۲۹ بهمن ۱۴۰۱، ۱۲:۱۳
کد خبرنگار: 939
کد خبر: 85033483
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

ساماندهی ارگ تاریخی سلطانیه زنجان در دست اقدام است

زنجان - ایرنا- نماینده مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ساماندهی ارگ تاریخی سلطانیه با اخذ دستور از وزیر میراث فرهنگی در دست اقدام است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام حسن شجاعی روز شنبه در جمع شماری از مردم سلطانیه، افزود: طرحی برای اجرای این موضوع با حضور وزیر و قائم مقام وزارت میراث فرهنگی آماده شده است.

وی اظهار کرد: این طرح با اعتباری حدود ۲۰۰ میلیارد ریال و با مشارکت شهرداری اجرا می شود.

شجاعی همچنین با بیان اینکه با وجود تصویب طرح ویژه سلطانیه، این موضوع با جدیت دنبال نمی شد، گفت: با اجرای این طرح مسیر رشد سلطانیه تسریع می یابد و موانع ساخت و ساز در این شهر رفع می شود.

وی خاطرنشان کرد: تمام ابعاد توسعه ای و زیرساختی سلطانیه در این طرح ویژه لحاظ شده و با اجرای آن ظرفیت های گردشگری، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شهر شکوفا خواهد شد.

شجاعی همچنین به پیگیری های انجام شده در خصوص رفع مشکل آب و برق شهرک ارتش در شهر سلطانی اشاره کرد و افزود: زیرساخت های گازرسانی نیز به این شهرک با اعتباری بالغ بر ۱۳۰ میلیارد ریال برای ۴۴۲ واحد مسکونی تامین شده است.

نماینده مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در مجلس به موضوع تامین زمین جهت اجرای طرح نهضت ملی مسکن در سلطانیه اشاره کرد و گفت: با تغییر کاربری این زمین ها گشایش قابل توجهی در توسعه شهری سلطانیه ایجاد خواهد شد.

شجاعی در ادامه به روند اجرای پروژه ارتقای محور سلطانیه- خدابنده - کبودرآهنگ اشاره کرد و افزود: ۱۰ کیلومتر از این طرح در محدوده شهرستان سلطانیه واقع شده که از این میزان هشت کیلومتر مورد بهره برداری قرار گرفته و ۲ کیلومتر دیگر نیز در دست اقدام است.

ارگ سلطانیه زنجان یا کهن‌دژ در وسط شهر سلطانیه با ابعاد ۴۵۰ در ۴۵۰ و مساحتی بالغ بر ۱۸ هکتار استقرار یافته و از دو بخش خندق و حصار تشکیل شده و در داخل آن حصار و ارگ سلطنتی قرار گرفته است.

این قلعه که حدوداً ۱۰ هکتار می‌باشد، آثار ارزشمندی از معماری و شهرسازی دوران مغول را در خود جای داده، به طوری که متون تاریخی متذکر شده‌اند، این قلعه دارای عناصر شهری گوناگونی بوده است.

جالب‌ترین عنصر شهری ارگ سلطانیه، مجموعه معروف به ابواب البّر است. این مجموعه شامل مدرسه، دارالشفاء، دارالضیافه، دارالسیاده، خانقاه، دارالکتب، بیت القانون، دیوان‌خانه‌ای به نام کریاس، مسجد جامع و بالاخره آرامگاه سلطنتی با موقوفات بسیار با مدیریت خاصی بوده و خواجه رشیدالدین با عنوان نایب‌ التولیه مدیریت مجموعه را در اختیار داشته است.

با توجه به بررسی‌های باستان‌شناسی، مطالعه در متون تاریخی و شواهد عینی، گویای این حقیقت‌اند که شهر سلطانیه در اوایل قرن هشتم هجری قمری یکی از شهرهای بسیار مهم کشور بوده است.

پس از مرگ اولجایتو و ابوسعید بهادر که پایه‌های حکومتی مغول فرو ریخت، شهر سلطانیه نیز به دلایل سیاسی، جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی متروک و متلاشی شد.

هم‌اکنون قسمت اعظم این شهر تاریخی به عنوان یک دایرة‌المعارف معماری، شهرسازی در خاک مدفون شده است.

از آثار این شهر عظیم تنها سه بنای تاریخی چلبی اوغلی، بقعه ملاحسن کاشانی و گنبد سلطانیه باقیمانده است.

سلطانیه با زنجان ۳۴ کیلومتر فاصله دارد و در دوره ایلخانان مغول احداث شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha