«ابوالفضل هدایتی پور» روز سهشنبه در گفت و گو با ایرنا، افزود: لوبیا از اهمیت ویژهای در تامین پروتئین گیاهی برخوردار بوده و شخمهای پی درپی و کشت به صورت هیرم کاری یا نم کاری، موجب فشردگی خاک و تشکیل لایه شخم در مناطق کشت لوبیا میشود.
وی ادامه داد: در این روش خاک لایههای زیرین به قسمت سطحی خاک منتقل شده و این فرآیند موجب هدر رفت رطوبت خاک و از دسترس خارج شدن کربن و در نهایت فقیر شدن خاک از نظر مقدار ماده آلی خاک میشود و افزایش هزینههای آماده سازی زمین ایجاب میکند تعداد عملیات آمادهسازی زمین به حداقل برسد و با توجه به این مشکلات، به کارگیری کشاورزی حفاطتی در زراعت لوبیا اجتناب ناپذیر است.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: بالا بودن مصرف آب از جمله عوامل محدودکننده کشت لوبیا در کشور بوده و اجرای مدیریتهای بهینه زراعی می تواند تا حدودی در کاهش مصرف آب موثر واقع شود و اجرای کشاورزی حفاظتی از جمله راهکارهای مهم در صرفهجویی مصرف آب است.
هدایتی پور خاطرنشان کرد: تاثیر روشهای کم خاکورزی و بی خاکورزی بر روی عملکرد دانه، مقدار ماده آلی خاک، حفظ رطوبت خاک، انرژی مصرفی نهادهها و هزینه تولید در مقایسه آن با روش خاکورزی مرسوم از جمله اهداف اجرای این طرح است.
وی افزود: با توجه به نتایج به دست آمده توصیه میشود در مزارعی که درصد جمعیت علفهای هرز زیاد است از روش کم خاکورزی(به جای استفاده از روش بی خاکورزی) استفاده شود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: در مورد ارقام زودرس همانند لوبیا سفید، امکان کشت آن پس از برداشت جو امکانپذیر بوده و پیش از شخم می توان بقایای اضافی را با استفاده از بیلر جمعآوری کرد و پس از برداشت جو با استفاده از گاوآهن چیزل پکر عملیات خاکورزی انجام میشود.
هدایتی پور خاطرنشان کرد: سرعت تراکتور باید بیش از هفت کیلومتر در ساعت باشد و با توجه به اینکه توان اکثر تراکتورهای موجود در ایران در محدوده ۵۰ الی ۶۰ اسب بخار میباشد، بهتر است از گاوآهن های چیزل پنج شاخه استفاده شود.
وی ادامه داد: قدرت تراکتور باید به اندازهای باشد که توانایی کشش وسیله خاکورز را داشته باشد(تراکتورهای MF-۳۹۹ و تراکتورهای با توان بالاتر برای این کار مناسب هستند). در نتیجه استفاده از دستگاه کم خاکورز، علاوه برخردشدن کلوخهها و نرم شدن خاک، علفهای هرز نیز معدوم میشوند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی اظهار داشت: با توجه به سابقه مزرعه، در صورت کمبودن علفهای هرز، برای صرفه جویی بیشتر، می توان از روش بی خاکورزی و یاهمان کشت مستقیم استفاده کرد و یا می توان تلفیقی از این ۲ روش را استفاده کرد.
هدایتی پور گفت: در خصوص کشت ارقام لوبیا چیتی، با توجه به این که دوره رشد این ارقام بالای ۱۰۰ روز است، امکان کشت این ارقام، بلافاصله بعد از برداشت غلات وجود ندارد.
وی ادامه داد: روش کشت حفاظتی موجب کاهش ۱۷ درصدی در مصرف آب آبیاری، افزایش مقدار ماده آلی خاک، کاهش هزینههای تولید و بهبود شاخصهای کیفی میشود.
مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی در سال ۶۲ و مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سال ۷۲ به بهره برداری رسیده است که با ادغام وارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی در سال ۷۹ با عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی سپس در سال ۹۴ با ادغام مراکز آموزش جهاد کشاورزی استانها این مرکز با نام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فعالیت کند.
نظر شما