به گزارش روز شنبه ایرنا، نشست شش جانبه سران چین ، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان روز گذشته به میزبان شهر شیان چین آغاز شد.
از روزنامه گلوبال تایمز درباره این اجلاس نوشت: «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین و سران پنج کشور آسیای مرکزی روز جمعه پس از نشست چین و آسیای میانه، شش درخت انار به نماد همبستگی و همکاری نزدیک بین دو طرف و منعکس کننده انتظارات آینده بهتر برای روابط چین و آسیای مرکزی کاشتند.
در این نشست، چین و پنج کشور آسیای مرکزی هفت سند دوجانبه و چندجانبه از جمله «بیانیه شی آن» اجلاس چین و آسیای مرکزی و فهرست نتایج نشست چین و آسیای مرکزی را امضا کردند.
شی چین پینگ در سخنرانی خود در این اجلاس اظهان کرد :چهار چشم انداز از اینکه جهان به چه نوع آسیای مرکزی نیاز دارد، چهار اصل برای ایجاد جامعه چین و آسیای مرکزی با آینده مشترک و هشت پیشنهاد برای توسعه همکاری های دوجانبه ارائه کرد.
این روزنامه در این مورد نشست سران چین و آسیای میانه نوشت : فلسفه ثابت سیاست خارجی چین دستیابی به توسعه و رفاه مشترک از طریق اتحاد و تلاش بر اساس پیش فرض احترام زیاد به حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و عزت ملی یکدیگر بوده است. سخنرانی شی بسیار مورد تایید قرار گرفت و با واکنش گرم سران کشورهای آسیای مرکزی روبرو شد و نشان داد که این نشست یک رویداد دو جانبه سودمند و برد-برد است.
ساخت یک جامعه با آینده مشترک چین و آسیای مرکزی به طور رسمی در «بیانیه شیان» نوشته شد.
چین همچنین از ایجاد جامعه ای با آینده مشترک با پنج کشور آسیای مرکزی در سطح دوجانبه خبر داده است که برای اولین بار است که مفهوم جامعه با آینده مشترک به طور کامل در سطوح چندجانبه و دوجانبه در منطقه اجرا می شود.
این اجلاس توانست مجموعهای از برنامهها و برنامههای عملی گسترده و عملگرایانه را ایجاد کند و با قابلیت اجرایی آن، این امر به اتفاق آرا مورد پذیرش و تایید همه طرفها قرار گرفته است. این در نهایت به دلیل اجماع قوی در مورد "اشتراک در یک سرنوشت مشترک" است. مفهوم جامعه ای با آینده مشترک این کشورها را با شرایط اساسی ملی متفاوت گرد هم می آورد و تضمینی پایدار و پایدار برای همکاری آنها فراهم می کند. این همان چیزی است که شرکای واقعاً همفکر به نظر می رسند.
برخی از تحلیلگران بر این باورند که تقریبا تمام همکاریهای چین و کشورهای آسیای مرکزی بر اساس منافع متقابل منطقهای است ، که دلیل اصلی نتایج ثمربخش آن است. خود منطقه آسیای مرکزی از نظر جهانی شدن و ادغام منطقه ای دیر شکوفا شده است. علاوه بر این، مدتهاست که از مداخلات خارجی مانند «انقلابهای رنگی» رنج میبرد.
شی در سخنرانی خود در این نشست اعلام کرد : جهان به یک آسیای مرکزی با ثبات، مرفه، هماهنگ و به هم پیوسته نیاز دارد و ما نیز حامی آن خواهیم بود.
به گزارش گلوبال تایمز، برخی از رسانه های خارجی به دروغ ادعا کردند که این نشست منعکس کننده تلاش های پکن برای توسعه شبکه های تجاری و امنیتی با محوریت چین است. اگر مرکزی وجود داشته باشد، یک شبکه تجاری و امنیتی است که حول محور توسعه مشترک و امنیت جهانی متمرکز شده است.
روزنامه گلوبال تایمز نوشت : اگر بخواهیم رابطه بین چین و کشورهای آسیای مرکزی را توصیف کنیم، شش کشور مانند دانه های انار از نزدیک با هم متحد شده اند.
کشورهای آسیای مرکزی درمتصل به دریا نیستند که یکی از بزرگترین محدودیت ها برای توسعه اقتصادی آنها بود. با همکاری چین، این نقطه ضعف جغرافیایی به دروازه طلایی اتصال اروپا و شرق آسیا تبدیل شده و ضعف آنها را به یک مزیت تبدیل کرده است.
شایان ذکر است که این اجلاس چارچوب های جامع سازوکار چین-آسیای مرکزی را ایجاد کرده است و نقطه شروعی جدید و بدون پایان را رقم زده است. همکاری چین با هیچ کشوری منحصر به فرد نیست. ما امیدواریم که رفاه و توسعه محلی در آسیای مرکزی از طریق سازوکار ارتقاء یابد و موج توسعه بتواند کشورهای همسایه را بالا ببرد.
در گزارش این رسانه چینی آمده است : پکن از مشارکت کشورهایی که از بخاطر جنگ و نبود امنیت رنج بردهاند، کشورهایی که مشتاق تجدید قوا هستند و کشورهایی که به دنبال نوسازی هستند، استقبال میکند. چین همچنین از حمایت روسیه، کشورهای اروپایی و حتی آمریکا جهت رشد این کشور ها نیز استقبال می کند.
در واقع، در سالهای اخیر، همکاریهای فزایندهای بین چین و روسیه در منطقه آسیای مرکزی وجود داشته است که به یک روند تبدیل شده و عملا تحریکهای بدخواهانه غرب را که ادعا میکنند «چین و روسیه برای حوزههای نفوذ با هم رقابت میکنند» را خنثی میکند. تجربه جامعه چین و آسیای مرکزی با آینده مشترک در دستیابی به امنیت جهانی و توسعه مشترک به عنوان یک الگو برای کل جهان عمل می کند.
نظر شما