به گزارش ایرنا از روابط عمومی پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر، کارگاه پژوهشی «مبانی نظری مطالعات کلمه ـ تصویر» با تدریس مجید پروانهپور عضو هیئت علمی پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر در چهار جلسه برگزار میشود.
مطالعات کلمه ـ تصویر در زمره حوزههای پژوهشی نسبتاً جوان است که با حوزههای گوناگون از جمله هنر، تاریخ هنر، ادبیات، فلسفه و بلاغت پیوند دارد. گرچه از این حوزه پژوهشی عمدتاً با نام «مطالعات کلمه ـ تصویر» یاد میشود، رد پای آن را میتوان زیر عناوین مشابهی همچون «نسبت شعر و نقاشی»، «نسبت زبان با تصویر»، «نسبت امر مکتوب با امر تصویری»، «نسبت بازنمایی کلامی با بازنمایی دیداری» و جز آنها نیز دنبال کرد.
این سنت مطالعاتی، نخست در میان پژوهشگران آلمانی بود که به صورت متمرکز مورد توجه قرار گرفت اما در ادامه و در قرن بیستم متفکرانی که به زبان فرانسه و انگلیسی قلم میزدند نیز وارد میدان شدند و به گسترش بیش از پیش این حوزه یاری رساندند.
سوابق فلسفی و بلاغی مطالعات کلمه-تصویر (افلاطون و سنتهای بلاغی: پروگومناسماتا)، سنت رقابت یا مقایسه دو رسانه شعر و نقاشی با تمرکز بر دو مورد عمده: لئوناردو داوینچی و گوتفرید لسینگ (تولد هرمنوتیک دیداری)، طبقهبندی هنرها و تولد مفهوم امروزین هنر (پل اسکار کریستلر و پیدایی هنرهای زیبا) و سنت ضدافلاطونی و اهمیت آن برای مطالعات کلمه-تصویر (ضدّیت ژیل دلوز، میشل فوکو و ژاک دریدا با سنت افلاطونی) سرفصلهای این کارگاه آموزشی هستند.
کارگاه پژوهشی «مطالعات کلمه ـ تصویر» از هفتم آبانماه ۱۴۰۱ به مدت چهار جلسه، روزهای شنبه ساعت ۱۵ تا ۱۷ به صورت آنلاین و حضوری در پژوهشکده هنر به نشانی تهران، خیابان ولیعصر(عج)، بالاتر از خیابان امام خمینی (ره)، نبش کوچه شهید حسن سخنور، شماره ۲۹ برگزار میشود.
علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام فرایند ثبتنام در کارگاه میتوانند به اینجا مراجعه کنند.
نظر شما