تبلور عشق به امام رضا(ع) در جشنواره‌ای با گستره‌ای جهانی

مشهد- ایرنا- عشق به هشتمین خورشید در سرزمین سراسر نور مشهدالرضا، با نمایش دلدادگی به آستان حضرت دوست در قالب جشنواره‌ای بین‌المللی به نام حضرت رضا(ع) در گستره‌ای جهانی به منصه ظهور رسیده، که امسال بیستمین جشن این شور و شیفتگی در قلب تک تک شرکت‌کنندگان آن در نقطه‌نقطه گیتی ضربان گرفته است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، عشق و دلدادگی و اظهار شیفتگی عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به شمس الشموس، حضرت رضا(ع) بسیار باشکوه و مزین به هنر و فرهنگ است، تا آنجا که دلدادگان محمل هایی چون تئاتر، شعر، سرود، قصه، عکس، خبر، فیلم، رسانه، خط و نقاشی و ... را به خدمت گرفته اند تا در پیشگاه محبوب خود رنگی دیگر گیرند و عرض ارادت خود را به ساحت مقدس آن حضرت ابراز نمایند.

عشق و دلدادگی به انیس النفوس، زن و مرد و پیر و جوان نمی‌شناسد، همه گدای درگاه عالِم آل محمد (ص) هستند، صحنه های دلدادگی سلسله عشاق بیش از یک ماه است که در ایران به جنبش درآمده، آنان دل در گرو یار گذاشته اند، زلال عشق بسان رنگ بر بوم، قلم بر کاغذ، نقش آفرینی در صحنه و نوشتن روایت ها و سرودن نغمه ها و شعرهایی در وصف اوست که دنیا در برابر بزرگواری اش سر تعظیم فرود می آورد.

این عشق در جشنواره ای به نام امام رضا(ع) که بیش از ۲۰ سال است نه تنها ایران بلکه مرزهای اسلامی را درنوردیده و عاشقان ثامن الحجج (ع) را به خود جذب نموده است، در میانه بیستمین سال از رسالت خود روایتگر هنر هنرمندان و فرهنگ دوستانی است که در اقصی نقاط جهان اسلام، دل در گرو یار دارند و تلاش می کنند به هر طریقی شده دلنوازی کرده و غلام درگاهش باشند.

رسالت بنیاد بین المللی فرهنگی - هنری امام رضا(ع) که به منظور ایجاد یک جریان مستمر و پویا در حوزه بسط و گسترش معارف رضوی در داخل و خارج از کشور و نیز گسترش فعالیتها و خدمات علمی و فرهنگی و مشارکت بیش از پیش اصحاب فرهنگ و هنر در طول سال و به ویژه در ایام دهه کرامت، سالروز میلاد با سعادت هشتمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) و کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (س) با ایجاد همدلی و هماهنگی در بین دستگاه های اجرایی و نهادهای دولتی و تشکل های مردمی و بهره مندی از ظرفیت های فرهنگی موجود زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شده است، بیستمین جشنواره فرهنگی - هنری امام رضا(ع) را از آذرماه سال گذشته آغاز کرده که در دهه کرامت به پایان می رساند.

تبلور عشق به امام رضا(ع) در جشنواره‌ای با گستره‌ای جهانی

سلسله برنامه های این جشنواره در طول سالهای گذشته بسط و گسترش زیادی داشته است به طوری که به گفته مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی - هنری امام رضا(ع) این رویداد عمومی‌ترین جشنواره فرهنگی- هنری کشور بوده و در بیستمین دوره از برگزاری خود در سالهای ۱۴۰۱ - ۱۴۰۲، ۱۶ همایش ملی و بین المللی را در حوره فرهنگ و هنر تعریف کرده که از این تعداد چهار همایش در سطح بین المللی برگزار می شود.

در طول ۲۰ سال گذشته از آغاز سلسله برنامه های جشنواره فرهنگی - هنری امام رضا(ع)، این رویداد توانسته فعالیت خود را در بیش از سه هزار نقطه از ایران و جهان بگستراند و کشورهای مختلفی را درگیر موضوع فرهنگ رضوی کند.مرتضی سعیدی زاده اظهار داشت: در طول ۲۰ سال گذشته از آغاز سلسله برنامه های جشنواره فرهنگی - هنری امام رضا(ع)، این رویداد توانسته فعالیت خود را در بیش از سه هزار نقطه از ایران و جهان بگستراند و کشورهای مختلفی را درگیر موضوع فرهنگ رضوی کند، ارسال هشت میلیون و ۵۰۰ هزار اثر به این جشنواره در فضای رقابتی نشان از ارتباط آن با آحاد جامعه اعم از هنرمندان و سایر اقشار دارد لذا تلاش داریم در عین پاسداشت عمومی بودن جشنواره امام رضا(ع) به تخصصی شدن این جشنواره نیز پرداخته و آن را در سطح جشنواره‌های برتر کشور در حوزه تولید اثر و استفاده مخاطب عام جامعه ارتقا دهیم.

وی بیان کرد: جشنواره امام رضا(ع) توجه جدی به زیست بوم‌های فرهنگی کشور دارد، لذا هر استان از ایران نماینده برگزاری یک همایش یا جشنواره از سلسله برنامه های جشنواره بین المللی امام رضا(ع) است، در بیستمین دوره تلاش شده است که جریان جشنواره در چند رویکرد مشخص باشد که نخستین آن "محصول محور" است، زیرا برگزاری جشنواره را صرفاً برای هنرمندان و اصحاب رسانه نمی دانیم اما تلاش می کنیم تا جشنواره محلی برای توسعه محصولات فرهنگی رضوی باشد.

مدیرعامل بنیاد امام رضا(ع) رویکردهای جدید جشنواره مزبور را بهره‌گیری از اساتید برجسته حوزه فرهنگ و هنر همراه با کنشگری جوانان، جریان‌سازی عمومی فرهنگ رضوی، ارتقای سطح جوایز، توجه به توانمندسازی، استعدادیابی و رشد و شکوفایی افراد در فرایند برگزاری جشنواره، تشکیل هیات داوران ملی به منظور ارزیابی حرفه‌ای آثار و بین‌اللملی بودن جشنواره‌ها دانست.

سعیدی زاده ادامه داد: ۱۶ همایش بیستمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع) شامل چهار جشنواره شعر، سه جشنواره تئاتر، سه جشنواره تجسمی، ۲ جشنواره داستان، ۲ جشنواره آواها و نواها و سرود و جشنواره فیلم و مطبوعات است، از این تعداد چهار جشنواره در سطح بین‌المللی برگزار می‌شود که جشنواره شعر فارسی رضوی با رویکرد کشورهای فارسی زبان منطقه از جمله جشنواره‌های بین‌المللی است.

وی بیان کرد: جشنواره تئاتر کودک و نوجوان رضوی به‌عنوان نخستین جشنواره رضوی در سال ۱۴۰۱ به کار خود پایان داد، بعد از عید فطر تا دهه کرامت ۴۰ روز فرصت است که در این مدت ۱۴ جشنواره به کار خود پایان می‌دهند و تنها جشنواره "فیلم و پویانمایی" رضوی تا شهریورماه ادامه خواهد داشت.

وی اضافه کرد: با توجه به تعطیلات ایام نوروز و همچنین درخواستهای متعدد علاقه‌مندان درباره تمدید مهلت ارسال آثار به دبیرخانه های جشنواره امام رضا(ع)، با هماهنگی‌های لازم، مهلت ارسال اثر به جشنواره های "داستان، سرود، شعر کودک و نوجوان، جلوه‌های فرهنگ رضوی در رسانه‌ها، داستان کودک و نوجوان، خوشنویسی، عکس، آواها و نواها و گرافیک رضوی" تمدید شده است.

اعتبار اختصاص یافته به بیستمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع) در مقایسه با دوره قبل آن در سال گذشته پنج برابر شده و به ۱۵ میلیارد تومان رسیده است.مدیرعامل بنیاد امام رضا(ع) گفت: اختتامیه بیستمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع) همزمان با شب میلاد آن حضرت در مشهد برگزار می شود، امسال نفرات برگزیده همه جشنواره های رضوی این جشنواره به مشهد دعوت می‌شوند و در اختتامیه، تندیس و نشان ارادت به برگزیدگان اهدا خواهد شد؛ در حال حاضر این تندیس در حال طراحی است، همچنین از آثار برگزیده جشنواره امام رضا(ع) که به صورت کتاب و آلبوم درآمده است، در راستای تولید رونمایی خواهد شد.

سعیدی زاده اظهار داشت: هدف این است که جشنواره امام رضا (ع) در ۱۰ سال آینده به عنوان یک جشنواره دینی - تخصصی با جریان‌ سازی حرفه‌ای در زمینه تولید آثار تخصصی در مورد امام رضا (ع) تبدیل شود، در این راستا اعتبار اختصاص یافته به بیستمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع) در مقایسه با دوره قبل آن در سال گذشته پنج برابر شده و به ۱۵ میلیارد تومان رسیده است.

وی برگزاری کارگاه های آموزشی و ایده پردازی و نقد و بررسی آثار را از جنبه های جشنواره بین المللی امام رضا(ع) برشمرد و گفت: ۲۰ کارگاه آموزرشی در حین برگزاری ۱۶ همایش رضوی تا اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد که جریان این جشنواره را تخصصی خواهد کرد.

تبلور عشق به امام رضا(ع) در جشنواره‌ای با گستره‌ای جهانی

مشهد، میزبان جشنواره بین المللی عکس رضوی

مشهد مقدس به واسطه حضور مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) محل برگزاری مراسم آغازین و آیین پایانی جشنواره بین المللی امام رضا(ع) بوده و در واقع به دلیل حضور بنیاد امام رضا(ع) نیز در این شهر، مرکز سیاست‌گذاری‌ها پیرامون این رویداد قرار گرفته است اما خود نیز ظرفیتهای بالقوه در بخشهای مختلف داشته و امسال نیز جشنواره بین المللی عکس رضوی را میزبانی می کند.

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفر یک روزه به مشهد در اسفندماه سال گذشته پس از زیارت بارگاه منور امام هشتم(ع) با تولیت آستان قدس رضوی دیدار و گفت و گو کرد که در این دیدار، موضوعات مرتبط با همکاری مشترک آستان قدس رضوی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت که یکی از آنها برگزاری جشنواره های فرهنگی و هنری امام رضا(ع) بود.

وی در حاشیه آن سفر به خبرنگار ایرنا گفت: مشهد فرصت بزرگی برای اهالی فرهنگ و هنر و محل برگزاری مهمترین جشنواره ها به ویژه جشنواره بین المللی امام رضا(ع) است و هر ساله آثار نفیس فرهنگی و هنری در آن رونمایی می شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز گفت: از مجموع جشنواره‌های رضوی، جشنواره‌ای که بیش از هر جشنواره دیگری با فضای حرم و حریم آن در ارتباط بود جشنواره عکاسی بود برای همین مشهد به عنوان محور جشنواره عکاسی برگزیده شد.

محمد حسین‌زاده افزود: جشنواره بین المللی امام رضا(ع) در بخش‌های مختلف فرهنگی و هنری در سراسر کشور در حال برگزاری است که در واقع بستری برای عرض ارادت مردم ایران و جهان به محضر حضرت ثامن الحجج (ع) است تا علاقه خود را در قالب هنر به خدمت آن حضرت عرضه کنند.

امسال جشنواره عکس رضوی برای نخستین بار در قالب بین المللی به میزبانی خراسان رضوی برگزار می شود چرا که عرض ارادت زائران و مجاوران، ویژه برنامه ها، معماری و هنر نهفته در مضجع شریف ثامن الحجج علی ابن موسی الرضا (ع) در طول سال‌ها همواره سوژه عکس بسیاری از هنرمندان داخل و خارج از کشور بوده تا به نحوی این وقایع تاریخی در حوزه زیارت ثبت شود.وی بیان کرد: امسال جشنواره عکس رضوی برای نخستین بار در قالب بین المللی به میزبانی خراسان رضوی برگزار می شود چرا که عرض ارادت زائران و مجاوران، ویژه برنامه ها، معماری و هنر نهفته در مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا (ع) در طول سال‌ها همواره سوژه عکس بسیاری از هنرمندان داخل و خارج کشور بوده تا به نحوی این وقایع تاریخی در حوزه زیارت ثبت شود.

حسین زاده اظهار داشت: سالانه بیش از ۳۰ میلیون زائر داخلی و خارجی به مشهد مقدس سفر می کنند، به‌ویژه در ایام پایانی امسال که تقارن اعیاد شعبانیه و ورود به ماه مبارک رمضان است، شهر مشهد پذیرای انبوه ارادتمندان به ساحت مقدس حضرت رضا(ع) است که در این میان عکس گویای زبان حال متفاوت آنان نسبت به حضرت رضا(ع) است لذا برگزاری جشنواره عکس رضوی در مشهد می تواند این حال و هوا و شور و شوق زائران را ثبت و برای همیشه ماندگار کند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: عکس جزو آن رشته‌های هنری است که از همان روزهای اولی که وارد ایران شد با زیارت و آداب و رسوم و سنت‌های ایرانی گره خورد تا ضبط و ثبت شود به طوری که امروز ما عکس‌های قدیمی از صد سال پیش تا کنون از حرم داریم.

وی افزود: از قدیم عکس حرم و بارگاه، یکی از سوغاتی‌های مهم فرهنگی مردم ایران از مشهد بوده است. گویا اینکه اگر این عکس گرفته نمی‌شد گوشه‌ای از زیارتشان دچار نقص و کمبود می‌شد، جالب است که بدانید در چند سال قبل در آماری مشخص شد که بالغ بر ۳۰۰ عکاس‌خانه در اطراف حرم وجود دارد و احتمال اینکه تا به امروز این تعداد افزایش یافته باشد، دور از ذهن نیست. این نشان می‌دهد اقبال به عکس با گنبد و بارگاه رضوی در میان مردم زیاد است و این فقط مربوط به گذشته‌ها نیست و امروز چه بسا بیشتر از قبل این اقبال وجود داشته باشد.

حسین زاده بیان کرد: در قدیم عکاسی فقط در اختیار عکاسان حرفه‌ای بود اما امروز به دلیل رشد فناوری، عکس در اختیار همه مردم است و آنان می‌توانند با گوشی همراه خود از این هنر استفاده کنند به همین خاطر جشنواره عکس رضوی در دو محور، عکاسی حرفه‌ای با دوربین حرفه‌ای و عکس موبایلی برگزار می شود، در کنار این جشنواره برنامه‌های متنوع جانبی هم از جمله برگزاری ورکشاپ و برپایی نمایشگاه عکس های حرم رضوی از آثار "محمد لطفی"، از عکاسان پیشکسوت رضوی و نیز برگزاری اردوهای عکاسی در نظر گرفته شده است.

دبیر دوازدهمین جشنواره بین‌المللی عکس رضوی نیز از ارسال ۲ هزار و ۱۳۹ اثر از ۳۶۲ عکاس به دبیرخانه این جشنواره در مشهد و آغاز داوری این آثار خبر داد و گفت: در بین این آثار، عکس هایی از عکاسان ۱۲ کشور شامل ترکیه، عراق، قطر، عربستان، اندونزی، افغانستان، پاکستان، هند، مصر، آلمان، عمان و بنگلادش نیز وجود دارد.

مهدی زابل عباسی خاطرنشان کرد: دبیرخانه دوازدهمین جشنواره بین المللی عکس رضوی یکی از برنامه های جشنواره بین المللی فرهنگی - هنری امام رضا(ع) متعلق به بنیاد فرهنگی - هنری امام رضا(ع) است که در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ در مشهد با اعلام فراخوان عمومی با هدف اشاعه فرهنگ رضوی در راستای بسط و گسترش فعالیتهای فرهنگی - هنری در میان اقشار فرهیخته فرهنگ و هنر آغاز به کار کرد.

وی گفت: در جشنواره های قبلی تعداد مجاز آثار ارسالی برای هر شرکت کننده بین ۲۰ تا ۳۰ عکس در همه بخش ها بود، با تصمیم دبیرخانه این دوره در راستای هرچه باکیفیت تر شدن روند برگزاری، تعداد آثار پذیرفته شده در هر بخش به پنج عکس تقلیل یافت تا ارتقای کیفی آثار به جای فزونی کمی در دستور قرار گیرد.

زابل عباسی بیان داشت: بازبینی آثار رسیده در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ماه و داوری نهایی آثار در ۲۷ اردیبهشت انجام خواهد شد، آثار پذیرفته شده در نمایشگاه پایانی این جشنواره، مقارن با هشتم خرداد ماه ۱۴۰۲ همراه با اسامی برگزیدگان نهایی به نمایش گذاشته می شود.

تبلور عشق به امام رضا(ع) در جشنواره‌ای با گستره‌ای جهانی

آموزش کتیبه و پرچم رضوی، رویکردی جدید در جشنواره امام رضا(ع)

کارگاه آموزشی کتیبه و پرچم رضوی از سلسله برنامه های جشنواره های بین المللی امام رضا(ع) است که از ۱۳ اردیبهشت به مدت سه روز در مشهد مقدس با حضور اساتید برجسته برگزار شد، این برنامه از رویکردهای جدید و آموزش محور بنیاد بین المللی امام رضا(ع) است که به تازگی شاهد گسترش آن در سطح کشور هستیم.

به گفته حجت الاسلام محمدجواد قاسم پور؛ دستیار مدیرعامل بنیاد بین المللی امام رضا(ع)، امسال در هشتمین جشنواره گرافیک رضوی برای اولین بار ۲ رشته کاریکاتور (طنز تصویری) و کتیبه و پرچم رضوی نیز افزوده شد که با استقبال بسیار خوب هنرمندان این ۲ عرصه مواجه شد به طوری که در بخش کاریکاتور با موضوع مهربانی از ۵۲ کشور جهان آثاری به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.

وی اظهار داشت: رشته کتیبه و پرچم یک اثر هنری اصیل ایرانی-اسلامی است که در محافل عمومی و خانگی و در مناسبت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: در واقع می توان گفت کتیبه و پرچم یک محصول کاربردی در سبک زندگی امروزی ماست.

حجت الاسلام قاسم پور با اشاره به رویکرد آموزش محور در بیستمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع) گفت: قبل از برگزاری مراسم پایانی جشنواره امام رضا(ع) کارگاه های آموزشی در رشته های مختلف فرهنگی و هنری برگزار می شود به طوری که تاکنون در بخش گرافیک سه کارگاه آموزشی در سطح ملی شامل کارگاه پوستر در قم، کارگاه تصویرسازی در تهران و کارگاه کتیبه نویسی با حضور اساتیدی از جمله مسعود نجابتی، روح الله ابوالفضلی،محمد روح الامین، علی حیاتی، مهدی سهرابی نصر، محمدرضا چیت ساز، مجید فیضی راد و فاطمه اخوان در مشهد برگزار شده است.

دستیار مدیرعامل بنیاد بین المللی امام رضا(ع) خاطرنشان کرد: حدود ۳۰۰ نفر از هنرمندان برای شرکت در این کارگاه آموزشی ثبت نام کرده اند که ضمن بررسی سابقه و آثار کاری آنان، ۸۰ نفر برای حضور در این کارگاه ها انتخاب شدند، درصدد هستیم با هماهنگی آستان قدس رضوی، آثار برگزیده جشنواره پرچم و کتیبه در حرم مطهر رضوی و در ایام دهه کرامت اکران شود و مابقی آثار نیز در قالب تبلیغات محیطی در جشن میلاد حضرت رضا(ع) در کلانشهرها مورد استفاده قرار گیرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha