۱۳ مهر ۱۴۰۱، ۱۹:۲۲
کد خبرنگار: 3049
کد خبر: 84904677
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

هنرمندان اصفهان خواستار رفع مشکلات صادرات صنایع دستی هستند

اصفهان - ایرنا - ۱۹۶ رشته معادل یک سوم رشته های صنایع دستی جهان در اصفهان وجود دارد و حدود ۶۸ هزار هنرمند در این زمینه فعال هستند اما فعالیت و صادرات آنها در سال های اخیر با مسائلی همراه شد که رفع آنها با توجه به جایگاه صنایع دستی بعنوان یکی از محورهای توسعه استان ضروری است .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، با توجه به آمار و اطلاعات موجود میزان فروش صنایع دستی استان اصفهان در سال معادل ۴۰ میلیون دلار بود اما در دوران کرونا و با روند نزولی گردشگران به ۲۰ میلیون دلار رسیده است.

صاحبنظران حوزه صنایع دستی معتقدند که اجرای برخی قوانین مانند پیمان ارزی و منع خروج نقره، صادرات صنایع دستی را محدود کرده و فروش بسیاری از محصولات آن را در سراشیبی قرار داده است، برخی از هنرمندان را از این حرفه خارج کرده و صنایع دستی را از حرفه اصلی تعدادی از هنرمندان به شغل دوم برده است. 
رئیس سابق اتحادیه صنایع‌دستی استان اصفهان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: اجرای  قانون پیمان ارزی برای صنایع‌دستی هیچ دلیل و توجیه منطقی ندارد زیرا این قانون مشمول کالاهایی می‌شود که ارزبری داشته باشد به این معنی که دولت برای تهیه مواد اولیه و تولید آن، ارز اختصاص دهد.

عباس شیردل اضافه کرد: با اجرای این قانون و محدود شدن مسیر صادرات صنایع‌دستی، برخی هنرمندان حرفه خود را کنار گذاشتند یا مهاجرت کردند.

وی تأکید کرد: اگرچه تحریم‌ها مشمول صنایع‌دستی نمی‌شود اما اجرای یک قانون اشتباه می تواند سبب انباشت صنایع‌دستی در گمرک شده و تولید را با مشکل مواجه کند. 
وی افزود: منع قانونی خروج محصولات نقره از کشور در حالی اجرایی می‌شود که کشورهای رقیب چون ترکیه و چین با تسهیل روند خرید و معامله صنایع‌دستی از ایران پیشی گرفته‌اند و ما خواهان تسهیل مسیر صادرات محصولات نقره هستیم.
رئیس سابق اتحادیه صنایع‌دستی استان اصفهان با تأکید بر اینکه اگر شاهد اصلاح قانون نباشیم، آینده خوبی را برای صنایع‌دستی نخواهیم داشت، گفت: لازم است حل مشکل تولیدکنندگان و صادرکنندگان در اولویت کار دولت و مجلس قرار گیرد و تا زمانی که نگاه به درآمدزایی از مسیر نفت باشد، پرداختن به صنایع‌دستی و گردشگری در حاشیه قرار می‌گیرد.
رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان نیز با بیان اینکه بارها پیگیر رفع مشکل صادرات و اصلاح قوانین حاکم بر صنایع دستی شدیم، تصریح کرد: امروزه کشورهای عربی خریدار خدمات صنایع‌دستی و هنرهایی چون قلم زنی و خدماتی چون گچ‌بری، کاشی‌کاری‌ و ضریح‌سازی هستند که اگر سفارت‌های ایران در دیگر کشورها منقش به این اثرها شود تبلیغاتی برای کارهای هنری شده و زمینه صادرات این خدمات را به دیگر کشورها فراهم خواهد کرد.

مجدالدین تاج در گفت و گو با ایرنا افزود: به عنوان مثال می توان هنر معرق و خاتم را به کشور عمان صادر و با صادرات خدمات صنایع دستی به درآمدزایی هنرمندان و همچنین کشور کمک کرد.


درآمدزایی هنرمندان صنایع دستی می تواند معادل فروش نفت باشد
رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان با اعلام اینکه امروزه قوانین پیمان ارزی و منع خروج نقره، فروش صنایع دستی و معامله با کشورهای دیگر را مسدود کرده است، ادامه داد: هنرمندان صنایع دستی در صورت تسهیل صادرات می توانند معادل نفت، پول وارد کشور کنند.

به گفته وی، در صورتی که چاره عاجلی برای رفع مشکل هنرمندان صنایع دستی صورت نگیرد، در آینده نزدیک شاهد قلمزنی چینی، مینای ترکیه و خاتم کانادایی خواهیم بود.

یک تولیدکننده میناکاری نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، بازگشایی راه گردشگری را تنها مسیر رونق صنایع دستی خواند و افزود: کرونا و مسدود شدن مسیر گردشگری عامل تعطیل شدن  بسیاری از مغازه‌ های صنایع دستی در میدان امام اصفهان شد.
به گفته علی حسینی، برخی از فروشگاه های صنایع دستی به علت کمبود مشتری، بخشی از مغازه‌های خود را به عروسک فروشی یا محصولات دیگر اختصاص داده اند. 

حسینی  ادامه داد: صنایع دستی به جای تولید و رونق بیشتر به سمت موزه‌ای شدن رفته است  و دیگر در سبد خانوار مردم قرار ندارد. 
یک استاد قلمزنی در اصفهان با بیان اینکه  قلمزنی یک هنر ماندگار و در شمار عتیقه جات است، گفت: این هنر یک حرفه نیست که بتوان از مسیر آن درآمدزایی کرد بلکه باید زیر نظر فرهنگ و هنر باشد و استادکاران مورد حمایت باشند نه اینکه بدلیل مالیات با مشکلاتی مواجه باشند.

عبدالرسول نم‌نبات، برگزاری برخی از جلسه ها برای حمایت از صنایع دستی را فاقد کارایی لازم خواند و افزود: میزان فروش صنایع دستی کاهش یافته و محدود شدن راه صادرات باید مورد بررسی قرار بگیرد. 
مرتضی زابلیان یک تولید کننده پارچه قلمکار با اعلام اینکه رونق صنایع دستی به حضور گردشگر گره خورده است، گفت:  در گذشته نمایشگاه‌هایی به منظور حمایت از هنرمندان برگزار می شد و هنرمندان صنایع دستی با هزینه میراث فرهنگی  هنرمندان در آن شرکت می‌کردند اما امروزه تمام هزینه‌ها بر هنرمندان تحمیل شده است و برای یک هنرمند حضور در نمایشگاه صرفه اقتصادی ندارد . 

معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان با اشاره به مشکلاتی که سد راه صادرات صنایع دستی شده است، به خبرنگار ایرنا گفت: در زمینه حل مشکل پیمان ارزی مکاتباتی صورت گرفته و با نمایندگان مجلس مذاکراتی انجام شده است.
نورالله عبداللهی با بیان اینکه قانون منع خروج نقره به دست بانک مرکزی است، اظهار امیدواری کرد که این مشکلات هرچه زودتر برطرف شود.
معاون صنایع‌دستی میراث فرهنگی استان اصفهان  با بیان اینکه کرونا ضربه مهلکی به صنایع دستی وارد کرده است، ادامه داد: از ابتدای امسال و با ورود گردشگران به اصفهان همزمان با ایام نوروز و تعطیلات تابستانی این مساله تا حدودی رفع شده است.

عبداللهی از تخصیص وام در جهت حمایت از هنرمندان خبر داد و اظهار داشت: به منظور حمایت از هنرمندان معادل ۵۰ میلیارد تومان طرح به بانک‌ها ارائه شد که تاکنون ۳۰ میلیارد تومان آن در قالب وام به هنرمندان جذب شد و ۲۰ میلیارد دیگر آن از سایر استان‌ها در ۲ مقطع به اصفهان اختصاص یافت . 

عبداللهی گفت: آمار خاصی از تعداد هنرمندان صنایع دستی که جذب یک کشور خاصی شده باشند در دسترس نیست اما مهاجرت یک پدیده ای است که مشمول تمامی اصناف شده و مربوط به صنایع دستی نیست. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha