به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، مالک شریعتی نیاسر در نشست علنی امروز (سه شنبه ۲۶ مهرماه) مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون انرژی در مورد ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور را قرائت کرد.
متن کامل این گزارش به شرح زیر است:
براساس گزارش اوپک تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی، ایران با حدود ۳۴ تریلیون مترمکعب در مجموع حدود ۱۶ درصد ذخایر اصلاح شده گاز طبیعی در جهان را در اختیار دارد. بر همین اساس از دهه ۷۰ هجری شمسی تاکنون این منبع غنی در بخش های مختلف مورد بهره برداری قرار گرفته و پس از ۳ دهه تلاش بی وقفه مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با پشت سر گذاشتن تحریم های همه جانبه صنعت نفت و گاز به عنوان اصلی ترین حامل انرژی در کشور مورد بهره برداری قرار می گیرد به نحوی که در حال حاضر ۷۵ درصد از سبد انرژی کشور به گاز طبیعی اختصاص یافته و این مسئله امنیت راهبردی صنعت نفت و گاز را نشان می دهد. همچنین با تلاش مضاعف و توسعه همه جانبه صنعت گاز، ضمن حفظ قدرالسهم کشور در برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی، وابستگی کشور از سوخت مایع به میزان قابل توجهی کاهش یافته به گونه ای که گاز به عنوان یکی از محورهای اساسی برنامه ریزی توسعه و پیشرفت کشور مورد توجه قرار گرفته است.
از یک سو منابع فراوان قابل استحصال گاز طبیعی و توسعه آن سبب شده است تا در دو دهه گذشته عرضه گاز طبیعی به منظور تامین نیاز کشور به طور متوسط سالانه ۷ درصد افزایش یابد، اما در سوی مقابل برنامه ریزی مناسبی برای مهار رشد افسارگسیخته تقاضا و مصرف گاز طبیعی در بخش های مختلف کشور صورت نگرفته است. علی رغم آنکه ما رتبه سوم بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان را داریم اما با توجه به شروع افت فشار در مخازن گازی میدان پارس جنوبی و ادامه روند افزایشی مصرف، چالش جدی برای تامین گاز طبیعی در آینده بسیار نزدیک وجود خواهد داشت. این موضوع در سال های اخیر به خصوص در فصول سرد سال با افزایش تقاضای بخش خانگی برای گرمایش ایجاد می شود، به نحوی که تنها در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۲ میلیارد لیتر گازوئیل نفت کوره با ارزش ۵ میلیارد دلار برای جبران کمبود گاز در نیروگاه ها سوزانده شده است، در حال جاری نیز علی رغم کاهش و قطع گاز در بخش های مختلف صنعت، در مواقعی کاهش صادرات و مصرف مقادیر بیشتر نفت کوره در مقایسه با گذشته اعمال خاموشی در صنایع و بخش های خانگی محتمل است.
مشروح گزارش کمیسیون انرژی درباره ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور را با دریافت فایل زیر بخوانید.
نظر شما