزه به کوبا با آقای «رائول کاسترو» رهبر معنوی و رئیس جمهور سابق این کشور دیدار کرد و گفت: امروز روابط سیاسی تهران و هاوانا در عالی‌ترین سطح از ابتدای برقراری روابط دو کشور قرار دارد.

رئیس جمهور با تمجید از صبوری، ایستادگی و روحیه آزادی‌خواهی دولت و ملت کوبا در برابر تحریم‌های ناعادلانه و یکجانبه آمریکا علیه این کشور، ۶ دهه اعمال تحریم علیه این کشور و نقض گسترده حقوق بشر علیه ملت کوبا از سوی مدعیان دفاع از حقوق بشر را محکوم کرد.

بازگشت به تهران

رئیس جمهور پس از سفر فشرده و پرکار ۵ روزه به آمریکای لاتین ، عصر جمعه ۲۶ خرداد به تهران بازگشت و در مصاحبه خود به دستاورد های مهم این سفر اشاره داشت. آیت‌الله رئیسی در بدو ورود به کشورمان گفت: در این سفر ۳۵ سند تفاهم و توافق با این سه کشور در حوزه‌های مختلف اعم از انرژی صنعت و معدن و نیروگاه به امضا رساندیم. اساس کار این بود که در ابتدا صدور خدمات فنی مهندسی و دوم صادرات محصولات دانش بنیان و سوم تأمین مواد اولیه با قیمت مناسب و چهارم ایجاد بازارهای جدید صورت بگیرد.

به گفته رئیس جمهور همچنین ۵ قرارداد دانش بنیان به ارزش ۹۰ میلیون دلار منعقد شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha