هوای پاک موضوعی محیط زیستی یا مطالبه عمومی

مهاباد - ایرنا - این روزها مساله آلودگی هوا، تنها یک پدیده محیط زیستی نیست بلکه موضوع مهمی است که زندگی بیشتر افراد جامعه را تحت تاثیر خود قرار داده و از یک درخواست فردی به مطالبه عمومی تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، بحث آلودگی هوا در بین مردم این روزها بیشتر از هر زمان دیگری مطرح می‌شود و برخی شهروندان که نارسایی قلبی و تنفسی دارند کمتر از محیط خانه خارج می‌شوند و برخی دیگر که ناچار به ترک خانه هستند در طول این ایام تنگی نفس و سر درد دارند و احتمال دارد در آینده با بیماری‌های مختلفی نیز روبرو شوند.

آلودگی‌ها که از حد مجاز فراتر می‌رود، در اولین اقدام مدارس و به دنبال آن برخی صنایع آلاینده تعطیل می‌شود که ماحصل آن وارد شدن زیان‌های جبران ناپذیری به اقتصاد جامعه و مقوله تعلیم و تربیت و آموزش نسل آینده است.
موضوع آلودگی هوا در کشورهای توسعه یافته با کشورهای در حال توسعه متفاوت است، اگر در کشورهای صنعتی آلودگی هوا ناشی از فعالیت صنایع بزرگ است و راهکارهای صنعتی و علمی برای مقابله آن اندیشیده می‌شود اما در کشورهای توسعه نیافته ناشی از فرسودگی ناوگان حمل و نقل و فعالیت واحدهای آلاینده است که متاسفانه راهکاری هم برای کاهش آن وجود ندارد.

در کشور ما هم آلودگی هوا در شهرهای مختلف بویژه شهرهای صنعتی وجود دارد و تعداد روزهایی که هوای پاک ثبت می‌شود در سال‌های اخیر به شدت در حال کاهش است و این وضعیت هر سال در مقایسه با سال قبل شدت بیشتری به خود می‌گیرد.

در کنار آلودگی هوا، پدیده دیگری به نام ریزگردها نیز وجود دارد که این مساله با توجه به اینکه بیشتر منشا خارجی دارد و مقابله با آن هماهنگی و همراهی چندین کشور منطقه را می‌طلبد، از حوصله بحث ما خارج است و آنچه در این مطلب از آلودگی هوا مطرح می‌شود، آلودگی ناشی از فعالیت‌های انسانی است.

بیشتر بخوانیم:

هوای ارومیه برای گروه‌های حساس ناسالم است

دلایل آلودگی هوای ارومیه و بازتاب آن در فضای مجازی

خبرگزاری جمهوری اسلامی دفتر مهاباد به مناسبت هفته هوای پاک، برای پیگیری و بحث روی مقوله هوای پاک و راهکارها برای مقابله با آلودگی هوا، میزگردی را با حضور «سعید شهند» مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی و «فاروق سلیمانی» سرپرست اداره حفاظت محیط زیست مهاباد، «خشایار صنعتی» معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری مهاباد، «دیاکو توتونچی» فعال اجتماعی و عضو انجمن‌های زیست محیطی مهاباد و «کمال خضری» کارشناس خدمات شهری شهرداری مهاباد برگزار کرد.

در این میزگرد حاضران بر این امر تاکید کردند که مقابله با پدیده آلودگی هوا، تنها از عهده یک ارگان یا نهاد خاص بر نمی‌آید بلکه باید تمام اقشار مختلف جامعه خود را در این خصوص مسوول بدانند و توسعه و ترویج حمل و نقل عمومی در کنار تقویت زیرساخت‌های آن، توجه بیشتر به فضای سبز و احداث پارک‌ها و کمربند سبز در حاشیه شهرها و توجه بیشتر رسانه‌ها و سازمان‌های مردم نهاد برای ترویج و نهادینه کردن فرهنگ مقابله با آلودگی هوا در بین مردم از جمله مهمترین راهکارها برای مقابله با آن است.

ایرنا: در آذربایجان‌غربی آلودگی هوا را چگونه اندازه گیری می‌کنید؟

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: هم اکنون ۱۰ ایستگاه سنجش آنلاین آلودگی هوا شهرستان‌های مختلف استان وجود دارد که مجوز نصب ۲ مرکز دیگر نیز اخذ شده تا این تعداد به ۱۲ مرکز برسد.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

سعید شهند اظهار کرد: از این تعداد ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا، ۶ ایستگاه در شهر ارومیه قرار دارد و در شهرهای خوی، سلماس، بوکان و سردشت نیز هر کدام یک ایستگاه نصب شده‌ است.

وی افزود: مصوبه خرید و نصب ۲ دستگاه سنجش آنلاین آلودگی هوا دیگر برای نصب در شهرستان‌های اشنویه و تکاب نیز اخذ شده است و در آینده نیز این دستگاه در مهاباد نیز نصب خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: این ایستگاه‌ها به صورت آنلاین آلودگی هوا را اندازه‌گیری کرده و داده‌ها برای تجزیه و تحلیل و سنجش آلودگی هوای شهرهای مختلف استان به اداره‌کل محیط زیست ارسال می‌شود.

شاخص کیفیت هوا (Air Quality Index = AQI) معیاری برای تعیین روزانه کیفیت هوا و میزان ارتباط آن با سطوح سلامتی افراد است که به ترتیب از صفر تا ۵۰ در شرایط پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ در شرایط سالم (زرد و حدمجاز استاندارد یا حد سلامت)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ در شرایط ناسالم برای گروه حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ در شرایط ناسالم برای همه (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ در شرایط بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ در شرایط خطرناک (ارغوانی) تعیین شده‌است.

ایرنا: سرنوشت ایستگاه سنجش آلایندگی در مهاباد به کجا رسید؟

معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری مهاباد گفت: استقرار دستگاه سنجش آلایندگی هوا با توجه به نیاز و ضرورت طی سفرهای ریاست جمهور و همچنین مقام عالی استان به این شهرستان در دستور کار قرار گرفته و در آینده نزدیک این امکانات در مهاباد نیز راه اندازی خواهد شد.

خشایار صنعتی با بیان اشاره به مخاطرات زیست محیطی در مهاباد اظهار کرد: شرایط و موقعیت جغرافیایی این شهرستان و وجود منابع طبیعی و سد بالادست در کنار واحدهای تولیدی و آلاینده، نیازمند نگاه ویژه دولت برای توجه به بحث سلامت مردم و محیط زیست است.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

وی ادامه داد: شهرک صنعتی، مجموعه پتروشیمی، تالاب‌ها و سرانه استفاده جمعیت مهاباد از ماشین آلات و خودرو باعث شده اهمیت توجه به بخش حفظ محیط زیست توسط بخش دولتی بیش از پیش احساس شود.

صنعتی با بیان اینکه مهاباد یک شهر با قدمت و تاریخی است، گفت: معابر و خیابان‌های باریک و تمرکز بر هسته مرکزی شهر برای ارایه خدمات نیز بر تشدید ترافیک شهری و آلودگی هوا افزوده است و همگی اینها مستلزم برنامه ریزی، فرهنگسازی و نگاه ویژه دولت به این مقوله مهم است.

وی اضافه کرد: نزدیکی سد مهاباد به داخل شهر به عنوان منبع تامین آب شرب شهروندان موجب آسیب پذیری این شهر از لحاظ زیست محیطی شده و پسماندهای عفونی حاشیه آن که اغلب به استراحتگاه و منطقه گردشگری از آن یاد می‌شود و راه ارتباطی شهرهای اطراف نیز از حاشیه آن گذر کرده که همگی این موارد بر اهمیت محیط زیست و توجه به حفظ منابع طبیعی در این شهرستان افزوده است.

وی به بیان اینکه برای حل مسایل و مشکلات زیست نیاز به همراهی مردم است، تاکید کرد: حفظ منابع طبیعی تنها از طریق بخش نامه و مصوبه‌های شورای ترافیک قابل پیگیری نیست و با همراهی کردن مردم از طریق انجمن‌های زیست محیطی به عنوان بازوان اصلی دولت می‌توان با راهکار و برنامه‌های متنوع بسیاری از تهدیدهای زیست محیطی را خنثی کرد.

ایرنا: رسانه‌ها و سمن‌ها چه نقشی در تبیین برنامه‌های زیستی محیطی دارند؟

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی در خصوص اطلاع رسانی در حوزه محیط زیست گفت: رسانه‌ها و سازمان‌های مردم نهاد به عنوان ۲ یار محیط زیست نقش مهمی در تببین برنامه‌ها و نهادینه کردن فرهنگ زیست محیطی در جامعه ایفا می‌کنند.

هفته هوای پاک بهانه‌ای برای تغییر در رفتارهای زیان آور در حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلوده کردن منابع مختلف آب، خاک و هوا استشهند، آموزش و ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست را یکی از مهمترین راهکارهای حفظ محیط زیست عنوان کرد و یادآور شد: هفته هوای پاک بهانه‌ای برای تغییر در رفتارهای زیان آور در حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلوده کردن منابع مختلف آب، خاک و هوا است.

وی بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست یکی از دستگاه‌های مطالبه گر در حوزه هوای پاک است، اضافه کرد: در همین راستا تقویت سمن‌های حافظ محیط زیست می‌تواند کمک شایانی به پیشبرد اهداف سازمانی داشته باشد.

ایرنا: استفاده از ظرفیت رسانه محلی در بخش هوای پاک مغفول مانده است

فعال اجتماعی و عضو انجمن‌های زیست محیطی مهاباد گفت: توجه به موضوع روز هوای پاک نباید تنها به مناسبت‌ها و روز ملی ختم شود بلکه نیاز است در طول سال فرهنگ‌سازی و آگاه‌سازی لازم در این خصوص انجام شود.

دیاکو توتونچی با اشاره به وجود تالاب بین المللی در این شهرستان گفت: نگهداری و ادامه حیات این تالاب براثر استفاده بی روحیه از منابع معدنی و انفجارهای شدید در معادن اطراف آنها موجب شده زندگی بسیاری از موجودات و پرندگان داخل آن دچار تهدید شود و خطر از بین رفتن اکوسیستم و نابودی تالاب آثار مخرب دیگری بر محیط زیست وارد کند.

این فعال زیست محیطی گفت: آگاه‌سازی و اطلاع رسانی در خصوص اهمیت حفظ محیط زیست موجب می‌شود نگاه شهروندان به این مقوله مهم ویژه‌تر باشد و در ادامه مطالبه‌گری آنان نیز برای حفظ آن افزایش یابد بر همین اساس از طرف انجمن‌های محیط زیستی آموزش و فرهنگ‌سازی عمومی در دستور کار قرار دارد.

ایرنا: در هفته هوای پاک چه برنامه هایی در آذربایجان غربی برگزار می‌شود؟

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: همزمان در هفته هوای پاک این اداره کل برنامه‌های متنوع و مختلفی در سطح استان برگزار می‌کند که از این برنامه‌ها می‌توان به همایش استانی هوای پاک، بازدید از مراکز معاینه فنی، دیدار با قضات دادگستری، برگزاری نشست کارگروه کاهش آلودگی هوا، نشست سلامت و هوای پاک، نشست با مراکز دانش بنیان، سخنرانی قبل از خطبه‌های نماز جمعه و برپایی میز خدمت در حاشیه برپایی نمازهای جمعه در مناطق مختلف استان اشاره کرد.

شهند افزود: برگزاری میزگردها و نشست خبری با خبرنگاران و اصحاب رسانه و بازدید از ناوگان اتوبوسرانی و حمل و نقل عمومی از جمله برنامه‌های هفته هوای پاک است که در ارومیه مرکز استان و تمامی شهرستان‌های آذربایجان غربی برگزار می‌شود.

وی با اشاره به روز شمار هفته پاک و نامگذاری با عناوین خاصی ایام این هفته تاکید کرد: روز شنبه (۲۴ دی‌ماه) روز هوای پاک، قانون و دستاوردها، یکشنبه (۲۵ دی‌ماه) روز هوای پاک، حمل و نقل عمومی، دوشنبه (۲۶ دی‌ماه) روز هوای پاک، سلامت و بهداشت عمومی و سه‌شنبه (۲۷ دی‌ماه) روز هوای پاک و نظام مدیریت سبز شهرداری‌ها نامگذاری شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی یادآور شد: روزهای چهارشنبه (۲۸ دی‌ماه) روز هوای پاک، تولید دانش بنیان و اشتغال سبز، پنج‌شنبه (۲۹ دی‌ماه) روز هوای پاک، مشارکت و مسوولیت اجتماعی و جمعه (۳۰ دی‌ماه) روز هوای پاک، آموزش، فرهنگ سازی و رسانه نامگذاری شده است.

ایرنا: چه برنامه‌هایی در هفته هوای پاک در مهاباد برگزار می‌شود؟

سرپرست اداره حفاظت محیط زیست مهاباد نیز گفت: همزمان با هفته هوای پاک، ۱۲ برنامه فرهنگی و اجتماعی مختلف با همکاری ارگان‌ها و دستگاه‌های دولتی و اقشار مختلف مردم در این شهرستان برگزار می‌شود.

فاروق سلیمانی با اشاره به برنامه‌های هفته هوای پاک در این شهرستان گفت: ۴۰ درصد تخفیف در انجام معاینه فنی خودروها در روز ۲۹ دی و تنظیم موتور خودروها بصورت رایگان در طول این هفته، بازدید مسوولان از مراکز معاینه فنی خودروها، نصب بنر در میادین سطح شهر، تهیه بسته‌های حمایتی و تشویقی برای اتوبوس‌ها، راه‌اندازی پایگاه سلامت در روستای سیدآباد، کاشت ۶۰۰‌ نهال در سایت پسماند مشترک مهاباد - میاندوآب و روستای سیدآباد از جمله این برنامه‌ها است.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

وی اظهار کرد: توسعه فضای سبز شهری، پایش کارشناسان از واحدهای تولیدی و صنعتی، تشکیل میزگرد با حضور کارشناسان و مسوولان با موضوع هوای پاک و آلاینده‌های هوا در خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری، تجلیل از پاکبان‌های شهرداری، برگزاری کلاس آموزشی در مدارس برای دانش آموزان، مصاحبه مسوولان و کارشناسان با رسانه‌ها با موضع هوای پاک از دیگر برنامه‌های هفته هوای پاک است.

ایرنا: علاوه بر محیط زیست چه نهادی متولی مقابله با آلودگی هوا است؟

سرپرست اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: کاهش آلودگی هوا تنها از عهده یک ارگان و سازمان خاص خارج است و باید این موضوع مهم به دغدغه عمومی تبدیل شود.

سلیمانی افزود: طبق قانون دستگاه‌های مختلفی علاوه بر محیط زیست در زمینه کاهش آلودگی هوا نقش دارند ولی لازم است تمام اقشار جامعه نسبت به اهمیت هوای پاک احساس مسوولیت کنند.

معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری مهاباد نیز در این ارتباط گفت: حفظ منابع و منافع زیست محیطی به عنوان یکی از آسیب‌های اجتماعی باید به یک خواسته عمومی و مطالبه شهروندان تبدیل شود، در حالیکه این مهم تنها در قالب بخشنامه و دستورالعمل‌های قانونی باقی مانده است.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

صنعتی اضافه کرد: بسیاری از آسیب‌ها و معضلات اجتماعی که به یک خواسته عمومی از طرف مردم تبدیل می‌شود دولت نیز بر روی آن تمرکز و برای رفع آن تصمیمات ویژه و اختصاصی خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه تاکنون حفظ محیط زیست و اهمیت به منابع طبیعی در منطقه ما به یک خواسته عمومی تبدیل نشده است، گفت: یکی از دلایل عمده و اصلی این مطلب نیز می‌تواند اشاره به منابع غنی طبیعی و سرمایه‌های خدادادی در کشور ما که از زمان‌های گذشته به وفور برای ما فراهم بود، باشد.

معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری مهاباد اضافه کرد: فرهنگ حفظ محیط زیست به ویژه جلوگیری از آلودگی هوا و آلایندگی در بین نیاکان و نسل‌های گذشته به علت ازدیاد و وسعت عظیم منابع طبیعی، نادیده گرفته و اکنون پس از سالیان متمادی نابودی این منابع همه ما و نسل‌های آتی را تهدید می‌کند.

وی با بیان اینکه این نگرش در بین ما نیاز به تعییر دارد، گفت: در پی افزایش جمعیت و شهر نشینی و استفاده بی رویه از منابع طبیعی موجب شده ضمن مصرف بی رویه از منابع و سرچشمه‌های طبیعی در حاضر با کمبود و نابودی آنها در سایه بی توجهی و نبود فرهنگ مصرف صحیح و بهینه دست و پنجه نرم کنیم.

صنعتی اظهار کرد: با نگاهی به کشورهای مختلف با وضعیت آب و هوایی و مناطع طبیعی متفاوت به این نکته دست پیدا می‌کنیم که به طور مثال کشورهای شرقی از جمله ژاپن با کمترین منابع طبیعی و به واسطه فرهنگ و برنامه ریزی در حال حاضر بیشترین بهره و سود را از حداقل منابع خود دریافت می‌کند در حالیکه این شرایط در کشور ما برعکس بوده و ازدیاد منابع طبیعی و آبی و ما را به هدر رفت و چشم پوشی از حفظ آن سوق داده است.

وی ادامه داد: در صورتی که حفظ منابع طبیعی تنها دغدغه نخبگان و تشکل‌های زیست محیطی نباشد و به یک خواسته عمومی تبدیل در سطح جامعه شود، دولت نیز آن را از قالب برنامه‌های روتین خارج و به عنوان یک امر مهم و خواسته عمومی آن را قبول و برای آن برنامه ریزی خواهد کرد.

بودجه محیط زیست نسبت به پارسال کاهش یافته است

فعال اجتماعی و عضو انجمن‌های زیست محیطی مهاباد هم گفت: بودجه بخش محیط زیست و حفظ منابع طبیعی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال جاری کمتر شده و همین امر نشان از بی توجهی دولت به این بخش مهم را دارد و خود جای نگرانی است.

دیاکو توتونچی تاکید کرد: نگاه دولت به اهمیت حفظ محیط زیست و هوای پاک یک نگاه دغدغه مند نبوده و به رغم افزایش چند برابری بودجه برخی از ارگان‌های خاص، در بخش محیط زیست شاهد کاهش آن هستیم.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

وی با اشاره به اینکه حفظ منابع طبیعی و کاهش آلایندگی در جامعه نیاز به تامین زیرساخت‌های لازم از طرف دولت را دارد، گفت: بیش از ۸۶ درصد بودجه سالانه شهرداری مهاباد که خود نسبت به مدت سال قبل افزایش ۲.۵ برابری داشته، محقق شده ولی از این میزان سهم هوای پاک و حفظ محیط زیست نامشخص و یا بسیار ناچیز است.

توتونچی همچنین اضافه کرد: بحث مدیریت شهری و سیستم ناوگان حمل و نقل عمومی شهرداری مهاباد هم یکی دیگر از عوامل آلایندگی محیط زیست و هوا است که نیاز به ارتقا و اجرای طرح‌های ترافیکی از جمله لاین‌های ویژه عبور دوچرخه دارد.

