به گزارش ایرنا سیزده بدر یا همان روز طبیعت یکی از آئین های نوروز در دیار تاریخی لرستان است که همچون دیگر مناطق کشور با آداب و رسومی منحصر به این منطقه برگزار می شود و جشن پایان تعطیلات نوروزی را در بردارد.
سیزده بدر همچنین جلوه ای از آشتی مردم با طبیعت است؛ روزی که مردم در طبیعت چشم نواز بهار، میهمان خوان پر نعمت خداوند هستند تا در آیینی فرح بخش، لحظاتی سرشار از شادی و نشاط را تجربه کنند.
ایرانیان از گذشتههای دور در روز سیزدهم فروردین ماه، با بیرون آمدن از خانه و پناه گرفتن در دامان طبیعت ، مراسم سیزده بدر را برگزار میکنند.
مردم استان لرستان نیز همچون سایر نقاط کشور معتقدند روز سیزدهم نوروز، روز حضور در طبیعت است و کسی نباید در خانه بماند و همه مردم از همان ساعات اولیه صبح راهی دامان طبیعت میشوند.
در لرستان قدیم بویژه خرم آباد بجای روز سیزده به در معمولا آیین چهارده به در مرسوم بود و روز اول سال ( روز نوروز و عید ) را بحساب نمی آورند و آن را « سیزه غریو » ( یعنی سیزده به در غیربومی ) می نامیدند که امروزه برخی از اهالی لرستان هر ۲ روز سیزده و چهارده فروردین را به دامن طبیعت پناه می برند.
عده ای از اهالی لرستان طبق سنت دیرین خود به کنار رودخانه رفته و هفت سنگ کوچک را به نیت رفع و دفع هفت بلا و بیماری به داخل آب پرتاب کند و دوشیزگان برای گشایش بخت خود سبزه ها را گره می زنند.
زمانی نیز که می خواهند به منازل خود برگردند سبزی هایی را که از قبل کاشته بودند گره میزنند و ضمن نیت کردن، آنها را به رودخانه می اندازند و میگویند:'درد و قضا و بلا نه د ای روز سیزه وا ای سوزی آو بوره' الهی درد و بلا وقضا نباشد و در این روز سیزده بدر تمام غمها همراه این سبزه به دست آب سپرده شود.
لرستانی ها در این روز سبزههای خود را برای دور کردن درد و بلا با خود به دامان طبیعت میبرند.یکی از آیینهای ویژه مردم لرستان گره زدن سبزه به نیت خاص میباشد به طوری که هر فردی با نیت و آرزو سبزه را گره زده و در دامان طبیعت رها میکند.
مردم استان لرستان معتقدند که گره زدن سبزه آن هم ۱۳گره در یک سبزه یا گرهزدن ۱۳سبزه با هم باعث دور شدن درد و بلا از خانوادهها تا سال آینده میشود.سنت سیزده بدر از گذشته دور در استان لرستان مرسوم بوده و مردم قبل از فرا رسیدن ایام تعطیلات نوروزی نسبت به کاشت سبزه برای سفره هفت سین اقدام میکنند تا در روز سیزدهم نوروز آن را در دامان طبیعت رها کنند.
هرساله روز پایانی سال تعطیلات نوروزی، مناطق دیدنی و طبیعت سرسبز استان لرستان شاهد حضور بسیاری از مردم استان میباشد که مردم به همراه خانواده خود این روز پایانی را به خوبی و خوشی در کنار طبیعت و فضاهای سبز سپری میکنند.
به دامن صحرا و طبیعت رفتن، انجام بازیهای محلی همچون دال پلان ،شوخی و بازی کردن، دویدن،تاب خوردن و در هر حال شاد بودن، از ویژگیهای روز سیزده بدر و گره زدن سبزه به نیت باز شدن گره دشواریها و برآورده شدن آرزوها، از دیگر رسوم این روز است.
یکی از مسائلی که معمولا در روز طبیعت نگران کننده است بی توجهی برخی افراد به رعایت پاکیزگی محیط زیست است که گاهی وجود زباله و مواد زائدی که پس از حضور شهروندان در طبیعت و برجای می ماند چهره ناپسندی را بوجود می آورد که لازم است با آموزش ،فرهنگ سازی ،آگاهی بخشی، به منظور ارتقای فرهنگ حفاظت و حراست از عرصه های طبیعی و صیانت از طبیعت هم تلاش کرد.
برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست، حفظ پاکیزگی سطح شهر و حفظ زیبایی سیمای شهری در روز سیزدهم فروردین ۲۰ هزار کیسه زباله در روز انس با طبیعت در لرستان توزیع می شود شهروندان می توانند زباله ها و پسماند خود را در نقاط مشخص شده قرار دهند تا به جایگاه تخلیه زباله منتقل شود.
توزیع کیسه زباله رایگان در روز طبیعت
سرپرست شهرداری خرمآباد گفت: شهرداری خرمآباد در روز طبیعت کیسههای زباله را در پنج نقطه خروجی شهر توزیع می کند.
داریوش بارانی بیرانوند اعلام کرد:با توجه به فرا رسیدن روز طبیعت توزیع کیسههای زباله در ۲ نوبت صبح و عصر توسط نیروهای شهرداری، انجام میشود.
وی افزود: در پنج نقطه خروجی شهر یعنی کوهدشت، الشتر، پلدختر، بروجرد و سراب یاس کیسههای زباله توزیع می شود.
وی ادامه داد: علاوه بر این پارکهای بزرگ شهر آماده میزبانی از همشهریان هستند، نیروهای خدمات شهری نسبت به جمع آوری زبالهها در پارکهای شهر اقدام میکنند.
بارانی بیرانوند با اشاره به اینکه جمع آوری زبالهها در محدوده شهری توسط خودرو و یا سطلزباله به عهده شهرداری است، عنوان کرد: در تفرجگاههای خارج از محدوده شهر هم انتظار داریم، شهروندان زبالهها را تا ورودی شهر حمل و در طبیعت رها نکنند.
مردم پسماندهای خود را در طبیعت رها نکنند
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان خواستار همکاری مردم و گردشگران با محیطبانان در روز طبیعت شد و افزود: مردم پسماندهای خود را در روز طبیعت جمع آوری و در محلهای تعیین شده در مبادی خروجی شهرها تحویل دهند چراکه رها کردن زباله ها در طبیعت موجب آسیب به این عرصه ها می شود.
علی سالاروند همچنین با اشاره به برنامههای این اداره در راستای حفاظت از طبیعت و مناطق حفاظت شده استان در روز ۱۳ فروردین امسال تصریح کرد: مردم از قطع درختان در روز طبیعت پرهیز و از نزدیک شدن به حیات وحش نیز خودداری کنند.
وی تاکید کرد: همچنین گردشگران واقع در زیستگاه سمندر لرستانی باید از لمس کردن این گونه خودداری کنند چراکه این امر ممکن است موجب انتقال بیماری به این گونه ارزشمند و اندمیک لرستان شود.
وی با تاکید بر حفاظت از این گونهها و حیات وحش بیان کرد: عرصهها و منابع طبیعی امانت الهی هستند و بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی حفاظت از این موضوع وظیفه عموم است همچنین سامانههای شبانه روزی ۱۵۴۰ محیط زیست و ۱۵۰۴ منابع طبیعی به عنوان راه ارتباطی با مردم آماده دریافت گزارش تخلفات احتمالی میباشند.
نظر شما