پیش‌بینی شیوع آفات گیاهی با الگوهای ریاضی

۷ فروردین ۱۴۰۲، ۸:۴۸
کد خبر: 85053565
پیش‌بینی شیوع آفات گیاهی با الگوهای ریاضی

تهران- ایرنا- مدل‌سازی‌های ریاضی می‌تواند با جلوگیری از نابودی محصولات کشاورزی، به حفظ معیشت مردم کمک کند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، پیش بینی بیماری زنگ گندم به ۵۰۰ هزار کشاورز خرده مالک در اتیوپی کمک کرده است اقدامات پیشگیرانه را به موقع انجام دهند. پیش‌بینی گسترش و گزینه های کنترل بیماری نوار قهوه‌ای کاساوا در ۱۰ کشور واقع در جنوب صحرای آفریقا به تغییر سیاست‌های دولتی منجر شد. راهبرد اطلاع‌رسانی برای کنترل ویروس خوشه‌ای موز به صنعت موز استرالیا به ارزش ۶۰۵ میلیون دلار استرالیا کمک کرد.

پروفسور کریس گیلیگان، مدیر تحقیقات دپارتمان علوم گیاهی دانشگاه کمبریج می‌گوید: آفات و بیماری‌ها یکی از بزرگ‌ترین تهدیدها برای تولید مواد غذایی محسوب می شوند و باعث ناپایداری امنیت غذایی و معیشت در مناطق آسیب‌پذیر اقلیمی در سراسر جهان می‌شوند.

در حالی که کشاورزان در این کشورها در حال مبارزه برای کنترل آفات و عوامل بیماریزا بومی و شناخته شده هستند، آفات و عوامل بیماری زا جدید پدیدار می شوند. پیش‌بینی این تهدیدهای جدید تا کنون امکان‌پذیر نبوده است.

گیلیان می گوید: در گذشته هنگام کنترل یک بیماری خاص تمایل به تمرکز روی یک محصول واحد با استفاده از مقاومت ژنتیکی یا قارچ کش بود، اما وقتی نوبت به بیماری هایی می رسد که مرزها را نمی شناسند، این روش دیگر جوابگو نیست.

برخی از بیماری‌ها می‌توانند به سرعت گسترش یابند که به عنوانه آفات و پاتوژن‌های فرامرزی شناخته می‌شوند. در قاره آفریقا، ممکن است یک بیماری در بسیاری از کشورهای جنوب صحرای آفریقا در عرض چند روز یا چند هفته، گسترش یابد.

پیش‌بینی شیوع آفات گیاهی با الگوهای ریاضی

این محقق می افزاید: ما به عنوان اپیدمیولوژیست متوجه شدیم کاری که همسایه شما انجام می دهد واقعاً مهم است و باید در مقیاس بزرگتری در این باره بیندیشیم.

عوامل متعددی در گسترش بیماری تعیین کننده است؛‌ خود محصولات و نحوه توزیع آنها در یک منطقه، محیط زیست که اکنون با تغییرات اقلیمی پیچیده تر شده است، عوامل بیماری زا و قابلیت تکثیر و گسترش آنها و بالاخره عملکرد کشاورزان در کنترل بیماری.

گیلیگان متوجه شد آنچه مورد نیاز است یک «ابزار اپیدمیولوژیک» است که بتواند همه عوامل گوناگون را دربرگیرد. تیمی از مدل‌سازان، زیست‌شناسان و دانشمندان رایانه در گروه علوم گیاهی دانشگاه این ابزار را ساختند. این ابزار اپیدمیولوژیک نه تنها امکان ردیابی بیماری‌ها را در زمان واقعی امکان‌پذیر می‌سازد، بلکه پیش‌بینی می‌کند که شیوع یک بیماری چگونه آغاز می شود و مداخلات برای متوقف کردن آن تا چه میزان مقرون به صرفه است.

گیلیگان توضیح می دهد که ایده این است که اپیدمی را در یک منطقه به زیر آستانه شیوع بیاوریم تا از بین برود.

این محقق در این باره گفت: کلید موفقیت این مدل ها، همکاری با شرکا در داخل کشورها است. ما با کارگران ترویج کشاورزی و دانشمندان پژوهشگر در جنوب صحرای آفریقا و جنوب آسیا در مورد اقدامات عملی بحث و گفت و گو می کنیم. هدف ما همیشه ارایه رهنمودهای عملی برای مدیریت و کنترل بیماری است.

وی افزود: مدل ها می توانند به دلایل علمی جالب باشند، اما می خواهیم به مردم کمک کنیم.

فناوری مدل‌سازی که گیلیگان و تیمش ارایه کرده اند، مورد استفاده دولت‌ ها در سراسر جهان قرار گرفته و به حفظ معیشت مردم کمک کرده است.

اتیوپی بزرگترین تولیدکننده گندم در جنوب صحرای آفریقا است که منبع غذا و درآمد حدود پنج میلیون خانوار کشاورز را تامین می کند. بیماری های موثر بر تولید گندم، می تواند پیامدهای ویرانگری داشته باشد.

پیش‌بینی شیوع آفات گیاهی با الگوهای ریاضی

یکی از مرگبارترین بیماری ها، بیماری قارچی به نام زنگ گندم است که می تواند به دلیل پراکندگی سریع باد به "همه گیری های انفجاری" بینجامد. گیلیگان توضیح می‌دهد که در گذشته همه گیری های شدیدی رخ داد و قارچ‌کش‌ها «خیلی دیر یا در مکان نامناسب در زمان نامناسب» استفاده شدند که دو ناکامی شامل نابودی محصول و خرید قارچ کش ها با ارز خارجی را در پی داشته است.

گیلیگان و همکارانش ابزار اپیدمیولوژیک خود را برای پیش‌بینی زمان و محدوده پراکندگی هاگ‌های زنگ گندم، بر اساس پیش‌بینی‌های آب‌وهوایی به کار گرفتند. این ابزار امکان ایجاد یک سامانه هشدار اولیه (EWS) را در اتیوپی برای پیش بینی آن از هفت روز قبل فراهم کرد.

این محققان با همکاری سازمان تحول کشاورزی اتیوپی، مؤسسه تحقیقات کشاورزی اتیوپی، مرکز بین المللی اصلاح ذرت و گندم (CIMMYT) و اداره هواشناسی بریتانیا برای استقرار سامانه هشدار اولیه EWS اقدام کردند.

این همکاری به سیاستگذاران اجازه داد در مورد تخصیص ذخایر محدود قارچ کش، تصمیم های به موقع و آگاهانه اتخاذ کنند. تخمین زده می‌شود که مدل‌های پیش‌بینی بیماری زنگ گندم به ۵۰۰ هزار کشاورز خرده‌مالک در منطقه‌ای از اتیوپی کمک کرده است به موقع اقدام کنند.

در سال ۲۰۲۱ همه شرایط برای همه گیری گونه جدیدی از زنگ گندم مساعد بود - به این معنی که هیچ مقاومت طبیعی وجود نداشت و کنترل شیمیایی تنها گزینه بود. به لطف EWS، قارچ کش ها به طور موثر مورد استفاده قرار گرفتند و از همه گیری بیماری پیشگیری شد.

پیش‌بینی شیوع آفات گیاهی با الگوهای ریاضی

از زمان استفاده از سامانه هشدار EWS زنگ گندم در اتیوپی، خدمات پیش‌بینی در سراسر بنگلادش، نپال و کنیا گسترش یافته است.

دو چالش عمده در دهه های آینده امنیت غذایی و نابودی تنوع زیستی است. هر دو چالش ها با سلامت گیاهان وحشی و کشت شده مرتبط هستند و هر کدام به دلیل فراوانی و ماهیت الگوهای شدید آب و هوایی، ظهور همه‌گیری‌های جدید و بی‌ثباتی منطقه‌ای را تشدید می‌کنند.

گیلیگان می گوید:‌ تحقیقات ما بر توسعه و آزمایش چارچوب‌ها و مدل‌های اپیدمیولوژیک برای بهبود پیش‌بینی و کاهش خطرهای ناشی از شیوع آفات و عوامل بیماری‌زا، در مناطق طبیعی و کشاورزی در حال تغییر، متمرکز است. مدل‌های ما برای تجزیه و تحلیل همه‌گیری های وسیع و توسعه راهبردهای بهینه برای مدیریت آفات و بیماری‌ها کاربرد دارند. رویکرد ما شامل ترکیبی از نظریات همه گیرشناسی، جمعیت و ژنتیک تکاملی، بوم‌شناسی مناظر، مدل‌سازی اقتصادی و روش‌های آماری بیزی برای تخمین پارامترها است.

در بین آماردانان دو سبک یا رویکرد برای «استنباط آماری» وجود دارد که هر دو روش نیز امکان تجزیه و تحلیل داده‌ها را فراهم می‌آورد. در گروه اول که به گروه «فراوانی‌گراها» (Frequentists) مشهورند، پارامتر توزیع جامعه را مجهول ولی ثابت در نظر می‌گیرند، در حالی که در «رویکرد بیزی» (Bayesian Approach)، پارامتر نیز یک متغیر تصادفی در نظر گرفته شده که دارای توزیع خاص خود در فضای پارامتری است.

پیش‌بینی شیوع آفات گیاهی با الگوهای ریاضی

بهینه‌سازی استراتژی‌های کنترل بیماری

این محقق می گوید:‌ ما از طیفی از تکنیک‌های ریاضی، آماری و محاسباتی برای پیش‌بینی گسترش بیماری در مقیاس‌های مختلف از مقیاس‌های میدانی، منطقه ای، کشوری و قاره ای استفاده می‌کنیم. این مدل‌ها رهنمودهایی‌هایی را برای شیوه‌های مدیریتی ارایه می‌کنند و عواملی مانند تراکم محصول و ترتیبات مورد نیاز برای محدود کردن تهاجم عوامل بیماریزای خطرناک را مشخص می کند.

کاربردهای فعلی این مدل ها، حفاظت از محصولات کشاورزی شامل عوامل بیماری زا، ناقلان بیماری و آفات در گندم، کاساوا، موز و مرکبات است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha