پرونده ثبت جهانی شخصیت «عنصرالمعانی» در مرحله کارشناسی یونسکو تایید شد

گنبدکاووس- ایرنا- مدیر بخش فرهنگی کمیسیون ملی سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) گفت: پرونده ثبت جهانی شخصیت «عنصرالمعالی کیکاووس بن قابوس بن وشمگیر» در مرحله کارشناسی سازمان یونسکو تایید شد و بعد از بررسی در شورای اجرایی، نتیجه قطعی اعلام می‌شود.

به گزارش ایرنا، عبدالمهدی مستکین روز پنجشنبه در همایش ملی جهان‌بینی عنصرالمعالی و آموزه‌های فرهنگی تربیتی در قابوسنامه به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی گنبدکاووس اظهارکرد: پرونده این شخصیت بزرگ برای ثبت در فهرست مشاهیر یونسکو تهیه و ارسال شد که بعد از بررسی‌های کارشناسی اخیرا (۲هفته پیش) پاسخ دادند که از این مرحله تاییده گرفته است.

وی با بیان اینکه معمولا زمانی که بررسی کارشناسی تایید می‌شود تقریبا ۹۹ درصد ثبت جهانی تایید شده است، گفت: نتیجه پرونده ثبت جهانی این شخصیت، آبان ماه اعلام نهایی می‌شود و با توجه به سابقه‌ای که داریم این مژده را به مردم می‌دهیم که این مساله رقم خواهد خورد.

مدیر بخش فرهنگی کمیسیون ملی سازمان یونسکو ادامه داد: مراحل قرارگیری نام مختومقلی فراغی شاعر برجسته ترکمن هم به همین شکل به عنوان یکی از مشاهیر مشترک ایران با ترکمنستان در فهرست ثبت جهانی در حال انجام است، همچنین نام بانو پروین اعتصامی به عنوان دیگر شخصیت‌ برجسته ایرانی در حال پیگیری برای قرارگیری در فهرست ثبت جهانی محسوب می‌شود.

مستکین افزود: بعد از اینکه شخصیتی ثبت جهانی می‌شود یونسکو از ما می‌خواهد یک برنامه بین‌المللی برای بزرگداشت وی داشته باشیم که این برنامه جزو تعهدات هر کشوری بعد از ثبت جهانی هر شخصیت است لذا برای سال آینده باید این کار با حضور کشورهای حمایت کننده و شخصیت‌های برجسته جهانی به میزبانی گنبدکاووس برگزار شود.

ایران جزو سه کشور نخست جهان در حوزه میراث مشاهیر است

وی گفت: ایران در حوزه میراث مشاهیر جزو سه کشور نخست جهان در میان ۱۹۰ کشور شناخته می‌شود و در حوزه میراث ملموس شامل ابنیه‌های تاریخی جایگاه نهم را در اختیار داریم و در حوزه میراث ناملموس یا معنوی هم جزو ۱۰ کشور اول جهان هستیم.

مدیر بخش فرهنگی کمیسیون ملی سازمان یونسکو بیان کرد: این رتبه‌ها نشان می‌دهد جایگاه ایران در جهان چقدر مهم است و با ثبت‌هایی که در حال اتفاق افتادن است ۴۳ شخصیت ایران تاکنون ثبت جهانی شده است.

مستکین تاکید کرد: برای حفظ جایگاه ایران می‌طلبد به عنوان نمونه آموزه‌ها، اندرزها و حکمت‌ها «قابوسنامه عنصر المعانی» میان کودکان در مدارس و جوانان در دانشگاه تدریس شود و آموزش و پرورش هم می‌تواند آموزه‌های این کتاب را استخراج و مورد استفاده قرار دهد.

وی گفت: تلاش داریم نسخه خطی کم‌نظیر قابوسنامه را هم در فهرست حافظه جهانی یونسکو به ثبت برسانیم.

مدیر بخش فرهنگی کمیسیون ملی سازمان یونسکو افزود: کشورها به شدت بر روی شخصیت‌های خود سرمایه‌گذاری می‌کنند چراکه یکی از عوامل موثر در جذب گردشگری است زیرا گردشگرها به دنبال سفر به کشورهایی دارای شخصیت‌های بزرگ هستند.

پرونده ثبت جهانی شخصیت «عنصرالمعانی» در مرحله کارشناسی یونسکو تایید شد

برگزاری بزرگداشت برای نزدیک به ۳۰۰ نفر از مشاهیر ایرانی

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران هم در حاشیه همایش به خبرنگار ایرنا گفت: مشاهیر و مفاخر ایران اسلامی آنقدر فراوان هستند که با عدد و شمارش‌های معمولی قابلیت احصا ندارند به طوری که پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برای نزدیک به ۳۰۰ نفر از مشاهیر و مفاخر برنامه‌های بزرگداشت برگزار شد و تعداد زیادی از آثارشان را هم منتشر کردیم.

محمود شالویی با بیان اینکه مشاهیر و مفاخر ایرانی به چند دسته تقسیم می‌شوند، اظهارکرد: مشاهیر و مفاخر را از گذشته در ایران داریم نظیر «ابن سینا» و بسیاری افراد از این دست که در طول سالیان متمادی تا به امروز بر تعداد آنان افزوده شده است.

وی ادامه داد: مشاهیر را در حوزه‌های فرهنگی، علمی، ادبی، هنری و یا حتی در حوزه‌های حماسی داریم به عنوان نمونه امروز فردی مثل سردار شهید حاج قاسم سلیمانی هم یکی از مفاخر ارزشمند کشور به حساب می‌آید.

رییس انجمن آثار و فاخر فرهنگی ایران گفت: حوزه مفاخر و مشاهیر گسترش زیادی پیدا کرده لذا تلاش داریم این شخصیت‌ها را در حوزه‌های استانی و محلی با همکاری شعبه‌های انجمن‌ شناسایی و بتوانیم آیین‌های مختلفی برای آنان برگزار کنیم.

شالویی افزود: ایران مشاهیر و مفاخر زیادی دارد که در سطح جهان مطرح هستند که از جمله آن می‌توان به ابن سینا، شیخ شهاب الدین، شیخ بهایی، حافظ، سعدی، مولانا، رودکی، نظامی، ثنایی، عطار و خیام اشاره کرد.

شهردار گنبدکاووس هم در این همایش مهمترین راهکار توسعه و پیشرفت جوامع شهری را معرفی کردن شخصیت‌ها و مفاخر دانست و گفت: شهر تاریخی جرجان در دل خودش بیش از ۳۰۰ دانشمند و مفاخر علمی و فرهنگی کشور را جای داده است که هر کدام در دوران خود نقش تاثیرگذاری در تقویت ریشه‌های تمدنی ایران زمین داشتند.

سیدعلی اصغر موسوی افزود: برج قابوس دهم تیرماه سال ۱۳۹۱ در فهرست آثار سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسید و شخصیت عنصرالمعالی کیکاووس بن قابوس بن وشمگیر هم در مرحله ثبت جهانی قرار دارد لذا از نمایندگان سازمان یونسکو می‌خواهیم حمایت لازم را برای ثبت جهانی نسخه خطی قابوسنامه اثر این شخصیت برجسته هم داشته باشند.

پرونده ثبت جهانی شخصیت «عنصرالمعانی» در مرحله کارشناسی یونسکو تایید شد

وی اظهارکرد: کهن‌ترین نسخه خطی قابوسنامه در ایران متعلق به قرن هشتم است که در موزه ملک تهران نگهداری می‌شود و به سال ۷۵۰ هجری قمری کتابت شده و ۶۹۴ سال قدمت دارد که این نسخه با حمایت مالی شهرداری گنبدکاووس به صورت نسخه دیجیتال با کیفیت آماده شده و به‌زودی به چاب خواهد رسید.

به گزارش ایرنا، در همایش امروز به صورت نمادین از کهن‌ترین نسخه خطی قابوسنامه که به صورت نسخه دیجیتال درآمده رونمایی شد.

همایش امروز با محوریت «بررسی جهان بینی این شخصیت در محورهایی مانند فصاحت و بلاغت، تحلیل زبان‌شناختی، بررسی سبک‌های ادبی، آموزه‌های اخلاقی و تربیتی و خداشناسی و دین‌باوری در قابوسنامه، تاثیر قابوسنامه در آثار منثور و منظوم فارسی، بررسی جامعه‌شناسی آموزش و پرورش در قابوسنامه» با حضور اساتید برجسته کشوری و نمایندگان سازمان یونسکو در ایران به میزبانی گنبدکاووس برگزار شد.

«عنصرالمعالی کیکاووس بن قابوس بن وشمگیر» نوه قابوس بن وشمگیر سازنده تنها برج آجری جهان مربوط به قرن چهارم و پنجم به عنوان یکی از شخصیت‌های شاخص منطقه جرجان زمین شناخته می‌شود که تجربیات، پندها و اندرزهای خود را در قالب کتابی به نام «قابوسنامه» به فرزند خود «گیلان شاه» منتقل کرده است.

گنبدکاووس با ۴۱۱ هزار نفر جمعیت در شرق استان گلستان واقع است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha