عزم جزم محیط زیست برای حفاظت ازگونه های جانوری ذخیره گاه زیست کره دنا

یاسوج- ایرنا- سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر وظیفه ملی دارای تعهد بین‌المللی برای حفاظت از گونه های جانوری و گیاهی پارک ملی و ذخیره گاه زیست کره دنا است و به همین دلیل با قاچاقچیان گونه های جانوری ارزشمند در منطقه برخورد قانونی می کند .

به گزارش ایرنا، روابط عمومی و امور رسانه اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد شامگاه روز چهارشنبه از کشف یک محموله بزرگ سنجاب ایرانی از قاچاقچیان در شهرستان بویراحمد خبر داد.

براساس این گزارش قاچاقچیان در حال برنامه ریزی برای خارج کردن ۳۷ بطانه سنجاب ایرانی معروف به سنجاب زاگرس از استان برای فروش بودند که در دام یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط گرفتار شدند.

دهمین ذخیره‌گاه زیست‌کره ایران با نام دنا و پانصد و پنجاهمین ذخیره گاه زیست‌کره دنیا با وسعت ۲۵۵ هزار و ۵۳۷ هکتار در شهرستان بویراحمد از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.

براساس اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست، این ذخیره‌گاه یکی از نقاط با ارزش از منظر غنای زیستی در جهان محسوب می شود و مهمترین پدیده طبیعی در این ذخیره گاه رشته کوه دناست که از غرب به سمت جنوب غرب همچون دیواره‌ای سترگ به طول ۸۰ کیلومتر امتداد و با دارا بودن ۵۰ قله با ارتفاع بیش از ۴۰۰۰ متر در زمره نواحی ارزشمند کوهستانی کشور و منطقه به‌حساب می‌آید. این ناحیه بخش مهمی از سرچشمه‌های رودخانه کارون بزرگ و بخشی از حوزه آبخیز رودخانه دز را نیز شامل می‌شود.

ذخیره‌گاه زیست‌کره دنا دارای تنوع زیستی متنوع و با ارزشی است.تنوع جانوری در این ذخیره‌گاه از جمله ویژگی‌های ارزشمند آن است. وجود گونه‌هایی نظیر بز و پازن، سنجاب ایرانی، خرس قهوه‌ای، گرگ، پلنگ، انواع کبک چون کبک دری، انواع پرندگان شکاری نظیر عقاب طلایی، شاهین، کمر کولی کوچک و بزرگ، این منطقه را به لحاظ تنوع جانوری به منطقه‌ای منحصر به فرد بدل کرده است.

به دلیل وجود تنوع کم نظیر جانوری در پارک ملی و ذخیره گاه زیست کره ،هرازگاهی سودجویان برای قاچاق ذخیره های جانوری این این منطقه ، دندان طمع تیز می کنند اما همواره مورد رصد محیط بانان دنا قرار دارند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: این نخستین بار در تاریخ محیط زیست استان است که یک محموله سنگین سنجاب ایرانی از سودجویان کشف می شود .

اسلام جاودان خرد تاکید کرد که از مدت ها قبل گزارش هایی از قاچاق گونه جانوری ارزشمند سنجاب در مناطق حفاظت شده استان دریافت می شد . ماموران یگان حفاظت محیط زیست موضوع را بصورت نامحسوس در سطح منطقه مورد بررسی قرار دادند.

این بار شانس با سنجاب ایرانی یار بود ،یکی از ساکنان طبیعت دوست منطقه گزارش داد ده ها بطانه سنجاب توسط سودجویان در یکی از روستاهای شهرستان بویراحمد زنده گیری شده و قصد خروج آن از استان را دارند.

وی ادامه داد: پس از هماهنگی با مقام قضایی و در آخرین لحظه های برنامه ریزی سودجویان برای قاچاق سنجاب ها به خارج از استان ،ماموران یگان حفاظت محیط زیست ۳۶ بطانه از سنجاب ها را متخلف کشف و به دامان طبیعت دنا برگرداندند.

جاودان خرد با اظهار تاسف گفت: براثر شرایط بدی که متخلف برای نگهداری سنجاب ها استفاده کرده بود یک بطانه از سنجاب ها تلف شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با اشاره به اینکه متخلف دستگیر شده برای تحقیقات تکمیلی تحویل مراجع قضایی شده است ،تصریح کرد : سامانه ۱۵۴۰ محیط زیست آماده دریافت گزارش های مردمی در حوزه محیط زیست است .

با همکاری دانشگاه یاسوج بمنظور استفاده های آتی، از خون سنجاب ها نمونه برداری و تحویل بانک ژن محیط زیست استان شد.

سنجاب ها جوندگان زیرک و دم بوته ای هستند که در سراسر جهان یافت می شوند. آن ها از خانواده سنجاب سانان هستند محل زندگی آنها بیشتر جنگل هاست و به طور متوسط هر هفته حدود ۴۵۰ گرم غذا می خورند. به طور عمده از قارچ ها، دانه ها، آجیل ها و میوه ها تغذیه می کنند.

در مواقع آماده شدن برای روزهای سرد زمستان، سنجاب ها غذای خود که عمدتا" دانه های سالم هستند را دفن می کنند. اغلب محل دفن دانه ها را فراموش می کنند . دانه های مدفون شده به محض فراهم شدن شرایط بعنوان یک نهال سر از خاک بیرون می آورند و تبدیل به درخت می شوند و این رفتار سنجاب باعث زادآوری طبیعت می شود و حفظ این گونه برای تکثیر طبیعت مهم و حیاتی است .

رشته کوههای زاگرس با پنج میلیون هکتار جنگل تقریباً وسعتی معادل چهل درصد از کل جنگل‌ های ایران را به‌ خود اختصاص داده و استان های متعددی را در بر گرفته است. این جنگل ها دارای گونه های متعدد گیاهی و جانوری هستند که در کنار هم اکوسیستم زاگرس را شکل داده اند.

از این عوامل می توان به حیواناتی مثل سنجاب ایرانی اشاره کرد که به سنجاب زاگرس شهرت دارد. این نوع سنجاب به نام سنجاب قفقازی نیز شناخته شده و در جنگل‌ های پهن‌ برگ قفقاز، آناتولی، زاگرس و مدیترانه شرقی نیز زندگی می ‌کند.

سنجاب ایرانی از گونه های مهم جنگل های زاگرس است و نقش بارزی در حفظ اکوسیستم این منطقه دارد. این گونه شاخص سلامت جنگل ‌های بلوط است، یعنی در هر جایی که این سنجاب وجود داشته باشد آن جنگل از سلامت کامل برخوردار است.

سنجاب به‌ دلیل رفتار تغذیه‌ ای خاص، به تکثیر درختان جنگل کمک زیادی می‌ کند. آنها میوه‌ های بلوط را جمع ‌آوری کرده و در شکاف صخره‌ ها، درون تنه‌ پوک درخت ‌ها و به خصوص زیر خاک مخفی می ‌کنند و در فصل زمستان که دیگر بلوطی روی درختان باقی نمانده است به جست‌ و جوی آنچه زیر خاک دفن کرده ‌اند، می پردازند اما نمی‌ توانند همه‌ آنها را پیدا کنند به این ترتیب دانه‌ هایی که پنهان مانده اند در بهار جوانه زده و درختان جدیدی شکل می گیرند به این ترتیب سنجاب نقش مهمی در حفظ و احیای جنگل‌ های بلوط دارد.

سنجاب ایرانی در منطقه زاگرس از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در رده گونه های جانوری حمایت شده قرار گرفته اند تا از خطر انقراض در امان نگه داشته شوند.

خرید و فروش سنجاب غیرقانونی اعلام شده است و جرائم نقدی نیز به همراه دارد. برای زنده گیری این سنجاب، درختان چند صد ساله بلوط به آتش کشیده می شود و زیستگاه گونه های جانوری مختلف زاگرس در معرض تهدید جدی می گیرد.

استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونه‌ای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونه‌های دارویی کشور را در خود جای داده است.

در مناطق حفاظت شده و شکار ممنوع این استان ۲۴۰ پستانداران، بیش از ۲۰۰ گونه پرندگان، ۳۹ گونه خزندگان، ۹ گونه ماهیان و سه گونه دوزیستان در این استان زندگی می‌کنند.

کهگیلویه و بویراحمد با بیش از ۱۶کیلومتر مربع وسعت و در اختیار داشتن یک درصد خاک از کشور ۱۸ درصد گونه‌های جانوری کشور را در خود جای داده است.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha