اسماعیل جباری روز یکشنبه در حاشیه بازدید از دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز گرگان اظهارداشت: هوشمندسازی مدیریت مجتمع پرورش میگو گمیشان با تکیه بر توانمندی شرکتهای دانشبنیان داخلی از فصل جدید میگو آغاز و زمینه کاهش هزینهها و افزایش درآمد و بهرهوری در واحد سطح برای تولیدکنندگان فراهم میشود.
وی افزود: طراحی سیستمهای نوین غذاییدهی میگو بر مبنای کاهش دخالت دست، اندازهگیری برخط و دیجیتال پارامترهای کمی و کیفی آب، کامپکت کردن (فشردهسازی) دوره رشد لارو میگو با تکیه بر جیرههای غذایی علمی از جمله فرآیندهای ترسیم شده برای هوشمندسازی پرورش میگو در گمیشان است.
وی همچنین به بررسی طرح پرورش همزمان ماهی با میگو در لاگونهای پرورش میگو اشاره کرد و گفت: در برخی از کشورهای پیشرو در صنعت میگو مقوله پرورش همزمان ماهی «کفال» با «میگو» اجرایی شده است و تلاش داریم با بهرهگیری از توان شرکتهای دانشبنیان این فرآیند عملیاتی شود.
جباری به برنامهها و دستاوردهای مختلف شیلات گلستان اشاره کرد و گفت: تولید ۲۰ هزار تن انواع ماهیان گرمآبی، تولید یکهزار و ۳۰۰ تن ماهیان سردآبی و همچنین تولید سه هزار و ۸۰ تن میگو و همچنین ترسیم چشمانداز برای برداشت ۳۰۰ تن ماهی در قفس طی سال جاری از جمله موضوعاتی است که توسط شیلات گلستان در دست پیگیری است.
قزلآلا پرورشیافته در آبشور پرطرفدارترین محصولات صادراتی شیلات گلستان به روسیه
مدیرکل شیلات گلستان افزود: کشت ماهی قزلآلا در آب شور و در قفس یکی از مواردی است که توسط شیلات گلستان در دست پیگیری است، ماهی قزلآلا پرورشیافته در آبشور از جمله پرطرفدارترین محصولات صادراتی شیلات گلستان به روسیه است که بازار خوبی در این کشور دارد.
وی گفت: در این روش به سبب آنکه ماهی از غذای زنده استفاده میکند دارای انسجام متراکمتری در بافت گوشت میشود و این خاصیت طرفداران بسیاری دارد.
جباری به مقوله توسعه سایت پرورش میگو در گمیشان اشاره کرد و گفت: عرصههای مورد نیاز برای فاز دوم پرورش میگو در این شهرستان فراهم شده است و سرمایهگذاران میتوانند با حداکثر ۲۰۰ میلیارد ریال استخری چهار هکتاری را احداث و پرورش میگو را با استفاده از زیرساختهای موجود منطقه آغاز کنند.
وی گفت : براساس آخرین نتایج به طور معمول در هر هکتار حدود سه تن میگو برداشت میشود که ارزش ریالی حدود ۴۵۰ میلیون تومان را به همراه دارد.
جباری ادامه داد: در سال جاری سه هزار و ۸۰ تن میگو از مزارع گمیشان استحصال شده است و ۲ هزار و ۴۰۰ شغل در این بخش ایجاد شد، تا جاییکه برخی از مراکز فرآوری و بستهبندی با کمبود کارگر روبرو بوده و به صورت سه شیفت فعالیت میکردند.
مدیرکل شیلات گلستان گفت: واگذاری استخرهای پرورش میگو به بومیان با جدیت در حال انجام است و بومیان منطقه با تامین آورده اولیه لازم میتوانند در اولویت واگذاریها قرار داشته باشند.
جباری با اشاره به ضرورت افزایش مصرف میزان غذاهای دریایی توسط خانوارهای ایرانی گفت: علاوه بر دغدغههای اقتصادی و موضوع قیمت، آگاهی و دانش مردم برای استفاده از آبزیان باید افزایش یابد که در این مسیر رسانههای نقش ویژهای دارند.
مدیرکل شیلات گلستان ادامه داد: به طوری که طبق آمارهای موجود سرانه مصرف ماهی در ایران به ازای هر نفر ۱۲ کیلو و ۲۰۰ گرم است، در حالی که میانگین جهانی این عدد به بیش از ۲۱ کیلوگرم میرسد.
ایرانیها یک دهم کشورهای دیگر میگو میخورند
وی گفت: مصرف آبزیان در کشورهای توسعهیافته سالانه حدود ۳۵ کیلوگرم تخمین زده میشود که این مقدار در کشوری مانند ژاپن به ۷۰ کیلوگرم میرسد که این کممصرفی در مورد میگو نیز کاملا مشهود است به نحوی که ایرانیها یک دهم کشورهای دیگر میگو میخورند.
مدیرکل شیلات گلستان اظهار کرد: به منظور رونق فرهنگ استفاده از غذاهای دریایی مذاکراتی را با شهرداری گرگان آغاز کردهایم تا بتوانیم رستوران غذاهای دریایی را در این شهر دایر کنیم تا شهروندان و مشافران مجبور نشوند برای تناول یک وعده غذای دریایی به جزیره آشوراده سفر کنند.
وی گفت: براساس اطلاعات موجود بیش از ۲۰ هزار چاه کشاورزی در گلستان وجود دارد که یکی از سیاستهای در پیش گرفته شده شیلات، استفاده بهینه از این منابع برای پرورش ماهی در استخرها و حوضچههای کنار چاهها است.
جباری بیان کرد: برای رسیدن به این هدف فرهنگسازی و ترویج استفاده دو منظوره از چاههای آب کشاورزی با کمک کشاورزان استان در حال انجام است و امیدواریم در مدت زمان برنامهریزی شده به هدف توسعه و گسترش فعالیت این چاهها در مسیر تولید ماهی و ایجاد اشتغال دست پیدا کنیم.
وی یادآورشد: استخرهای ذخیره آب کشاورزی به منظور ذخیره کردن آب برای فعالیتهای کشاورزی در کنار چاه های آب احداث می شوند که با تمهیداتی در مهندسی این استخرها برای پرورش ماهی قابل استفاده است.
جباری به مشکلات ناشی از پسروی آب دریای خزر در مبحث صیانت از ذخایر و آبزیان خزر اشاره کرد و گفت: تعدادی از پاسگاههای حفاظت شیلات به دلیل مسدود شدن دالانهای ورودی به دریای خزر کارآیی خود را ازدست دادهاند.
وی ادامه داد: بازنشستگی تعدادی از ماموران یگان حفاظت و کمبود نیرو و همچنین مشکلات پیشرو برای جذب نیرو فرایند پاسداری از ذخایر خزر را دشوارتر از همیشه کرده است اما با همه مشکلات مقوله پایش و رصد زیستگاههای خزر هرگز متوقف نشده است.
نظر شما