علیرضا زارعان روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بررسیها نشان داده که اعتیاد به موادمخدر و وابستگی به آن تاثیر زیادی در گرایش افراد به سرقت و در ادامه جرایم مختلف داشته است.
وی اظهار داشت: برآورد بازخوانی پروندهها و مصاحبههای صورت گرفته با متهمان و بررسی تعدادی از پروندههای سرقت در استان بیانگر آن است که پس از اعتیاد، عوامل دیگری از جمله، تربیت ناصحیح خانوادگی، تاثیر دوستان ناباب و افزایش نابرابری و توسعه نیافتگی اجتماعی بر گرایش افراد به ارتکاب سرقت موثر است.
این پژوهشگر حوزه انتظامی استان اصفهان افزود: این تحقیقات نشان داد که اعتیاد و سرقت ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و معتادان به ویژه معتادان کارتن خواب و متجاهر یکی از اصلی ترین عاملان ارتکاب سرقت از جمله سرقت های خُرد هستند.
وی خاطرنشان کرد: از این رو با در نظر داشتن معتادان و درمان آنان میتوان از انجام اعمال مجرمانه توسط آنان جلوگیری کرد که این امر مستلزم همکاری سازمان های مردم نهاد مختلف با فراجاست.
زارعان همچنین با اشاره به نقش تربیت ناصحیح خانواده در ارتکاب سرقت گفت: بی توجهی والدین و خانواده نسبت به تربیت و دوست یابی فرزندان موجب گرایش به رفقای ناباب و در نهایت گرایش آنان به سمت ارتکاب سرقت میشود که بر این اساس روابط عاطفی و تربیت مناسب در محیط خانواده تاثیر مستقیمی در کاهش گرایش افراد به سرقت دارد.
وی یادآور شد: کنترل و مراقبت فرزندان توسط پدر و مادر به منظور جلوگیری از گرایش آنها به جرائم و آسیب های اجتماعی و انتخاب دوستان ناباب یک ضرورت است زیرا در مصاحبههای انجام شده با بیشتر سارقان بی توجهی والدین به چنین مسائلی به صورت مکرر از سوی آنان عنوان شده است.
این محقق اجتماعی همچنین با یادآوری نقش دوستان و همسالان ناباب در گرایش به سرقت افزود: یافتهها و مشاهدات صورت گرفته نشان میدهد که دوستان ناباب و همسالان مجرم نقش زیادی در گرایش افراد به ارتکاب جرم سرقت دارند.
وی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد در عمل سرقت اگر فرد، مورد تائید دوستان ناباب قرار گیرد احساس رضایت کرده و این موضوع یعنی گروه همسالان هم تاثیر بسزائی در ارتکاب به سرقت دارد.
زارعان، همچنین ارتباط نابرابری های اقتصادی را عامل دیگری در گرایش به سرقت دانست و گفت: یافته ها نشان داده که عواملی نظیر اختلاف سطح درآمد و سواد و وجود برخی عوامل تسهیل کننده ارتکاب جرم در وقوع سرقت تاثیر گذاری بسیاری دارند.
وی تاکید کرد: بر این اساس رسیدگی به حاشیه نشینها، برطرف کردن مشکلات معیشتی افراد سطح پایین و ایجاد اشتغال به ویژه برای مجرمان سابقه دار که از زندان آزاد می شوند و همچنین تقسیم عادلانه ثروت در جامعه می تواند در کاهش گرایش افراد مجرم به ارتکاب سرقت نقش داشته باشد.
رئیس اداره برآورد و افکارسنجی معاونت فرهنگی اجتماعی پلیس اصفهان افزود: سرقت یکی از جرائمی است که علاوه بر اینکه آرامش جامعه را دگرگون می کند و امنیت اجتماعی و اقتصادی شهروندان را تحت الشعاع قرار میدهد.
وی بیان داشت: سرقت به ویژه از اماکن خصوصی مانند منزل یکی از شدیدترین جرایم و شایع ترین رفتارهای مجرمانه است که به احساس امنیت عمومی، آرامش ذهنی و سلامت افراد ضربه میزند.
زارعان افزود:، جرم سرقت نه تنها شخص مالباخته، بلکه به موازات آن امنیت و احساس امنیت جامعه را نیز متزلزل میکند و انگیزه کار و تلاش و سرمایه گذاری را از بین می برد.
وی تصریح کرد: بر این اساس فرماندهی انتظامی استان در راستای انجام طرح اطلاعاتی و امنیتی بزرگی با عنوان "ذوالفقار" به مقابله گسترده با سارقان در آستانه نوروز می پردازد.
نظر شما