مسکو: تحریم فرآورده‌های نفتی روسیه، توازن بازار را برهم می‌زند

تهران - ایرنا - الکساندر نوواک معاون نخست وزیر روسیه روز چهارشنبه گفت که تحریم های اتحادیه اروپا بر صادرات فرآورده های نفت روسیه، ممکن است منجر به نامتوازن شدن و کمبود عرضه در بازار جهانی شود و اروپا را با بالارفتن بهای این کالا روبرو خواهد کرد.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری تاس؛ نوواک وزیر نفت پیشین روسیه افزود: این تصمیم کشورهای اروپایی، یک بار دیگر اهمیت تفکر در باره آینده را برجسته کرد. بازار جهانی در صورتی که در آینده با چنین تصمیم هایی مانند اعمال تحریم و تعیین محدودیت بها اداره شود، شاید با عدم توازن بزرگ، کمبود منابع انرژی و کاهش سرمایه گذاری دراین حوزه رو به رو شود.

کمیسیون اروپا روز سه شنبه توضیحی در باره تصمیم تعیین سقف قیمت برای فرآورده های روسیه منتشر کرد که در آن مواردی مستثنی از این محدودیت قیمتی، مشخص شده است. بر اساس این سند، فرآورده های نفتی تولید شده از نفت روسیه در بیرون از خاک این کشور و همچنین ترکیب سوخت روسیه با فرآورده های نفتی دیگر کشورها در صورت مخلوط شدن در خاک کشورهای ثالت، در شمول این تحریم ها قرار نمی گیرند.

وی افزود: این تصمیم یک بار دیگر تاکید کرد که مصرف کنندگان اروپایی نخواهند توانست بدون فرآورده های نفتی روسیه سر کنند، زیرا ما سهم بزرگی در بازار آنها داریم و بدون محصولات ما، کمبود بزرگ و افزایش قیمت زیادی به وجود خواهد آمد. سیاستمداران اتحادیه اروپا یک بار دیگر بی ثباتی تصمیم های پیشین خود را به همراه نبود عقل و منطق در آنها، به نمایش گذاشته اند.

به گفته نوواک؛ مقام های اروپایی با چنین تصمیمی، به برنامه های خاکستری برای انتقال غیرقانونی فرآورده های نفتی روسیه به اروپا، مشروعیت بخشیده اند. آنان از یک سو با سخنان تندی در باره منابع انرژی روسیه، خواستار راضی کردن رای دهندگانشان در کنار سیاستمداران هستند، اما از دیگر سو درک می کنند که این اقدام پیامدهای منفی خواهد داشت. در اینجا باید به رای دهندگانشان هم پاسخ دهند و می خواهند در برابر آنان، گرم و ابهام برانگیز باشند.

به گزارش ۱۸ بهمن ماه ایرنا، روزنامه نیویورک تایمز، سازوکار رژیم تحریم‌های کشورهای غربی علیه روسیه برای محدود کردن درآمدهای انرژی این کشور، با ابتکارهای مسکو و متحدانش برای دور زدن تحریم‌ها، ناکارآمد به نظر می‌رسد.

این روزنامه آمریکایی نوشت: روسیه سال گذشته با وجود محدودیت‌های غرب توانست صادرات نفت خود را به سمت آسیا سوق دهد و طرح‌های دور زدن تحریم‌ها را که پیشتر توسط متحدانش یعنی ایران و ونزوئلا به کار گرفته شده بود، اتخاذ کرد. طبق داده‌های رسمی، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نه تنها درآمد را حفظ کرد بلکه پول حاصل از صادرات انرژی را افزایش داد.

در همین حال روزنامه فایننشال تایمز نیز در مورد استفاده روسیه از ابتکار ایران برای دور زدن تحریم‌ها مدعی شد: نفتکش‌های موسوم به «ناوگان روح» از زمانیکه اعمال محدودیت‌های غرب در دسامبر (آذر/دی) گذشته علیه روسیه تشدید شد، فعالیت خود را به حمل نفت روسیه تغییر دادند.

این روزنامه انگلیسی با بیان اینکه «دست کم ۱۶ کشتی به‌عنوان بخشی از شبکه «روح» که به ایران اجازه دور زدن تحریم‌ها را می‌دهد، انتقال نفت خام روسیه را در دو ماه گذشته بر عهده گرفته‌اند»، افزود: پیش از این و با گذشت ۹ ماه از جنگ اوکراین، فقط ۹ کشتی در دور زدن تحریم‌ها به نفع روسیه دخیل بودند.

به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، تشدید تدریجی تحریم‌های نفتی که برای کاهش درآمدهای صادرات نفت روسیه طراحی شده‌اند، سیاستی است که به گفته تحلیلگران ممکن است سال‌ها طول بکشد تا به ثمر بنشیند.

داده‌های به دست آمده از سوی این دو رسانه نشان می‌دهد که تحریم‌های اتحادیه اروپا و گروه ۷ علیه روسیه چندان تاثیری بر روی عزم مسکو جهت کسب درآمدهای انرژی خود نداشته است.

رژیم ناکارآمد تحریم‌ها که غرب پیشتر علیه ایران به کار گرفته بود، نتوانسته است روسیه را از رسیدن به حقوق طبیعی‌اش برای فروش انرژی باز دارد.

طبق داده‌های دولت روسیه و آژانس بین‌المللی انرژی، در سال ۲۰۲۲ روسیه توانست تولید نفت خود را تا ۲ درصد افزایش دهد و درآمد صادرات نفتی را تا ۲۱۸ میلیارد دلار معادل ۲۰ درصد بالا ببرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha