به گزارش ایرنا،اگرچه دوران نخست وزیری امیرکبیر در دستگاه حکومتی ناصرالدین شاه کمتر از چهار سال بوده اما این رادمرد بزرگ تاریخ، خدمات شایسته و فراوانی به ایران ارایه کرده است که کوتاه کردن دست بیگانگان در امور کشور، ارتقای سطح بهداشت جامعه، تاسیس دارالفنون با هدف نوآوری در آموزش، انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه و ایجاد چاپارخانه برای مرسولات پستی از جمله آنهاست.
«میهنپرستی» و «استعمارستیزی» را میتوان از جمله ویژگیهای مشهور امیرکبیر بیان کرد چرا که صفت «میهنپرستی» این شخصیت بزرگ و نامآور تاریخ سرزمین ایران، زبانزد عام و خاص است.
امیرکبیر شخصیتی «آیندهنگر» و «تحولگرا» نیز بود چون با بهرهگیری از این خصلتها، تصمیمهای بزرگ و بسیار خوبی برای میهن میگرفت، زندگی این انسان وارسته مملو از عبرتها، نکتهها و درسهای حایز اهمیت برای الگوگیری مدیریت در کشور است.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در دیدار نمایندگان دوره هفتم مجلس شورای اسلامی (خرداد ۱۳۸۳) از امیرکبیر به عنوان یکی از نامهای دارای افتخار در تاریخ کشور یاد کردهاند.
معظم له فرمودهاند که امیرکبیر در کشور ما سه سال در رأس دولت بوده است، معلوم میشود سه سال وقت خیلی زیادی است، همهی کارهایی که امیرکبیر انجام داده و همهی خاطرات خوبی که تاریخ و ملت ما از این شخصیت دارد، محصول سه سال است.
چرایی قتل امیرکبیر، از مفاهیم جهاد تبیین است
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کاشان از امیرکبیر به عنوان یکی از شخصیتهای بزرگ و مفاخر ایران یاد کرد و افزود: بیستم دی سالروز قتل امیرکبیر باید به عنوان یک روز ملی و بینالمللی گرامی داشته شود، اگرچه جوانان میدانند که وی در باغ تاریخی فین به قتل رسیده اما بیشترآنها از خدمات این بزرگ مرد تاریخ ایران، اطلاعی ندارند.
سرهنگ کریم اکبری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، تاسیس دارالفنون را از جمله خدمات امیرکبیر در کشور دانست و گفت: این شخصیت بزرگ ایران، بسیاری از امور از جمله سبک زندگی، استقلال فکری و علمی را که امروز انقلاب اسلامی به دنبال آن است، در زمان صدراتش آغاز کرد که این مولفهها دلیلی برای قتل امیرکبیر شد.
وی اظهار کرد:مبارزه امیرکبیر با فرقه ضاله بهائیت در کشور قابل تجلیل است و به همین دلیل میتوان از او به عنوان شهید نام برد.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کاشان تصریح کرد: جریان استکبار در قرن گذشته، فرقههای بهائیت و وهابیت را به ترتیب برای تشیع و تسنن برنامهریزی کرد که اکنون اثر فرقه وهابیت در کشور عربستان پا گرفته و مشهود است.
سرهنگ اکبری گفت: سرکوب فرقه ضاله بهائیتتوسط امیرکبیر در ایران از کارهای بزرگ این رادمرد بزرگ تاریخ کشور است و اگر امیرکبیر اقدامی در این خصوص انجام نداده بود چه بسا ایران نیز مانند عربستان، در جریان کثیف و منحوس این فرقه ضاله قرار داشت.
وی با تاکید بر اینکه شخصیت بزرگ امیرکبیر نباید فقط به تاسیس دارالفنون و همچنین قتل وی در باغ فین کاشان معطوف شود،افزود: جریان وهابیت با نفوذ در دستگاه حکومتی اقدام به گرفتن دستور قتل امیرکبیر از سفارت انگلیس کرد و او را ناجوانمردانه به قتل رساندند.
وی اضافه کرد: قتل امیرکبیر با جهاد تبیین برای جامعه بیان شود چون قتل این شخصیت بزرگ و نامآور تاریخ سرزمین ایران در یک روز اتفاق افتاده اما این مفاهیم بخشی از جهاد تبیین است و هرگز نباید به فراموشی سپرده شود.
ادامه صدارت امیرکبیر، مسیر تاریخ را عوض میکرد
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان نیز از امیرکبیر به عنوان یکی از بینظیرترین شخصیتهای تاریخی یاد کرد و گفت: اگر این رادمرد وارسته بیشتر عمر میکرد، اقدامهای ارزشمندش میتوانست، مسیر تاریخ را عوض کند.
احمد دانایینیا، راهاندازی کارخانههای چینی و بلورسازی، شکرریزی، پارچهبافی و چدنریزی را از جمله خدمات امیرکبیر در کشور برشمرد و افزود: اعزام ایرانیها به خارج برای کسب علم و تدریس در کشور، اصلاح امور مالی و تعدیل بودجه و توسعه تجارت داخلی و خارجی از دیگر اقدامهای شایسته امیرکبیر در زمان صداراتش است.
وی اظهار کرد: تاسیس اداره آگاهی از دیگر فعالیتهای ارزشمند امیرکبیر بود، این شخصیت بزرگ برای اینکه از روابط کارگزاران و ماموران دولت با مردم آگاه شود، ادارهای مخصوص و سِری تشکیل داد که ماموران این اداره با پوشیدن لباس چوپان، گدا، فروشنده دورهگرد و غیره همه جا نفوذ داشتند و هرجا کار خلافی از کسی سر میزد، بیدرنگ امیرکبیر را باخبر میکردند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان بیان کرد: واتسون انگلیسی در خصوص امیرکبیر نوشته است، «در میان همه رجال اخیر مشرق زمین و زمامداران ایران که نامشان ثبت تاریخ جدید است، میرزا تقیخان، امیر نظام بیهمتاست.»
برخورد مقتدرانه امیرکبیر با انگلستان ستودنی است
نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان نیز در خصوص شخصیت امیرکبیر گفت: مقام معظم رهبری فرمودند که مسوولان از امیرکبیر مدیریت را بیاموزند چون او فقط ۳۶ ماه صدراعظم بود و در این مدت کوتاه کارهای بزرگی انجام داد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی که چهار سال وقت مدیریت دارند، میتوانند کارهای بزرگی انجام دهند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدسعید حسینی، برخورد مقتدرانه امیرکبیر مقابل بیگانگان و انگلستان پلید را یکی از مهمترین کارهای این رادمرد بزرگ تاریخ ایران دانست و افزود: وزیر مختار انگلستان میگوید پول و رشوه در امیرکبیر اثر ندارد، پولهایی که برای رشوه دادن به امیرکبیر پیشنهاد دادیم و قبول نکرد، برای کشتن او هزینه میکنیم.
به گفته وی، امیرکبیر تلاش کرد ایران به لحاظ اقتصادی و کشاورزی مستقل و در کرخه و گرگان سد ایجاد شود، برای مقابله با بیماری وبا، اقدامهای زیادی انجام شد و دستور داد شرابفروشی ممنوع شود و به قدری در این دستور قاطع بود که حتی ارمنیها هم جرات فروش شراب را نداشتند.
امام جمعه کاشان در ادامه بیان کرد: تاسیس مدرسه دارالفنون از دیگر اقدامهای امیرکبیر است، ۱۵۰ نفر دانشجو برای تحصیل آماده شدند اما متاسفانه ۱۳ روز پیش از آغاز فعالیت این دانشگاه، امیرکبیر به شهادت رسید.
مبارزه امیرکبیر با فرقه بابیه در ایران
پژوهشگر آثار فرهنگی و تاریخی کشور نیز گفت: درباره میرزا تقیخان امیرکبیر و خدمات وی تاکنون دانشمندان و شخصیتهای معروف و بزرگ کشور از جمله عباس اقبال آشتیانی، آیتالله علیاکبر هاشمی رفسنجانی، فریدون آدمیت، محمود حکیمی، عباس شادلو و محمد حسینی کتابهای مختلفی چاپ و منشتر شده که علاقمندان درصورت لزوم میتوانند به آنها مراجعه کنند اما مطالبی هم است که از خاطرات گذشتگان و به صورت سینه به سینه نقل شده که بازگو کردن آنها حائز اهمیت است.
سیفالله امینیان در گفتوگو با ایرنا بیان کرد: از زمان فتحعلی شاه قاجار تا اواسط پهلوی دوم، سرایداری باغ فین به عهده یک خانواده از اهالی قریه «فین» بوده که نسل به نسل عهدهدار این وظیفه بودهاند.
وی افزود: آخرین فرد از این نسل مرحوم آقا «محمد سرایدار» بود که پس از وی فرزندانش با پرداختن به تحصیل، حاضر به ادامه شغل سرایداری نشدند و با تغییر نام خانوادگی، مسوولیت ادارههای مهم دولتی را در کاشان عهدهدار شدند.
معاون اسبق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور بیان کرد: افراد همین خانواده که موقع شهادت میرزا تقیخان جزو کارکنان باغ و در طول مدت زندگی امیرکبیر با وی مانوس بودهاند و متاثر از این واقعه، برای فرزندان خود نقل کرده بودند که میرزا تقیخان با خونی که از بدنش خارج شده بود، بدست خود این بیت شعر را بر دیوار حمام مینویسد
روزگارست آنکه گَه عزت دهد، گَه خوار دارد // چرخ بازیگر از این بازیچهها بسیار دارد
امینیان گفت:این دست نوشته امیرکبیر تا مدتی بر دیوار حمام دیده میشده و به مرور زمان از بین رفته است.
وی افزود: امیرکبیر در زمان قدرت، با فرقه بابیه و «میرزا سید محمدعلی شیرازی» بنیانگذار فرقه یاد شده مبارزه کرد و با تشکیل جلسات بحث و مجادله بین باب و بزرگان علمای شیعه، در نهایت حکم ارتداد سید علیمحمد صادر و به دار آویخته شد.
امینیان یادآور شد: یکی از مراجع عظام معاصر که چند سالی است رحلت کرده، نقل فرموده است که "شبی میرزا تقیخان امیرکبیر را در خواب دیدم که در بهشت عنبر سرشت جایگاهی رفیع و کاخی با شکوه دارد، از وی سوال کردم که آیا این جایگاه و مرتبه بلند را در بهشت به خاطر مبارزههایی که با فرقه بابیه اجرا کردهای به تو دادهاند، گفت: خیر.""وقتی در حمام فین رگم را زدند و خون از بدنم جاری شد، تشنگی زیادی بر من غالب شد، از تاب عطش گلویم میسوخت لذا از ماموری که ناظر به اجرای کشته شدنم بود، خواهش کردم مقداری آب به من بدهد، ظرفی را پر از آب کرد و برایم آورد در نهایت عطش و تشنگی آب را به دهان بردم اما ناگهان به یاد روز عاشورا، صحرای کربلا و تشنگی امام حسین (ع) و اهل بیتش و به ویژه فرزند ۶ ماههاش حضرت علی اصغر (ع) افتادم از آنها خجالت کشیدم آب بخورم و بخاطر تشنگی ایشان از خوردن آب صرف نظر کردم و به همین دلیل این مقام و جایگاه را در بهشت به من دادهاند."
آب نه جاری است با فشار در این باغ // خون امیر است این که در فوران است
(سروی فینی)
حیف این باغ کز جفای فلک // مقتل میرزا تقی خان شد
(شاعری کاشانی)
میرزا محمدتقیخان فراهانی مشهور به امیرکبیر، در زمان ناصرالدینشاه قاجار از ۲۸ مهر ۱۲۲۷ شمسی تا ۲۲ آبان ۱۲۳۰ صدراعظم ایران بود.
امیرکبیر سال ۱۱۸۶ در روستای هزاوه اراک متولد و ۲۰ دی ۱۲۳۰ در حمام باغ تاریخی فین کاشان کشته شد و در حرم مطهر حضرت امام حسین (ع) در کربلا به خاک سپرده شد.
نظر شما