مسائل فرهنگی و دیدگاه‌های نادرست، مهمترین مشکلات پژوهش در کشور است

اصفهان - ایرنا - معاون پژوهشی دانشگاه هنر اصفهان گفت: مسائل فرهنگی و اجتماعی و دیدگاه‌های نادرست از مهمترین مشکلات و چالش‌های پژوهش در کشور است زیرا هنوز عده‌ای به این مقوله بعنوان ابزاری برای تولید مقاله و اخذ مدرک نگاه می‌کنند.

نیلوفر ملک روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت هفته پژوهش و فناوری افزود: تا زمانی‌که این تصور وجود داشته باشد که انجام کار پژوهشی برای گرفتن پایان نامه، رساله دکترا، انتشار مقاله یا ارتقای اعضای هیات علمی کمک می کند، نمی توان انتظار داشت که کارهای تحقیقاتی بتوانند اثرگذاری مطلوبی در سطح جامعه و برای رفع مشکلات آن داشته باشند.

وی اظهار داشت: لازم است با فرهنگ‌سازی، این دیدگاه در سطح جامعه ایجاد شود که پژوهش می تواند به باز کردن گرهی از مشکلات جامعه کمک کند و اگر چنین رویکرد متفاوتی بوجود بیاید بدون شک خروجی طرح های پژوهشی نیز خوب خواهد بود و به بهبود شرایط جامعه منجر می شود.

وی با بیان اینکه استادان نقش بسزایی در فرهنگ‌سازی در این زمینه و انتقال آن به دانشجویان و بخش های مختلف جامعه دارند، تصریح کرد: امروزه با مشکل دیگری نیز در این زمینه مواجه هستیم و آن، ضعیف شدن روحیه پژوهشگری بین برخی از دانشجویان است.

این استاد دانشگاه با تاکید بر لزوم تقویت روحیه پژوهشگری و ایجاد انگیزه در بین دانشجویان، اضافه کرد: باید هدف از پژوهش برای دانشجویان مشخص شود و آنها بدانند که با انجام کار پژوهشی فقط به دنبال اخذ مدرک تحصیلی یا چاپ مقاله هستند یا قصد دارند مشکل یا معضلی در جامعه را برطرف کنند.

معاون پژوهشی دانشگاه هنر اصفهان اظهار داشت: تعریف و هدف‌گذاری از پژوهش در کشور از ابتدا چندان درست نبوده و بیشتر به دید ارتقا و مدرک به آن نگاه می شد درحالی‌که لازم است روحیه پژوهشگری از مقطع ابتدایی در دانش آموزان ایجاد و نهادینه شود تا وقتی به دوره دانشگاه می رسند، خود آنها راه را بلد باشند و بدانند که از پژوهش چه می خواهند.

ملک دیگر مشکلات بخش پژوهش در کشور را محدودیت های مالی، ضوابط دست و پاگیر و کمرنگ بودن ارتباط صنعت و سازمان ها با دانشگاه ها دانست و گفت: صنایع و سازمان ها باید مشکلات و نیازهای خود را به دانشگاه ها منتقل و دانشگاه ها نیز موظف هستند که این مسائل را برطرف کنند اما این زبان گفتمان مشترک، دچار مشکل است.

وی با اشاره به اینکه ارتباط دانشجویان با بدنه اجرایی شهرها و کشور ضعیف است، افزود: لازم است که مثلث سه گانه بین دانشگاه، صنعت و دستگاه های اجرایی بیش از پیش تقویت شود و آنها خلاء های ارتباطی بین خود را رفع کنند.

۳۱ طرح پژوهشی برون سازمانی در دانشگاه هنر اصفهان در دست اجراست

ملک به برنامه ها و طرح های پژوهشی دانشگاه هنر اصفهان نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در زمان حاضر ۳۱ طرح پژوهشی برون سازمانی در زمینه های مختلف مانند معماری، شهرسازی، مرمت بنا و آثار، اقتصاد و کارآفرینی، طراحی صنعتی، موزه و گردشگری در این دانشگاه و با انعقاد قرارداد با بخش های مختلف در دست اجراست.

وی ارزش ریالی کل این قراردادهای پژوهشی را حدود سه میلیارد و ۷۲۶ میلیون تومان اعلام و اضافه کرد: در پنج سال گذشته نیز حدود یکصد طرح پژوهشی به سفارش دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی توسط دانشگاه هنر اصفهان انجام شده است.

معاون پژوهشی دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به ۳۰ رشته تحصیلی در این دانشگاه، اظهار داشت: در سال های اخیر تلاش کردیم تا پایان نامه ها کارشناسی ارشد و رساله های دکترا دانشجویان، کاربردی و مساله محور باشند و در ارتباط با مجموعه های مختلف مانند میراث فرهنگی، حوزه هنری، فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری بتوانند مسائل آنها را حل کنند.

وی، هدفمند کردن موضوع پایان نامه ها و رساله های دانشجویان بمنظور برطرف شدن معضلات و مشکلات جامعه و برقراری ارتباط با بخش های مختلف اجرایی، صنعت و سازمان ها در سطح استانی، ملی و بین المللی را از رویکردهای دانشگاه هنر اصفهان برای تقویت بخش پژوهش عنوان کرد.

ملک با اشاره به اینکه دانشگاه هنر اصفهان در ۱۰ سال گذشته، رتبه نخست دستاوردهای پژوهشی را در بین دانشگاه های هنر کشور داشته است، افزود: در پنج ساله گذشته حدود ۲ هزار مقاله معتبر در نشریات بین المللی علمی و ۱۵۰ عنوان کتاب توسط دانشگاهیان این مجموعه تالیف و منتشر شده است.

وی خاطرنشان کرد: نخستین مرکز رشد تخصصی هنر کشور نیز در سال ۱۳۹۴ با همکاری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در دانشگاه هنر اصفهان راه اندازی شد و در زمان حاضر حدود ۳۰ هسته نوآور در آن مستقر و فعال است.

ملک برخورداری سه نشریه علمی، از آزمایشگاه مرکزی هنر با ۲۰ دستگاه آنالیز و مطالعه مواد تاریخی و آثار هنری و کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه هنر با ۵۰ هزار عنوان کتاب را از ظرفیت های این دانشگاه عنوان کرد.

دانشگاه هنر اصفهان با سه هزار دانشجو و ۱۲۰ عضو هیات علمی در پنج دانشکده، یکی از دانشگاه های جامع و برتر هنر در کشور است.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شورای فرهنگ عمومی کشور برای گسترش هرچه بیشتر فرهنگ پژوهش در جامعه، گوشزد اهمیت این امر و بزرگداشت پژوهشگران برجسته، ‪۲۵‬ آذر را به "روز پژوهش" نامگذاری کرد.

هفته استانی پژوهش و فناوری از ۱۲ تا ۱۷ و هفته ملی از ۱۹ تا ۲۵ آذر ماه امسال برگزار می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha