این روزها وجود تپه ماهورها، دشت های پر از لاله های رنگارنگ،چشمه سارهای پرآب، سواحل سدکوثر، رودخانه و آبشارهای خروشان گچساران را به بهشت طبیعت گردی تبدیل کرده است.
اما مناظر بدیع و طبیعت زیبا همه ظرفیت های گردشگری این شهرستان نیست بلکه وجود بناهای تاریخی و بارگاه نورانی حضرت بی بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) گچساران را عروس نوروز گردی در کهگیلویه و بویراحمد کرده است.
به همین علت این روزها مسافران زودتر از فرارسیدن فصل نوبهاران برای تفریح در دشت های سبز و پر از گل های رنگانگش، نشستن در سایه درختان جنگلی، نغمه پرندگان سرمست از بهار نورسیده ،آسمان آبی، زیارت حضرت بی بی حکیمه (س) به دل جاده زده اند.
شهرستان گچساران که به علت جاذبه های متنوع از بناهای تاریخی گرفته تا آبشارهای خروشان به حق سرزمین هزار رنگ گردشگری لقب گرفته آماده پذیرش مسافران نوروزی شده است.
گنبد لیشتر
پا برجا ماندن بناهای تاریخی و مقاومت در برابر عوامل طبیعی چون باد و باران پس از چندین قرن گواهی بر شکوه معماری ایرانی در روزگاران کهن است یکی از این بناها گنبد لیشتر از آثار هنرمندانه عصر تیموری است که گنبد یاد شده به شکل مخروطی و شیوه پلکانی بنا شده است.
کارشناسان میراث فرهنگی گنبد لیشتر گچساران را مربوط به سده هفتم و هشتم(ه.ق )میدانند، این گنبد زیبا در فاصله ۳۰ کیلومتری غرب شهرستان گچساران و در راه ارتباطی قدیم گچساران، جاده دوگنبدان به بهبهان، در دشت لیشتر قرار دارد.
مردم دهستان لیشتر بر این عقیدهاند که بنای گنبد در ابتدا یک امامزاده بوده که گاوبه نیز در کتاب ارجان و کهکیلویه به آن اشاره کرده و از آن با نام امامزاده حبیبالله نام برده است اما بهطور دقیق مشخص نیست که کارکرد این گنبد هنرمندانه و زیبا چه بوده است.
کارشناسان معتقد هستند که این سازه کهن به منظور راهنمای راههای اصلی برای سهولت تشخیص مسافران ساخته شده البته گروه دیگری از کارشناسان اعتقاد دارند که گنبد لیشتر روی قبر یکی از بزرگان یا نامآوران عصر تیموری بنا شده است.
بناهای تاریخی یادگار شکوه تمدن چند هزار ساله ایرانی
مجموعه تاریخی خیرآباد شامل سه پل و یک چهارطاقی است که مربوط به دورههای مختلف تاریخی است یکی از مشهورترین و پرمخاطب ترین جاذبه های تاریخی گچساران است.
این بنای تاریخی مشتمل برچهار طاقی خیرآباد و یک پل مربوط به دوره ساسانی و ۲ پل دیگر مربوط به دورههای اشکانی و اسلامی است،این سازههای کم نظیر در جاده ارجان که دروازه تجارت ایران از خلیج فارس به جاده ابریشم بود و در دوره اردشیر ساسانی احداث شده است.
چهارطاقی در معماری به کالبدی با زمینه چهارگوش و پوشش گنبدی، متشکل از چهار پایه و یک طاق گنبدی بر روی آن، با چهار ورودی طاق دار گفته میشود.
این بنای تاریخی در فاصله ۵۰ کیلومتری از شهر دوگنبدان به سمت بهبهان در منطقه خیر آباد و در یک کیلومتری شمال روستای دهوه و در مسیر راه شاهی آن دوران در جانب چپ رودخانه خیرآباد قرار دارد.
آبشار پلکانی کیوان
آبشار پلکانی کیوان که در محل تلاقی دو دره قرار گرفته و دارای هفت پله است، با طبیعت سرسبز اطرافش،هوای دلپذیر بهاری آن،برکه های پرآب منظره ای تماشایی از نقاش چیره دست طبیعت ترسیم کرده است .
این روزها و در آستانه فصل زیبای بهار نشستن در ساحل آبشار کیوان و گوش فرا دادن به صدای آب و تماشای طبیعت زیبای اطراف آن نشاطی توام با آرامش را نصیب مسافران کرده است.
آبشار زیبا و دیدنی کیوان در دهستان لیشتر از توابع گچساران جلوهای بدیع از سخاوت طبیعت است که در ۲۵ کیلومتری شمال غرب شهرستان گچساران قرار گرفته است.
آبشار رودبال
آبشار رودبال که در فاصله ۴۹ کیلومتری شهر دوگنبدان و یک کیلومتری روستای رودبال قرار دارد یکی از زیبایی های طبیعت در شهرستان گرمسیری گچساران است.
آب آبشار رودبال از چشمههای کوههای بالا دست تنگ موگ سرازیر شده و در دهانه تنگه بوجود آمده است و با وجود درختان بید، بلوط، بادام کوهی و باغات مرکبات فضای دلنشینی برای طبیعت گردی است.
عبور رودخانه نازمکان تنگه هم بر زیبایی این منطقه افزوده است. همه این عوامل دست به دست هم دادهاند تا آبشار رودبال بهعنوان یکی از جاذبه های گردشگری گچساران شناخته شود.
سواحل سد کوثر
در واپسین روزهای زمستان و آغاز بهار پرواز پرندگان بر پهنای آبهای درخشان دریاچه سد کوثر، در کنار طبیعت بکر و بهار نورسته یکی از زیباترین تماشاخانه ها طبیعی گچساران را نثار قدم های گردشگران کرده است.
این سد که از آب رودخانه خیر آباد از شاخههای شاه بهرام و دهدشت (سیدآباد) تشکیل شده آب آنها از رشته کوههای زاگرس در مناطق طسوج، دشت راق، دیلگان و چشمه بلقیس چرام سرچشمه میگیرد و برای تأمین آب آشامیدنی ۲ میلیون نفر از مردم استانهای جنوبی کشور مانند خوزستان، هرمزگان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد ساخته شده است.
زیست بوم عشایر
زیست بوم مناطق قشلاقی عشایرنشین گچساران که جلوه ای از کار و تلاش در کنار طبیعت بکر را به نمایش گذاشته، جاذبه ای زیبا برای نوروزگردی در این شهرستان گرمسیری بشمار می رود .
این روزها که بارندگی های مطلوب سال زراعی جاری طبیعت مناطق قشلاقی عشایرنشین را سرسبز کرده و اینجا سخاوت آسمان زمین را زیباتر از همیشه کرده بهترین زمان برای سفر به سکونتگاه های عشایری است .
این مردمان قانع و سختکوش تقریبا همه نیازهای زندگیشان را خودشان تامین می کنند به طوری که از خانه یا همان سیاه چادر، تا زیراندازهایی که در آن پهن می کنند یعنی گلیم و گبه همه چیز با دستان پرتوان اعضای خانواده درست می شود.
اگر بخواهیم از ابتدای روز نظاره گر فعالیت زنان و دختران باشیم آنان ابتدا شیر گوسفندان را دوشیده و پس از گرم کردن آن با نان، کره و عسلی که خود تولید کرده اند صبحانه ای ارگانیک برای اعضای خانواده و مهمانان مهیا می کنند.
بانوان سختکوش عشایرنشین در این روزهای بهاری برای پخت غذا آن سوتر از سیاه چادر ابتدا از بوته های گیاهان خودرو می چینند و پس از شست و شو و خرد کردن با آن پلوهای خوش و طعم رنگی درست می کنند و آن را با ماستی که خود تولید کرده اند می خورند،خانواده های عشایرنشین اگرچه خود تولیدکننده گوشت هستند اما برخی روزها گیاه خواری می کنند.
مردان هم پس از خوردن صبحانه هی هی گویان گوسفندان را به چرا برده در فرهنگ عشایری انجام کارهای خانه برای مردان نوعی عیب و عار است اما آنان با فعالیت های مختلف تا شامگاهان برای رفاه خانواده در تلاش هستند.
دشتهای سرسبز
اینک در آستانه فصل بهار دشت های دیل؛ قلات گناوه و آبریگون از تفرجگاههای طبیعی جنوب کشور با انبوهی از درختان بلوط، بادام، کلخنگ و بنه با علفزارهای یک دست سبز مخمل گون جلوه گاه قدرت لایزال الهی است.
اینجا در نوبرانه فصل بهار گل ها به رسم شادباش لباس های رنگارنگ خود را به تن کرده اند، در این سرزمین گرمسیری شماری از گل های وحشی در مقدم بهار تن پوش قرمز و صورتی، تعدادی جامه آبی و بنفش و برخی گل ها نیز پیراهن های سفید و زرد رنگ پوشیده اند.
حالا در دشت های زیبای گچساران زمین به شکرانه طراوات و سرزندگی دوباره اش هر آن چه در دل پرورانده به سمت آسمان روانه کرده، طبیعت مملو از گیاهان رنگارنگ شده و پرندگان که خبر رسیدن بهار را شنیده اند از لانه های خود بیرون آمده و نغمه سرایی می کنند.
این روزها عبور گله های گوسفندان با نوای نی چوپانان ، مردان و زنانی که سوار بر چهارپایان از مسیرهای سخت برای حابه جایی مایحتاج خود در تکاپو هستند دشتک دیل را به اکو موزه گردشگری تبدیل کرده است.
حالا و در آستانه بهار گستردن سفرههای غذا در سایه سار پیر درختان بلوط و علفزارهای یک دست سبز، در هوای مطبوع تجربه ای به یادماندنی برای مسافران این نقطه شده است.
روستای باستانی مارین
روستای مارین در شمال شهرستان گچساران با رنگین کمانی از جاذبههای طبیعی، تاریخی، مذهبی و مردم شناسی پنجرهای رو به بهشت به روی مسافران گشوده است.
این منطقه گردشگری به دلیل آب و هوای مفرح در دل منطقهای گرمسیری، وجود بقعه متبرکه بیبی حمیده (س)، باغ میوههای رنگارنگ و بافت پلکانی روستا به بهشت گمشده جنوب ایران معروف شده است.
بافت پلکانی واحدهای مسکونی که هر خانه بر خانههای پایین دست اشراف دارد یکی از جاذبههای تماشایی روستای مارین است که این بافت مسکونی بومی و منحصر به فرد سبب شده تا گردشگران روستای مارین را به نام 'ماسوله جنوب' ایران بشناسند.
وجود مردمانی خونگرم که به گویش مارینی یکی از شاخههای لهجه لری صحبت میکنند، آواها و نواهای محلی و لباسهای سنتی بانوان از جاذبههای گردشگری مردم شناسی این دیار است.
بارگاه بی بی حکیمه (س) قطب گردشگری مذهبی
اگرچه آخرین ماه زمستان و فصل بهار تفرجگاه های طبیعی شهرستان گرمسیری گچساران پذیرای گردشگران پرشماری است اما بارگاه حضرت بی بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) شلوغ ترین جاذبه گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است.
حرم حضرت بی بی حکیمه (س) در دل کوههای نفت خیز جنوب گچساران این روزها به دلیل آب و هوای مطبوع و بهاری پذیرای کاروان زیارتی سیاحتی ایرانی و کشورهای عربی است.
وجود چشمههای آب گرم و قرار گرفتن ساختمان حرم در دل کوه جاذبههای آن را دوچندان کرده است.
براساس گزارش ها این بانوی بزرگوار از دختران بلافصل حضرت امام موسی بن جعفر (ع) است که در زمان حکومت بنی عباس زندگی میکرده است.
حرم بیبی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) در ۸۰ کیلومتری دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد.
گچساران آماده پذیرش گردشگران
فرماندار گچساران گفت: تمام زیرساخت ها و امکانات لازم برای استقبال از مهمانان نوروزی در این شهرستان از سوی متولیان امر فراهم شده و این روزها شاهد سیل مشتاقان سفرهای سیاحتی و زیارتی در این مکان مقدس هستیم .
روانبخش دیهیم خوب ابراز کرد: ۲۶۳ کلاس درس در قالب۲۸ مدرسه برای اسکان میهمانان نوروزی در تعطیلات نوروز ۱۴۰۲ در این شهرستان پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: همچنین زیرساخت های لازم و آمادگی تمامی هتل ها و مهمانسراها، مدارس، ساختمان ها ، امدادی، مساجد و حسینیه ها در نقاط مختلف شهرستان برای مسافران در شرایط مختلف پیش بینی شده است.
دیهیم خوب گفت: اکیپ های پزشکی، هلال احمر، انتظامی، کمپینگ گردشگری و راهنما در مبادی ورودی و خروجی و نقاط مختلف شهرستان به صورت ثابت و سیار مستقر شده اند.
رحیم خردمند،رئیس میراث فرهنگی صنایع دستی، گردشگری گچساران نیز گفت: استقبال از مهمانان نوروزی با حضور مسوولان این شهرستان در ورودی شهر دوگنبدان همراه با نمایشگاه سوغات و هدایا، برگزاری طرح آرامش بهاری در بقاع متبرکه را از برنامه های مهم فرهنگی گچساران در نوروز باستانی امسال است که بخوبی طی روزهای اخیر در حال اجراست.
سالیانه یک میلیون نفر از جاذبه های گردشگری شهرستان ۱۲۶ هزار نفری گچساران دیدن می کنند.
نظر شما