به گزارش خبرنگار معارف ایرنا، امروز برخی از دلسوزان و مسئولان حوزوی و فرهنگی به دور هم جمع شدند و با تشکیل یک نشست خبری گفتند که طلاب و روحانیون بسیاری در سطح کشور مشغول تدریس و فعالیت در مدارس آموزش و پرورش هستند و حالا می خواهند آن دسته از افرادی را شناسایی کنند که با طرح ها و ایده های جذاب و خلاق خود، می توانند الگویی برای دیگر مدارس باشند و چه بهتر که با برگزاری یک رویداد ملی از همه کسانی که در این زمینه دارای طرح و اندیشه هستند، دعوت کنیم تا برای رضای خدا و به دور از این تصور که ممکن است فعالیت های خداپسندانه آن ها دچار ریا شود، در رویداد ملی زنگ بهشت ثبت نام کنند. حالا چرا نام آن را زنگ بهشت گذاشته اند؟
حجت الاسلام حمید نیکزاد که هم مشاور وزیر آموزش و پرورش است و هم مشاور آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور و در این نشست خبری به عنوان دبیر ستاد همکاری های حوزه و آموزش و پرورش حضور پیدا کرده، اظهار داشت: ما چند هدف را در این رویداد ملی دنبال می کنیم. یکی این که از خرد جمعی استفاده شود. یعنی با توجه به نگرش های متفاوت در زیست بوم های متعدد، طلاب و روحانیونی هستند که طرح هایی را می فرستند و چون در این فضای فرهنگی تنفس کرده اند، بهتر می توانند به این ایده ها برسند و لذا مبنای دانش بنیان بودن در این طرح برای ما مهم است.
وی تاکید کرد: قدم اول، شناسایی ابتکارات و طرح های موثر تبلیغی طلاب و روحانیون است که برخی از آن ها با حضور در طرح امین مشغول فعالیت در مدارس هستند و برخی طلاب خواهر و برادر هم داریم که در وزارت آموزش و پرورش استخدام شده اند و در مدارس نیز حضور دارند.
نیکزاد سایر اهداف را اینگونه برشمرد که هدف دوم، ارزیابی و تقدیر از طرح های برتری است که در قالب رویداد ملی به دست ما می رسد، هدف سوم، ایجاد شرایط مستندسازی و بازنمایی دستاوردهای موثر است که باید در فضای فرهنگی بتوانیم نشان دهیم که چه اتفاقاتی رقم خورده است، هدف دیگر، فراهم کردن تسهیلات برای تولید و عرضه محصولات نوآورانه مبلغان و طلاب و همچنین کمک به رشد و شتابدهی گروه های نوآورانه برای کسب اعتبارنامه شرکت خلاق و توسعه کمی آنها.
نیکزاد پیشنهاد کرد برای اطلاع بیشتر به پایگاه اطلاع رسانی این ایده مراجعه کنید که توضیحات لازم درباره بخش های مختلف ارائه شده است. مثلا فهرستی از ایده ها ارائه شده که می توان به طرح اجرایی تقویت هوش اقتصادی اشاره کرد که محورهای آن شامل مسابقه و رقابت است و مخاطبان آن شامل دانشآموزان ابتدایی اول، ابتدایی دوم، متوسطه اول و متوسطه دوم است.
در معرفی رویداد ملی زنگ بهشت در همین پایگاه اطلاع رسانی آمده است: حضور چند هزار طلبه در مدارس و در بین دانش آموزان در سراسر کشور و انجام فعالیتهای تبلیغی اعم از طرح امین، تدریس و معلمی، اقامه نماز جماعت و تبلیغهای مناسبتی، فرصتی ایجاد کرده که طلبهها بتوانند در زمینه تقویت ارزشهای دینی و فرهنگ اسلامی در مدرسه و در بین دانشآموزان فعالیت تبلیغی و کنشگری مناسبی داشته باشند. در نظر داریم طرح، ایده، دستاورد، خلاقیت و اقدامات موثری که مبلغین و طلاب توانستهاند با ذوق و مهارت خود در محیط مدرسه و تعامل با دانش آموزان به وجود بیاورند را شناسایی کرده و مقدمات تقویت و توسعه این خلاقیت و نوآوریها را به وجود بیاوریم.
حجت الاسلام نیکزاد این را هم گفت که مسئولان و کارگزاران در وزارت آموزش و پرورش در مسائل مربوط به تعلیم و تربیت، شوراهای متعددی دارند و ابتکار عمل هایی را با توجه به ظرفیت ها به خرج می دهند ولی هر چه بیشتر از خرد جمعی استفاده کنیم و به زیست بوم های متعدد توجه داشته باشیم، در نتیجه می توانیم به خلاقیت های بیشتری دست پیدا کنیم.
استعدادی با ظرفیت ده ها هزار طلبه و روحانی
اگر بخواهیم سخن از ظرفیت این رویداد بزنیم، باید بگوییم مخاطبان این طرح هزاران طلبه و روحانیونی هستند که مشغول ارائه طرح های نوآورانه به بیش از میلیون ها دانش آموز هستند. نیکزاد به همین مناسبت گریزی به نخستین همایش کشوری طلاب در سال گذشته زد که با ظرفیت ۵۰۰ طلبه برگزار شد و گفت که تاکنون چنین همایشی با این حجم از حضور طلاب را نداشتیم. با این حال برای محکم کاری، شبکه ای در میان این طلاب ایجاد کرده اند و حتی مبلغانی که در طرح امین فعالیت می کنند، فعالیت های خود را در شبکه ها و کانال های مجازی به اشتراک می گذارند که تعداد آن ها بیش از ۲۵ هزار نفر می شود.
قطبی هم در این زمینه گفت: حدود ۴۰ هزار طلبه در سطح کشور در مدارس ابتدایی، متوسطه، دخترانه، پسرانه، دولتی و غیرانتفاعی در قالب های مختلف مانند امام جماعت، مبلغ و استخدامی فعالیت می کنند و این افراد در طول فعالیت های خود ابداعات و الگوهای موفق ارائه داده اند و گاهی اوقات محصولات نوآور را ترکیب کرده و بهره بری های فرهنگی داشته اند.
از طرف دیگر استعداد قابل توجهی در مدارس وجود دارد که حجت الاسلام علیرضا فجری رئیس دفتر تبلیغات اسلامی تهران به عنوان نمونه به سه هزار مدرسه شبانه روزی در سطح کشور اشاره کرد و گفت اگر یک طرح و تجربه مبتکرانه در این زمینه اجرا شود، شامل سه هزار مدرسه در سراسر کشور خواهد شد و برکات آن شامل همه این مدارس می شود.
در این میان نیکزاد با اعلام خبری گفت: شرایطی فراهم شده تا در شبکه شاد به عنوان فراگیرترین شبکه مجازی میان معلمان و دانش آموزان، بتوانیم ارتباطی فراهم کنیم و نکات قابل توجه را در ارتباط با فعالیت های مبلغان و روحانیون اطلاع رسانی کنیم.
رویدادی بدون هیچ محدودیتی در رشته ها
اگر طلاب و روحانیون بخواهند بدانند که این رویداد ملی شامل چه رشته هایی است، این جمله نیکزاد قابل توجه است که گفت برای طرح ها هیچ محدودیتی قائل نشده ایم و هر طرحی از گرافیکی و نقاشی و طراحی گرفته تا شعر و قصه و مستندسازی را شامل می شود.
فعالیت های دانش بنیان
اما منظور از فعالیت های دانش بنیان در این رویداد ملی چیست؟ نیکزاد در پاسخ به خبرنگار ایرنا گفت: فعالیت دانش بنیان شامل فعالیت هایی است که حداقل های کارهای پژوهشی و علمی را داشته باشد و ما برای آن قائل به امتیاز هستیم. مثلا کسی که مقاله یا کتابی را مطالعه کرده و بر اساس آن طرحی را تعریف کرده است، به آن قابلیت اجرایی می دهد. به عبارت دیگر این طرح دارای پشتوانه علمی است و از آن خروجی گرفته می شود.
این رویداد ملی به همت دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و برخی مراکز دیگر همچون مرکز ملی نوآوری و خلاقیت اشراق برگزار می شود و حجت الاسلام محمد قطبی مدیر عامل این مرکز گفت: هر کسی در هر گوشه ای از کشور که هرگونه طرح خلاقانه ای دارد و احساس می کند طرحش جوابگو بوده، ما قطعا می پذیریم و حمایت های مادی و معنوی از آثار ویژه خواهیم داشت.
افزایش دو برابری حمایت های مادی
صحبت از حمایت های مادی و معنوی شد که نیکزاد قدم اول را برداشت و میزان جوایز را افزایش داد. قرار بود به نفر اول هشت میلیون، نفر دوم ۶ میلیون و نفر سوم چهار میلیون اهدا شود که مشاور آیت الله اعرافی این مبالغ را به بیش از دو برابر افزایش داد و گفت: نفر اول ۲۰ میلیون، نفر دوم ۱۰ میلیون و نفر سوم ۵ میلیون داده می شود.
حمایت های معنوی هم شامل حمایت برای مستندسازی و رشد و شتاب دهی می شود. البته صاحبان طرح هایی که قابلیت انتشار و توسعه داشته باشد یا از نظر پشتیبانی مالی به صرفه باشد، به امتیازات بیشتری دست خواهد یافت.
نیکزاد درباره داوری این رویداد ملی گفت: در بحث داوری هیچ محدودیتی در ارسال آثار نداریم. ارائه هر گونه کار فرهنگی، تربیتی و پرورشی از سوی طلاب خواهر و برادر و فعالان عرصه تعلیم و تربیت را پذیرا خواهیم بود.
کارهای تبلیغی مسنجم شود
نیکزاد گفت: معتقدم الان نه وقت کارهای پراکنده داریم که نمی دانیم چقدر اثرگذاری دارد و چقدر مخاطب آن را می پسندد و یکی از آسیب های کارهای فرهنگی تربیتی تبلیغی که تاکنون وجود داشته پراکنده کاری در این زمینه بوده که باید منسجم کرد و با نگرشی مشخص به بررسی آن پرداخت.
توجه به سرمایه های چهارگانه طلاب
حجت الاسلام قطبی با یک مقدمه چینی به دنبال اصل مطلب رفت و گفت: هر طلبه ای چهار سرمایه دارد. سرمایه اول علم و دانش است، سرمایه دوم اخلاق و سیره است که در ارتباطات بسیار موثر است و تاکید شده قبل از این که دعوت به خوبی ها را با کلام نشان دهیم، با اخلاق و رفتار به مردم نشان دهیم.
وی بر سرمایه های سوم و چهارم تاکید کرد و گفت: دو سرمایه دیگر باید اضافه شود تا ضریب تاثیر یک طلبه در مدرسه افزایش یابد؛ یکی ابزار و محصولاتی است که در اختیار طلبه قرار می گیرد. مانند کتاب و ابزارهای رسانه ای نوین که به آن فناوری های تربیتی گفته می شود و یکی هم الگوها و روش های فعالیت است که هر چه این دو سرمایه، آگاهانه تر، عالمانه تر و به روزتر باشد، می توانیم الگوهای فعالیتی دقیق داشته باشیم و موفق تر عمل خواهیم کرد. به عبارت دیگر این چهار سرمایه در کنار هم باعث می شود تا یک طلبه و روحانی در مدرسه موفق شود.
مدیرعامل مرکز ملی نوآوری و خلاقیت های اشراق گفت: ما به دنبال شناسایی سرمایه سوم و چهارم یعنی محصولات نوآور و الگوهای فعالیت خلاقانه در مدرسه هستیم. ما به جای این که خودمان گروهی را تشکیل دهیم و به طلاب توصیه کنیم، به سبک فراخوان این کار را انجام دادیم.
چرا زنگ بهشت؟
دلیل نامگذاری رویداد ملی زنگ بهشت را حجت الاسلام قطبی پاسخ داد و گفت: رویداد زنگ بهشت فراخوانی است برای روحانیون و طلاب مدارس که کارهای مبتکرانه انجام داده اند و طرح های خود را ثبت کنند تا این محصولات دیده شود و الگوهای خوب در سایر مدارس به کار گرفته شود و حتی آن را مستندسازی کرد و در قالب های شتابدهی ارائه شود.
وی افزود: امروز نوآوری و خلاقیت، لازمه اصلی زندگی امروز ماست به ویژه در میان نسل نوخاسته کودک و نوجوان که بیش از ما به دنبال نوآوری و خلاقیت هستند.
قطبی گفت: زنگ، نشانه ای از فعالیت ها و برنامه های مدرسه است و بهشت نیز آرمان و آرزوی همه فعالیت های تبلیغی و تربیتی در مدرسه است. این دو واژه در کنار هم قرار گرفته و اینگونه تداعی می کند که به سمت جایگاه بالا و متعالی که بهشت است، در حرکت هستیم.
مهلت ثبت نام تا پایان تیر
نوبت که به حجت الاسلام علیرضا فجری رئیس دفتر تبلیغات اسلامی تهران رسید به زمان های قابل توجه در این رویداد اشاره کرد و گفت: مهلت ثبت نام در رویداد ملی زنگ بهشت تا پایان تیر است، تا پایان مرداد هم داوری به پایان می رسد و در اواخر شهریور اختتامیه برگزار می شود و در کنار آن نیز نمایشگاهی از آثار برتر را به نمایش خواهیم گذاشت.
البته فجری این را هم گفت که خروجی زنگ بهشت، آثار برگزیده به پژوهش و محصولات خدمات نوآورانه تبدیل خواهد شد و به تعبیری وارد بازار می شود و از تجربیات و نظرات صاحبان ایده نیز استفاده خواهد شد.
معلمان و دانش آموزان هم نظر دهند
ابتدای گزارش گفتیم که ممکن است برخی طلاب یا روحانیون از ترس این که مبادا حضورشان در رویداد ملی زنگ بهشت، بوی ریا بگیرد، از ثبت نام خودداری کنند ولی حجت الاسلام فجری گفت: شاید برخی طلاب به دلیل مشغله های فراوان نتوانند در این رویداد ثبت نام کنند ولی این امکان فراهم شده تا معلمان و مربیان نیز بتوانند آثار برتر طلاب را ثبت کنند و حتی صحبت از این است که دانش آموزان نیز فعالیت های جذاب روحانیون و طلاب را به ثبت برسانند.
نظر شما