۱۸ بهمن ۱۴۰۱، ۱۵:۱۲
کد خبرنگار: 915
کد خبر: 85020859
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سنگ تمام انقلاب برای رفع محرومیت مناطق ترکمن‌نشین گلستان
افتتاح بیمارستان صحرایی در شهر مرزی اینچه برون گنبدکاووس ۲ آذر امسال

گنبدکاووس - ایرنا - انقلاب اسلامی طی ۴۴ سال گذشته، فارغ از نگاه‌های قومی و مذهبی توانسته در راستای شعار و راهبرد محرومیت زدایی و تحقق عدالت اجتماعی، خدمات عمرانی و رفاهی قابل توجهی به اقصی نقاط کشور از جمله مناطق روستایی و مرزی استان گلستان که بیشتر از قوم ترکمن و اهل سنت هستند ارائه کند.

دیدن سیمای روستاهای واقع در نواحی شمالی و مرزی گلستان که تمامی آنها به برکت انقلاب اسلامی و دولت‌های آن طی ۴۴ سال گذشته از خدمات متنوع زیرساختی، عمرانی و رفاهی اولیه مانند راه عموما آسفالت مناسب، خانه آجری و مقاوم، برق، گاز، آب، مدرسه، خانه بهداشت و مخابرات برخوردار شدند، به گفته برخی علما، ریش سفیدان و اهالی این مناطق جای شکرگزاری دارد.

به‌گفته آنها اغلب روستاهای مناطق شمالی و مرزی این استان شمالی تا قبل از رخداد پیروزی انقلاب اسلامی، از تمامی خدمات زیرساختی محروم بودند و مردمان این دیار با شرایط بسیار سخت زندگی می‌کردند.

مرزنشینانی که در کنار سختی‌های زندگی آن زمان، شرایط اقلیمی خشک و بیابانی منطقه نیز مصائب آنها را دوچندان کرده بود نور امید در دلهایشان هرگز خاموش نشد و پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) دریچه‌ای جدید به رویشان گشود.

اگرچه هم اکنون هم برخی کمبودها و مشکلات از جمله در حوزه آب آشامیدنی به سبب کمبود منابع آبی و شرایط اقلیمی خشک و بیابانی نواحی شمالی گلستان همچنان مردمان خونگرم این دیار را رنج می‌دهد اما دولت آیت الله رییسی با درک این موضوع در سفر اسفند سال ۱۴۰۰ به این استان، مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان برای طرح آبرسانی به روستاهای نوارمرزی گلستان تصویب کرد که امید را بار دیگر در دل‌ اهالی این خطه از ایران اسلامی زنده کرد.

به گفته مدیران آب و فاضلاب گلستان، به سبب نبود یا کمبود منابع آبی قابل آشامیدنی هم اکنون به ۱۴ روستا از مجموع ۳۰ روستای بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس و ۲ نقطه جمعیتی آن با جمعیت تقریبی ۶ هزار و ۸۳۱ نفر و به ۳۶ روستا از مجموع ۱۰۸ روستای مراوه‌تپه با جمعیت ۲۲ هزار و ۳۵۱ نفر به‌صورت سیار آبرسانی می‌شود.

با این حال آنگونه که گفته شد، بیشتر ساکنان نواحی شمالی و مرزی گلستان در ۲ شهرستان گنبدکاووس و مراوه‌تپه با مجموع جمعیت ۴۸۰ هزار نفر سکونت دارند و شغل بیشتر آنها نیز کشاورزی و دامپروری است.

وجود افزون بر ۵۵۰ هزار هکتار مرتع در حوزه جغرافیایی گنبدکاووس و مراوه‌تپه که دوسوم آنها به سبب شرایط اقلیمی و کم بارشی (کمتر از ۲۰۰ میلی‌متر درسال) نواحی شمالی گلستان از مراتع درجه سه هستند، سبب شده تا حرفه دامپروری و زندگی عشایری بین مردمان این خطه از ایران اسلامی رواج داشته باشد.

وسعت بالای مراتع نواحی شمالی گلستان و زندگی عشایری و کوچ نشینی مردمان سخاوتمند قوم ترکمن سبب شده تا آنها علاوه بر تعلیف ۴۵۰ هزار راس دام سبک خود، پنج ماه از سال (۱۵ آبان هرسال تا ۱۵ فروردین سال بعد) را میزبان ۲ هزار و ۲۳۴ خانوار از عشایر کُرد استان‌های خراسان رضوی، شمالی و سمنان با ۴۰۰ هزار راس دام سبک شان برای قشلاق گذرانی باشند.

گنبدکاووس و مراوه‌تپه که اولی با ۵ هزار و ۷۰ و دومی با ۳ هزار و ۶۰ کیلومتر مربع وسعت، در مجموع حدود ۴۰ درصد مساحت ۲ هزار و ۴۳۸ کیلومتر مربعی گلستان را تشکیل می‌دهند و از این جهت ۲ شهرستان بزرگ استان به شمار می‌روند.

همچنین از مجموع جمعیت ۴۱۱ هزار نفری گنبدکاووس که بزرگترین شهرستان گلستان از حیث وسعت و دومین شهرستان استان از حیث جمعیت است، ۲۷ هزار نفر آن در حدود ۳۰ روستای بخش مرزی داشلی برون آن که به تنهایی ۳ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع وسعت و ۱۴۵ کیلومتر مرز خاکی مشترک با ترکمنستان دارد، سکونت دارند ضمن اینکه از جمعیت حدود ۷۰ هزار نفری مراوه‌تپه نیز افزون بر ۳۰ هزار نفر در حدود ۶۰ روستای بخش مرکزی و مرزی آن که افزون بر ۲۰۰ کیلومتر مرز مشترک با ترکمنستان دارد، زندگی می‌کنند.

علاوه بر دامپروری که شغل غالب اهالی نواحی شمالی گلستان است، مرزنشینان گنبدکاووس و مراوه‌تپه به فعالیت‌های کشاورزی هم مشغول هستند و روی هم حدود ۱۰۰ هزار هکتار اراضی زراعی دارد.

"قره‌ماخر" نمونه یک روستای برخوردار از خدمات انقلاب در گنبدکاووس

روستای قره‌ماخر از توابع بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس از جمله روستاهای قدیمی و ترکمن نشین گلستان است که هم اکنون هزار و ۸۰۰ نفر جمعیت دارد و بیشتر اهالی آن به حرفه دامپروری و کشاورزی مشغول هستند.

وقتی وارد این روستا که در فاصله ۴۰ کیلومتری از گنبدکاووس واقع است، می‌شوی، تفاوت چندانی بین آن با یکی از محلات شهری و برخودار از امکانات متنوع مشاهده نمی‌کنی، جدول کشی و آسفالت معابر اصلی، داشتن ساختمان‌های شیک و مقاوم با نمای سنگ و سرامیک و برچیده شدن بساط خانه‌های گلی، چوبی و آلاچیق‌ها، برخورداری اهالی از شبکه برق و کابل به جای سیم، شبکه لوله کشی گاز و آب آشامیدنی سالم و لوله کشی، نانوایی، مسجد و مدرسه علمیه، خانه بهداشت و ۲ مدرسه ابتدایی و راهنمایی بخشی از امکانات این روستا بود.

به گفته یکی از اهالی این روستا، خدمات ارائه شده در بخش‌های گوناگون طی ۴۴ سال گذشته به این روستا و سایر روستاهای بخش داشلی برون گنبدکاووس در مقایسه با رژیم طاغوت، بی سابقه بوده و اصلا قابل بیان نیست.

امان‌محمد کسلخه که با ۴۶ سال سن به دامپروری مشغول است، افزود: آنطور که پدرم برایمان تعریف کرده تا قبل از پیروزی انقلاب این روستا از هرگونه امکانات رفاهی مانند آب، برق، گاز، تلفن، راه مناسب، خانه بهداشت و مدرسه، حوزه علمیه، مسجد و حتی امنیت محروم بود و مردم زندگی بسیار سختی داشتند.

وی اضافه کرد: با پیروزی انقلاب همه این امکانات وارد روستا شده و اکنون مردم کمترین مشکل را دارد و ما به لحاظ این خدمات قدردان نظام جمهوری اسلامی بوده و از کارگزاران و مسوولان آن بسیار راضی هستیم.

کسلخه که ۱۲۰ راس دام دارد، ادامه داد: چند سالی است که به سبب خشکسالی مراتع مشکلاتی برای دامداران ایجاد شده و نهاده‌های دامی مانند "جو، سبوس و علوفه" هم گران شده است اگرچه سازمان امور عشایری در تامین نهاده‌ها به دامداران و عشایر کمک می‌کند تا بخشی از مشکلات جبران شود.

یکی از دیگر اهالی این روستا که ۵۶ سال دارد گفت: این روستا تا قبل از پیروزی انقلاب هیچ گونه امکانات رفاهی مثل آب، برق، گاز، تلفن، مدرسه، خانه بهداشت نداشت و اهالی زندگی بسیار سختی داشتند و برای تامین برخی نیازها مثل آب آشامیدنی باید فرسنگ‌ها راه می‌رفتند و با چهارپایانی مثل شتر، اسب و الاغ آب می‌آوردند.

یعقوب کسلخه افزود: قبل از انقلاب اهالی این روستا و دیگر روستاها خانه بهداشت نداشتند و اهالی مجبور بودند بیماران خود را پیاده یا سوار بر شتر و اسب به شهر گنبدکاووس ببرند که حداقل ۲ روز در راه رفت و برگشت بودند.

وی اضافه کرد: قبل از انقلاب بسیاری از روستاها راه مناسب نداشتند و جاده‌ها خاکی بود و در زمان بارش تردد از آنها حتی با چهارپایان غیرممکن می‌شد با این حال امروز به برکت انقلاب همه نوع امکانات داریم و راه‌های ارتباطی ما آسفالت شده و مقابل بیشتر خانه‌ها وسیله نقیله وجود دارد.

کسلخه ادامه داد: نه تنها من بلکه همه اهالی روستاهای مرزی از خدمات ارائه شده توسط جمهوری اسلامی بسیار راضی و شکرگزار نعمت انقلاب و امنیت و رفاهی که برای مردم ایجاد کرده هستیم.

همچنین امام جماعت روستای قره‌ماخر هم به ایرنا گفت: قبل از پیروزی انقلاب روستاها و مناطق عشایری این منطقه از هیچ گونه خدماتی رفاهی مانند آب آشامیدنی سالم، برق، گاز، خانه بهداشت، راه مناسب، مدرسه، تلفن، حوزه علمیه و مسجد برخوردار نبودند.

آخوند مرادمحمد کسلخه افزود: به برکت پیروزی انقلاب اسلامی و طی ۴۴ سال گذشته روستای هزار و ۸۰۰ نفری قره‌ماخر و دیگر روستاهای مرزنشین و عشایر از تمامی خدمات اشاره شده و مهمتر از همه از امنیت و آسایش برخوردارند.

وی اضافه کرد: قبل از انقلاب که اهالی این روستا و دیگر روستاهای منطقه از خدمات زیرساختی و رفاهی محروم بودند، اهالی مجبور بودند با تحمل سختی‌ها و مشقات زیاد زندگی خود را بگذرانند.

آخوند کسلخه ادامه داد: قبل از انقلاب اگر خانم بارداری می‌خواست زایمان کند به سبب نبود امکانات بهداشتی و درمانی در بیشتر مواقع هنگام زایمان خودش و نوزادش فوت می‌کردند و یا اهالی برای گرم کردن خانه از هیزم و فضولات دامی استفاده می‌کردند.

امام جماعت روستای قره‌ماخر به نقشه و توطئه دشمنان انقلاب برای کمرنگ جلوه دادن خدمات انقلاب اسلامی به مردم و نیز برهم زدن وحدت و انسجام بین اقوام و ایجاد اختلاف بین آنها هم اشاره کرد و افزود: نظام اسلامی و رهبری بسیار خوبی داریم که به تنهایی مقابل دشمنان ایستاده‌اند و همه باید یاور ایشان باشند تا نقشه دشمنان عملی نشود.

خدمات نظام در مناطق روستایی و عشایری ۲ برابر دیگر مناطق است

امام جمعه گنبدکاووس هم که ۱۳ بهمن ماه جاری در آیین جشن انقلاب ویژه عشایر و مرزنشینان این شهرستان در روستای "قره‌ماخر" شرکت کرده بود، در سخنانی گفت: خدماتی که نظام اسلامی و دولت‌های آن به مناطق عشایری و مرزنشین گلستان و گنبدکاووس طی ۴۴ سال گذشته ارائه کرده حداقل ۲ برابر سایر مناطق است.

سنگ تمام انقلاب برای رفع محرومیت مناطق ترکمن‌نشین گلستان
سخنرانی امام جمعه گنبدکاووس در مراسم جشن انقلاب عشایر گلستان

حجت الاسلام محمود ترابی افزود: در مجموع و بدون اغراق باید گفت، خدماتی که نظام جمهوری اسلامی در بخش‌های گوناگون به مردم ارائه کرده به هیچ وجه قابل قیاس با دوران قبل از انقلاب نیست و این مایه افتخار انقلاب و مردم فهیم و بابصیرت ایران است.

وی اضافه کرد: امروز دشمنان تلاش زیادی برای آسیب‌زدن به انقلاب اسلامی انجام می‌دهند و خواهند داد که مورد اخیر آن راه‌اندازی و حمایت از اغتشاشات در برخی نقاط کشور با استفاده از همه ظرفیت‌ها و امکاناتشان بود اما بازهم شکست خوردند.

حجت الاسلام ترابی اضافه کرد: مادامی که ملت آگاه و بصیر ایران از همه اقوام و مذاهب در صحنه حاضر و گوش به فرمان رهبر معظم انقلاب باشند، دشمنان هیچ غلطی نخواهند کرد.

وی با یادآوری سخن امام راحل (ره) که عشایر را از ذخایر انقلاب دانسته بودند، گفت: عشایر و مرزنشینان گلستان و گنبدکاووس مرزبانان واقعی انقلاب و حامی نظام و ولایت هستند.

خدمات انقلاب به مرزنشینان اهل سنت گلستان ارزنده و بی‌سابقه است

امام جمعه اهل سنت شهر مرزی "اینچه‌برون" گنبدکاووس با قدردانی از خدمات انقلاب اسلامی و دولت‌های آن طی ۴۴ سال گذشته در بخش مرزی داشلی برون این شهرستان گفت: اقدامات صورت گرفته در بخش‌های گوناگون برای مرزنشینان ترکمن و اهل سنت این خطه، ارزنده و بی‌سابقه است.

آخوند مدد هوشمند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: مردم بخش محروم و کمترتوسعه یافته داشلی برون گنبدکاووس که همگی اهل سنت و ترکمن هستند قبل از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی از کمترین امکانات رفاهی مانند جاده، آب، برق، گاز، مخابرات، خانه بهداشت و مراکز درمانی بی‌بهره بودند.

وی گفت: به برکت پیروزی انقلاب اسلامی و تلاش دولت‌های آن طی ۴۴ سال گذشته در همه بخش‌های اشاره شده، خدمات خوبی به مناطق مختلف کشور از جمله برای اهالی بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس انجام شد.

آخوند هوشمند افزود: خدمات انقلاب به مرزنشینان بخش داشلی برون ویژه است و اهالی منطقه هیچ گاه این خدمات را فراموش نخواهند کرد.

امام جمعه اهل سنت اینچه برون با تبریک دهه فجر پیروزی انقلاب اسلامی، ادامه داد: وظیفه داریم با برپایی پرشور جشن‌های دهه فجر، خدمات و عملکرد انقلاب و دولت‌ها را برای اقشار مختلف مردم بویژه نسل جوان بازگو کنیم.

وی بابیان اینکه قبل از پیروزی انقلاب هیچ یک از روستاهای بخش داشلی برون گنبدکاووس جاده و راه دسترسی مناسب نداشت، یادآور شد: فقط جاده داشلی برون به شهر گنبد "شنی" بود و بقیه روستاها راه خاکی داشتند.

آخوند هوشمند بیان داشت: به برکت انقلاب اسلامی به جز ۲ روستا، راه دسترسی ۲۸ روستای دیگر بخش داشلی برون آسفالته است.

وی همچنین گفت: قبل از انقلاب با کمترین باران و طغیان رودخانه "اترک" در بخش داشلی‌برون سیل جاری می‌شد و به مردم و اراضی کشاورزی آنها خسارت می زد اما با پیروزی انقلاب و به منظور جلوگیری از خسارات سیل، نهرها و آب‌نبدان‌هایی زده شد که کشاورزان و دامداران از آن استفاده می‌کنند و دچار خسارت نمی‌شوند.

آخوند هوشمند افزود: دشمنان انقلاب همیشه سعی می‌کنند، خدمات نظام و دولت‌ها به مردم را کمرنگ جلوه دهند اما باید با برگزاری پرشور جشن‌های دهه فجر خدمات و اقدامات صورت گرفته و غیرقابل کتمان نظام را برای مردم بیان کنیم اگرچه همه مردم به‌خصوص بزرگان منطقه از این خدمات اطلاع دارند.

امام جمعه اهل سنت اینچه‌برون اضافه کرد: اگرچه برخی کمبودهایی در حوزه آب آشامیدنی بخش مرزی داشلی برون وجود دارد اما دولت تلاش خود را برای رفع این مشکلات انجام می‌دهد.

استان شمالی و مرزی گلستان حدود ۲ میلیون نفر جمعیت دارد که ترکمن‌ها در بیشتر ۱۴ شهرستان این استان بالاخص ۶ شهرستان "گنبدکاووس، کلاله، مراوه‌تپه، آق قلا، بندرترکمن و گمیشان" سکونت دارند.

حضور در صحنه و پیروی از رهبری، تنها راه شکست فتنه‌ دشمنان است

خدمات انقلاب به مرزنشینان اهل سنت گلستان ارزنده و بی‌سابقه است

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha