روزگار سخت عشایر کرمانشاه در سایه خشکسالی و افزایش قیمت‌ها

کرمانشاه- ایرنا - عشایر شاید بیشترین قشری از جامعه باشند که در این سال‌ها و به دنبال خشکسالی‌های پی‌درپی و افزایش قیمت‌ها دخل و خرجشان باهم همخوانی ندارد و ضرر و زیان غیرقابل جبرانی دیدند بطوریکه برخی از آنها مجبور شدند دام‌های مولد خود را بفروشند و به روستاها و حاشیه شهرها پناه ببرند.

به گزارش ایرنا، در چند سال گذشته زندگی برخی از اقشار جامعه به خاطر مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌های ظالمانه، سوء مدیریت‌ها، شیوع ویروس کرونا و خشکسالی دچار مشکل شده و زندگی برخی از جمله عشایر نیز تحت تاثیر این مشکلات قرار گرفته است و از این رو اکنون نیازمند حمایت های همه جانبه مسوولان برای برگشتن به روال سابق زندگی هستند.

این مسایل و مشکلات بر تولیدکنندگان از جمله عشایر تاثیر مستقیمی گذاشته و زندگی و فعالیت آنها را تحت تاثیر قرار داده و از این رو برای جلوگیری از وارد شدن خسارات بیشتر باید بسته های حمایتی در اختیار آنها قرار گیرد.

باوجود مقاومت پر هزینه عشایر استان کرمانشاه در این سالها، اما متاسفانه به دلیل افزایش مشکلات، امسال بارها دیدیم و شنیدیم که برخی از آنان دست به فروش دام های مولد خود زدند و در روستاها و حاشیه شهرها ساکن شده اند و دست از تولید کشیده اند و به عنوان کارگر و راننده نیسان و اسنپ فعالیت می کنند.

۴ درصد از جمعیت کرمانشاه عشایر است

براساس آمارهای رسمی اداره کل امور عشایری استان کرمانشاه؛ جمعیت عشایر این استان در آخرین سرشماری مرکز آمار ایران؛ ۷۹ هزار و ۲۰۰ نفر در قالب ۱۴ هزار خانوار در ۱۴ ایل برآورد شده که حدود چهار درصد جمعیت این استان را تشکیل می دهند.

عشایر استان کرمانشاه از نظر جمعیت رتبه هشتم و از نظر تعداد دام سبک با داشتن یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس رتبه چهارم کشور را در اختیار دارند.

عشایر در استان کرمانشاه در قالب سه گروه، کوچرو که تمام سال در حال کوچ هستند، نیمه کوچرو؛ عشایری یکجانشینی که در فصل خوش و آب و هوا به مراتع خود کوچ می کنند، و عشایر رمه گردان که ساکن روستا هستند و در فصل بهار و پاییز گله های خود را بصورت روزانه به کوه ها می برند، تقسیم می شوند.

همچنین عشایر استان کرمانشاه در ۱۴ زیست بوم مانند منطقه اورامانات، منطقه گرمسیری قصرشیرین در قالب ۶۷۰ سامانه مراتع عرفی با حدود ۲۶ هزار و ۵۲۷ هکتار وسعت ( مراتع عرفی، مراتعی است برای بهره بردای نسل اندر نسل در اختیار عشایر قرار گرفته است) ساکن می شوند.

عشایر استان کرمانشاه امروز با داشتن ۲ هزار و ۱۴۵ کیلومتر ایل راه هم به صورت ماشینی و هم به روش سنتی در فصل بهاره و پاییزه کوچ می کنند و معمولا مدت زمان کوچ آنها ۳۰ تا ۴۵ روز است.

همچنین عشایر کرمانشاه معمولا در فصل های بهار به مناطق ییلاق استان که از نظر آب هوایی معتدل است و در فصل زمستان به مناطق گرمسیری و قشلاق استان و سه استان لرستان، ایلام و خوزستان کوچ می کنند.

عشایر استان سالانه حدود ۱۳ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز، حدود ۲۷ هزار تن شیر، بیش از هزار و ۶۰۰ تن الیاف شامل مو، پشم، کلک ، ۹۰۰ تن روغن حیوانی و ۲۲ هزار انواع قطعات صنایع دستی شامل چیخ، چادر، گلیم و گبه، نمد و دیگر محصولات تولید می کنند.

روزگار سخت عشایر کرمانشاه در سایه خشکسالی و افزیش قیمت‌ها

عشایر نیاز به حمایت مستقیم دولت دارند

یکی از عشایر غرب کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مشکلات سالهای اخیر از جمله خشکسالی و افزایش قیمت ها، گفت: فعالیت عاشیر در این سالها نه تنها برای ما درآمدی نداشت بلکه توان هزینه نگهداری دام ها را به ویژه بعد از آزاد شدن قمیت ارز (قطع یارانه نهاده های دامی) نداشتند و پس از ۲ سال ضرر و زیان دیگر توانی برای ما برای ادامه دادن نماند و ناچار شدیم دام های مولد خود را بفروشیم.

«محمد نوری» به نقش دلالان در این سالها نیز اشاره کرد و افزود: هرچند در این میان نباید نقش دلالان که قیمت دام را بسیار ناچیزتر از قیمت گوشت قرمز در بازار نگه می داشتند، را نادیده بگیریم زیرا این سود جویان از آنجایی که می دانستند عشایر توان مالی نگهداری دام خود را ندارند و مجبورند برای جلوگیری از تلف شدن آنها را بفروشند، همدست شدند و اجازه ندادند قیمت دام هم پای قیمت دیگر اقلام و اجناس بازار بالا برود.

این دامدار عشایر کرمانشاهی در ادامه گفت: همچنین در این میان نباید از عدم تسهیل صادرات دام سبک به بازار خارجی توسط دستگاه های ذیصلاح غافل باشیم؛ زیرا زمانی قیمت عرضه و تقاضا در بازار داخلی کشش خرید گوشت قرمز را نمی‌داد باید اجازه صادرات آن به بازار خارجی تسهیل می شد اما این موضوع از طرف سیاست گذاران بخوبی ساماندهی و مدیریت نشد و موجب ضرر شدید عشایر شد.

وی همچنین توضیح داد: یکی از مهمترین علت‌های این همه ضرر و زیان جامعه عشایر شاید به خاطر دور بودن آنها از مراکز تصمیم گیری باشد چون مشکلات ما جلوی چشم مسئولان تصمیم گیرنده نبود و تمام هم و غم مسئولان در راستای حل مشکلات شهرنشینان مانند بی آبی شهرها، مقابله با ویروس کرونا، مشکلات مسکن، اشتغال و بنگاه های اقتصادی و دیگر مباحث بود و عشایر در این سالها فراموش شده بودند.

هزینه نگهداری هر دام در سال ۲ میلیون تومان برای عشایر تمام می‌شود

یکی از عشایر ایل سنجابی کرمانشاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، بیان داشت؛ طبق فاکتور و سند می گویم پارسال فقط برای نیمه دوم سال؛ برای هر راس گوسفند یک میلیون تومان هزینه کردم و به علاوه آن؛ ۷۵ میلیون تومان پول چوپان دادم.

«غلام عسکری» گفت: در حال حاضر سه برادر هستیم و ۳۰۰ راس گوسفند داریم به هیچ وجه درآمد عشایر با هزینه هایشان نمی خواند، اکثر هم ایل های ما مانند پسرعموهایم گوسفندان شان را فروختند، به نظرم کار دقیق و درستی کردند ما به ناچاری مانده‌ایم چون کار دیگری بلد نیستیم، الان هم جز ضرر و زیان اضافی چیزی دیگر عایدمان نمی شود.

وی افزود: قیمت هر سه کیلوگرم جو ۳۵ هزار تومان شده، کاه حدقل خرواری یک میلیون تومان، پس جار خرواری یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، هزینه دارو، ایاب ذهاب، چوپان، مرتع و بخصوص مخارج زندگی چند برابر شده؛ از طرفی قیمت گوسفند که درآمد ماست بالا نمی رود، پایین هم می آید، هرچند امسال نسبت به پارسال بهتر شده زیرا پارسال وحشتناک بود و هیچ سالی مثل سال گذشته عشایر در فشار قرار نگرفتند.

عسکری در ادامه با بیان اینکه امسال سه تن نهاده دامی از مرکز امور عشایری به قیمت هر کیلوگرم چهار هزار تومان دریافت کردم، گفت: اگر قیمت یارانه برای نهاده های دامی لحاظ شود باز کمک خوبی به عشایر است و کمی امیداور کننده است وگرنه در این صورت دامداری اصلا به صرفه نیست و فقط ضرر و زیان است.

وی همچنین از اداره کل امور عشایری استان کرمانشاه بابت خدمات دهی به عشایر به ویژه تعاونی امور عشایری ایل سنجابی قدردانی کرد اما گفت: سهم آرد خانوار ما، که به ازای هر ۲ نفر یک کیسه در ماه است بیشتر مواقع به خاطر گرفتاری زندگی عشایری کمی دیرتر مراجعه می کنیم، می گویند تمام شده و به ما نمی رسد و به دیگران داده می شود و مجبوریم آرد را با قیمت آزاد خریداری کنیم.

روزگار سخت عشایر کرمانشاه در سایه خشکسالی و افزیش قیمت‌ها

بیشتر عشایر گوسفندانشان را فروخته‌اند

«پرویز بوچانی» دیگر عشایر ایل سنجابی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: من و بردارم که ۲ خانواده هستیم در عرض یک سال گذشته؛ ۲ سوم گوسفندان داشتی و مولدمان را برای هزینه باقیمانده آنها فروختیم.

وی اظهار داشت: در این سالها عشایر نه تنها درآمد ندارند بلکه توان نگهداری دام هایشان را هم ندارند؛ دام موجودی زنده مثل انسان است ۲۴ ساعته، شب و روز نیاز به خورد و خوراک، نگهداری، نگهبانی و بهداشت دارد.

بوچانی در ادامه گفت: به خاطر مخارج سنگین زندگی عشایری و دامداری در این یک و ۲ سال گذشته؛ تعداد بسیار زیادی از هم ایلی ها، اقوام و فامیل های ما که با هم کوچ می کردیم گوسفندانشان را فروختند و د، و از این ضرر و زیان نجات پیدا کردند.

وی با بیان اینکه از ترس بیکاری همه گوسفندانم را نفروختم، گفت: الان فقط ۵۰ راس از گوسفندانم باقیمانده و این تعداد را گذاشتم چون فکر می کنم شاید اوضاع کمی بهتر شود.

بوچانی در خصوص دریافت نهاده دامی یارانه ای هم اظهار داشت: پارسال ۲ تن دریافت کردم اما امسال چون کارت بیمه نامه گوسفندانم را تمدید نکردم این یارانه را براساس بیمه نامه می دهند هنوز سهیمه ای دریافت نکردم.

وی همچنین از اینکه سهم آرد عشایر به عشایر واقعی نمی رسد انتقاد کرد و گفت: وقتی دو سه روز دیر به تعاونی مراجعه می کنیم سهم آرد ما را به دیگران می دهند و این اصلا درست نیست، خانواده ما از اردیبهشت ماه تا الان هیچ سهمیه آردی دریافت نکرده است.

مخارج زندگی عشایر فقط نهاده‌های دامی نیست

«عزیز آذرگون» یکی دیگر از عشایر ایل سنجابی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: ۲۵۰ راس گوسفند داشتی و مولد داشتم که امسال به خاطر مخارج بالا و هزینه های جاری پیرامون آنها مجبور شدم بیشتر آنها را بفروشم و الان کمتر از ۱۰۰ راس باقی مانده است.

وی در ادامه توضیح داد: فقط هزینه های کاه و دان دام افزایش پیدا نکرده، بلکه مخارج زندگی آنها، جابه جایی دامها با ماشین، داروی دام، چوپان و نگهداری، چند برابر شده و از طرفی درآمد آنها تکان نخورده و این مجموعه مشکلات باعث شده که عشایر دام هایشان را بفروشند.

آذرگون بیان داشت: فروش دام هم به واسطه دلالان حراج فروشه و به قیمت اصلی نیست به همین دلیل می بینیم مردم در معابر و خیابان های شهر، گوسفندهای خود را ذبح می کنند و می فروشند.

این عشایر ایل سنجابی در ادامه با بیان اینکه قیمت گوسفند امسال نسبت به پارسال کمی بهتر شده است گفت: اما با این وجود وقتی هزینه نگهداری هر راس دام به تنهایی ۲ میلیون تومان است و در حالی که قیمت خود دام سه میلیون تومان هم نیست اصلا دخل و خرج عشایر بهم نمی خواند و برای همین هم همه دارند می فروشند و الان بسیاری را می شناسم گوسفندانشان را به کل فروخته اند و ساکن روستا شده اند.

وی تصریح کرد: اگر به همین روند برای عشایر زندگی سخت بگذرد، دیگر از عشایر چیزی باقی نمی ماند هرچند الان هم چیزی قابل ملاحضه ای باقی نمانده است.

آذرگون در خصوص دریافت سهمیه نهاده دامی و آرد عشایر نیز گفت: امسال چیزی دریافت نکردم هرچند ۸۰ درصد به خاطر مشغله زندگی عشایری خودم دیر مراجعه کردم و برام چیزی باقی نگذاشتند.

روزگار سخت عشایر کرمانشاه در سایه خشکسالی و افزیش قیمت‌ها

اداره کل امور عشایری برای حل مشکلات اقتصادی عشایر دست و بالش بسته است

مسوول روابط عمومی اداره کل امور عشایری استان کرمانشاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با تاکید بر اینکه این سالها به جامعه عشایر در سطح کشور و استان خیلی فشار آمده است؛ گفت: این اداره کل فقط یک نهاد و اداره تسهیلگر امورات جامعه عشایری بین سایر دستگاه های اجرایی است و در خصوص بسیاری از مشکلات اقتصادی که این سالها بر عشایر حادث شده واقعا دست و بالش بسته است.

«رضا میرپناهی» بیان داشت: وقتی قیمت تمام کالاها در کل کشور بالا می رود، ارز آزاد می شود، صادرات دام از سوی تصمیم گیرندگان با مشکل روبرو می شود، خشکسالی پیاپی و دیگر مباحث حادث می شود، واقعا دست این اداره کل نیست و کاری از دست ما برنمی آید.

وی با بیان اینکه واقعا برای زندگی سخت عشایر در این روزها ناراحت هستیم، گفت: این اداره کل تا آنجایی که در توان داشته و فراتر از آن در خدمت رسانی به عشایر مانند آبرسانی سیار بی وقفه با توجه به خشکی چشمه ها، قنات و رودخانه ها و یا اختصاص نهاده های دامی و علوفه کوتاهی نکرده است.

اجرای آیین نامه ساماندهی عشایر تا حد زیادی به حل مشکلات عشایر کمک می کند

میرپناهی در ادامه گفت: یکی از مهمترین مواردی که می تواند به زندگی عشایر کمک کند؛ اجرای «آیین نامه ساماندهی عشایر» است زیرا براساس این آیین نامه؛ تمام دستگاه های اجرایی مکلفند به میزان درصد جمعیت عشایر هر استان سالیانه برای آنها هزینه و خدمات‌دهی کنند.

وی با بیان اینکه تاکنون این آیین نامه "ساماندهی عشایر" اجرایی نشده است، گفت: اداره کل امور عشایری استان کرمانشاه در راستای اجرا بهتر و دقیق تر آن پیشنهاد داده سرجمع این اعتبارات در اختیار این اداره قرار گیرد تا با شناختی که از نیازهای واقعی عشایر دارد، خدمات متمرکزتر و دقیق‌تری به آنها ارایه دهد.

اعتبارات برای خدمت رسانی به عشایر کرمانشاه ۱۰ برابر شده است

این مقام مسئول در بخش دیگری از صحبت های خود در راستای خدمات دهی دولت به جامعه عشایر گفت: امسال با توجه به خشکسالی های پیاپی همچنین گرانی و افزایش هزینه‌های زندگی و نهاده‌های ناشی از تورم، اعتبارات این اداره کل نسبت به سال گذشته ۱۰ برابر شده و از ۴۱ میلیارد تومان به حدود ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است.

میرپناهی با بیان اینکه هنوز این اعتبارات به استان تخصیص داده نشده است، افزود: فقط در بخش ارایه تسهیلات ارزان قیمت در قالب وام پرواربندی و دامدار کارت؛ نزدیک به ۱۷ میلیارد تومان پرونده به بانک های عامل معرفی کردیم و منتظر اختصاص اعتبار هستیم.

وی در ادامه به افزایش مکرر اجناس و اقلام در بازار در چند سال اخیر اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از اقدامات اداره کل امور عشایری در راستای کمک به عشایر اختصاص نهاده های دامی یارانه است که براساس بیمه نامه دام ها به آنها اختصاص می یابد.

میرپناهی همچنین با اشاره به خشک شدن چشمه ها، چاه ها و رودخانه ها یکی از خدمات بزرگ امور عشایری کرمانشاه را آبرسانی عنوان کرد و گفت: امسال با ۳۰ تانکر آبرسان سیار به صورت شبانه روزی در خدمت عشایر استان بودیم.

بیمه دام در دستور کار امور عشایری است

مسئول روابط عمومی اداره کل امور عشایری استان کرمانشاه در ادامه گفت: در راستای هدفمندکردن خدمات به عشایر برای آنها کارت هوشمند صادر شده و از طریق آن عشایر تامین و توزیع نهاده های دامی ارزان قیمت، تسهیلات ارزان قیمت، کارت تردد و تامین سوخت؛ آرد و دیگر خدمات دریافت می کنند.

میرپناهی همچنین از صدور دامدار کارت در پی آزاد شدن ارز تدریجی برای عشایر و روستاییان خبر داد و توضیح داد: در این طرح، به جای سبوس و کود به صورت مستقیم در کارت اعتباری عشایر و روستاییان شارژ می شود و هرچند این طرح هنوز به صورت کامل اجرا نشده است.

میرپناهی همچنین با اشاره به اهمیت موضوع بیمه برای جبران خسارت زندگی عشایر گفت: این اداره کل در راستای مجاب و اقناع عشایر به بیمه کردن دام های خود؛ برخی از خدمات را مانند تسهیلات و نهاده های دامی ارزان قیمت منوط به بیمه دام کرده تا آنها به این سمت تشویق و متحمل ضرر و زیان کمتری شوند.

وی در ادامه باتوجه به خشکسالی و خسارت بلایای طبیعی بر زندگی عشایر گفت: بیمه مساله بسیار مهمی است در خسارت ها خودش نشان را می دهد و عشایر می توانند با هزینه بسیار کمی هم خود و دام هایشان را بیمه کنند تا در آسیب ها خسارت آنها جبران شود.

روزگار سخت عشایر کرمانشاه در سایه خشکسالی و افزیش قیمت‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha