هانی‌زاده: برقراری ارتباط تهران- ریاض مقدمه‌ای بر انزوای رژیم صهیونیستی است

تهران - ایرنا - یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: برقراری رابطه میان تهران و ریاض مقدمه‌ای برای انزوای رژیم صهیونیستی در درجه نخست و آغازی برای همگرایی منطقه‌ای در دو حوزه جهان اسلام و جهان عرب خواهد بود.

حسن هانی‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا درباره دستاورد توافق ایران و عربستان اظهار کرد: تلاش چین برای نزدیک ساختن دیدگاه‌های ایران و عربستان برآیند دو نگاه است. نخست اینکه چین در صدد است تا طی دهه آینده به یک قدرت اول اقتصادی جهان تبدیل شود و برای رسیدن به این هدف نیازمند یک انرژی فسیلی قابل اطمینان است که این ظرفیت در دو کشور ایران و عربستان وجود دارد.

وی افزود: از آنجایی که تنش‌ها میان ریاض و تهران طی ۷ سال اخیر بر بسیاری از رخدادهای منطقه تاثیر منفی داشته است، لذا منافع چین اقتضا می‌کند تا تنش‌ها در منطقه به حداقل برسد زیرا چینی‌ها به خوبی می‌دانند که عامل خارجی بویژه نقش تخریبی آمریکا در تشدید اختلافات و واگرایی منطقه‌ای کاملا موثر است.

کارشناس مسائل بین‌الملل بیان کرد: با این رویکرد در جریان سفر اخیر شی جین پینگ رئیس جمهوری چین به ریاض، ضمن امضاء چندین توافقنامه مهم تجاری و نفتی، پیشنهاد میانجیگری میان ریاض و تهران مطرح شد.

هانی‌زاده تصریح کرد: این پیام در جریان سفر بهمن ماه ‌آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی به پکن، به ایران منتقل شد و رئیس جمهوری اسلامی با ادامه روند مذاکرات بین هیات‌های سعودی و ایرانی در پکن موافقت کرد.

وی ادامه داد: البته نباید نقش دولت‌های عراق چه در زمان مصطفی الکاظمی نخست وزیر سابق و چه در دوره نخست وزیری محمد شیاع‌ السودانی در نزدیک کردن دیدگاه‌های ایران و عربستان را در رسیدن به این توافق بی تاثیر دانست.

این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: از فروردین ماه سال گذشته مذاکرات بین دو هیات ایرانی و سعودی در بغداد آغاز شد و ۵ دور مذاکره نفس گیر و چالشی در حوزه‌های امنیتی و نظامی صورت گرفت که خروجی آن آتش بس میان عربستان و یمن بود.

قرار بود که دور ششم مذاکرات در مرحله سیاسی ادامه یابد اما رخدادهای پاییز گذشته در ایران و نقش تخریبی رسانه‌ وابسته به سعودی‌ها در تشدید بحران اخیر ایران به توقف مذاکرات در بغداد منجر شد.

هانی‌زاده عنوان کرد: قرار بود که دور ششم مذاکرات در مرحله سیاسی ادامه یابد اما رخدادهای پاییز گذشته در ایران و نقش تخریبی رسانه‌ وابسته به سعودی‌ها در تشدید بحران اخیر ایران به توقف مذاکرات در بغداد منجر شد.

وی خاطرنشان کرد: در چنین فضایی چین که هم با عربستان و هم با ایران مناسبات سیاسی تعریف شده‌ای دارد، پیشنهاد ادامه مذاکرات در پکن را ارائه داد و این مذاکرات به مدت یک هفته به ریاست علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و مساعد بن محمد العیبان مشاور امنیت ملی عربستان در فضایی به دور از نگاه رسانه‌های جهانی انجام شد که برآیند آن توافقنامه پکن بود.

دور ساختن آمریکا از منطقه یکی از اهداف چین است

کارشناس مسائل بین‌الملل بیان کرد: نگاه دوم دولت چین به توافقنامه پکن نیز یک نگاه کاملا راهبردی است زیرا نزدیک شدن ایران و عربستان به عنوان دو کشور تاثیرگذار منطقه‌ای به کاهش نفوذ و هژمونی آمریکا منجر خواهد شد و لذا دور ساختن آمریکا از منطقه یکی از اهداف دولت چین است.

هانی‌زاده درباره تاثیرگذاری توافق ایران و عربستان در حوزه روابط منطقه‌ای ایران گفت: طبیعی است برقراری رابطه میان تهران و ریاض مقدمه‌ای برای انزوای رژیم صهیونیستی در درجه نخست و آغازی برای همگرایی منطقه‌ای در دو حوزه جهان اسلام و جهان عرب خواهد بود. رهبران رژیم صهیونیستی به شدت نسبت به این توافقنامه حساس شده‌اند زیرا طرح صلح موسوم به ابراهیم میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی را به حاشیه خواهد برد.

بسیاری از بحران‌های منطقه در آینده نزدیک حل می شود

وی یادآور شد: عربستان بدون شک یک کشور محوری در شورای همکاری خلیج‌فارس و اتحادیه عرب است و کاهش تنش‌ها میان ایران و عربستان سایر کشورهای عربی از جمله بحرین، امارات، مصر و اردن را تشویق می‌کند که به سمت برقراری رابطه پایدار با ایران حرکت کنند.

این کارشناس مسایل منطقه ای گفت: اگر عربستان به بندهای توافقنامه پکن پایبند باشد و از آن به عنوان یک تاکتیک سیاسی مقطعی استفاده نکند بسیاری از بحران‌های منطقه در آینده نزدیک حل خواهد شد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: این همگرایی بطور طبیعی بازخورد مثبتی بر منطقه خواهد داشت از جمله پایان جنگ یمن، پایان بحران سوریه و توافق منطقه‌ای برای انتخاب رئیس جمهور توافقی در لبنان؛ زیرا بن‌بست انتخاب رئیس جمهور در لبنان به یک چالش سیاسی جدی در این کشور تبدیل شده است.

هانی‌زاده افزود: علت این بست، قطب‌بندی‌های طایفه‌ای موجود در لبنان است که هر طایفه سعی دارد نقطه نظرات کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را در انتخاب رئیس جمهور اعمال کند.

توافقنامه پکن یک پیروزی راهبردی برای دولت سیزدهم است

وی درباره سیاست دولت سیزدهم در توسعه روابط با همسایگان گفت: دولت سیزدهم بطور جدی درصدد ایجاد یک آرامش و ثبات پایدار در منطقه بوده و در این خصوص توفیقاتی نیز داشته است. سفرهای دوره‌ای مقامات جمهوری اسلامی به کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس و منطقه و سفر متقابل مقامات کشورهای عربی به ایران از وجود یک اراده جدی نزد مقامات دولت سیزدهم حکایت دارد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: توافقنامه پکن هم پیروزی راهبردی دولت سیزدهم در حوزه تعاملات منطقه‌ای و بین‌المللی تلقی می‌شود که بازخورد بسیار مثبتی بر امنیت و ثبات ایران و منطقه خواهد داشت.

هانی‌زاده عنوان کرد: این توافقنامه پیامدها و تاثیرات مثبتی بر بازارهای منطقه‌ای و اقتصاد ایران و عربستان خواهد داشت به اعتبار اینکه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان برای عملیاتی کردن طرح ۲۰۳۰ خود نیازمند یک حاشیه امن منطقه‌ای است. در واقع موفقیت محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در اجرای طرح ۲۰۳۰ زمینه را برای جانشینی پدر خود بر تخت پادشاهی عربستان فراهم ساخت.

وی ادامه داد: به‌ویژه اینکه عربستان و شخص محمد بن سلمان ولیعهد این کشور با اتخاذ شیوه‌های تهاجمی در برابر ایران و محور مقاومت هزینه‌های مالی سنگینی برای کشور خود ایجاد کرد. جنگ یمن در طول ۷ سال گذشته حدود ۳۵۰ میلیارد دلار برای عربستان هزینه داشته و طبیعی است چنین هزینه‌ای به کاهش توسعه عمرانی و توقف طرح ۲۰۳۰ بن‌سلمان منجر می‌شود.

جنگ یمن در طول ۷ سال گذشته حدود ۳۵۰ میلیارد دلار برای عربستان هزینه داشته و طبیعی است چنین هزینه‌ای به کاهش توسعه عمرانی و توقف طرح ۲۰۳۰ بن‌سلمان منجر می‌شود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: لذا این توافقنامه هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ امنیتی برای ایران و عربستان آورده‌های بالائی دارد و تاثیر مثبت خود را بر اقتصاد دو کشور باقی خواهد گذاشت.

هانی‌زاده در پاسخ به این سوال که عربستان که در روزگاری سردمدار براندازی بود و ایران اینترنشنال را تاسیس کرد، امروز متوجه شده که برای تامین امنیت خود باید با ایران روابط داشته باشد، اظهار کرد: عربستان از توانمندی بالائی در حوزه رسانه برخوردار است زیرا عربستان یک کشور بسته قبیله‌ای و فاقد نهادهای دموکراتیک است و با استفاده از رسانه تاثیرگذار خود توانسته یک چهره کاملا متفاوتی در اذهان عمومی جهان از شرایط داخلی عربستان ترسیم کند.

وی بیان کرد: وجود یکصد شبکه ماهواره‌ای فعال با گردش مالی سالانه ۱۰ میلیارد دلار یک ماشین تبلیغاتی گسترده‌ای در اختیار محمد بن سلمان قرار داده و چهره کاملا مردمی از خود ایجاد کرده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: شکل‌گیری شبکه ماهواره‌ای تروریستی موسوم به اینترنشنال با هزینه اولیه ۲۵۰ میلیون دلار و هزینه سالانه ۵۰ میلیون دلار برای جریان‌سازی علیه ایران در چارچوب سیاست‌های تهاجمی شخص محمد بن سلمان علیه ایران و محور مقاومت قابل تجزیه و تحلیل است.

هانی‌زاده خاطرنشان کرد: هدف محمد بن سلمان ایجاد شکاف در جامعه ایرانی، قطب‌بندی در میان قومیت‌ها و ایجاد گسست بین جوانان و حاکمیت در ایران بود اما با وجود همسویی نزدیک به ۲۶۰ شبکه ماهواره‌ای فعال با شبکه معاند اینترنشنال، طرح بن‌سلمان برای ایجاد جنگ داخلی در ایران با شکست مواجه شد.

وی یادآور شد: از این رو با توجه به نگاه منتقدانه تیم دموکرات‌ها در کاخ سفید نسبت به حاکمیت محمد بن سلمان بویژه پس از قتل دردناک جمال خاشقجی روزنامه‌نگار برجسته سعودی محمد بن سلمان بشدت دچار انزوای منطقه‌ای و بین‌المللی شد و برای خروج از این انزوا ناچار شد به سمت حل مشکلات عربستان با ایران متمایل شود.

توپ در زمین محمد بن سلمان است

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: محمد بن سلمان به تجربه دریافته که همسویی و قرار گرفتن زیر چتر حمایتی آمریکا هزینه‌های مالی و حیثیتی بالائی برای عربستان به همراه دارد. نگاه تحقیرآمیز رهبران آمریکا به عربستان و به‌کارگیری عنوان «گاوشیرده» برای کشوری مثل عربستان از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا و باج ۵۰۰ میلیارد دلاری ترامپ از عربستان هزینه‌های سیاسی، حیثیتی و مالی سنگینی برای عربستان در پی داشته است.

هانی‌زاده افزود: تمایل محمد بن سلمان به سمت چین، روسیه و ایران ناشی از ناامیدی وی از همراهی با غرب و آمریکا است هرچند این تغییر نگاه با تاخیر زیادی صورت گرفته است. لذا اکنون توپ در زمین محمد بن سلمان است و باید حسن نیت خود را ثابت کند و در نخستین گام کمک‌های مالی عربستان به شبکه تروریستی اینترنشنال را قطع کند زیرا این شبکه از چارچوب قواعد تعریف شده یک رسانه بین‌المللی خارج شده و به سمت ارسال کدهای خرابکاری و حمله به مراکز دولتی و مردمی در داخل ایران حرکت کرده است.

نفع رژیم صهیونیستی در ادامه تنش بین ایران و همسایگان است

وی درباره محتمل بودن انتقامجویی رژیم صهیونیستی با توجه به شکست آنها از توافق ایران و عربستان بیان کرد: موافقنامه پکن یک شکست سیاسی بزرگی برای رژیم صهیونیستی تلقی می‌شود و از این رو واکنش رهبران این رژِیم نسبت به آن کاملا منفی بوده است. منافع رژِیم صهیونیستی در ادامه تنش بین ایران و همسایگان عرب خود قرار دارد و به شکست طرح صلح ابراهیم منجر خواهد شد.

رژیم صهیونیستی با این توافقنامه در آینده به سمت تحریک کشورهای آسیای میانه بویژه در ایجاد شکاف بین ایران و جمهوری آذربایجان حرکت خواهد کرد

این کارشناس مسائل بین‌الملل یادآور شد: قطعا رژیم صهیونیستی با این توافقنامه در آینده به سمت تحریک کشورهای آسیای میانه بویژه در ایجاد شکاف بین ایران و جمهوری آذربایجان حرکت خواهد کرد زیرا توافقنامه ایران و عربستان کاهش نفوذ رژیم صهیونیستی در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس را در پی خواهد داشت.

به گفته هانی زاده، این رژیم در آینده از هر فرصتی برای تخریب مناسبات کشورهای عربی و ایران استفاده خواهد کرد و حتی ممکن است دست به ماجراجویی‌هایی علیه ایران و منافع ایران در منطقه بزند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha