بیشتر تولیدکنندگان چهارمحال و بختیاری عملکرد مناسبی در تولید کالاهای باکیفیت دارند

شهرکرد- ایرنا- مدیرکل استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: اگر چه تولید کالاهای باکیفیت در شرایط امروزی با چالش‌هایی روبرو است اما بیشتر واحدهای تولیدی این استان عملکرد مناسبی در تولید کالاهای استاندارد و باکیفیت دارند و تخلفات کشف شده در این حوزه اندک است.

به گزارش ایرنا، وجود اطمینان از کیفیت به ویژه هنگام بهره‌گیری از محصولات و خدمات یکی از خواسته‌ها و انتظارات اساسی مردم است.

کیفیت محصولات و خدمات در جهان کنونی نمونه‌ای از سلامت جامعه و درجه توسعه‌یافتگی آنها به شمار می‌رود. دامنه موضوع کیفیت آنقدر گسترده است که از ابتدایی‌ترین مسائل تا پیچیده‌ترین نکات در آن قابل بررسی است. در حقیقت امروز و در جهان رو به توسعه کنونی نخستین معیار برای سنجش، کیفیت است به گونه‌ای که دیگر اهمیت کمیت تنها در کنار کیفیت معنا پیدا می‌کند.

اهمیت موضوع کیفیت به حدی است که در تقویم کشور یک روز با همین عنوان نامگذاری شده است.۱۸ آبان با عنوان روز ملی کیفیت نامگذاری شده است که هدف از آن توجه به مباحث مهم کشور است. کارشناسان این روز را فرصت مغتنمی می‌دانند که فعالان در حوزه‌های مختلف کشور در یک فضای فرهنگی گرد هم آیند و به بحث و تبادل نظر در این زمینه بپردازند. امری که نقش بسزایی در پیشبرد توسعه دارد.

اما در این گردونه پرشتاب که بسیاری از کشورهای جهان در حال ربودن گوی رقابت از دیگر بوده و به فکر تصاحب بازاهای اقتصادی هستند، ما چه می‌کنیم و تا چه اندازه برای افزایش کیفیت محصولات تولیدی خود تلاش می‌کنیم؟

این موضوعی است که در گفت‌وگو با مهدی پژوهش مدیرکل استاندارد چهارمحال و بختیاری تلاش شده تا به آن پاسخ داده شود.

ایرنا: کیفیت به چه معناست و چه بخش‌هایی از زندگی انسان‌ها را در بر می‌گیرد؟

مهدی پژوهش: کیفیت به معنای دست‌یابی به استانداردهای از پیش تعیین شده است به‌طوری‌که هرگاه یک کالای تولیدی از نظر استاندارد بتواند حداقل‌ امتیازها را بگیرد می‌توان گفت که آن کالای تولیدی دارای کیفیت لازم است.

کیفیت از دیدگاه افراد مختلف متفاوت است. برخی کیفیت را ناشی از فرهنگ می‌دانند و برخی نیز به صورت تفکری با آن برخورد می‌کنند به‌طوری‌که اگر کالایی هرچند عمر کوتاهی داشته باشد اما بتواند رضایت آنها را جلب کند آن را کالای باکیفیتی می‌دانند.

با وجود اینکه کیفیت یک واژه نسبی است اما این موضوع مهم از ویژگی‌های جدانشدنی یک کالا به شمار می‌رود و تجربه نشان داده است کالاهایی که از کیفیت بالاتری برخوردار باشند مردم نسبت به استفاده از آن تمایل بیشتری دارند. برهمین اساس توجه به کیفیت در تمامی اجناس عامل بقا تولید و تولیدکننده است.

ضمن اینکه باید گفت کیفیت همه ساحت‌های زندگی انسان را دربرمی‌گیرد.

ایرنا: چه ارتباطی بین کیفیت و صدور گواهی استاندارد برای کالاها وجود دارد؟

پژوهش: کیفیت و سطح استاندارد یک کالا ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارد به این صورت که هرچقدر شاخص‌های استاندارد در تولید یک کالا بیشتر رعایت شود، آن محصول، کالای باکیفیت‌تری خواهد بود از همین رو این ۲ مهم، مواردی است که باید در کنار یکدیگر دیده شود.

اداره‌کل استاندارد بر اساس شاخص‌های تعیین شده برای محصولی پروانه استاندارد صادر می‌کند. اما این کالا به صورت دوره‌ای، اتفاقی و بدون اطلاع تولیدکننده از سوی کارشناسان استاندارد، مورد ارزیابی و آزمایش قرار می‌گیرد و چنانچه این محصول به مرور زمان کیفیت خود را از دست دهد، تولیدکننده مربوطه جریمه می‌شود و بسته به اینکه این گزارش‌ها برای چندمین دفعه باشد از اخطار تا معرفی به مراجع قضایی مجازاتی است که متوجه تولیدکننده متخلف شده و در برخی موارد پروانه تولید آن واحد ابطال می‌شود.

 ایرنا: افزایش کیفیت کالای ایرانی موضوعی است که در سال‌های اخیر از سوی رهبر معظم انقلاب بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. در همین راستا واحدهای تولیدی استان تا چه اندازه خود را به شاخص‌های استاندارد و تولید کالای باکیفیت نزدیک کرده‌اند؟

پژوهش: در بند ۲۳ سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب، در رابطه با حفظ حقوق مردم و افزایش و ارتقای کیفیت کالاهای تولید داخل تاکید بسیاری شده است تا هم بتواند نیاز داخل را تامین کند و هم در رقابت با کالاهای خارجی در شرایط بهتری قرار داشته باشند و درهمین راستا اداره‌کل استاندارد طرح طاها (طرح اجرای هماهنگ استاندارد) را برای بررسی کیفیت کالاهای ساخت داخل به مرحله اجرا گذاشته است.

با اجرای طرح "طاها" علاوه‌بر پایش و ارزیابی تولیدکنندگان نسبت به رعایت استانداردها در تولیدات خود، محصولات و فراورده‌های باکیفیت پایین‌تر از استاندارد شناسایی شده و با تولیدکنندگان این نوع محصولات برخورد می‌شود.

نتایج اجرای این طرح نشان می‌دهد که بسیاری از واحدهای تولیدی استان تخلفی در خصوص رعایت کیفیت و استاندارد محصولات خود ندارد و تعداد پروانه‌های تخلف این استان در مقایسه با دیگر استان‌های کشور درصد کمتری را به خود اختصاص داده است.

واحدهای تولیدی استان همکاری خوبی با اداره‌کل استاندارد دارند و در افزایش کیفیت کالاهای تولیدی خود در تلاش هستند.

ایرنا: اداره‌کل استاندارد استان چه برنامه‌ای برای شناسایی واحدهای نمونه تولید با کیفیت در دست اجرا دارد؟

پژوهش: این اداره‌کل هر سال بر اساس شاخص‌های استاندارد و کیفیت نسبت به شناسایی واحدهای نمونه استانی و معرفی این واحدها برای رقابت در سطح ملی اقدام می‌کند.

در سالجاری با توجه به رقابت بالا در سطح کشور، از استان واحد نمونه کشوری انتخاب نشد اما سه واحد تولیدی استان موفق به دریافت عنوان شایسته تقدیر شدند. این واحدها، کارخانه‌هایی هستند که با تمام ظرفیت خود فعال بوده و با تولید کالای باکیفیت به چرخه تولید استان کمک می‌کنند و رسالت اداره‌کل استاندارد اینست که این واحدها را شناسایی و برای تقدیر به اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت معرفی کند.

ایرنا: عملکرد شرکت‌های دانش‌بنیان استان در حوزه تولید کالاهای باکیفیت چگونه ارزیابی می‌کنید و صدور گواهی‌نامه استاندارد برای این واحدها به چه صورت انجام می‌گیرد؟

پژوهش: برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگانی که وارد عرصه تبدیل ایده به تجاری‌سازی وارد شده‌اند و در راستای تسهیل صادرات برای این شرکت‌ها، اداره‌کل استاندارد برای این واحدها که در پارک علم و فناوری مشغول فعالیت هستند، گواهی «دانش نماد» صادر می‌کند به این صورت که واحدهایی که موفق به دریافت این گواهی‌نامه جهانی شوند با اقبال بیشتری روبرو می‌شوند و به نوعی نماد استاندارد برای این کالاها محسوب می‌شود.

ایرنا: از دیدگاه شما چالشی که واحدهای تولیدی استان در راستای ارتقای کیفیت محصولات خود با آن مواجه هستند، چه مواردی است؟

پژوهش: فاکتور مهم در تولید کالای باکیفیت علاوه‌بر نیروی انسانی توانمند و بهره‌گیری از دانش و تجهیزات روز، مواد اولیه باکیفیت است. در سال‌های اخیر به سبب افزایش نرخ ارز و تشدید تحریم‌ها واحدهای تولیدی برای تامین مواد اولیه باکیفیت با چالش روبرو شده‌اند هرچند بر اساس تفاهم‌نامه‌هایی که تنظیم می‌شود کیفیت مواد اولیه در کشور مبدا ارزیابی می‌شود و یا در آزمایشگاه‌های کشور مورد ارزیابی قرار می‌گیرد اما با این وجود دست‌یابی به مواد اولیه باکیفیت برای واحدهای تولیدی با چالش روبرو می‌شود.

ایرنا: چه توصیه‌ای برای مردم در خصوص مصرف کالاهای باکیفیت و استاندارد دارید؟

پژوهش: در اجرای استاندارد شدن کالاها باید همه افراد جامعه مشارکت کنند و از خرید کالاهایی که علامت استاندارد ندارند به جد خودداری کنند چرا که این نوع کالاها سلامت عمومی جامعه را به خطر می‌اندازد. در واقع با وجود اینکه اداره‌کل استاندارد در بازرسی‌های خود مانع از تولید کالاهای بی‌کیفیت و غیراستاندارد می‌شود و یا از توزیع کالاهای نامرغوب جلوگیری می‌شود اما امروزه با توجه به گستردگی  کالاها و خدمات، استاندارد را باید جدی بگیریم و مراقب باشیم کالایی که علامت استاندارد ندارد را مصرف نکنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha