جمشید عبدی پور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این پرندگان از گروه های اگرت ، حواصیل ، اردک ، باکلان و کشیم هستند که با توجه به شرایط توپوگرافی ، اقلیمی و وجود زیستگاه های مناسب ، هر ساله آبگیرهای کهگیلویه و بویراحمد را برای زمستان گذرانی انتخاب می کنند.
وی بیان کرد: رودخانه های بشار ، مارون ، زهره ، تنگ سرخ ، کبکیان ، خرسان ، شاه بهرام و سدهای مارون ، کوثر ، شاه قاسم ، تالاب های برم الوان و مورد زرد زیلایی از جمله آبگیرهای کهگیلویه و بویراحمد است که میانه شهریور تا اواخر زمستان میزبان پرندگان مهاجر آسیایی هستند.
به دلیل اختلاف دمای ۲۰ تا ۳۰ درجه ای دمای هوا در مناطق گرمسیری و سردسیری استان زمان فرود پرندگان در آبگیرهای این استان متفاوت است به گونه ای که عزم مهاجرت پرندگان مهاجر آسیایی شهریورماه هر سال آغاز می شود و تا آبان ماه ادامه دارد.
عبدی پور در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا پیرامون شمار پرندگان مهاجر و انواع آن تاکید کرد:تعداد این پرندگان میزان کاهش یا افزایش آن نسبت به سال های پیش پس از انجام سرشماری که قرار است از سوی کارشناسان انجام شود اعلام خواهد شد.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: تاکنون هیچ موردی از آنفولانزای پرندگان در استان مشاهده نشده است اما با توجه به اینکه پرندگان مسافت زیادی را پیمایش کرده اند شهروندان به آنان دست نزنند.
وی عنوان کرد:همزمان با مهاجرت پرندگان آبزی و کنار آبزی به آبگیرهای استان گشت های کنترلی حریم رودخانه ها از طریق نیروهای حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد افزایش یافته است.
عبدی پور ابراز داشت: پایش منابع آبی با هدف پیشگیری از شکار غیرمجاز در تمام زیستگاه های محل استقرار پرندگان مهاجر کهگیلویه و بویراحمد انجام می شود.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد می گوید: کوچ پرندگان به معنای حرکت دسته جمعی آنان از سرزمین های کم ارتفاع به مناطق کم ارتفاع و یا بر عکس اطلاق می شود که پدیده مهاجرت فصلی پرندگان در زمانی خاص زادگاه و محل تولیدمثل خود را ترک و دوباره به زادگاه خود برمی گردند.
عبدی پور افزود: واژه مهاجرت نیز به جابه جایی منظم و گسترده ای که پرندگان بین نواحی زادآوری تابستانی و زمستانی انجام می دهند اطلاق می شود که در دنیای پرندگان مهاجرت روزانه برای تامین غذا نیز مشاهده می شود.
وی تاکید کرد: گاهی تغییرات دمایی هوا ، خشکسالی و بارندگی های نابهنگام باعث مهاجرت پرندگان می شود.
عبدی پور ابراز داشت: برخی پژوهشگران معتقد هستند که حداقل در مورد پرندگانی که در نیمکره شمالی زندگی می کنند دوران های یخبندان انگیزه مهاجرت به ترک زادگاه می شود اما برخی از آنان به دلیل علاقه زیادی که به وطن خود دارند به محض ملایم شدن هوا به زاگاهشان بازمی گردند.
طول رودخانه های کهگیلویه و بویراحمد در ۲ منطقه گرمسیری و سردسیری یکهزار و ۴۰۰ کیلومتر است.
پرندگان مهاجر آسیایی مهمان در آبگیرهای استان از گونههای انواع لکلک، حواصیل خاکستری و سفید و مرغابی سار، چنگر، کاکانی، پرستوی دریایی، گیلانشاه و بالکان هستند.
به گفته کارشناسان و براساس آمار سال های گذشته ۷۰ درصد از پرندگان مهاجرت کننده به کهگیلویه و بویراحمد آبزی و ۳۰ در صد نیز کنار آبزی هستند.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.
نظر شما