دکتر محمدرضا سپهری نوبندگانی روز جمعه در گفتوگو با ایرنا در این باره گفت: من با بزرگانی همچون دکتر شریعتی و شهید تندگویان همسلول و هم زندان بودم. در فروردین ۵۳ که با مرحوم دکتر شریعتی هم سلول بودیم؛ ایشان یک شب طبق عادت همیشگیاش وضو گرفت و قرآن را رو به قبله باز کرد؛ سوره والفجر آمد. در آن لحظه رنگ صورتش سرخ شد و سه بار تکرار کرد(سبحان الله، سبحانالله، سبحان الله، در دل شب امید فجر)؛ آن سال بارندگی بسیار خوبی شد ما ابتدا تصور کردیم این آیه در رابطه با بارندگی است و ذهن کسی در آن مقطع به رخداد انقلاب متوجه نبود.
این فعال سیاسی ادامه داد: در ماههای منتهی به انقلاب که در حال انجام کارهای بورسیه تحصیلی بودم برخی جمعهها دسته جمعی به کوه میرفتیم. در آن مقطع زمانی برخی مردم نماز جماعت را بر فراز کوه برپا میکردند، سرودهای انقلابی میخواندند. بانوانی بودند که با وجود اینکه هنوز انقلاب نشده بود روسری بر سر میکردند. شاید هنوز انقلاب در ابعاد بیرونی آنطور که باید شکل نگرفته بود اما انقلابی در وجود مردم هویدا شده بود. میتوان گفت ما شاهد انقلابی درونی بودیم؛ گویا روح ملت ایران زنده شده بود و خداوند اراده کرده بود که روحی تازه بر این قوم بدمد.
بازخوانی حرکت انقلابی مردم شیراز در واقعه ۱۵ خرداد
سپهری به واقعه ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ اشاره کرد و گفت: شبها در مسجد جمع میشدیم و شهید آیتالله دستغیب و دیگر بزرگان در خصوص اخبار کشور و رهنمودهای امام خمینی (ره) سخنرانی میکرد. صبحگاه ۱۵ خردادماه که خبر دستگیری امام خمینی به شیراز رسید در مسجد تجمع کردیم. آیتالله دستغیب هنگام نماز مغرب در منبر منتظر قرائت اذان و اقامه نماز بودند. یک نفر در گوش آیتالله دستغیب سخنی گفت و سپس شهید دستغیب عنوان کرد از طرف آیتالله فضلالله محلاتی پیامی آمده مبنی بر اینکه مردم باید فردا بدون اینکه به دنبال ایجاد درگیری باشند در مسجد نو تجمع کنند تا تکلیفمان را با رژیم روشن کنیم. جمعیت عظیمی از مردم شیراز در این تجمع شرکت کردند. تیراندازی شد و حتی عدهای هم کشته شدند. در آن مقطع هنوز هیچکس به دنبال انقلاب به معنا و مفهوم انقلاب نبود. مردم اعتراض داشتند؛ در واقع در آن دوران اتفاقی در درون مردم رخ داده بود که میشد شجاعت را در آنها دید اما در دل نظام رعب افتاده بود.
وی به بیان خاطراتی از زمان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا پرداخت و گفت: در زمانی که لانه جاسوسی را تسخیر کردند و آمریکا با ایران قطع رابطه کرده بود، امام خمینی فرمودند که مردم برای این قطع رابطه با آمریکا جشن بگیرند. یکی از استادان دانشگاه که یهودی بود به من گفت چرا ملت ایران که هنوز به دانشگاههای ساخته شده توسط آمریکا نیاز دارند، برای این قطع ارتباط جشن میگیرند؛ به او پاسخ دادم ملت ایران این دانشگاه سر به فلک کشیده و صنعت و قدرت آمریکا را از استعمار کشورهایی مانند ایران و بهرهگیری از منابع، نفت و سرمایه این کشورها میدانند.
او با اعتقاد به اینکه امام خمینی (ره) تنها کسی بود که از پیش از شکلگیری انقلاب متوجه شد که سلطه آمریکا چه عواقبی برای ایران به دنبال دارد، گفت: همان طور که گفتم در زمان انقلاب برای ادامه تحصیل در کانادا به سر میبردم. پس از پیروزی انقلاب و زمانی که از کانادا به ایران برگشتم، قبل از اینکه راهی شیراز شوم در فرودگاه تهران از همسرم خواستم که در فرودگاه بماند تا من به میدان مجسمه که در آن تندیسی از شاه نصب شده بود بروم و با چشمان خودم نبودن مجسمه شاه و سرنگونی رژیم را ببینم و برگردم. پایین کشیده شدن مجسمه شاه و نبودن این مجسمه در میدان یکی از بهترین اتفاقات دوران انقلاب بود.
وی به فعالیتهای سیاسیاش در دوران انقلاب اشاره کرد و اظهار داشت: از زمان دانشآموزی فعال و عضو جبهه ملی و نهضت آزادی بودم. البته در اوایل پیروزی انقلاب، در ایران حضور نداشتم؛ هنوز انقلاب نشده بود که برای ادامه تحصیل به کشور کانادا سفر کرده بودم؛ در سال ۴۶ وارد دانشگاه وقت پهلوی (نام سابق دانشگاه شیراز) شدم و در همان سال نخست ورودم به دانشگاه، اعتصاب کردیم؛ ۱۵ روز دانشگاه در محاصره بود و من یکی از دانشجویانی بودم که در آن مقطع زمانی دستگیر شدم و ۴۵ روز در زندان به سر بردم.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز ادامه داد: ۱۵ روز دانشگاه شیراز در محاصره بود و من یکی از دانشجویانی بودم که در آن مقطع زمانی ۴۵ روز در زندان به سر بردموی ادامه داد: در سال ۵۲ موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد شدم و به عنوان عضو هیأت علمی در دانشگاه استخدام شدم؛ چند ماه پس از استخدام در دانشگاه در آبانماه ۵۲ مجددا دستگیر و حدود یک سال در زندان کمیته تهران محبوس شدم؛ پس از آزادی از زندان ممنوعالتدریس شدم و حتی برای سربازی رفتن هم صلاحیت خدمتم تأیید نشد.
انقلاب اسلامی ایران ناشی از انقلاب درونی ملت ایران بود
سپهری با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی ایران ناشی از انقلاب درونی ملت ایران بود، به بیان راهکارهایی برای انتقال فرهنگ انقلاب به نسل جدید پرداخت و گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و قبل از اینکه انقلابی در بیرون اتفاق بیفتد انقلابی در درون مردم رخ داده بود. متاسفانه در حال حاضر نسل جدید شیفته غرب شده است اما نسل گذشته غربزدگی روشنفکران را دریافته بود.
او ادامه داد: به اعتقاد من نسل جدید دیده نشده و باید شنیده شود. هرچند برخی از دانشآموزان و دانشجویان از اطلاعات بسیاری برخوردار هستند و از نظر علمی در سطح خوبی قرار دارند. اما در حال حاضر با نسلی رو به رو هستیم که شرایط کنونی را بر نمیتابد. این نسل تلویزیون تماشا نمیکند، روزنامه نمیخواند و رسانههای ملی را دنبال نمیکند اما با گوشی موبایل خود به دنیایی وصل میشود که مورد هجوم غرب قرار گرفته است. البته این نسل هم روح پاکی دارد و اگر به درستی تبیین شود متوجه مسیر نادرستی که در پیش گرفته خواهد شد.
غربگرایی نسل جدید و نگرانی از شیفتگی روشنفکران به غرب
به گفته سپهری، هجوم غرب و حمله فضای مجازی به ذهن نوجوانان و جوانان کشور موجب تغییر نگرش آنها شده است و مشکلات اقتصادی، بیکاری و وضعیت معیشتی مردم نیز به این مسائل دامن زده است.
این مبارز انقلابی اظهار کرد: این نسل فعلا حالت عصیان گرفته است اما نگرانی رهبر معظم انقلاب و دیگر بزرگان کشور از روشنفکران است نه نسل جوان؛ نگرانی ما از روشنفکرانی است که برای این نسل قلم میزنند، مینویسند و روح ناامیدی را به جوانان و جامعه تزریق میکنند. متأسفانه برخی روشنفکران جامعه شیفته آمریکا هستند.
به گزارش ایرنا؛ «علی شریعتی مزینانی» نویسنده، پژوهشگر دینی، تاریخشناس ایرانی و از فعالان دینی، سیاسی و نظریهپردازان انقلاب اسلامی بود که در سال ۱۳۵۶، زمانی که ۴۴ سال بیشتر نداشت در انگلستان بهطرز مرموزی درگذشت. هماکنون آرامگاه وی در سوریه و نزدیک مرقد حضرت زینب (س) است.
نظر شما