فضای بیدفاع شهری، مکانی میان حوزه خصوصی و حکومتی است که در آن عنصر نظارتی وجود ندارند و تعلق خاطری نیز به آنها شکل نمیگیرند. در واقع هر نقطهای در شهر که باعث شود شهروندان احساس ناامنی کنند و احتمال دهند که به آنها آسیبی برسد، می تواند در زمره فضاهای بیدفاع قرار گیرد. این فضا میتواند بستری برای آسیبهای اجتماعی و فعالیتهای غیرمجاز و نابهنجار از ریختن زباله تا استفاده از مواد مخدر، سرقت یا حتی تجاوز به عنف را ایجاد کند.
عدم رویتپذیری، محاط بودن و نبود فرصت نظارتی، خلوتی و تاریکی، بی ثباتی و ناپایداری جمعیت، ازدحام و تراکم جمعیت، فرسودگی و آشفتگی فضا همان خصوصیت اصلی فضاهای بی دفاع فقدان عنصر نظارت اجتماعی است. فضاهایی که در آن رفت و آمد کم است (روز یا شب) یا در صورت استمداد احتمال یا امکان کمک رسانی به فردی که مورد تهاجم واقع شده کمتر است، جسارات بیشتری را به مجرمان برای ارتکاب جرم میدهد.
این فضاها به دلیل شرایط کالبدی و اجتماعی خود نقش بسزایی در افزایش جرایم و بزهکاریها دارد. وجود چنین فضاهایی علاوه بر افزایش امکان وقوع جرم، موجب کاهش احساس امنیت شهروندان میشود. در همین راستا، بررسی فضاهای بی دفاع باتوجه به تاثیری منفی که بر امنیت و احساس امنیت شهروندان همچنین کارکرد فضاهای اطراف خود دار، ضروری است.
نرگس معدنی پور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ساماندهی فضاهای بیدفاع شهری را از وظایف شهرداری عنوان کرد و افزود: یکی از احکام برنامه چهارم شهرداری تهران در حوزه فرهنگی و اجتماعی شناسایی و ساماندهی فضاهای بیدفاع است.
وی تعداد فضاهای بیدفاع شناسایی شده را حدود ۶ هزار نقطه عنوان کرد و ادامه داد: روشنایی نامناسب، متروکه شدن ساختمانها، پوشیده شدن پلهای عابر پیاده از جمله عوامل بیدفاع بودن این فضاها است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران فقدان برخورداری از روشنایی در بوستانها و معابر خلوت را از ضعفهای فضاهای بیدفاع دانست و تاکید کرد: روشنایی یا تخریب ساختمانهای متروکه میتواند یک ناحیه را از حالت بیدفاع خارج کند؛ به همین خاطر حتما لازم و ضروری است که نگاهی کارشناسی به موضوع وجود داشته باشد.
شناسایی و ساماندهی نقاط بیدفاع شهری پایان کار نیست و شهرداریهای مناطق موظفند با وجود مناسب سازی به طور مستمر مناطق را مورد پایش قرار دهند
معدنی پور با توضیح درباره شرایط بیدفاع شهری گفت: در برنامه چهارساله چهارم یکی از احکامی که به طور جدی به دنبال آن هستیم ساماندهی فضاهای بی دفاع موجود و جلوگیری از ایجاد آنها است که مستلزم رصد مستمر مناطق شهرداری است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران اضافه کرد: شناسایی فضاهای بیدفاع یکی از اقدامات خوبی است که توسط مناطق شهرداری آغاز شده است. شناسایی و ساماندهی نقاط بیدفاع شهری پایان کار نیست و شهرداریهای مناطق موظفند با وجود مناسب سازی به طور مستمر مناطق را مورد پایش قرار دهند.
به گفته وی، ساماندهی فضاهای بیدفاع برای همه اقشار به خصوص زنان، کودکان، معلولان و توانخواهان است و به گروههای خاص محدود نمی شود اما زنان در اولویتبندی از جایگاه ویژه برخودار هستند زیرا در مناطق بیدفاع به شدت آسیبپذیر خواهند بود.
نظر شما