نوای بایاتی و ساز عاشیق زینت بخش هفته فرهنگی ارومیه

ارومیه - ایرنا - نوای بایاتی سوزو، ساز عاشیق زینت بخش برنامه‌های هفته فرهنگی ارومیه بود که فضای مراسم بزرگداشت شاعران، نویسندگان و هنرمندان را عطرآگین کرد و جلوه زیبایی به آن بخشید.

«بایاتی رایج‌ترین فرم شعر فولکولوریک یا همان ادبیات شفاهی مردمان آذربایجان است، از چهار مصرع کوتاه هفت هجایی تشکیل شده‌ که مصراع‌های اول، دوم و چهارم هم قافیه و مصرع سوم آزاد است»

به گزارش ایرنا، عصر سه‌شنبه از شاعر و نویسنده گرفته تا عاشیق ساز به دست و اهالی فرهنگ و ادب ارومیه گرد هم آمده و با شوق تمام‌ از ادبیات و فولکلور سرزمین رنگین کمان گفتند، شاعران و نویسندگان ادبیات آذربایجان فولکلور این دیار را مرور کرده و تا دلشان خواست بایاتی گفتند از لالایی کودکانه گرفته تا بایاتی حزن انگیز، شاعران شعرشان را به ادبیات فولکلور وصل کردند و از سادگی‌ها سرودند و گاهی هم از رنج زمان.
اهالی فرهنگ و ادب بارها در سخنان‌شان از مجاهد نستوه آذربایجان (مرحوم شیخ حسنی امام جمعه سابق ارومیه) سخن گفتند و مقامش را گرامی داشتند.
نویسندگان برجسته به تاریخ و جایگاه بایاتی و ادبیات فولکلور استان پرداخته و سیر تاریخی آن را مرور کرده و آن را بازتاب حزن درونی انسان و گاهی همگام شده با طنز خواندند.

نوای بایاتی و ساز عاشیق زینت بخش هفته فرهنگی ارومیه

معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی در این مراسم که به مناسبت هفته فرهنگی ارومیه برگزار شد، تدوین دایره المعارف بایاتی را ضروری خواند و بر انجام آن تاکید کرد و گفت: این اقدام منجر به شناسایی بسیاری از بایاتی‌های شناخته نشده، می‌شود.

پیروز قادری افزود: نیاکان ما با ساده ترین کلمات زیباترین جمله‌ها را در قالب بایاتی خلق کرده و سینه به سینه حفظ و برای نسل جدید ماندگار ساخته‌اند.

وی ادامه داد: بایاتی‌های مفاهیم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دارند و علاوه بر این، عشق، حسرت و امید در لابه لای آنها جا گرفته است.

بایاتی مهمترین عنصر ادبیات شفاهی است

شاعر و پژوهشگر برجسته ادبیات آذربایجان غربی هم‌ گفت: بایاتی‌های آذربایجان، شعرهای عامیانه و چهار مصرعی به شکل دو بیتی و هفت هجایی است که مهم‌ترین عنصر ادبیات شفاهی و مردمی است که از قرون گذشته زبان به زبان و از نسلی به نسلی دیگر رسیده و اساس فرهنگ، اندیشه، اعتقادی و اجتماعی این مردم را منعکس می‌کند و از شورانگیزترین نغمه‌های عاطفی و احساسی و اندیشه‌ای شامل حسرت‌ها، شکست‌ها، پیروزی‌ها، تلخی‌ها و خوشی‌های مردم است.

مصطفی قلی زاده علیار ادامه داد: «محمدعلی فرزانه» از نخستین کسانی است که در سال ۱۳۴۳ بخش کثیری از بایاتی‌ها را جمع آوری و در تهران چاپ کرد.

این نویسنده برجسته افزود: بایاتی‌ها از فطرت و احساس انسان نشات می‌گیرند و به همین دلیل رنگ کهنگی نمی‌گیرد.

نوای بایاتی و ساز عاشیق زینت بخش هفته فرهنگی ارومیه

فولکلور آذربایجان فاخر است

حسین واحدی شاعر و نویسنده استان هم با اشاره به تاریخ رشد ادبیات فلکلور آذربایجان اشاره کرد و افزود: فولکلور آذربایجان به قدری فاخر و ارزشمند است که داستان‌های غنی و متعددی را از لابه لای این ادبیات می‌توان به دست آورد.

وی اضافه کرد: اوخشاما، لالایی‌ها، بایاتی‌ها و داستان‌های عاشیق‌ها هر کدام بخشی از ادبیات فولکلور این سرزمین است.

بایاتی‌ها راه درست را نشان می‌دهند

شاعر و نویسنده ادبیات فولکلور آذربایجان هم گفت: بایاتی با زندگی انسان عجین شده است و از روزی که انسان به دنیا می‌آید و تا روزی که از دنیا می‌رود برهه‌های مختلف زندگی او را بیان می‌کند.

بهرام‌ اسدی افزود: در بایاتی‌ها تمثیل و حکمت، امید، غضب و زیبایی‌های خاص وجود دارد.

موسیقی شناسنامه یک ملت است

مسوول و کارشناس موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی هم گفت: موسیقی عاشیقی، میراث بشریت است و این افتخار بزرگی برای شهر ماست که «مکتب موسیقی عاشیقی ارومیه» در فهرست میراث ناملموس جای گرفته است.

داریوش علیزاده ادامه داد: متاسفانه آنگونه که شایسته است این اتفاق منعکس نشده در حالیکه به واسطه همین موسیقی عاشیقی می‌توان فولکلور خود را به دنیا معرفی کرد.

وی افزود: عاشیق قبل از اینکه هنرمند باشد مبلغ است و وظیفه عاشیق تبلیغ حقیقت است.

نوای بایاتی و ساز عاشیق زینت بخش هفته فرهنگی ارومیه

بیت الله جعفری شاعر انقلاب و پیشکسوت آذربایجان غربی نیز به شعر خوانی در این مراسم پرداخت.

پس از سخنان شاعران و نویسندگان، عاشیق نباتعلی علیزاده ساز خود را به صدا در آورد و هاشم زاده از اهالی فرهنگ و هنر همراه با ساز به بایاتی گویی پرداخت.

به گزارش ایرنا، از دوم تا ششم بهمن ماه هفته فرهنگی در ارومیه نامگذاری شده که در طول این هفته برنامه‌های مختلفی برگزار می‌شود.

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha