به گزارش ایرنا، توسعه گردشگری روستایی و عشایری با تاکید بر حفظ شیوههای زندگی متفاوت با آنچه هر روز با آن روبرو میشویم، با محوریت گردشگری از مناطق عشایری، دقیقا آن موضوعی است که در هیاهوی تلاش برای یکسان شدن مورد توجه قرار میگیرد، گردشگری روستایی و عشایری به نوعی بازگشت به سادگی و اصالتهای دست نخورده درون هر انسانی است.
با توسعه گردشگری روستایی و گردشگری مناطق عشایری زمینهای برای فروش تولیدات مردم محلی فراهم میشود و همین سرآغازی برای رونق گرفتن اقتصاد آنها خواهد شد و احتمال تعرض آنها به طبیعت را که در بسیاری مواقع ریشه در فقر و ناتوانی در تامین معیشت دارد، هم کاسته میشود.
یکی از جنبههای گردشگری که هنوز میتواند جلب توجه کند، درنگ بر زندگی به شیوه عشایری است، نشستن پای سخنان زنان، دختران و مردانی که دل کوه، دشت و طبیعت زندگی خود را بین ییلاق و قشلاق جابجا میکنند برای گردشگرانی که بهترین هتلهای دنیا را دیدهاند، میتواند جذاب باشد.
مناطق گردشگری عشایری در بروجرد
رییس اداره امور عشایر بروجرد گفت: ۲ منطقه عشایری کولیدر و آبسرده از ظرفیت مطلوب و مناسبی برای رونق گردشگری عشایری وجود دارد که با توجه به رویکرد سازمان امور عشایری باید مورد توجه قرار بگیرد.
" نوراله مصطفی نژاد " در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سازمان امور عشایری کشور در راستای ایجاد تنوع در اشتغال و درآمد عشایر که معیشت آنها فقط به دام و مرتع وابسته نباشد گردشگری عشایری، توجه به صنایع دستی و گیاهان دارویی را در اولویت قرار داده و در همین راستا در شهرستان بروجرد نیز برنامههایی برای رونق گردشگری عشایری در کانونهای عشایری کولیدر، آبسرده، کردکانه و هفت چشمه اجرا میشود.
وی افزود: با توجه به اینکه ۳۵ درصد صنایع دستی در کشور توسط جامعه عشایری تولید میشود با فراهم کردن زمینه گردشگری عشایری میتوان رونقی در سفرههای محلی این افراد ایجاد کرد.
رییس اداره امور عشایر بروجرد با اشاره به اینکه سال گذشته۱۲ گردشگر از کشورهای آلمان، اسپانیا، فرانسه، ونزولا و قبرس از مناطق عشایری بروجرد بازدید داشتند، بیان کرد: ورود گردشگر به مناطق عشایری میتواند در زمینه فروش برخی تولیدات عشایری موثر باشد.
مصطفی نژاد اضافه کرد: سادگی و بی آلایشی زندگی عشایر از جمله دامپروری در مرتع و چرای آزاد، شیردوشی، تهیه ماست، دوغ، کره، پنیر، صنایع دستی عشایر مورد توجه گردشگران قرار گرفت، مشک زنی استفاده از غذای سالم، پخت نان و همگونی پوشش و لباس زنان عشایر با طبیعت از دیگر جاذبههایی بود که از سوی گردشگرانی که به مناطق عشایری بروجرد سفر کرده بودند، عنوان شد.
وی با بیان اینکه باز شدن پای گردشگر به مناطق عشایری میتواند در زمینه فروش برخی تولیدات عشایری موثر باشد، بیان کرد: گردشگرانی که هفته قبل از مناطق عشایری بروجرد بازدید داشتند، اظهار امیدواری کردند که در فرصتهای بعدی زمان بیشتری را برای ماندن در مناطق عشایری اختصاص خواهند داد.
بنا بر گفته وی هم اکنون عشایر شهرستان بروجرد ۵۰ هزار راس دام دارند که در کوههای گرین، ونایی، ورکوه و کولیدر و بخش های دیگر مستقر هستند.
مناطق عشایری بروجرد بنا بر تایید مسوولان مرتبط به شبکه سراسری برق متصل است در همین راستا محمد علی خسروی رییس امور توزیع برق بروجرد میگوید: منطقه عشایری کولیدر با توجه به توزیع امکانات می تواند به منطقه گردشگری تبدیل شود، زیرا امکانات و زیر ساخت ها در این منطقه وجود دارد.
پنج روستای گردشگری در بروجرد
رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد گفت: پنج روستا با ظرفیت سرمایه گذاری بخش خصوصی برای معرفی به عنوان روستاهای هدف گردشگری در بروجرد وجود دارد.
کامران حسینی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این روستاها شامل منطقه ونایی، دهکرد، آقبلاغ، کوشکی و ملمی جان است که از این بین ۲ روستای ونایی و دهکرد به عنوان روستای هدف گردشگری معرفی شدهاند.
وی افزود: علاوه بر موارد گفته شده روستای قلعه حاتم به خاطر پل تاریخی، رودخانه و طبیعت زیبای اطراف پل ظرفیت مناسبی برای گردشگری روستایی در بروجرد است و قابلیت تبدیل شدن به روستای هدف گردشگری را دارد.
رییس میرات فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد بیان کرد: روستای کپر جودکی در بروجرد که به روستای لک لک ها معروف است و سراب کرتول به عنوان روستای هدف گردشگری از ظرفیت های مناسبی برخوردارند و قابلیت سرمایه گذاری در حوزه گردشگری روستایی را دارند.
حسینی در خصوص روستاهای با قابلیت هدف گردشگری در بروجرد اضافه کرد: کنار زیرساخت های گردشگری که در این مناطق وجود دارد باید تاسیسات هم ایجاد کرد، تا شرایط اسکان و اقامت گردشگر در این مناطق فراهم شود.
وی افزود: زیرساختهای گردشگری بنا بر شرایط طبیعی و وجود آثار تاریخی شاخص به عنوان منطقه هدف گردشگری مشخص می شود اما خدمات گردشگری بر عهده دستگاههای دولتی نیست سرمایه گذار متقاضی میتواند با در نظر گرفتن منطقه گردشگری مورد نظر سرمایه گذاری کند و به عنوان یک منبع درامد و توسعه گردشگری از نظر اقتصادی باعث پویایی و رشد در آن مناطق شود.
رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد یادآور شد: بروجرد از گذشته در یک دشت حاصلخیز قرار داشته که پیرامون آن روستاهای پرتعدادی وجود داشته است با توجه به اینکه از آب کافی برخوردار بوده اند و شرایط اسکان را داشته اند امروزه نیز از زیرساخت های مطلوبی از نظر گردشگری برخوردار هستند.
ونایی بروجرد محور گردشگری روستایی در بروجرد
ونایی روستایی بزرگ در غرب بروجرد چند سالی است به شهر تبدیل شده که در ۱۵ کیلومتری شمالغربی شهر بروجرد در منطقهای کوهستانی قرار گرفتهاست.
این منطقه گردشگری در تنگهای بین ۲ کوه بلند برآفتاب و کوه گرین قرار گرفته و آب و هوایی کوهستانی دارد، زمستانهای آن سرد و پر برف و تابستانهای آن خنک و معتدل است.
جنوب ونایی را دشت کوچکی تشکیل میدهد که به دلیل وجود آب فراوان، کشاورزی در آن رونق دارد، چشمه سارهای متعددی مانند سراب سفید و سراب خسروی از دامن کوههای این منطقه میجوشد، که منبع اصلی آب شرب شهر بروجرد است.
ونایی از مناطق گردشگری طبیعی بروجرد است، سوغات عمده ونایی خیارشور و ترشی است، خیار ونایی و دیگر محصولات جالیزی آن مشهور است و کارگاههای تولید خیار شور در این روستا فراوان دیده می شود که به صورت سنتی اقدام به تولید خیار شور و فروش آن میکنند.
از مناطق دیدنی این شهر میتوان به سراب چله، سراب سفید، سراب ماربره، سراب خسروی، سراب مسجد، سراب دروزن(دروغگو-فصلی)،دشت سفره، تنگ دربند گلرود، دربند ونایی و غار سراب سفید اشاره کرد.
ساماندهی سفره خانه های امتداد رودخانه ونایی
شهردار ونایی نیز در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: پیگیری ساماندهی سفره خانهها و رستورانهای منطقه دربند ونایی در دستور کار قرار دارد که با انجام این کار رونقی از مسیر گردشگری در سفرههای مردم حاصل میشود.
امیر دبیری فر افزود: کمیسیونی متشکل از جهاد کشاورزی، منابع طبیعی، میراث فرهنگی، شهرداری و فرمانداری قرار است موضوع ساماندهی سفره خانهها و رستورانهای منطقه دربند ونایی را پیگیری کند.
شهردار ونایی یادآور شد: ونایی حدود ۶ هزار و ۲۹۰ نفر جمعیت دارد که با ابلاغیه وزارت کشور از مرداد ۱۴۰۰ به شهر تبدیل شده و از جاذبههای گردشگری بالایی برخوردار است که شهردای آمادگی کامل دارد با افرادی که تمایل به سرمایه گذاری در این منطقه داشته باشند همکاری کند.
وی یان کرد: شهر ونایی در محورهای مختلفی از قبیل تله کابین و بوم گردی، از ظرفیتهای خوبی برخودار است که در صورت ورود سرمایه گذار میتواند در رونق اقتصادی این منطقه تاثیر زیادی داشته باشد.
شهردار ونایی گفت: با توجه به تردد کوهنوردان می توان پیشنهاد ایجاد خانه کوهنوردان را در این منطقه داد که این موضوع هم می تواند در کنار فرآوری محصولات مختلف کشاورزی به رونق گردشگری این منطقه منجر شود.
وی افزود: در زمینه تولید خیار شور و انواع دیگر ترشیجات، شهر ونایی از ظرفیت های خوبی برخودار است که در راستای فروش بیشتر این محصولات و توسعه گردشگری بر مبنای این ظرفیت ها، موضوع احداث ناحیه صنعتی ونایی را مطرح کرده ایم و مورد موافقت واقع شده است.
یکی از ویژگی های منطقه ونایی در شهرستان بروجرد این است که در انتهای محور گردشگری گلدشت منتهی به دامنههای گرین کوه واقع شده است که در طول این مسیر علاوه بر جاذبه های گردشگری طبیعی همچون باغات و سراب ها، جاذبههای دست ساز فراوانی اعم از چایخانه های سنتی، قهوه خانه و اقامتگاه های بوم گردی ساخته و بعبارتی زیرساخت ها بخوبی فراهم شده است که می تواند به ماندگاری گردشگر کمک کند.
اهمیت ونایی در حوزه گردشگری بروجرد در این است که هم منطقه نمونه گردشگری و هم روستای هدف گردشگری انتخاب شده است و از این منظر یک منطقه خوش آب و هوا و پرظرفیت برای جذب گردشگر است.
گردشگری در چند دهه گذشته به یک قطب اقتصادی بسیاری از کشور ها تبدیل شده است و مردم به سفر و تعطیلات به عنوان یک نیاز ضروری و نه یک امر تجملاتی و غیر ضرور نگاه می کنند.
با در نظر گرفتن این نیاز ضروری برای انسان از یک طرف و رونق گردشگری بعنوان یک صنعت و فعالیت اقتصادی از سوی دیگر باید انگیزه و جاذبه های گردشگری را تقویت کرد که گردشگری روستایی و عشایری از جمله جذابیت هایی است که به فراخور سلیقه هر فرد می تواند مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما