به گزارش روز سهشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری افه، «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رئیسجمهوری مکزیک با تاکید بر اینکه توافقنامه فضایی میان این کشور و دولت روسیه از سپتامبر گذشته و پیش از جنگ اوکراین امضا شده است، هدف از این همکاری فضایی را اهداف صلحآمیز اعلام کرد.
رئیسجمهوری مکزیک در رد هر گونه اتهام برنامه جاسوسی در چارچوب اهداف همکاری فضایی میان روسیه و مکزیک گفت: این توافق، سال گذشته و قبل از جنگ اوکراین و روسیه امضا شد و اکنون اتهامهایی مبنی بر این مطرح است که مکزیک به ماهوارههای روسی اجازه میدهد تا از حریم هوایی مکزیک و آمریکا جاسوسی کند.
وی افزود: حقیقت این است که این قراردادها با همه کشورها امضا میشوند و هدف آنها، جاسوسی از کسی یا ضربه زدن به حاکمیت یک ملت نیست.
لوپز اوبرادور به اطلاعات مربوط به این قرارداد که هشتم اکتبر (۱۶ مهر) در پورتال رسمی اطلاعات حقوقی دولت روسیه منتشر شده است اشاره کرد که بر اساس آن، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه، این توافقنامه بین دولتی روسیه و مکزیک در زمینه تحقیقات فضایی را به منظور اهداف صلحآمیز تصویب کرد.
رئیسجمهوری مکزیک، طرح این اتهامها را به رقابتهای انتخابات میاندورهای آمریکا نسبت داد و گفت: هر گاه در هر نقطه از جهان، انخابات برگزار میشود، از این موارد اتهام برای اهداف انتخاباتی استفاده میشود. من معتقدم، پس از پایان انتخابات در ایالات متحده، اوضاع بسیار بهبود خواهد یافت.
به نوشته افه، مکزیک بر اساس این توافق، میزبان سامانه ناوبری ماهوارهای گلوناس روسی و یک سیستم نوری- الکترونیکی خواهد بود. این در حالی است که دولت مکزیک تا کنون اقدامات مربوط به سیستم گلوناس در سند امضا شده را تایید نکرده است.
وزارت امور خارجه مکزیک نیز اعلام کرد: این توافقنامه به قراردادهای امضا شده با آژانسهای فضایی دیگر از کشورهایی مانند آرژانتین، آمریکا، مجارستان، ایتالیا، اوکراین و ونزوئلا افزوده میشود.
لوپز اوبرادور بار دیگر بر موضع بیطرفی در درگیری میان روسیه و اوکراین تاکید کرد و پیشنهاد صلح دولت مکزیک را تکرار کرد.
حساسیت آمریکا به سامانه گلوناس روسی و نگرانی از همکاری فضایی روسیه و آمریکای لاتین
به دنبال جنگ اوکراین و در ادامه تلاشها برای مقابله با ابعاد مختلف تحریمهای متعدد غرب علیه روسیه، رئیس آژانس فضایی این کشور در اواخر آوریل (اوایل اردیبهشت) اعلام کرد این سازمان در نظر دارد استفاده از سیستم موقعیتیاب آمریکایی جیپیاس را متوقف کرده و سامانه گلوناس را جایگزین آن کند.
همزمان با تسریع اجرای سیستم موقعیتیاب گلوناس توسط روسیه، کشورهای بیشتری از جمله کشورهای آمریکای لاتین علاقه خود را برای همکاری با مسکو در این زمینه اعلام کردند. به نوشته اسپوتنیک موندو، در حال حاضر، برزیل، نیکاراگوئه و کوبا میزبان ایستگاههای زمینی گلوناس هستند. علاوه بر این، مسکو در حال مذاکره با آرژانتین بوده و قراردادی به منظور راهاندازی این سیستم با ونزوئلا امضا کرده است.
روسیه که از ابتدای جنگ اوکراین، همزمان با نبرد نظامی، با طرحهای مختلف به نبرد فهرست طولانی تحریمهای غرب رفته است، در نظر دارد با تقویت ایستگاههای سامانه موقعیتیاب گلوناس در آمریکای لاتین، با ممنوعیت احتمالی دسترسی به جیپیاس نیز مقابله کند. گذشته از انگیزههای روسیه برای توسعه و تقویت سیستم موقعیتسنجی بومی این کشور، تلاقی این جبهه مقابله مسکو- واشنگتن با آمریکای لاتین، خود قابل بحث است. ونزوئلا از آغاز درگیری مسکو- کییف در کنار روسیه قرار گرفته و کشورهایی همچون برزیل و مکزیک، رویکرد بیطرفی را در پیش گرفتهاند. به این ترتیب، توافق احتمالی روسیه با کشورهای بیشتری در آمریکای لاتین از جمله مکزیک، آرژانتین و پاراگوئه برای استقرار ایستگاههای سامانه گلوناس، موضوعی است که بی تردید به مذاق آمریکا خوش نخواهد آمد.
آمریکا تاکنون نیز از یارکشی کشورهای آمریکای لاتین در قبال جنگ اوکراین ناکام مانده است و هرگونه همکاری با روسیه را به معنای همدست شدن با این کشور تعبیر میکند، با این حال کشورهای آمریکای لاتین با در پیش گرفتن موضعی صلحطلبانه در تلاشند تا با تاکید مداوم بر ضرورت دستیابی به توافق و راهکاری مسالمتآمیز، گام به گام با تحولات اوکراین پیش رفته و منطبق با ظرفیتها و چالشهای موجود، زمینه برای کمترین آسیب و بیشترین منفعت را فراهم کنند.
سامانه گلوناس نسخه روسی جیپیاس بوده و در کنار سامانه چینی بیدوئو، رقبای جدی جیپیاس محسوب می شوند. به نوشته نشریه ال اسپانیول، اگرچه جیپیاس از محبوبیت بیشتری برخوردار است اما در سالهای اخیر شاهد رواج یافتن و استقبال هر چه بیشتر کاربران از گلوناس بودهایم.
سرواژهی عبارت Global Navigation Satellite System به معنای سامانه ماهوارهای ناوبری جهانی است. این سامانه، سیستمی ماهوارهای است که کشور روسیه آن را توسعه داده و از ۲۴ ماهواره تشکیل شده است. روسیه در سال ۱۹۷۶ کار بر روی سیستم گلوناس را به عنوان یک سامانهی آزمایشی ارتباطات نظامی آغاز کرد و در سال ۱۹۸۲ اولین ماهوارهی گلوناس را به فضا فرستاد. این سامانه در سال ۱۹۹۵ به طور کامل مورد استفاده قرار گرفت.
ایدهی اولیهی سامانه گلوناس توسط شوروی و بر اساس ردیابی موشکهای بالستیک و هواپیماهای جت شکل گرفت اما به مرور برای استفاده تکنولوژیک نیز از آن بهرهبرداری شد. امروزه بسیاری از شرکتهای بزرگ تولیدکنندهی تلفن همراه از سیستم گلوناس در گوشیهای موبایل تولیدی خود استفاده میکنند تا کاربران بتوانند در کنار تکنولوژی جیپیاس از این تکنولوژی هم استفاده کنند.
نظر شما