ایرنا: زیرساخت‌های حفظ منابع طبیعی و زیست محیطی چگونه تقویت می‌شود؟

معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری مهاباد گفت: زیر ساخت‌ها و امکانات نگهداری از منابع طبیعی و محیط زیست دچار مشکل بوده و وظیفه ذاتی برخی از دستگاه‌های متولی از جمله محیط زیست و ادارات منابع طبیعی توسط سایر سازمان و نهادها از جمله شهرداری انجام خواهد شد.

خشایار صنعتی با بیان اینکه ناوگان حمل و نقل عمومی ما فرسوده و آلاینده است، اضافه کرد: اهدای تسهیلات ویژه و قابل استفاده به مالکان خودروهای فرسوده حمل و نقل عمومی از طرف دولت می‌تواند در کاهش سن ناوگان حمل و نقل و کاهش آلاینده از این محل مثمر ثمر واقع شود.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

وی با اشاره به شعار روز هوای پاک از طرف سازمان حفاظت محیط زیست تحت عنوان «تحقق هوای پاک، حقوق عامه، اراده ملی» گفت: با تعامل و همکاری مردم، انجمن‌ها به ویژه حمایت دولت در کنار فرهنگ‌سازی و تبدیل حفظ محیط زیست به یک خواسته عمومی، می‌توان در مقابل تهدیدهای موجود مقابله و به سمت حفظ منابع طبیعی و جلوگیری از آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن حرکت کرد.

صنعتی ضمن انتقاد از نبود و وحدت رویه هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی و انجمن های زیست محیطی افزود: بسیاری از مشکلات و آسیب‌های زیست محیطی به دلیل عدم تعامل و همکاری بین دستگاه و حتی انجمن‌های زیست محیطی بوجود آمده و صرف مقاومت و اصرار از طرف انجمن خاصی و با نگاه سلیقه‌ای و بدون در نظر گرفتن شرایط و کار کارشناسی نمی‌توان ما را بر کاهش معضلات زیست محیطی فایق کند.

وی با بیان اینکه دولت از پیشنهادات انجمن‌های زیست محیطی در راستای حفظ محیط زیست به عنوان یک دغدغه مشترک استقبال می‌کند، یادآور شد: تنوع سلیقه و راهکارهای مختلف از طرف انجمن‌های زیست محیطی نیز در مواردی ما را دچار سردرگمی کرده و انتظار داریم به تصمیمات کارشناسی و حلاجی شده به صورت جمعی اطمینان و از آن حمایت کنیم.

ایرنا: ناوگان حمل و نقل عمومی مهاباد چه مشکلاتی دارد؟

فعال اجتماعی و عضو انجمن‌های زیست محیطی مهاباد گفت: در حال حاضر وضعیت ناوگان حمل و نقل عمومی در مهاباد سردرگم بوده و یک بی نظمی در معابر با حضور انواع تاکسی‌های ویژه، خطی و اینترنتی که هیچ گونه نظارتی بر آنها صورت نمی‌گیرد، فعالیت می‌کند.

توتونچی اضافه کرد: در شرایط فعلی و در سایه عدم یک سیستم حمل و نقل عمومی چابک نمی‌توان شهروندان را به استفاده از ناوگان عمومی و کاهش بار ترافیکی و آلایندگی تشویق کرد.

وی یادآور شد: نبود ایستگاه‌های مشخص و استاندارد برای استفاده شهروندان، نامشخص بودن خطوط ویژه حمل و نقل عمومی و طرح‌های ویژه ترافیکی در جهت حمایت از ناوگان حمل و نقل عمومی برای استقبال بیشتر شهروندان از دیگر مشکلات این بخش است.

عملکرد شهرداری در کاهش بار ترافیکی موفق بوده است

کارشناس خدمات شهری شهرداری مهاباد گفت: با توجه به شرایط و موقعیت جغرافیایی مهاباد و بافت شهری امکان استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی از جمله اتوبوس و مینی باس وجود ندارد و تردد این خودرو در معابر محدود شهری سخت و زمان بر است.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

کمال خضری اضافه کرد: اقدامات و خدمات شهرداری در کاهش بار ترافیکی از محل تکمیل پروژه‌های نیمه تمام مانند کمربندی داشامجید و همچنین کلنگ زنی طرح کمربندی تاج سد به منطقه آزادگان که تا پایان سال آماده بهره برداری خواهد بود، قابل دفاع است.

وی با بیان اینکه کاهش ترافیک با کاهش آلودگی هوا رابطه مستقیم دارد، گفت: با اجرای طرح‌ها در حال اجرا ضمن کاهش بار ترافیکی سطح شهر بر کاهش آلایندگی نیز موثر خواهد بود.
خضری یادآور شد: همچنین تمدید و صدور پروانه فعالیت در بخش تاکسیرانی مستلزم اخذ معاینه فنی در راستای کاهش آلایندگی و کمک به هوای پاک است که به صورت جدی از طرف شهرداری رصد خواهد شد.

شهرداری به دنبال استفاده از تجهیزات بروز جاروهای مکانیکی است

کارشناس خدمات شهری شهرداری مهاباد گفت: شهرداری به دنبال استفاده از تجهیزات بروز جاروهای مکانیکی برای جلوگیری از گرد و غبار حاصل از جاروهای دستی و به روش سنتی است.
وی اظهار کرد: هم اکنون ۲ دستگاه مکانیکی برای این موضوع در اختیار شهرداری و درصدد آن هستیم امکانات و جاروهای مکانیکی بروز دیگری برای بخش رفت و روب خریداری و استفاده کنیم.

طرح جامع مدیریت پسماند شهر مهاباد مصوب شد

کارشناس خدمات شهری شهرداری مهاباد همچنین گفت: طرح جامع مدیریت پسماند شهری مهاباد هم در کارگروه پسماند شهرستان و هم استان تایید شده که با اجرایی شدن آن بخش قابل توجهی از آلودگی ناشی از زباله و گاز حاصل آن برطرف خواهد شد.

ایرنا: سایت زباله شهری مهاباد در نزیکی روستای سیدآباد یکی از آلاینده های منابع آب، خاک و هوا در این منطقه بود، هم اکنون این سایت در چه وضعیتی قرار دارد؟

کارشناس خدمات شهری شهرداری مهاباد گفت: سایت پسماند سیدآباد مهاباد به عنوان یکی معضلات زیست محیطی و منشاء آلودگی محیطی تعطیل شده و در حال حاضر به محل دفن نخاله‌های ساختمانی به مدت ۱.۵ سال تبدیل شده است.

وی اضافه کرد: پس از پایان مدت زمان تعیین شده و پایش مستمر شیرابه آن طرح‌های درخت کاری و بازگشت پوشش گیاهی به این منطقه در دستور کار قرار دارد که مورد استقبال شهروندان آن منطقه واقع خواهد شد.

هوای پاک مقوله‌ای زیست محیطی یا مطالبه عمومی

وی همچنین از اجرای طرح‌های کمربندی سبز در حاشیه شهر خبر داد و گفت: تاثیر فضاهای سبز و بوستان ها در ارتقای شرایط زیست محیطی به عنوان فضاهای سبز و ریه‌های تنفسی شهر و همچنین کاربری این فضاهای سبز شهری در ایجاد نشاط روحی و روانی و حتی نشاط اجتماعی و گذران اوقات فراغت فردی و اجتماعی به عنوان امکاناتی برای ارتقای سطح کیفی شهرها مطرح بوده و شهرداری نیز برای آن برنامه ریزی مشخصی دارد.

ایرنا: مکان‌یابی سایت مشترک پسماند مهاباد و میاندوآب چه مشکلاتی دارد؟

فعال اجتماعی و عضو انجمن‌های زیست محیطی مهاباد گفت: مسیر دسترسی به سایت مشترک شهرهای مهاباد و میاندوآب از طرف این شهرستان بسیار طولانی بوده و شیرابه زباله در بین راه به محیط وارد شده و همین امر بر آلودگی طبیعت خواهد افزود.

توتونچی ایجاد سایت میانی زباله را یک ضرورت دانست و افزود: انتقال پسماند شهری نیاز به ماشین آلات مخصوص در سایت میانی و جلوگیری از انتشار شیرابه در مسیر دارد که تاکنون شهرداری نسبت به فراهم کردن این امکانات ناتوان بوده است.

وی تاکید کرد: بسیاری از مشکلات فعلی بخش زیست محیطی به ویژه در ترافیک شهری و پسماند از طرف انجمن‌های زیست محیطی در سال‌های گذشته مطرح و راهکار لازم نیز به سازمان و ارگان‌های مرتبط گزارش شده که به دلایل نامعلوم از آنها استقبال نشد.

محل جدید سایت مشترک دفن زباله مهاباد و میاندوآب پیوست زیست محیطی و از لحاظ استعلام و مراحل حفاظتی کاملا قانونی و مورد تایید دستگاه های متولی استکارشناس خدمات شهری شهرداری مهاباد با بیان اینکه ناظر و تاییدیه مکان یابی سایت دفن زباله اداره محیط زیست است، یادآور شد: محل جدید سایت مشترک دفن زباله مهاباد و میاندوآب پیوست زیست محیطی و از لحاظ استعلام و مراحل حفاظتی کاملا قانونی و مورد تایید دستگاه‌های متولی است.

وی ادامه داد: مرحله اجرای دفن صحیح پسماند در مکان جدید که از سال گذشته فعال شده کامل نیست و در آینده نزدیک شاهد استقرار لندفیل و دفن بهداشتی و اصولی زباله در سایت مشترک زباله مهاباد و میاندوآب خواهیم بود.

خضری افزود: روزانه ۱۶۰ تن زباله از سطح شهر جمع آوری و برای انتقال به سایت مشترک از شهر خارج شده و در محل ایستگاه میانی با پرس کردن و شیرابه گیری به محل اصلی سایت منتقل خواهد شد.

وی با بیان اینکه در آینده نزدیک این سایت میانی راه اندازی خواهد شد، گفت: با آماده شدن این محل دستگاه سیمی تریلر شهرداری که ظرفیت پرس ۳۰ تن زباله دارد، مستقر و چرخه صحیح و بهداشتی جمع آوری و دفن زباله تکمیل خواهد شد.

کارشناس خدمات شهری شهرداری مهاباد بیان با تاکید بر اینکه شهرداری در بخش پسماند موفق عملکرد قابل قبولی داشته است، اضافه کرد: پنج دستگاه باری ویژه حمل زباله به سایت میانی و جمع آوری زباله سطح شهر خریداری شده که بزودی وارده چرخه پسماند شده و به بهترین نحوه بحث انتقال زباله و دفن صحیح آن انجام می‌شود.

راه اندازی سازمان حمل و نقل هوای پاک و یا تشکیل دبیرخانه در این رابطه برای ایجاد طرح‌های ویژه شامل پیاده راه مطمئن و ایمن برای استفاده شهروندان، ایجاد لاین‌های دوچرخه و در مراحل بعدی راه اندازی مسیرهای قطار برقی در راستای کاهش خودرو محوری در سطح شهر است که علاوه بر رفع آلایندگی به کاهش ترافیک هسته مرکزی شهرها نیز کمک خواهد کرد.

همانگونه که آلودگی هوا می‌تواند برای تمامی اقشار مختلف جامعه مضر باشد و هوای پاک هم برای همه مفید باشد، مقابله برای آلودگی هوا نیز باید به مقوله‌ای همه‌گیر تبدیل شود و هر فرد جامعه خود را در این خصوص مسوول بداند.

به گزارش ایرنا، از سال ۱۳۷۴ روز ۲۹ دی ماه به عنوان روز ملی هوای پاک و ۲۴ تا ۳۰ دی به نام هفته هوای پاک در ایران نامگذاری شده است؛ که شعار امسال این هفته «تحقق هوای پاک حقوق عامه، اراده ملی» است.

مهاباد با ۲۶۰ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha