**وزیر خارجه قطر با امیرعبداللهیان درباره توافق هستهای گفت وگو کرد
وزارت خارجه قطر خبر داد که محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر خارجه قطر شنبه شب تلفنی با حسین امیرعبداللهیان درباره روابط دوجانبه و مذاکرات توافق هستهای گفت وگو کرده است.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر امور خارجه قطر شنبه شب با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تلفنی گفت وگو کرد.
دو طرف در این تماس تلفنی روابط دوجانبه و آخرین تحولات مذاکرات توافق هستهای (برجام) با آمریکا را بررسی کردند.
به گزارش QNA، وزیر امور خارجه قطر در این تماس تلفنی بر آرزوی دولت قطر برای جمهوری اسلامی ایران و آمریکا برای دستیابی به اجماعی که به احیای توافق هستهای و حصول توافق عادلانه برای همه با در نظر گرفتن جمیع نگرانیها کمک میکند، تاکید کرد.
وزیر خارجه قطر تصریح کرد که این توافق به نفع امنیت و ثبات منطقه خواهد بود.
مذاکرات رفع تحریمها پس از ماهها گفت وگوهای فشرده به نقطهای رسیده است که اگر آمریکا الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکا را بپذیرد، توافق نهایی در کوتاهترین زمان حاصل خواهد شد.
ایران تاکید دارد که شرط رسیدن به توافق رفع موثر و پایدار تحریمها به نحوی است که انتفاع اقتصادی مردم تامین شود و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران نماند.
اما دولت ضعیف جو بایدن که به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیمگیری برای بازگشت به توافق هستهای را ندارد، به تاکتیک مقصرنمایی و تعیین ضربالاجلهای ساختگی متوسل و باعث طولانی شدن روند مذاکرات شده است.
جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواستهای خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریمها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد. جمهوری اسلامی ایران متعاقبا پاسخ خود را به نظرات آمریکا ارائه کرد اما کاخ سفید هنوز پاسخی نداده است.
جوسپ بورل هفته پیش ادعا کرد که مذاکرات با توجه به شرایط سیاسی در آمریکا و برخی جهتگیریها به بنبست خورده است. او گفت که پس از تابستان، موضع طرفهای مشارکت کننده در گفت وگوها از هم دور شده است.
**بازگشت ۷ میلیارد دلاری
اندیشکده آمریکایی «بنیاد دفاع از دموکراسی ها» در گزارشی مدعی شد که دولت «جو بایدن» با هدف نتیجه بخش شدن گفت وگوهای هسته ای نخستین گام را با آزادسازی دسترسی ایران به ۷ میلیارد دلار پول بلوکه شده در بانک های کره جنوبی بر می دارد.
اندیشکده آمریکایی «بنیاد دفاع از دموکراسی ها» (FDD) در روزهای پس از سفر آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد از احتمال عقب نشینی دولت «جو بایدن» در مقابل ایران و برداشتن نخستین عقب نشینی برای امضای توافق سخن گفت.
در این گزارش با عنوان "شاید ایالات متحده به ایران برای آزادی زندانیان پول پرداخت کند"، آمده است به نظر می رسد دولت بایدن در حال آماده شدن برای صدور یک معافیت امنیت ملی است که بر اساس آن اجازه داده می شود تا به دولت سئول اجازه دهد تا مبلغ ۷ میلیارد دلار از پول های ایران در حساب های مستقر در بانک های کره جنوبی که بر اساس تحریم های تروریسم آمریکا مسدود شده اند، به ایران منتقل شود.
طبق تحلیل این اتاق فکر آمریکایی، چنین انتقالی در ازای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران انجام می شود. از طرف دیگر طبق گزارش ها این اقدام نخستین گام در یک توافق چند مرحله ای هسته ای با ایران را تشکیل می دهد که نخست از سوی واشنگتن برداشته می شود.
بنابراین گزارش، در هر صورت ممکن است این پرداخت قبل از اعلام توافق با تهران صورت گیرد تا از ممنوعیت های قانونی تعلیق تحریم های ایران فرار کند. هر معافیتی در چارچوب توافق هسته ای ایران، طبق قانون آمریکا باید قبل از اجرا در کنگره این کشور بررسی شود.
بر اساس این تحلیل، انتقال ۷ میلیارد دلار به تهران در ازای آزادی شهروندان آمریکایی که در ایران زندانی هستند، تغییر قابل توجهی در سیاست ایالات متحده به شمار می رود زیرا چنین پرداختی از سوی آمریکا درخواست های خانواده ستاره طلایی (Gold Star Families) برای وادار کردن تهران به پرداخت غرامت جهت احکام تروریسم دادگاه های ایالتی قبل از آزادسازی وجوه مربوط به تهران را نادیده می گیرد.
در همین ارتباط استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز شنبه شب اعلام کرد، باقر نمازی زندانی دو تابعیتی از زندان آزاد و ایران را ترک کرده و سیامک نمازی نیز آزاد شده، اما همچنان در ایران است.
در بیانیهای که دوجاریک به نقل از دبیرکل سازمان ملل متحد منتشر کرد، گوترش از قبول درخواستهایش از رئیس جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اجازه خروج باقر نمازی برای معالجه در خارج از کشور تشکر کرده است.
دبیرکل سازمان ملل همچنین در این بیانیه گفت: خوشحال است که سیامک نمازی پسر باقر نمازی از بازداشت آزاد شده است.
هماهنگی بین آمریکا و کره جنوبی
در بخشی از گزارش بنیاد دفاع از دمکراسی با عنوان «هماهنگی آمریکا و کره جنوبی در مورد معامله با ایران» آمده است: «راب مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران پس از دیدار هفته گذشته خود با معاون اول وزیر خارجه کره جنوبی در پیام توییتری نوشت : ما از جمهوری کره به خاطر همکاری نزدیک آن، از جمله تلاش ها برای کمک به اطمینان از بازگشت شهروندان ما که به اشتباه در ایران بازداشت شدهاند و همچنین دستیابی به توافق در مورد برجام، تشکر میکنیم.
طبق این تحلیل، توئیت مالی به طور کلی موضوع آزادسازی احتمالی ۷ میلیارد دلار ایران را که در کره جنوبی نگهداری می شود به مذاکرات گسترده تر در چارچوب توافق هسته ای مرتبط بیان کرده است.
اواخر ماه اوت، جزئیاتی از یک توافق هسته ای در رسانه ها فاش شد که نشان می داد آزادسازی ۷ میلیارد دلار از کره جنوبی اولین گام در چارچوب مراحل مختلف توافق هستهای جدید خواهد بود.
این اتاق فکر ضدایرانی اقدام دولت بایدن را ترفندی برای فرار از قانون بازنگری توافق هسته ای دانست و ادعا کرد: دریافت معافیت از امنیت ملی ریاست جمهوری جهت تسهیل انتقال وجوه از کره جنوبی به ایران ضروری است.
«قانون بازنگری توافق هستهای ایران» (INARA) به صورت آشکار موجب محدودیت عمل رئیس جمهوری آمریکا می شود تا نتواند تحریمهای قانونی در چارچوب توافق هستهای با ایران را به مدت ۳۰ روز نادیده بگیرد. این قانون در مقابل به کنگره فرصت میدهد تا توافق را بررسی کند و این احتمال هم وجود دارد که آن را رد کند.
قانون اینارا که در سال ۲۰۱۵ در کنگره جمهوریخواهان تصویب شد و مربوط به بازبینی توافق هستهای ایران برای نظارت بر روند آنچه مذاکراتی مخفیانه به نظر میرسید، طراحی شده است.
اندیشکده فوق در ادامه تصریح کرد: در ظاهر دولت آمریکا با ربط دادن موضوع ۷ میلیارد دلار به آزادی زندانیان این کشور و صدور معافیت قبل از اعلام توافق هستهای، قصد دارد تخفیف های اولیه تحریمی را برای ایران فراهم کند و نخستین گام را بردارد؛ البته در غیر این صورت ناقض قانون اینارا خواهد بود.
این اندیشکده در پایان گزارش خود به سابقه چنین پرداخت هایی به ایران اشاره کرد و افزود: در سال ۲۰۱۵، دولت اوباما درباره طرحی مشابه در حاشیه «برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)» مذاکره کرد و ۴۰۰ میلیون دلار برای ایران ارسال کرد که اولین قسط از پرداخت ۱.۷ میلیارد دلاری بود. همزمان با این انتقال تهران چهار زندانی آمریکایی را آزاد کرد.
در همین ارتباط خبرهای رسیده حاکی از آن است که طی هفتههای اخیر مذاکرات فشردهای با وساطت یکی از کشورهای منطقه درباره آزادسازی همزمان زندانیان ایران و آمریکا انجام و هفت میلیارد دلار از منابع ارزی مسدود شده کشورمان نیز در این چارچوب در شرف آزادسازی است.
بر این اساس؛ ایران هنوز حسابهای اعلامی برای انتقال منابع مزبور را بنا بر ملاحظات بانکی نپذیرفته و حسابهای جدیدی را به این منظور معرفی کرده است.
**روسیه از شورای حاکمیتی ایکائو اخراج شد
کشورهای غربی با متهم کردن مسکو به مصادره غیرقانونی هواپیماها، روسیه را از شورای حاکمیتی سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری (ایکائو) کنار گذاشتند.
سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری روز شنبه به تداوم حضور روسیه در این شورا رای منفی داد و مسکو را از یک نهاد مهم تصمیمگیری بین المللی کنار گذاشت.
بر اساس این گزارش، روسیه نتوانست آرای کافی برای باقی ماندن در شورای حاکمیتی ۳۶ عضوی سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی که مختص کشورهای «بازیگر اصلی در صنایع حملونقل هوایی» است، کسب کند. ایکائو در مجموع ۱۹۳ عضو دارد.
سازمان ایکائو مستقر در مونترال کانادا، قوانین فضایی و هوایی را تنظیم و استانداردهای مرتبط با این حوزهها را تبیین میکند.
نتایج رای گیری اخیر نشان میدهد که تنها ۸۰ عضو برای باقی ماندن روسیه در شورا حاکمیتی ایکائو رای مثبت دادند. روسیه برای حفظ خود در این شورا به ۶ رای دیگر نیز نیاز داشت.
کشورهای غربی روسیه را به مصادره غیرقانونی هواپیماها متهم کردهاند، اتهامی که مسکو آن را رد میکند.
پولیتیکو افزود، این یک رای بی سابقه محسوب میشود. این گروه در ۴۰ سال گذشته تغییری نکرده بود، به جز اضافه شدن چین در سال ۲۰۰۴. مسکو از زمانی که کرسی اتحاد جماهیر شوروی را در سال ۱۹۹۱ به دست گرفت، عضو این شورا بود.
در حالی که روسیه خواستار رای گیری مجدد برای پس گرفتن صندلی خود شد، این درخواست رد شد.
داریوس اسکوسوویچیوس، سفیر لیتوانی در کانادا، پس از این رای گیری، در توییتر خود نوشت: این یک سیگنال بسیار واضح بود که جامعه بینالمللی برای روسها جایی میان خود متصور نیست.
**صنعا: ائتلاف سعودی به دنبال صلح در یمن نیست
هیأت مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن شنبه شب در بیانیهای اعلام کرد که ائتلاف سعودی به دنبال صلح در یمن نیست.
در بیانیه هیأت مذاکره کننده دولت نجات ملی آمده است: یمن در مدت آتشبس در قبال نقضهای مکرر خویشتنداری کرد تا فرصت بیشتری به تلاشهای سازمان ملل و سایر کشورهای برادر بدهد.
در ادامه این بیانیه آمده است: از آغاز آتشبس و با وجود همه تعللها، صنعا هیچ فرصتی را که احتمال دارد به صلح منتهی شود، از دست نداده است.
این بیانیه افزوده است: ما به جز منافع و حقوق انسانی و قانونی ملت یمن، هیچ برنامهای نداریم و دو بار با تمدید آتشبس موافقت کردیم به امید اینکه کشورهای متجاوز و مزدورانشان، کمترین احساس مسئولیت یا درکی از خود نشان دهند.
هیأت مذاکره کننده دولت نجات ملی اضافه کرده است: با گذشت ۶ ماه از این آتشبس، هیچ جدیتی برای حل مسائل انسان دوستانه مشاهده نکردیم و متأسفانه مشخص شد که کشورهای متجاوز پس از اینکه تمامی کارتهای خود را از دست دادند، دیگر راهی جز هدف قرار دادن معیشت ملت یمن نداشتند و آن را راحت ترین ابزار برای به زانو درآوردن ملت دیدند.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: کشورهای متجاوز به اندازهای که تمایل دارند خود را از پیامدهای جنگ و حملات مستقیم دور نگه دارند، تمایلی به صلح ندارند. ما خارج از چارچوب حقوق شهروندان یمنی از جمله رعایت مساوات در پرداخت حقوقها که از درآمدهای حاکمیتی از جمله نفت خام و گاز صورت میگیرد، خواستهای نداشتیم.
هیأت مذاکره کننده یمن گفته است: نیروهای متجاوز پس از اینکه نتوانستند در تهاجم به یمن موفق باشند، بر روی کارت اقتصادی و ادامه محاصره حساب باز کردند.
در ادامه این بیانیه آمده است: آنها میخواهند به محاصره خود ادامه دهند و مردم یمن را محدود کنند تا از دسترسی به حقوق قانونی و بشردوستانه شان محروم شوند.
هیأت مذاکره کننده یمن در پایان با تأکید بر حق ملت این کشور در دفاع از حقوق خود و مقابله با تجاوز و محاصره گفت که مسئول به بنبست رسیدن توافقات بر عهده ائتلاف سعودی است.
آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر پایان خواهد یافت.
پیشتر «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتشبس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
**لبنان: به همه مطالبات خود در ترسیم مرزها با رژیم صهیونیستی رسیدیم
یک منبع لبنانی شنبه شب گفت که این کشور به همه مطالبات خود در موضوع ترسیم مرزها با رژیم صهیونیستی رسیده است.
یک منبع لبنانی گفت: در پیشنهاد کتبی که از آمریکاییها دریافت کردیم، به همه مطالبات خود رسیدهایم.
این منبع همچنین تأکید کرد که لبنان به هیچ وجه هیچ منطقه امنیتی را که رژیم صهیونیستی پیشتر خواستار آن بود، به این رژیم نخواهد داد.
پیش از این نیز شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کادر مذاکره کننده رژیم اشغالگر در مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی میان این رژیم و لبنان طی روزهای آتی توافق پیشنهادی را امضا خواهد کرد.
پیشنهادهای «آموس هوکشتاین» میانجی آمریکایی روز شنبه توسط «دورُتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت به طور جداگانه تسلیم میشل عون رئیس جمهور و نبیه بری رئیس پارلمان لبنان شد.
در این پیوند، پایگاه خبری المرکزی لبنان گزارش داد که پس از دریافت این پیشنهادها، «میشل عون» با «نبیه بری» رئیس مجلس و «نجیب میقاتی» نخست وزیر لبنان تماس گرفته و درباره چگونگی پاسخ لبنان به این پیشنهاها در اسرع وقت با آنها تبادل نظر کرده است.
شبکه «الجدید» لبنان نیز گزارش داد که پیشنهادهای «آموس هوکشتاین» درباره تعیین مرزهای دریایی شامل جدایی کامل ترسیم بین مرزهای دریایی و زمینی است و توافقی برای خارج نشدن هیچ نقطه دریایی از هیچ نقطه زمینی که بر تعیین مرزهای بعدی تأثیر بگذارد، است.
روزنامه الاخبار روز شنبه گزارش داد: رئیس جمهور لبنان هیاتی را برای بررسی پیشنهادهای میانجی آمریکایی درخصوص ترسیم مرز دریایی بین لبنان و فلسطین اشغالی که امروز تسلیم مقامات لبنانی شد، تشکیل خواهد داد.
این درحالی است که روزنامه "هاارتص" رژیم صهیونیستی روز جمعه در این باره نوشت که آمریکا پیشنهاد جدیدی در مورد ترسیم مرزهای دریایی میان رژیم اسرائیل و لبنان ارائه کرده است که این رژیم با آن موافقت میکند.
برپایه این گزارش، در این پیشنهاد آمده است که توافق احتمالی شامل ترسیم خط ساحلی قبلی نمیشود بلکه این خط را در چند ده متر به سمت غرب ترسیم میکند.
این روزنامه نوشت: جدول زمانی برای توافق احتمالی میان رژیم اسرائیل و لبنان کوتاهتر و کوتاهتر شده است و شرکت «انرجین» (شرکت صاحب امتیاز حفاری در میدان کاریش) میخواهد حفاری را در اواسط اکتبر آغاز کند و در حال حاضر برای آزمایش جریان معکوس گاز از ساحل به سکو، آماده میشود.
هاآرتص همچنین دیروز نوشته بود: آموس هوکشتاین میانجی آمریکایی پس از آنکه چند هفته پیش آخرین ایدههای خود را به صورت شفاهی به دو طرف ارائه کرد، قرار است طی چند روز آینده پیشنهاد کتبی را به دو طرف ارائه کند.
بیش از یک دهه قبل اعلام شده بود که بخشهای شرقی دریای مدیترانه دارای منابع گازی به نسبت بزرگی هستند. در پی این گزارشها اعلام شد که از دو سال قبل رژیم اسرائیل تلاشهای اکتشافی خود را در این منطقه آغاز کرده است.
پس از آن بود که تنش مرزی میان لبنان و رژیم صهیونیستی بر سر مالکیت دو میدان گازی «قانا» و «کاریش» بالا گرفت و ایالات متحده به بهانه میانجیگری مذاکرات غیرمستقیم بین دو طرف وارد عمل شد تا بتواند موانع بر سر اکتشاف و استفاده از انرژی در شرق دریای مدیترانه را رفع کند.
از ابتدای جولای، به دنبال ورود یک کشتی استخراج و ذخیرهسازی اجاره شده توسط کابینه رژیم اسرائیل به نزدیکی میدان گازی کاریش، میانجیگری آمریکا در پرونده ترسیم مرز دریایی بین لبنان و فلسطین اشغالی شدت یافت.
در این میان حزب الله لبنان به شدت با زیادهخواهی رژیم صهیونیستی مخالفت کرده و به شکلهای مختلف هشدار داده است تا زمانی که مرز آبی لبنان و منطقه اقتصادی آن در دریای مدیترانه و تکلیف میدانهای گازی به ویژه «قانا» و «کاریش» مشخص نشود، با هر اقدامی از جمله اشغال پهنه دریایی، اکتشاف و استخراج به شکلهای مختلف مقابله میکند.
**آلمان پدافند هوایی پیشرفته به اوکراین میدهد
وزیر دفاع آلمان که به اوکراین سفر کرده است روز شنبه گفت این کشور سامانه پدافند هوایی پیشرفته خود را در روزهای آینده به این کشور تحویل خواهد داد.
«کریستین لامبرشت» وزیر دفاع آلمان در جریان بازدید از بندر اودسا وعده ارائه سامانههای پدافند هوایی پیشرفته به اوکراین را داد.
وی گفت، آلمان اولین سامانه از چهار سامانه پدافند هوایی پیشرفته IRIS-T را در روزهای آینده به اوکراین تحویل خواهد داد تا به این کشور از حملات پهپادها کمک کند.
پیشتر فعالان سیاسی آلمانی با تجمع در خیابانهای برلین خواستار پایان درگیریها در اوکراین و تامین تسلیحاتی کییف از سوی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شدند.
مسکو با انتقاد از انتقال سلاح به اوکراین از سوی متحدان غربی، میگوید این مساله، آتش درگیریها را شعلهورتر و این بحران را طولانی میکند.
اولاف شولتس صدراعظم آلمان پیشتر در ماه گذشته میلادی گفت که برلین به جای اقدام یکجانبه در ارتباط با ارسال سلاح به اوکراین، با متحدان خود عمل میکند.
این در حالی است که دیمیترو کولبا وزیر امورخارجه اوکراین با ادعای اینکه کییف قابلیت شکست ارتش روسیه را دارد، گفت که اوکراین نیازمند جنگافزارهای بیشتری است.
از زمان آغاز جنگ اوکراین و ورود بی وقفه تسلیحات قدرتمندآمریکایی و اروپایی به این کشور باسابقه تاریخی قاچاق اسلحه، ناظران نگران ناتوانی دولتها در ردیابی و دسترسی کشورهای دیگر به این تجهیزات هستند.
بازار غیرقانونی تسلیحات در اوکراین از زمان حمله روسیه در سال ۲۰۱۴ که به الحاق شبه جزیره کریمه منجر شد، تقویت شده و این امر یک واقعیت نگران کننده برای غرب در میانه انبوه تقاضای ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین برای تهیه تسلیحات مورد نیاز با هدف مقابله با روسیه است.
اگرچه آلمان سامانههای هویتزر به اوکراین فرستاده است، اما کییف خواستار تانکهای جنگی «لئوپارد»، خودروهای جنگی پیاده نظام «ماردر» و تانکهای ضد هوایی «گپارد» است.
**سفر گروسی به اوکراین و روسیه
آژانس بین المللی انرژی اتمی شنبه شب اعلام کرد که رافائل گروسی مدیرکل این آژانس در روزهای آینده به اوکراین و روسیه سفر میکند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد گروسی مدیرکل این سازمان هفته آینده به کییف و مسکو سفر میکند تا با مسئولان این دو کشور صحبت کند.
بر اساس این گزارش، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی قصد دارد درباره ایجاد منطقه غیرنظامی اطراف نیروگاه اتمی زاپروژیا با مقامهای اوکراینی و روسی رایزنی کند.
پیشتر ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه به کشورهای غربی گفته بود که اگر آنها نگران وقوع فاجعه هستهای هستند، برای بازگرداندن اوکراین به راه درست تلاش کنند.
همچنین الکسی لیخاچف رئیس نهاد هستهای روسیه (روس اتم) شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را به سیاسی کاری متهم کرده و از این نهاد به علت اجازه دادن به سیاست برای شکل دادن بیانیههایش درباره نیروگاه هستهای اوکراین انتقاد کرده بود.
گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پی دیدار اوایل سپتامبر هیات این سازمان از نیروگاه هستهای زاپروژیا در جنوب اوکراین، خواستار ایجاد منطقه امن پیرامون بزرگ ترین تاسیسات هستهای تولید برق اروپا شده است.
نیروهای اوکراین از ماهها پیش به منظور ایجاد حادثه و مقصر قلمداد کردن روسیه، با توپخانه این نیروگاه را هدف قرار دادهاند.
روسیه و اوکراین بارها یکدیگر را به گلولهباران نیروگاه زاپروژیا در جنوب اوکراین متهم کردهاند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.
پوتین ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.
**مسابقه ای با ۱۲۷ کشته و ۱۸۸ زخمی
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، در پی درگیری و آشوب پس از یک مسابقه فوتبال در جزیره جاوه اندونزی ۱۲۷ نفر کشته و ۱۸۸ نفر زخمی شدند.
در پی شورش و اغتشاش پس از یک مسابقه فوتبال در جزیره جاوه اندونزی ۱۲۷ نفر کشته و ۱۸۸ نفر زخمی شدند.
بر اساس این گزارش، اتحادیه فوتبال اندونزی در پی خشونت و اغتشاش در جزیره جاوه، بازیهای لیگ فوتبال این کشور را یک هفته به حالت تعلیق درآورده است.
این گزارش میافزاید، اتحادیه فوتبال اندونزی اعلام کرده است که تحقیقات درباره اغتشاشات پس از این بازی فوتبال در جزیره جاوه آغاز شده است.
هنوز جزئیات بیشتری از این حادثه گزارش نشده است.
**هواپیمای نظامی روسیه در کریمه آتش گرفت
یک رسانه دولتی روسیه شنبه شب به نقل از یک مقام رسمی گزارش داد که یک فروند هواپیمای نظامی روسیه پس از خروج از باند فرودگاه دچار آتش شده که در اثر آن، آتش سوزی بزرگی در فرودگاه نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه رخ داده است.
میخائیل رازوژایف فرماندار محلی سواستوپل گفت، پس از خروج هواپیما از باند در پایگاه هوایی در روستای بلبک "انفجار مهمات" رخ داده است.
وی در کانال تلگرامی خود نوشت: خلبان به سلامت از هواپیما خارج شد و آتش نشانان موفق به اطفای حریق شدند.
پس از این حادثه، ویدئوهایی که نشان میدهد یک ابر سیاه بزرگ ناشی از دود در آسمان کریمه دیده میشود، به سرعت در رسانههای اجتماعی پخش شد.
فعلا گزارشی از ارتباط نیروهای اوکراینی یا مبارزان دیگر با این انفجار منتشر نشده است.
در مرداد ماه، بر اثر انفجارهای بزرگ، حداقل هشت هواپیمای جنگی و چندین ساختمان در پایگاه هوایی ساکی، در ساحل دریای سیاه غربی کریمه منهدم شدند.
مقامات اوکراین گفتند که این انفجارها ناشی از حملهای بود که توسط نیروهای این کشور با کمک پارتیزانها انجام شد، اما مقامات روسیه مدعی شدند که مهمات ذخیره شده در این پایگاه خود به خود آتش گرفته است.
**آژانس انرژی دانمارک: خط لوله نورد استریم ۲ گاز ندارد
آژانس انرژی دانمارک به نقل از اپراتور خط لوله نورد استریم ۲ اعلام کرد که فشار این خط لوله ثابت شده زیرا هیچ گازی در داخل خط لوله باقی نمانده است.
مقامات انرژی دانمارک شنبهشب از صفر شدن فشار در خط لوله نورد استریم ۲ خبر دادند.
در چهارم مهر ماه، حملات همزمان به خطوط لوله نورد استریم ۱ و ۲ موجب کاهش فشار و نشت گاز در دریای بالتیک شد. مقامات سوئد و دانمارک اعلام کردند که در این خصوص چندین انفجار و خرابکاری را شناسایی کردهاند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز جمعه گفت که آمریکا و متحدانش سیاست خود را از اعمال تحریمها به تخریب زیرساختهای انرژی تغییر دادهاند.
در پی این اظهارات، دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین مدعی شد که حمله به خطوط لوله گاز نورد استریم یک اقدام تروریستی دولتی است. دادستانی کل روسیه تحقیقاتی را در مورد این پرونده آغاز کرده است.
مدیریت خط لوله نورد استریم روز دوشنبه اعلام کرد، سامانه توزیع کننده، کاهش سریع فشار گاز را در خط A نورد استریم ۲ ثبت کرده است. این اپراتور بعداً گفت که افت فشار در هر دو رشته خط لوله نورد استریم ۱ ثبت شده است. این حادثه در آبهای دانمارک در نزدیکی جزیره بورنهولم رخ داد.
خط لوله نورد استریم ۱ که مسیر اصلی تامین گاز به اروپا است، از اواخر خرداد با ۴۰ درصد ظرفیت کار میکرد و پس از آنکه تحریمهای غرب مانع بازگشت توربینهای خط لوله که در حال انجام تعمیرات در کانادا بودند، به مدار شد.
در اواسط تیرماه ظرفیت این خط به ۲۰ درصد کاهش یافت.
**اعلام آزادی حاجی ایرانی از سوی وزرای خارجه عراق و عمان
وزرای خارجه عراق و عمان خبر آزادی حاجی بازداشت شده ایرانی در سعودی را به وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کردند.
در تماسهای تلفنی جداگانه فواد حسین وزیر امور خارجه عراق و السید بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران خبر آزادی حاجی بازداشت شده ایرانی در سعودی به امیرعبداللهیان اعلام شد.
وزیر امور خارجه کشورمان عصر جمعه گذشته در تماس تلفنی با همتای عمانی، از تلاش وزرای خارجه عراق و عمان در پیگیری آزادی حاجی ایرانی بازداشت شده در عربستان سعودی تشکر و اظهار امیدواری کرده بود که به زودی شاهد بازگشت وی به ایران باشیم.
خلیل دردمند حاجی ایرانی در مناسک حج امسال توسط ماموران عربستان سعودی بازداشت شد و دستگاه دیپلماسی و قوه قضاییه برای آزادی این شهروند با توجه به قطع روابط سیاسی تهران و ریاض از طریق کشورهای واسط اقدام کردند.
**آمریکا همچنان بر آتش جنگ روسیه و اوکراین می دمد
وزیر امور خارجه آمریکا در تماس تلفنی با همتای اوکراینی خود ؛ باردیگر وعده های ایالات متحده مبنی بر کمک های امنیتی و تسلیحاتی به اوکراین را تکرار کرد و وعده داد تا محموله های تسلیحات نظامی بیشتری در اختیار اوکراین قرار خواهد داد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا عصر شنبه در تماس تلفنی با دیمیترو کولبا وزیر امور خارجه اوکراین درباره ادامه دفاع اوکراین از حاکمیت و تمامیت ارضی خود صحبت کرد.
طرفین همچنین درباره آخرین تلاشهای مسکو برای تغییر مرزهای اوکراین و همچنین تشدید عملیات نیروهای روسیه علیه اوکراین از جمله جنایات جنگی و نقض حقوق بشر بحث کردند.
وزیر خارجه آمریکا در این گفت وگوی تلفنی گفت: « آمریکا همیشه به مرزهای بینالمللی شناخته شده اوکراین احترام میگذارد و ما به حمایت از تلاشهای اوکراین برای بازپسگیری قلمرو خود از لحاظ نظامی و دیپلماتیک ادامه خواهیم داد.»
بلینکن همچنین در مورد کمکهای امنیتی ایالات متحده از جمله بسته ۱.۱ میلیارد دلاری کمکهای امنیتی به اوکراین که این هفته اعلام شد و همچنین تحویلهای آتی اسلحه به اوکراین وعده داد.
بنا به گزارش تارنمای وزارت خارجه آمریکا، وزرای امور خارجه دو کشور همچنین در مورد تلاشها برای اطمینان از اینکه غلات اوکراینی همچنان به کسانی که بیشترین نیاز را در سرتاسر جهان دارند ارسال شود و نیز اطمینان از ایمنی تاسیسات هستهای اوکراین بحث و تبادل نظر کردند.
**حماس: اقدامات صهیونیستها در مسجدالاقصی باعث انفجار خشم مردمی میشود
«روحی مشتهی» از رهبران ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) شنبه شب در سخنانی گفت که اقدامات صهیونیستها در مسجدالاقصی باعث انفجار خشم مردمی خواهد شد.
روحی مشتهی در جریان همایشی که برای حمایت از مسجدالاقصی در غزه برگزار شد، گفت: مردم غزه جمع شدند تا پیام روشنی را بدهند مبنی بر این که رهبران عرب و مسلمان و رهبران جهان باید بشنوند که اقدامات رژیم اشغالگر در مسجدالاقصی به طور خاص و در قدس و فلسطین به طور کلی، منجر به انفجار بزرگ در مسجدالاقصی میشود.
وی افزود: انفجار قریب الوقوع خشم مردمی در مسجدالاقصی، شکل منطقه و نقشه سیاسی جهان را تغییر خواهد داد.
مشتهی خاطرنشان کرد که مسجدالاقصی در معرض یک خطر واقعی قرار دارد که همان تلاش برای تقسیم زمانی و مکانی آن است.
این عضو ارشد حماس تصریح کرد: جلوگیری از ورود مسلمانان به مسجد الاقصی و سرکوب آنها، ضرب و شتم زنان و سالمندان، دستگیری مردان جوان و ادامه حفاری، همه اینها مسجد الاقصی را در معرض خطر و منطقه را در بی ثباتی قرار خواهد داد.
پیش تر گروههای مقاومت فلسطین در واکنش به تداوم تعرض صهیونیستهای افراطی به مسجد الاقصی اعلام کرده بودند که مقاومت در نهایت آمادگی برای لبیک گفتن به ندای مسجد الاقصی است.
طی روزهای گذشته دهها شهرک نشین صهیونیست به مسجد الاقصی یورش بردند.
صهیونیستها در این تعرض به صورت گروهی وارد مسجد الاقصی شدند و با حمایت شدید نظامیان رژیم صهیونیستی اقداماتی نژاد پرستانه و تحریک آمیز انجام دادند.
بر اساس این گزارش همزمان با یورش صهیونیستها به مسجد الاقصی، نیروهای اشغالگر یک پهپاد در بالای این مکان مقدس به پرواز درآوردند.
**ائتلاف سعودی ۱۲۲ بار آتشبس یمن را نقض کرد
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی در ۲۴ ساعت گذشته ۱۲۲ بار آتشبس یمن را نقض کرده است.
ائتلاف سعودی با انجام پروازهای تجسسی و شناسایی بر فراز استانهای مأرب، تعز، جوف، صعده، الحدیده، ضالع، البیضاء، حجه و محورهای عملیاتی مرزی آتش بس سازمان ملل متحد را نقض کردند.
بر اساس این گزارش، نیروهای ائتلاف سعودی مواضع نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی و همچنین منازل مسکونی شهروندان را در استان های مأرب، تعز، حجه، صعده، ضالع الحدیده، هدف حملات راکتی و توپخانه قرار دادند.
این گزارش میافزاید، پهپادهای شناسایی مسلح ائتلاف سعودی منازل مسکونی یمنیها را در شهرستان حیس واقع در استان الحدیده هدف قرار دادند.
این در حالی است که «هانس گروندبرگ» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن حدود ۲ ماه پیش از توافق طرفهای یمنی برای تمدید ۲ ماهه آتش بس خبر داد.
وی گفته بود: تمدید آتش بس یمن در بر گیرنده تعهد طرفها برای مذاکره به منظور دستیابی به یک توافق گستردهتر است.
آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و امروز ۱۰ مهر پایان خواهد یافت.
پیشتر «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتشبس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
**هنیه: مقاومت یگانه راه بیرون راندن اشغالگران است
رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس تاکید کرد که مقاومت یگانه راه بیرون راندن اشغالگران صهیونیست از سرزمین فلسطین است.
اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تماسی تلفنی، به خانواده ابو رعد خازم به مناسبت شهادت فرزند آنها عبدالرحمن که دومین فرزند شهید این خانواده است، تسلیت گفت.
رعد خازم اولین فرزند شهید این خانواده بود که پیش از این در نبرد با اشغالگران صهیونیست به شهادت رسیده بود.
رئیس دفتر سیاسی جنبش پدر این دو شهید و خانواده اش را الگوی ملی فلسطین و مقاومت توصیف کرد و گفت: این خانه، خانه شهادت و جانفشانی و ایثار است.
هنیه تاکید کرد: مقاومت تنها راه بیرون راندن اشغالگران و بیرون راندن آنها از خاک فلسطین است.
وی افزود: این خون ها و جانفشانی ها هدر نخواهد رفت و ملت ما در همین مسیر آزادسازی حرکت می کند.
**شمار قربانیان توفان ایان در آمریکا به ۷۰ نفر رسید
شمار تلفات توفان ایان که طی روزها اخیر ایالت های جنوب شرقی آمریکا همچون فلوریدا و کارولینای جنوبی را درنوردید، افزایش یافت و به ۷۰ نفر رسید.
شبکه خبری سی ان ان با انتشار این خبر افزود: تاکنون حداقل ۶۶ نفر بر اثر وقوع توفان ایان در ایالت فلوریدا و چهار نفر نیز در ایالت کارولینای جنوبی جان باخته اند.
سی ان ان گزارش داد، شدت توفان ایان که تا ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت نیز رسیده بود، برخی از مناطق دراین ایالت را چنان در نوردیده که نسبت به پیش از وقوع این توفان غیر قابل شناسایی بوده و به زیر ساخت ها بسیاری مناطق خسارت سنگینی وارد شده.
بنابراین گزارش «دن آلرز» (Dan Allers) عضو شورای شهر «فورت میرز» (Fort Myers) واقع در جنوب غربی ایالت فلوریدا به این رسانه تصویری آمریکایی گفت که ۹۰ درصد این شهر نابوده شده و یا به زیر آب رفته و افزود: مگر آنکه بناهای بتنی ساخته شده در این شهر باقی مانده باشند مابقی ساختمان ها از بین رفته اند.
ادامه خاموشی در فلوریدا
این رسانه آمریکایی گزارش داد: برخی از مناطق فلوریدا به علت میزان بالای خرابی به بار آمده از توفان ایان تا هفته ها درخاموشی به سر خواهند بود و امکان برقراری دوباره برق وجود ندارد، توفان ایان در ایالت کارولینای شمالی منجر به قطع برق بیش از ۳۳۰ هزار مشترک شده و در ایالت فلوریدا نیز یک میلیون و ۴۰۰ هزار مشترک برق همچنان در خاموشی به سر می برند.
توفان «ایان» هفته گذشته با عبور از منطقه کارائیب و کوبا که دو کشته برجای گذاشت و رسیدن به شرق امریکا، موجب قطع برق ۲.۵ میلیون مشترک در سراسر ایالت فلوریدا شده بود. این توفان حداقل ۱۴ میلیون نفر از ساکنان این ایالت از آمریکا را تحت تاثیر قرار داد و روال عادی زندگی آنان را با مشکل مواجه ساخته است.
خسارات ۴۷ میلیارد دلاری؛ دومین توفان ویرانگر در فلوریدا
این گزارش می افزاید: درحالی که توفان ایان به سمت ایالت های کارولینای شمالی و ویرجینیا در حال پیش روی است، میزان خسارت های به بار آمده در ایالت فلوریدا حدود ۴۷ میلیارد دلار برآورد می شود که پس از وقوع توفان «اندرو» (Hurricane Andrew) در سال ۱۹۹۲ میلادی، این دومین توفان ویرانگر در این ایالت به شمار می رود.
**تشکیل یک تیم بازرسی مشترک اروپا برای بررسی سانحه پروژه نورد استریم
وزیر کشور آلمان از تشکیل یک تیم بازرسی شامل نمایندگانی از آلمان، دانمارک و سوئد به منظور تحقیق درباره سانحه نشت گاز از خطوط لوله گاز نورد استریم ۱ و ۲ در دریای بالتیک خبر داد.
«نانسی فیزر» در گفتوگو با روزنامه آلمانی بیلد آم زونتاگ (Bild am Sonntag) گفت: تمام شواهد نشان میدهد که سانحه رخ داده در خطوط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا در دریای بالتیک (نورد استریم یک و دو) ناشی از اقدامی خرابکارانه بوده است.
وی با بیان اینکه اکنون قرار است یک تیم تحقیقاتی براساس قوانین اتحادیه اروپا با حضور بازرسان و نمایندگان از آلمان، دانمارک و سوئد برای بررسی جوانب این سانحه تشکیل شود افزود: این گروه متشکل از کارشناسان نیروی دریایی، افسران اطلاعات و نیروی پلیس خواهد بود.
فیزر با تاکید بر اینکه پس از وقوع این حادثه، آلمان، دانمارک، سوئد و لهستان گشتهای دریایی را به منظور حضور مداوم در منطقه افزایش دادهاند، خاطر نشان کرد: در این راستا تمام کشتیهای آلمانی در اختیار پلیس فدرال قرار دارند.
در تاریخ ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ (۴ مهر ۱۴۰۱) در سه رشته از خطوط لوله گاز دریایی نورد استریم یک و دو (خطوط لوله انتقال گاز از روسیه به اروپا) نشت گاز در دریای بالتیک کشف شد. نخستین نشتی در نورد استریم - ۲" در جزیره بورنهولم دانمارک سپس دو نشت در نورد استریم یک ثبت شد.
چندی بعد زلزله شناسان سوئدی اعلام کردند که دوشنبه گذشته (۴ مهر) دو انفجار را ثبت کرده اند که در مسیرهای خطوط لوله نورد استریم رخ دادند.
در پی این سانحه، کشورهای اروپایی به منظور حفاظت از منابع انرژی منطقه از جمله سکوهای نفتی، در دریای شمال و سواحل ایتالیا تدابیر امنیتی را تشدید کردهاند.
در حالی که غرب، روسیه را مسئول اقدام خرابکارانه در خطوط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا معرفی میکند، مسکو این اتهام را رد کرده و خواستار تحقیقات سازمان ملل در این باره شده است.
کرملین این حادثه را یک اقدام تروریستی خوانده است و همزمان اطلاعات روسیه به ردپای غربیها در این حادثه اشاره میکند.
«سرگئی کوپریانوف» سخنگوی گازپروم روسیه روز جمعه در جریان سخنرانی در نشست شورای امنیت سازمان ملل به این منظور گفت: دادههای مربوط به افت شدید فشار و نشت گاز به ما این امکان را میدهد که با اطمینان بگوییم نقص تنگی خطوط لوله گاز ناشی از آسیب فیزیکی بوده است.
همچنین سوئد و دانمارک در نامهای مشترک به شورای امنیت سازمان ملل از احتمال وقوع این نشتیها بر اثر انفجار ناشی از چندین کیلوگرم مواد منفجره خبر دادند.
در این میان ژاک باود افسر اطلاعاتی پیشین سوئیس معتقد است که "نشانههای زیادی" وجود دارد که نشان میدهد آمریکا "مسئول" خرابکاری در خطوط لوله گاز نورد استریم ۱ و ۲ است.
**ژاپن، آمریکا و استرالیا به دنبال تقویت همکاری دفاعی
وزرای دفاع ژاپن، استرالیا و آمریکا با اشاره آشکار به افزایش ادعاهای نیروی دریایی چین در منطقه هند-اقیانوسیه اعلام کردند هماهنگی پیرامون استراتژی امنیتی را تقویت خواهند کرد.
وزیر دفاع ژاپن گفت وزرای دفاع ژاپن، استرالیا و آمریکا در جلسه ای که در هاوایی برگزار شد، پرتاب موشک های بالستیک چین در تنگه تایوان در ماه اوت پس از سفر «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان را به شدت محکوم کردند.
«یاسوکازو هامادا» وزیر دفاع ژاپن پس از جلسه با «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا و «ریچارد مارلز» وزیر دفاع استرالیا در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد : «ما به تحکیم و تقویت همکاری سه جانبه برای مشارکت در به رسمیت شناختن منطقه آزاد و باز هند-اقیانوسیه ادامه می دهیم.»
براساس گفته وزرای دفاع این سه کشور، آنها وعده دادند با گسترش تقویت همکاری سه جانبه در رزمایش ها و تسهیل همکاری درفراهم کردن تجهیزات دفاعی، تکنولوژی و جمع آوری اطلاعات قابلیت های همکاری خود را افزایش دهند.
وزیر دفاع ژاپن همچنین افزود وزرای سه کشور مخالفت خود را با "هرگونه اقدامی که به افزایش تنش ها منتهی شود" در اشاره به آزمایش موشک های بالستیک چین که تعدادی از آنها در منطقه انحصاری اقتصادی ژاپن فرود آمده بود، تاکید کردند.
این جلسه در پی تصمیم ژاپن برای یافتن راه هایی برای به روز رسانی استراتژی امنیت ملی و دو سند کلیدی در سیاست دفاعی این کشور تا پایان سال برگزار شد. در این بازبینی قرار است شرایط امنیتی که متاثر از اقدامات و استراتژی های چین، کره شمالی و روسیه است مورد بررسی قرار بگیرد.
این نخستین تغییر در دستورالعمل سیاست دیپلماسی و امنیتی دراز مدت این کشور است که از سال ۲۰۱۳ تصویب شده است.
جلسه وزیران دفاع ژاپن، استرالیا و آمریکا نخستین دیدار از زمان جلسه در سنگاپور در ماه ژوئن و در حاشیه اجلاس امنیتی آسیا که به "گفتگوی شانگری لا" معروف است بود. به علاوه این نخستین دیدار وزیر دفاع ژاپن با مقامات آمریکایی و استرالیایی از زمان انتصاب در ماه اوت است.
**پیام ملت فلسطین به سران تل آویو؛ آماده دفاع از مسجدالاقصی هستیم
دهها هزار نفر از مردم فلسطین در همایش حمایت از مسجدالاقصی به اشغالگران تاکید کردند که آماده دفاع از این مسجد مبارک و مقدسات اسلامی هستند.
دهها هزار نفر از شهروندان فلسطینی در کنار رهبران و مسئولان ارشد مقاومت فلسطین از جمله یحیی السنوار رئیس حماس در غزه، گردهمایی گسترده ای را با عنوان "مسجدالاقصی در خطر" برگزار کردند تا از این طریق، ضمن معطوف کردن افکار عمومی جهان اسلام به اقدامات صهیونیستها علیه این مسجد، تاکید کنند که آماده دفاع از مقدسات اسلامی هستند.
اعضای اتاق مشترک عملیات گروههای مبارز فلسطینی نیز در این همایش شرکت داشتند تا بر وحدت گروههای مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی تاکید کنند.
شهروندان فلسطینی در حرکتی نمادین تصاویر شهیدای شهر جنین در کرانه باختری و پرچم فلسطین و تصاویر مدافعان مسجد الاقصی و در صدر آنها شیخ رائد صلاح را با بادکنک به آسمان فرستادند.
شیخ عکرمه صبری خطیب مسجد الاقصی در پیام خود به این همایش گفت: ما یورش های اشغالگران به مسجد الاقصی و سیطره آنها بر باب المغاربه را نمی پذیریم و خواهان حق خود در بازیابی آن و توقف این یورش ها هستیم.
وی افزود: مسجد الاقصی متعلق به همه جهان اسلام است.
عبداللطیف القانوع سخنگوی حماس گفت: پیام ملت ما به دشمن صهیونیست رسید و الاقصی در خطر است و ملت ما در همه جا آماده پیوستن به نبرد دفاع از مسجد الاقصی و جلوگیری از تقسیم آن است.
وی تصریح کرد: شرکت کنندگان در این همایش وفاداری خود به مسجد الاقصی و آمادگی برای دفاع از آن و پاسداری از این مسجد در برابر یهودی سازی و تقسیم زمانی و مکانی آن را ابراز داشتند.
القانوع افزود: این مشارکت گسترده ملی تاکیدی بر وحدت ملت فلسطین و ثبات آنها در دفاع از مسجد الاقصی است.
**آمریکا و ونزوئلا، ۹ زندانی تبادل کردند
آمریکا در قبال آزادی ۷ آمریکایی زندانی در ونزوئلا، ۲ جوان ونزوئلایی را که از بستگان «نیکلاس مادورو» رئیسجمهوری این کشور هستند آزاد کرد.
دولت ونزوئلا در بیانیهای اعلام کرد این مبادله، نتیجه مذاکراتی است که در پنج مارس (۱۴ اسفند) و در جریان دیدار مادورو با یک هیات بلندپایه آمریکایی در کاراکاس انجام شد.
این مذاکرات که مقامهای آمریکایی در هفتههای اخیر، آن را مذاکراتی «سخت» توصیف کردند، ادامه داشت و در نهایت، این تبادل صورت گرفت. این اقدام در کشوری «میان ونزوئلا و ایالات متحده» انجام شد و واشنگتن ترجیح داده است نام این کشور مخفی بماند. مقامهای آمریکایی روند تبادل زندانیان را به این صورت تشریح کردند که پس از فرود دو هواپیما از طرف ونزوئلا و آمریکا، مذاکرهکنندگان هویت افراد را تایید کردند و مبادله انجام شد.
به گفته دولت ونزوئلا، آزادی آمریکاییها «به دلایل بشردوستانه» بدون ارائه جزئیات صورت گرفته است. دو جوان ونزوئلایی آزاد شده، برادرزادههای «سیلیا فلورس» همسر نیکلاس مادورو هستند که در دسامبر ۲۰۱۷ توسط دادگاهی در نیویورک به اتهام قاچاق مواد مخدر به ۱۸ سال زندان محکوم شده بودند. به نوشته افه، جزئیات در مورد هویت ونزوئلاییهای آزاد شده توسط مقامهای آمریکایی در یک کنفرنس مطبوعاتی اعلام شده و دولت ونزوئلا در بیانیه خود از آزادی «دو جوان ونزوئلایی که به ناحق زندانی شدهاند» خبر داد.
در بین اسامی هفت آمریکایی آزاد شده، پنج مدیر شرکت نفت سیتگو وجود دارد و دو تن از بستگان مادورو پیشتر به اتهام قاچاق مواد مخدر در نیویورک محکوم شده بودند. پنج مدیر شرکت سیتگو در نوامبر ۲۰۱۷ پس از شرکت در جلسهای در کاراکاس به اتهام جرائم مختلف از جمله اختلاس و پولشویی بازداشت شدند.
«گوستاوو آدولفو کاردانس» از دیگر مدیران سیتگو که ر ونزوئلا زندانی بود، پیشتر در ماه مارس و به دنبال سفر هیات آمریکایی به کاراکاس آزاد شد.
آزادی زندانیان سیگنالی از بهبود روابط کاراکاس- واشنگتن؟
«جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا، راه همتای سلف خود «دونالد ترامپ» در اعمال تحریمها علیه ونزوئلا را در قبال این کشور آمریکای لاتین در پیش گرفته است و کاهش فشارها علیه کاراکاس را تنها مشروط به از سرگیری گفتوگوها میان دولت مادورو با مخالفان که از سال گذشته به حالت تعلیق درآمد، دانسته است.
مقامهای آمریکایی اعلام کردند که با وجود تبادل زندانیان، سیاست آمریکا در قبال ونزوئلا تغییر نکرده است.
بحران انرژی جهانی به موجب جنگ اوکراین، نمایندگان جو بایدن را برای نخستین بار از سال ۲۰۱۹، راهی مقر ریاست جمهوری ونزوئلا و نشستن بر سر میز مذاکره بر سر سرمایه نفت این کشور تحت تحریم کرد، با این حال کاخ سفید اصرار دارد که میراث ترامپ علیه کاراکاس را حفظ کند.
این در حالی است که «کارلوس فاریا» وزیر امور خارجه ونزوئلا به تازگی در مصاحبهای اختصاصی با شبکه تلویزیونی تلهسور، بر آمادگی دولت برای گفتوگو با دولت آمریکا به منظور عادیسازی روابط دوجانبه تاکید کرد.
وزیر امور خارجه ونزوئلا خاطر نشان کرد: نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری (ونزوئلا) دائما در مورد گفتوگو صحبت میکند، از تمایل خود برای گفتوگو با هر کسی که برای از سرگیری و عادیسازی اوضاع در کشور ما نیاز است.
دولت ونزوئلا در این بیانیه جدید نیز اعلام کرد که از گفتگوها استقبال میکند و به حفظ صلح و هماهنگی با همه ملتهای منطقه و جهان امیدوار است.
**اعتراف صهیونیست ها به پیروزی نصرالله
تحلیلگران رژیم صهیونیستی گفتند که سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در نبرد مذاکرات ترسیم مرزهای آبی بین فلسطین اشغالی و لبنان پیروز شد.
"جاکی حوجی" نویسنده صهیونیست و تحلیلگر امور خاورمیانه در روزنامه صهیونیستی معاریو با اشاره به سخنان شنبه شب سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان درباره ترسیم مرز دریایی بین فلسطین اشغالی و لبنان گفت: (سید حسن) نصرالله به آسانی ماموریت خود را موفقیت آمیز انجام داد. او در اوج مذاکرات به طرف ها فشار آورد و آنها را تهدید کرد و برای هر گامی، هدف و برنامه ای داشت.
این تحلیلگر صهیونیست افزود: (سید حسن) نصرالله شریک مذاکراتی که آمریکا برای آن میانجیگری کرد، نبود اما اکنون می تواند بگوید که به برکت تهدیدهای من، رژیم صهیونیستی انعطاف نشان داد و اگر حزب الله نبود حقوق دریایی لبنان پایمال می شد.
حوجی گفت: صبح روز گذشته سفیر آمریکا پیشنهاد توافق با رژیم صهیونیستی را به میشل عون رئیس جمهور لبنان تحویل داد و در صورت پاسخ مثبت لبنان قرار است توافق طی چند روز آتی امضا شود. بنابراین اکنون زمان جشن گرفتن پایان یک «نبرد آگاهی» موفقیت آمیز (سید حسن نصرالله) است که نقش شخص مسئول را در آن ایفا کرد.
از سوی دیگر، "باراک رابید" نویسنده صهیونیست و تحلیلگر امور سیاسی پایگاه صهیونیستی خبری "والا" نیز در این خصوص گفت: یک منبع رسمی غربی که از مذاکرات آگاه است، به من گفت که آموس هوکشتاین میانجی آمریکایی به اسرائیل نیز یادداشت توافق ترسیم مرزهای آبی را داده است.
وی افزود: این منبع گفت که واکنش سید حسن نصرالله که از طریق تلویزیون پخش شد، مثبت بود.
این منبع گفت: همچنان کارهای زیادی داریم و امور زیادی وجود دارد که ممکن است مانع شکل گیری توافق شوند اما ما اکنون در پیشرفته ترین مرحله هستیم.
در همین راستا، "عاموس یادلین" رئیس اسبق واحد اطلاعات ارتش رژیم صهیونیستی گفت که حقیقت این است که سید حسن نصرالله به هرآن چیزی که مورد نظر خودش بود، دست یافت.
سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان روز گذشته با اشاره به رسیدن متن پیشنهاد مکتوب میانجی آمریکایی درباره ترسیم مرزهای دریایی به مسئولان لبنانی گفت: ما در مقابل روزهای حساسی درباره ترسیم مرزها هستیم و به زودی موضع مسئولان کشور درباره این پیشنهاد مشخص می شود.
دبیرکل حزب الله لبنان بیان کرد: اگر پرونده ترسیم مرزها به سرانجام مطلوب برسد این نتیجه اتحاد، همکاری و همبستگی ملی است.
نصرالله افزود: اگر این پرونده به نتایج مثبتی ختم شود،افق های درخشانی برای ملت لبنان باز خواهد شد.
پیش از این یک منبع لبنانی به شبکه المیادین گفته بود: در پیشنهاد کتبی که از آمریکاییها دریافت کردیم، به همه مطالبات خود رسیدهایم.
این منبع که المیادین به نام وی اشاره نکرد، افزود که لبنان به هیچ وجه هیچ منطقه امنیتی را که رژیم صهیونیستی پیشتر خواستار آن بود، به این رژیم نخواهد داد.
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرده بود که کادر مذاکره کننده رژیم اشغالگر در مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی میان این رژیم و لبنان طی روزهای آتی توافق پیشنهادی را امضا خواهد کرد.
در این پیوند، پایگاه خبری المرکزی لبنان گزارش داد که پس از دریافت این پیشنهادها، «میشل عون» با «نبیه بری» رئیس مجلس و «نجیب میقاتی» نخست وزیر لبنان تماس گرفته و درباره چگونگی پاسخ لبنان به این پیشنهاها در اسرع وقت با آنها تبادل نظر کرده است.
شبکه «الجدید» لبنان نیز گزارش داد که پیشنهادهای «آموس هوکشتاین» درباره تعیین مرزهای دریایی شامل جدایی کامل ترسیم بین مرزهای دریایی و زمینی است و توافقی برای خارج نشدن هیچ نقطه دریایی از هیچ نقطه زمینی که بر تعیین مرزهای بعدی تأثیر بگذارد، است.
این درحالی است که روزنامه "هاارتص" رژیم صهیونیستی روز جمعه در این باره نوشت که آمریکا پیشنهاد جدیدی در مورد ترسیم مرزهای دریایی میان رژیم اسرائیل و لبنان ارائه کرده است که این رژیم با آن موافقت میکند.
برپایه این گزارش، در این پیشنهاد آمده است که توافق احتمالی شامل ترسیم خط ساحلی قبلی نمیشود بلکه این خط را در چند ده متر به سمت غرب ترسیم میکند.
این روزنامه نوشت: جدول زمانی برای توافق احتمالی میان رژیم اسرائیل و لبنان کوتاهتر و کوتاهتر شده است و شرکت «انرجین» (شرکت صاحب امتیاز حفاری در میدان کاریش) میخواهد حفاری را در اواسط اکتبر آغاز کند و در حال حاضر برای آزمایش جریان معکوس گاز از ساحل به سکو، آماده میشود.
از ابتدای جولای، به دنبال ورود یک کشتی استخراج و ذخیرهسازی اجاره شده توسط کابینه رژیم اسرائیل به نزدیکی میدان گازی کاریش، میانجیگری آمریکا در پرونده ترسیم مرز دریایی بین لبنان و فلسطین اشغالی شدت یافت.
این درحالی است که حزبالله لبنان به رژیم اسرائیل نسبت به هرگونه فعالیت در میدان «کاریش» پیش از دستیابی لبنان به تمام حق و حقوق خود در منطقه مورد مناقشه دریایی هشدار داده است.
**یورش شهرک نشینان صهیونیست به مسجد الاقصی
گروهی از شهرک نشینان صهیونیست امروز یکشنبه از سمت باب "المغاربه" با حمایت نیروهای رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی یورش بردند.
منابع محلی فلسطینی ضمن اعلام این خبر افزودند که شهرک نشینان صهیونیست به منظور جریحه دار کردن احساسات شهروندان فلسطینی حاضر در مسجد الاقصی اقدام به انجام مناسک تلمودی در صحن های این مسجد کردند.
پلیس رژیم اشغالگر اسرائیل برای ورود فلسطینیان ساکن شهر اشغالی قدس به مسجد الاقصی محدودیت هایی قائل شد و در درب های ورودی مسجد الاقصی شماری از فلسطینیان را بازداشت کرد.
گروههای تندرو صهیونیستی در نظر دارند تحت حمایت نیروهای اشغالگر اسرائیل برای مراسم خاص خود موسوم به "روز غفران" و "عید عرش" در ماه اکتبر جاری به مسجد الاقصی یورش ببرند.
مقامات رژیم صهیونیستی پس از اشغال شهر بیت المقدس در سال ۱۹۶۷ باب المغاربه را تحت سیطره خود قرار دادند و به واسطه آن همه روزه شهرک نشینان و نیروهای اشغالگر به مسجد الاقصی یورش برده و از ورود نمازگزاران به مسجد الاقصی ممانعت به عمل می آورند.
فراخوان نهادهای مختلف فلسطینی در بیت المقدس جهت رهسپار شدن فلسطینیان به سوی مسجد الاقصی به منظور محافظت از آن و مقابله با یورش شهرک نشینان و طرح های یهودی سازی رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد.
همچنین دهها هزار نفر از شهروندان فلسطینی در کنار رهبران و مسئولان ارشد مقاومت فلسطین از جمله یحیی السنوار رئیس حماس در غزه در گردهمایی گسترده ای را با عنوان "مسجدالاقصی در خطر" شرکت کردند تا از این طریق، ضمن معطوف کردن افکار عمومی جهان اسلام به اقدامات صهیونیستها علیه این مسجد، تاکید کنند که آماده دفاع از مقدسات اسلامی هستند.
همچنین «روحی مشتهی» از رهبران ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) گفت: مردم غزه جمع شدند تا پیام روشنی را بدهند مبنی بر این که رهبران عرب و مسلمان و رهبران جهان باید بشنوند که اقدامات رژیم اشغالگر در مسجدالاقصی به طور خاص و در قدس و فلسطین به طور کلی، منجر به انفجار بزرگی در مسجدالاقصی میشود.
**برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در بوسنی و بلغارستان
رای دهندگان بوسنیایی و بلغار امروز(یکشنبه) به پای صندوق های رای می روند تا اعضای قوای مقننه و مجریه را در بحبوحه نزاع های داخلی و بحران اقتصادی برگزینند.
خبرگزاری رویترز نوشت که مردم بوسنی و هرزگوین امروز پای صندوق های رای می روند تا اعضای مجمع ریاست جمهوری و نمایندگان مجالس ملی، منطقه ای و محلی را از میان ملی گرایان و اصلاح طلبان انتخاب کنند.
به نوشته این خبرگزاری، حدود ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر واجد شرایط بوده و به نظر می رسد که با سیاست های ملی گرایانه صرب ها و تهدید کروات ها به ایجاد بن بست سیاسی، بوسنی با بدترین بحران سیاسی از زمان پایان جنگ داخلی در میانه دهه ۹۰ قرن بیستم مواجه شده باشد.
رای گیری از ساعت ۷ آغاز شده و به مدت ۱۲ ساعت ادامه خواهد داشت. نخستین نتایج رسمی نیمه شب اعلام می شود ولی احزاب حول و حوش ساعت ۲۲ نتایج اولیه انتخابات را اعلام خواهند کرد.
بوسنی و هرزگوین از دو ناحیه خودمختار "جمهوری صرپسکا" و "فدراسیون بوسنی" تشکیل شده که یک دولت مرکزی ضعیف آنها را متحد نگه داشته است. فدراسیون کروات ها و بوسنیاکها به ۱۰ کانتون تقسیم شده و منطقه شمالی برچکو در نقشه تقسیمات سیاسی این کشور "بی طرف" لحاظ شده است.
به نوشته رویترز، مردم بلغارستان برای چهارمین بار در کمتر از دو سال ناامیدانه به پای صندوق های رای می روند تا مگر در جدیدترین انتخابات پارلمانی دولتی تشکیل شود که این کشور را تا سال ۲۰۲۴ وارد منطقه یورو کند.
اختلاف نظر شدید میان نخبگان سیاسی دیگر کشور شبه جزیره بالکان بر سر نحوه مبارزه با فساد ریشه دار، تورم دو رقمی و گرانی بهای سوخت و انرژی ممکن است موضع صوفیه در قبال جنگ روسیه و اوکراین را به سود مسکو تلطیف کند.
انتخابات امروز از ساعت ۷ صبح آغاز و ساعت ۲۰ پایان می یابد. نتایج نظرسنجی از رای دهندگان پس از پایان رای گیری اعلام می شود و نتایج مقدماتی نیز اوایل بامداد فردا منتشر خواهد شد.
پیش بینی می شود که با توجه به خشم رای دهندگان از درگیری های سیاسی، میزان مشارکت در این انتخابات پایین باشد.
**کشته شدن یک نظامی ترکیه در شمال عراق
منابع خبری عراقی امروز یکشنبه از کشته شدن یک نظامی ترکیه در شمال عراق خبر داد.
پایگاه خبری شفق نیوز امروز یکشنبه به نقل از وزارت دفاع ترکیه از کشته شدن یکی از نظامیان این کشور در مناطق مرزی با اقلیم کردستان عراق خبر داد.
بر اساس این گزارش، وزارت دفاع ترکیه نام این نظامی را «یوسف عتاش» از اهالی استان «بینگول» ترکیه اعلام کرد.
حملات ترکیه به شمال عراق به بهانه مبارزه با عناصر پ. ک. ک با وجود هشدار چند باره مقامات عراق همچنان ادامه دارد.
ابتسام الغراوی نماینده پارلمان عراق پیش از این گفته بود: ارتش اشغالگر ترکیه، حاکمیت ملی عراق را نقض کرده است و به نظامیان ترکیه اجازه ماندن در خاک عراق داده نخواهد شد.
وی افزوده بود: ترکیه ۵ پایگاه نظامی، بیش از ۱۰۰ مرکز نظامی در خاک عراق دارد و هواپیماهای ترکیه تاکنون افزون بر ۲۰ هزار بار در آسمان عراق به پرواز درآمده اند.
رئیس ستاد کل ارتش عراق نیز پیش از این اعلام کرد که ترکیه ۵ پایگاه نظامی بزرگ و همچنین ۴ هزار نیروی رزمی در منطقه کردستان عراق واقع در شمال این کشور دارد.
در همین راستا، فؤاد حسین وزیر خارجه عراق در سخنانی گفته بود که از سال ۲۰۱۸ ترکیه بیش از ۲۲.۷۰۰ حاکمیت عراق را نقض کرده است.
وی افزوده بود که عراق ۲۹۶ شکایت علیه تجاوزهای ترکیه در شورای امنیت سازمان ملل ثبت کرده است.
**شیخ نعیم قاسم: مقاومت معادلات را تغییر و توطئه ها را خنثی کرد
شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب الله لبنان گفت: جبهه مقاومت تمام معادلات را تغییر داد و پروژه های اسرائیل و آمریکا را در منطقه خنثی کرد و با ایجاد موازنه قوا، قدرت بازدارندگی را به وجود آورد.
شیخ نعیم قاسم در سخنانی تصریح کرد: انجام ۱۰ تا ۱۲ عملیات استشهادی در راه آزادی، الگوی مقاومت جدیدی در لبنان و منطقه ارائه و معادلات را تغییر داد و تمام پروژه های اسرائیل و آمریکا را خنثی کرد و مفهوم بازدارندگی را تحقق بخشید.
وی افزود: بدون این موازنه قدرت ما نمیتوانستیم مانع حمله و بمباران مستمر لبنان شویم. مقاومت موفق شده از سال ۲۰۰۶ تا امروز مانع حملات اسراییل به لبنان شود و کسی نمی داند این بازدارندگی تا کی ادامه خواهد داشت.
شیخ قاسم تاکید کرد: بازدارندگی در برابر اسرائیل به برکت همکاری سه رکن ارتش، مردم و مقاومت لبنان محقق شد. بدون این سه رکن، سرزمین ما آزاد نمی شد و لبنان از خطر تکفیری ها و داعش رهایی نمی یافت و آزاد نمی شد. تنها با تکیه بر توان و قدرت مقاومت، حاکمیت خود را بر آب های سرزمینی و منابع نفت و گاز خود به دست آوردیم و همه دستاوردهای امروز کشور نیز به برکت مقاومت و سه گانه ارتش، مردم، مقاومت و نیز فداکاری های مردم و مجاهدان محقق شده است. اگر اینها نبود، اکنون لبنان مزرعه سفارتخانه های مختلف بود.
وی حاطرنشان کرد: مشکل لبنان، آمریکا است. چه بخواهید چه نخواهید اکنون پارلمان منتخبی داریم که نمایانگر اراده ملت است، لذا دستیابی به تفاهم لازم است، اما آمریکاییها می خواهند شرایط خود را به ما تحمیل کنند.
معاون دبیرکل حزب الله لبلنان تاکید کرد: آمریکا این بار هم شکست خواهد خورد زیرا ملت ما طعم رهایی و سربلندی را چشیده و حاضر نخواهد شد زیربار هیچ دستوری از آمریکا برود.
وی ادامه داد: آمریکایی ها می خواستند حزبالله را تحریم کند، بنابراین به سیستم بانکی روی آورد ولی دیدند حزبالله پولهایش را بصورت نقد در اختیار دارد لذا هرگز زیربار آنها و منافع آنها نرفته و نمی رود.
شیخ قاسم افزود: همه روش هایی را که منجر به پیروزی بر شما می شود، در پیش می گیریم. ما نه تسلیم می شود و نه معامله می کنیم. ما چون با خدا بودیم پیروز شدیم. دشمن از هر وسیله ای برای تخریب نام حزب الله استفاده کرد تا ما را عقب مانده و تروریست هم معرفی کند ولی هیچیک از این تلاشها و تبلیغات، آنها را به هدف نمی رساند زیرا ما در مسیر تامین مصالح انسانی گام برمی داریم.
**کویت: جهان برای پیوستن اسرائیل به "ان.پی.تی" اقدام کند
دولت کویت از جامعه بین المللی خواست تا مسئولیت های خود را برای پیوستن رژیم اسرائیل به معاهده بین المللی منع گسترش سلاح های هسته ای "ان.پی.تی" به منظور عاری سازی خاورمیانه از این نوع سلاح ها ایفا کند.
«طلال الفصام» سفیر کویت در اتریش و نماینده دائم این کشور در سازمان های بین المللی در وین در سخنرانی خود در شصت و ششمین نشست سالانه آژانس بین المللی انرژی اتمی از جامعه بین المللی خواست که مسئولیت های خود را برای پاکسازی خاورمیانه از سلاح های اتمی و مرگبار بر عهده بگیرد و در این زمینه رژیم اسرائیل را ترغیب کند تا به معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای "ان.پی.تی"بپیوندد.
نماینده دائم کویت در سازمان های بین المللی در جریان بحث در مورد بند "توانایی های هستهای اسرائیل"، بررسی توانایی های هسته ای این رژیم در نهادهای سیاستگذار آژانس بین المللی انرژی اتمی را ضروری دانست.
در این کنفرانس پیش نویس قطعنامه ای که مصر در مورد اعمال سیستم پادمان آژانس در خاورمیانه ارائه کرده بود، با ۱۱۷ رای به تصویب رسید و هفت کشور در مقابل اعتراض رژیم اسرائیل، رای ممتنع دادند.
معاهده ان.پی.تی در اول ژوئیه ۱۹۶۸ برای امضای کشورها آماده شد و در این تاریخ آمریکا و انگلیس و ۵۹ کشور دیگر آن را امضا کردند. چین در ۹ مارس سال ۱۹۹۲ و فرانسه در ۳ اوت ۱۹۹۲ به عضویت این معاهده درآمدند.
در حال حاضر ۱۸۶ کشور جهان عضو این معاهده هستند. رژیم اسرائییل و کشورهای کوبا، هند و پاکستان عضو این معاهده نیستند. همچنین کره شمالی نیز چند سال پیش از این معاهده خارج شد.
نظارت بر اجرای معاهده ان.پی.تی و پروتکل الحاقی آن برعهده آژانس بین المللی انرژی اتمی است که خود یکی از آژانس های تخصصی سازمان ملل متحد محسوب می شود.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در سال ۱۹۵۷ با هدف تسهیل استفاده های صلح آمیز از انرژی هسته ای و جلوگیری از کاربرد کمک های این آژانس در مقاصد نظامی آغاز به کار کرد و مقر آن در وین است.
این آژانس در چارچوب نظام پادمان های ایجاد شده توسط معاهده ان.پی.تی به منظور بررسی میزان پای بندی کشورهای عضو ان.پی.تی به مقررات این معاهده بازرسی هایی را از تاسیسات هسته ای کشورهای عضو انجام می دهد.
**چارچوب هماهنگی شیعی عراق: باید دولتی با اختیارات کامل تشکیل شود
چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه عراق بر لزوم تشکیل دولتی جدید با اختیارات کامل در این کشور تاکید کرد.
چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه عراق در بیانیه ای از نقش نیروهای امنیتی عراق در مدیریت دیروز شنبه تجمع های اعتراضی در این کشور و حفاظت از نهادهای قانونی تقدیر کرد و گفت: چارچوب هماهنگی از نقش مهم نیروهای امنیتی در محافظت از نهادها و موسسات دولتی و همچنین تظاهرکنندگان در مقابل عناصر مخرب که در تظاهرات روز شنبه تعرضاتی انجام دادند، تمجید می کند.
این بیانیه افزود: چارچوب هماهنگی بر حق تظاهرات مسالمت آمیز و مطالبه گری مشروع در چارچوب قانون اساسی که تشکیل یک دولت جدید با اختیارات کامل را تضمین می کند، تاکید دارد؛ دولتی که بتواند امنیت را ایجاد و امکانات را فراهم و فساد را ریشه کن کند.
پیش از این، محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق در اظهاراتی با اشاره به وجود مخالفتهایی با سازوکار انتخاب نامزد نخست وزیری گفت که مذاکرات برای تشکیل دولت جدید عراق از مدتی پیش آغاز شده است.
وی همچنین تصریح کرد: محمد شیاع السودانی نماینده جریان شیعی است و فراکسیونهای پارلمانی حق دارند که با نامزد پست نخست وزیری مخالفت کنند یا بپذیرند.
الحلبوسی افزود: ائتلاف سهجانبه «السیاده، حزب دموکراتیک کردستان و فراکسیون صدر» زمانی که نمایندگان جریان صدر پارلمان را ترک کردند، این ائتلاف به پایان رسید.
رئیس پارلمان عراق با اشاره به اینکه هیچ کس نمیتواند جنبش صدری را نادیده بگیرد، بر لزوم فعالیت مجدد پارلمان تاکید کرد.
الحلبوسی با بیان اینکه همه باید گفتوگو برای حل بنبست سیاسی را بدون پیششرط آغاز کنند، گفت: نباید اختلافات سیاسی میان احزاب به خارج از پارلمان انتقال پیدا کند.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که فعالیت پارلمان عراق که از ۲ ماه پیش و درپی تصرف آن توسط هواداران جریان صدر متوقف شده بود، روز چهارشنبه از سرگرفته شد تا در اولین جلسه، موضوع استعفای الحلبوسی رئیس پارلمان و انتخاب نایب رئیس اول به رای گذاشته شود.
در این جلسه، نمایندگان پارلمان با استعفای الحلبوسی موافقت نکردند و تنها ۱۳ نماینده به این استعفا رای مثبت دادند.
دستور جلسه دوم نیز انتخاب نائب اول رئیس پارلمان بود که نمایندگان محسن المندلاوی را به این سمت انتخاب کردند.
دراین جلسه نمایندگان چارچوب هماهنگی نیروهای شیعی (به استثتای جریان صدر) و محمد شیاع السودانی نامزد این چارچوب برای تصدی پست نخست وزیری حضور یافتند.
**خبرگزاری فرانسه: منتقدان نگران مصونیت بنسلمان با عنوان نخستوزیری هستند
همزمان با سالگرد قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار منتقد آلسعود در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در استانبول، خبرگزاری فرانسه طی گزارشی عنوان کرد: منتقدان نگران هستند که عنوان جدید بن سلمان ولیعهد عربستان به عنوان نخست وزیر، باعث مصونیت قانونی او در شکایت های مطرح شده در دادگاه های خارجی شود.
این رسانه افزود: منتقدان بیم آن را دارند که عنوان نخست وزیری در خارج از کشور پادشاهی عربستان، مهم تر از داخل این کشور باشد که بن سلمان همین حالا هم از قدرت بسیاری برخوردار است.
حکم سلطنتی انتصاب بن سلمان به عنوان نخست وزیر در آستانه تصمیم دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا صادر شده است. بایدن باید تصمیم بگیرد که آیا ولیعهد عربستان از شرایط مصونیت از شکایت های مطرح شده در دادگاه های آمریکا برخوردار هست یا خیر.
حاکم بالقوه ۳۷ ساله عربستان به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت خام در سالهای اخیر هدف شکایت های متعددی از این قبیل بوده است که در صدر آنها شکایت مربوط به جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد عرب است که در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید. این ترور بن سلمان را به چهره ای منفور درغرب تبدیل کرد.
وکلای بن سلمان چنین استدلال می کنند که او در راس حکومت عربستان قرار دارد و از این رو واجد شرایط مصونیت قانونی است.
فعالان حقوق بشر و منتقدان دولت عربستان بلافاصله بعد از این استدلال حدس می زنند که دادن عنوان نخست وزیری به بن سلمان تلاشی برای تقویت ادعای مصونیت قانونی او و بستن پرونده های حقوقی علیه وی است.
سارا لی وایتسون مدیر اجرای سازمان مردم نهاد «دموکراسی اکنون برای جهان عرب» (DAWN) که جمال خاشقچی بنیان نهاده به خبرگزاری فرانسه گفت: این آخرین تلاش برای ایجاد عنوانی جدید و به عبارت دیگر «ترفند عنوان شویی» است.
خبرگزاری فرانسه نوشت: مقامات سعودی به سوالات این رسانه برای اظهارنظر درباره این اقدام پاسخی نداده اند.
اکتبر ۲۰۲۰، دو سال پس از مرگ خاشقجی، بنیاد «دموکراسی اکنون برای جهان عرب» به همراه «خدیجه چنگیز» نامزد خاشقجی، شکایتی را به دادگاه های آمریکا تسلیم کرد و محمد سلمان ولیعهد عربستان را به دست داشتن در «توطئه» ای متهم کرد که منجر به ربوده شدن، حبس، شکنجه و ترور خاشقجی شد.
سال گذشته، بایدن گزارش اطلاعاتی را که نشان می داد این ترور با تایید بن سلمان بوده را از حالت اسناد محرمانه خارج کرد؛ موضوعی که مقامات سعودی آن را تکذیب می کنند.
تهدیدهای قانونی علیه بن سلمان در دادگاه های آمریکا از پرونده خاشقچی فراتر می رود.
در پروندهای که «سعد الجابری»، یکی از مقامهای ارشد اطلاعاتی سابق عربستان نیز تهیه کرده نام بن سلمان دیده میشود. این مقام سابق اطلاعاتی پس از تبدیل شدن محمد بن سلمان به نفر اول در خط سلطنت در سال ۲۰۱۷ به فردی منفور تبدیل شد.
در این پرونده شکایت، بن سلمان متهم است که تلاش کرده الجابری را از تبعید در کانادا به عربستان سعودی بازگرداند و وقتی این تلاش وی بی ثمر ماند، «جوخه ضربت» خود را برای کشتن او در خاک کانادا مستقر کرد؛ توطئهای که پس از بازگشت مهاجمان در مرز کانادا خنثی شد.
پرونده دیگری مربوط به اتهام بن سلمان از سوی «غاده اویس» (Ghada Oueiss) روزنامه نگار لبنانی است. در این شکایت بن سلمان متهم به دست داشتن در نقشه ای برای هک کردن دستگاه تلفن همراه این روزنامه نگار و انتشار تصاویر شخصی به سرقت رفته به منظور بدنام کردن وی و جلوگیری از گزارش دهی او درباره مسائل حقوق بشری است.
مساله مصونیت قضایی بن سلمان در تابستان امسال به اوج خود رسید. یک قاضی آمریکایی تا اول ماه آگوست به دولت بایدن مهلت داد تا نظر خود را در این زمینه اعلام کند که آیا بر این باور است که بن سلمان واجد شرایط مصونیت قانونی هست یا نه.
بایدن درسفر خود به عربستان در ماه ژوئیه گذشته از وعده قبلی خود برای منفور شمردن عربستان فاصله گرفت و از دادگاه ۶۰ روز دیگر مهلت خواست تا در این زمینه تصمیم گیری کند. این مهلت دوشنبه این هفته پایان می یابد.
قبل از این که بن سلمان عنوان نخست وزیری را بگیرد، وی که اغلب با عنوان اختصاری «MBS» شناخته می شود به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر دفاع و در پست های مهمی از انرژی گرفته تا امنیتی فعالیت کرده است.
به گفته عمر کریم کارشناس مسائل عربستان در دانشگاه بیرمنگام، بعید به نظر می رسد که تغییر چندانی در عربستان به دلیل عنوان جدید نخست وزیر رخ دهد.
وی گفت: محمد بن سلمان کاملا تحت کنترل است و هیچ تهدیدی برای او وجود نداشت که بتوان با نخست وزیر شدنش با آن مقابله کرد.
در عین حال، با توجه به اینکه ملک سلمان در رأس دولت باقی می ماند، مشخص نیست که آیا نخست وزیر شدن به طور قابل توجهی ادعای مصونیت بن سلمان را تقویت می کند یا خیر.
خبرگزاری فرانسه نوشت: حتی اگر مساله مصونیت در ایالات متحده حل شود، احتمالاً در کشورهای دیگر همچنان مطرح خواهد بود.
در ژوئیه گذشته یک گروه مردم نهاد شکایتی را در فرانسه تنظیم کرد و ولیعهد عربستان را به همدستی در شکنجه و در نهایت ناپدید شدن اجباری خاشقچی متهم کرد.
به گفته آنها این اتهامات در فرانسه که حوزه قضای جهانی را به رسمیت می شناسد قابل پیگری است.
این گروه گفته است ولیعهد عربستان فاقد مصونیت در مقابل پیگرد قضایی است زیرا به عنوان ولیعهد، رئیس دولت نیست.
**امیر کویت استعفای کابینه این کشور را پذیرفت
امیر کویت امروز یکشنبه با استعفای کابینه این کشور موافقت کرد.
امیر کویت استعفای نخست وزیر این کشور و کابینه وی را پذیرفت.
امیر کویت دستور داد که این کابینه فعلا به عنوان دولت پیشبرد امور به کار خود ادامه دهد تا کابینه جدید تشکیل شود.
خبرگزاری رسمی کویت روز شنبه به نقل از «محمد الفارس» معاون نخستوزیر و وزیر نفت و امور مجلس این کشور نوشت که شیخ «احمد نواف» نخستوزیر، استعفای دولت را تقدیم امیر کویت کرد و خواستار برگزاری اولین جلسه هفدهمین دوره مجلس قانونگذاری کشور شد.
این تصمیم مطابق با قانون اساسی کشور است که در آغاز هر دوره جدید قانونگذاری، دولت استعفا می دهد.
انتخابات مجلس قانونگذاری کویت برای انتخاب ۵۰ نماینده جهت جایگزین شدن مجلس ۲۰۲۱ که امیر این کشور در ژوئن گذشته آن را منحل کرد، روز پنجشنبه گذشته برگزار شد.
این انتخابات تغییرات گسترده در ترکیب نمایندگان پارلمان را در پی داشت و مخالفان ۶۰ درصد کرسیها را به خود اختصاص دادند.
بر پایه این گزارش، ۳۰ نامزد اپوزیسیون از جمله «احمد السعدون» رئیس اسبق مجلس در این انتخابات پیروز شدهاند.
طبق این نتایج، احزاب شیعه نیز موفق شدند ۱۰ کرسی را به خود اختصاص دهند و جریانهای دیگر نیز هشت کرسی به دست آوردند.
زنان نیز بار دیگر موفق به بازگشت به مجلس ملی کویت شدند و «جنان بوشهری» و «عالیة الخالد» به پارلمان راه یافتند.
در این دور از انتخابات پارلمانی کویت ۷۹۵ هزار و ۹۲۰ نفر واجد شرایط رای دادن بودند.
نامزدهای راه یافته به مجلس برای یک دوره چهار ساله انتخاب میشوند.
این انتخابات در پی فرمان امیر کویت در ۲ مرداد برگزار شد که بر اساس آن مجلس به دلیل عدم همکاری قوه مقننه و مجریه (دولت) منحل شد.
دولت جدید کویت پس از انتخاب وزرا و ادای سوگند در مجلس منتخب آغاز به کار خواهد کرد.
کویت اولین کشور در بین کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است که مجلس نمایندگان را در سال ۱۹۶۳ تاسیس کرد. مجلس این کشور قادر به تصویب قوانین و سوال از دولت است، اما در نهایت حرف آخر را امیر کویت می زند.
پیشتر شیخ «احمد نواف الصباح» فرزند امیر کویت در ۲۴ ژوئیه به عنوان نخست وزیر جدید منصوب شد تا جایگزین شیخ «صباح الخالد» که با نمایندگان مجلس قبلی درگیر شده بود، شود.
**اوپک پلاس به دنبال کاهش تولید نفت
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که اوپک پلاس در نشست ۵ اکتبر (۱۳ مهر) به دنبال کاهش تولید بیش از ۱ میلیون بشکه نفت در روز است.
یکی از منابع آگاه با توجه به شرایط بین المللی پیش آمده ناشی از جنگ اوکراین، به رویترز گفت: این جلسه ای است که در یک زمان بسیار جالب در جهان برگزار میشود.
توافق برای کاهش تولید بیش از یک میلیون بشکه در روز، کمی بالاتر از برآوردها برای کاهش هفته گذشته است که بین ۵۰۰ هزار تا ۱ میلیون بشکه در روز بود.
اوپک پلاس که از کشورهای اوپک و متحدانشان از جمله روسیه تشکیل شده، برای اولین بار به صورت حضوری از مارس ۲۰۲۰ (اسفند ۱۴۰۰) در وین تشکیل جلسه خواهند داد.
عربستان سعودی به عنوان یکی از اعضای مهم اوپک پلاس برای اولین بار در ماه اوت احتمال کاهش تولید را برای اصلاح بازار مطرح کرد.
پیش از این کشورهای اوپک پلاس در ماه اوت (مرداد) از افزایش جزئی تولید نفت برای ماه سپتامبر (شهریور- مهر) به منظور مهار قیمت بالای نفت خام خبر داده بودند. آنها همچنین توافق کردند تولید را ۱۰۰ هزار بشکه در روز برای ماه سپتامبر افزایش دهند.
**مسئول صهیونیست: با انتفاضه سوم مواجهیم/ گانتس فردی شکست خورده است
یک عضو پارلمان رژیم صهیونیستی از عملکرد "بنی گاتنس" وزیر جنگ این رژیم در مقابله با مقاومت روز افزون فلسطینی ها در کرانه باختری به شدت انتقاد کرد و گفت که تل آویو با انتفاضه سوم روبرو است.
"بتسلئیل اسموتریچ" رئیس حزب "صهیونیسم دینی" در پارلمان رژیم صهیونیستی گفت که سرعت عملیات مقاومت در کرانه باختری افزایش یافته و تل آویو با اوج انتفاضه سوم روبرو است.
اسموتریچ با اشاره به آخرین مورد عملیات مقاومت فلسطینیان در هدف قراردادن اتوبوس و خودروی حامل صهیونیستها در مسیر شهرک صهیونیست نشین "الون موریه" خاطرنشان کرد: در هفته های اخیر با گستره زیاد عملیات فلسطینی ها به شیوه های مختلف تیراندازی، استفاده از سلاح سرد، پرتاب کوکتل مولوتف و پرتاب سنگ مواجه بوده ایم.
وی ادامه داد: ما در اوج انتفاضه سوم هستیم و با این حال، وزیر بنی گانتس وزیر (جنگ) شکست خورده و یائیر لاپید نخست وزیر، به جای انجام یک عملیات نظامی گسترده در جنین، همچنان بر کمک به تشکیلات خودگردان فلسطین و تقویت جایگاه آن اصرار می ورزند.
رژیم صهیونیستی همزمان با اعیاد یهودی و از ترس تشدید عملیات مقاومت فلسطین در کرانه باختری رود اردن حضور خود را تقویت و آنجا را منطقه بسته نظامی اعلام کرده است.
سران رژیم صهیونیستی در دو ماه اخیر و بویژه بعد از تجاوز نظامی سه روز این رژیم به نوار غزه، با افزایش مقاومت مسلحانه و مردمی ملت فلسطین در کرانه باختری روبرو هستند.
**مخالفت پاپ با الحاق مناطقی از اوکراین به روسیه
رهبر کاتولیک های جهان روز یکشنبه ضمن ابراز تاسف از الحاق بخش هایی از اوکراین به روسیه، از رهبر کرملین خواست جنگ را پایان دهد و از رئیس جمهوری اوکراین نیز درخواست کرد آماده مذاکره باشد.
پاپ فرانسیس گفت: عمیقا بابت وضعیت دشوار به وجود آمده در روزهای اخیر به واسطه اقدامات مغایر با اصول قانون بین الملل، متاسف هستم.
وی افزود: این وضعیت، خطر تشدید هسته ای را افزایش می دهد و به نگرانی ها در خصوص تبعات غیرقابل کنترل و فاجعه بار در سطح جهانی دامن می زند.
پاپ از ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه درخواست کرد به خشونت پایان دهد و از رئیس جمهوری اوکراین نیز خواست آماده پیشنهادات جدی برای صلح باشد.
رهبر کاتولیک های جهان از جامعه جهانی نیز خواست اقدامات ممکن برای پایان دادن به جنگ اوکراین را در پیش گیرند، بدون آنکه به خود اجازه ورود به شرایط خطرناک را دهند و از تمهیدات حل مناقشه از طریق مذاکراه حمایت کنند.
این برای اولین بار از زمان آغاز درگیری اوکراین بود که این پاپ آرژانتینی در سخنان خود، رئیس جمهوری روسیه را به طور مستقیم خطاب قرار می داد.
فرانسیس از زمان آغاز جنگ اوکراین تلاش کرده مسیر مذاکره با مسکو را بگشاید، در حالی که منتقد این درگیری بوده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز جمعه در مراسم به رسمیت شناختن استقلال منطقههای لوگانسک، دونتسک، ژاپوریژیا و خرسون از اوکراین، گفت که این چهار منطقه در پی تصمیم ساکنانشان، به روسیه می پیوندند.
وی با بیان اینکه در مورد مناطقی که به روسیه الحاق خواهند شد مذاکره نخواهد کرد از کییف خواست تا با متوقف کردن اقدام های نظامی پای میز مذاکره بنشیند.
رئیس جمهوری روسیه ساکنان مناطق الحاقی را «برای همیشه شهروند روسیه» خواند و افزود: روسیه قصد بازگرداندن اتحاد جماهیر شوروی را ندارد اما با همه امکانات و تجهیزات از سرزمین هایمان دفاع خواهیم کرد.
همه پرسی الحاق به خاک روسیه در چهار منطقه شرقی دونباس واقع در شرق اوکراین از ۲۳ تا ۲۷ سپتامبر (یکم تا پنجم مهرماه) برگزار شد.
بنابر نتایج نهایی، در جمهوری خلق دونتسک ۹۹.۲۳ درصد به پیوستن به روسیه دادند، در جمهوری خلق لوگانسک ۹۸.۴۲ درصد، در منطقه ژاپوروژیا ۹۳.۱۱ درصد و ساکنان منطقه خرسون نیز با ۸۷.۰۵ درصد رای به پیوستن به خاک روسیه، خواستار تبدیل شدن به بخشی از فدراسیون روسیه شدند.
**نتانیاهو: لاپید تسلیم سید حسن نصرالله شد
به دنبال انتشار اخباری مبنی بر نزدیک شدن موعد امضای پیش نویس پیشنهادی ترسیم مرزهای دریایی بین فلسطین اشغالی و لبنان، نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی گفت که یائیر لاپید نخست وزیر موقت این رژیم در این پرونده تسلیم دبیرکل حزب الله لبنان شد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی امروز یکشنبه در توییتی در واکنش به اظهارات اخیر یائیر لاپید نخست وزیر موقت این رژیم درباره پرونده ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و فلسطین اشغالی نوشت که وی توافق احتمالی در این پرونده را نمی پذیرد.
نتانیاهو افزود که در صورت پیروزی در انتخابات آتی پارلمانی رژیم اسرائیل و به دست گرفتن مجدد قدرت این توافق را لغو خواهد کرد.
وی ادامه داد: لاپید به شکل خجالتآوری تسلیم نصر الله شده است.
نتانیاهو همچنین افزود: لاپید بدون بررسی کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) منبع عظیمی از گاز را دو دستی تقدیم حزبالله لبنان کرده است.
این انتقادات نتانیاهو پس از آن مطرح شد که یائیر لاپید نخست وزیر موقت رژیم صهیونیستی در اظهاراتی ابراز عقیده کرد که لبنان و رژیم صهیونیستی در چارچوب مذاکرات غیرمستقیم طی تعطیلات آخر هفته میلادی بر سر پیشنهاد آموس هوکشتاین، میانجی آمریکایی درخصوص پرونده ترسیم مرزهای دریایی بین فلسطین اشغالی و لبنان توافق کردند.
وی گفت که تل آویو درحال بررسی جزئیات نهایی توافق است و به همین دلیل اکنون ممکن نیست که پایان کار این پرونده را تبریک گفت.
لاپید ابراز عقیده کرد: همانطور که از روز اول مطالبه کردیم، این پیشنهاد منافع امنیتی و سیاسی و اقتصادی اسرائیل را حفظ می کند.
به دنبال تحولات دو روز اخیر در زمینه پرونده ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و فلسطین اشغالی و سخنرانی سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در این باره رسانههای رژیم صهیونیستی نیز نوشتند: نصرالله در نبرد آگاهی و هوش در مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی پیروز شد.
سید حسن نصرالله شنبه شب در سخنانی تأکید کرد: ما در برابر یک هفته سرنوشت ساز در مورد ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و فلسطین اشغالی قرار داریم و اگر در پرونده ترسیم مرزها به نتایج مناسبی دست پیدا کنیم، به دلیل وحدت، همکاری و همبستگی ملی مردم لبنان خواهد بود.
نصرالله افزود: اگر این پرونده به نتایج مثبتی ختم شود، افق های درخشانی برای ملت لبنان باز خواهد شد.
پیش از این شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کادر مذاکره کننده رژیم اشغالگر در مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی میان این رژیم و لبنان طی روزهای آتی توافق پیشنهادی را امضا خواهد کرد.
پیشنهادهای «آموس هوکشتاین» میانجی آمریکایی روز شنبه توسط «دورُتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت به طور جداگانه تسلیم روسای قوای سه گانه لبنان شد.
در این پیوند، پایگاه خبری المرکزی لبنان گزارش داد که پس از دریافت این پیشنهادها، «میشل عون» با «نبیه بری» رئیس مجلس و «نجیب میقاتی» نخست وزیر لبنان تماس گرفته و درباره چگونگی پاسخ لبنان به این پیشنهاها در اسرع وقت با آنها تبادل نظر کرده است.
شبکه «الجدید» لبنان نیز گزارش داد که پیشنهادهای «آموس هوکشتاین» درباره تعیین مرزهای دریایی شامل جدایی کامل ترسیم بین مرزهای دریایی و زمینی است و توافقی برای خارج نشدن هیچ نقطه دریایی از هیچ نقطه زمینی که بر تعیین مرزهای بعدی تأثیر بگذارد، است.
روزنامه "هاارتص" رژیم صهیونیستی روز جمعه در این باره نوشت که آمریکا پیشنهاد جدیدی در مورد ترسیم مرزهای دریایی میان رژیم اسرائیل و لبنان ارائه کرده است که این رژیم با آن موافقت میکند.
برپایه این گزارش، در این پیشنهاد آمده است که توافق احتمالی شامل ترسیم خط ساحلی قبلی نمیشود بلکه این خط را در چند ده متر به سمت غرب ترسیم میکند.
این روزنامه افزود: جدول زمانی برای توافق احتمالی میان رژیم اسرائیل و لبنان کوتاهتر و کوتاهتر شده است و شرکت «انرجین» (شرکت صاحب امتیاز حفاری در میدان کاریش) میخواهد حفاری را در اواسط اکتبر آغاز کند و در حال حاضر برای آزمایش جریان معکوس گاز از ساحل به سکو، آماده میشود.
نبیه بری رئیس مجلس لبنان امروز یکشنبه گفت که متن پیشنهادی توافق درباره ترسیم مرزهای آبی بین لبنان و فلسطین اشغالی نیاز به بررسی دارد و بیروت پس از آن، پاسخ نهایی خود را درباره این متن خواهد داد.
رئیس مجلس لبنان در پاسخ به سوال روزنامه الشرق الاوسط مبنی بر اینکه مضمون پیش نویس پیشنهادی این توافق "گندم یا جو است" ( ضرب المثل لبنانی ) با خنده گفت: اصولاً گندم.
نبیه بری به این موضوع اشاره کرد که وی و «میشل عون» رئیس جمهوری و «نجیب میقاتی» نخست وزیر با دستیاران خود این پیش نویس را مطالعه می کنند تا قبل از ارسال پاسخ، در صورت وجود ملاحظاتی، یادداشت برداری و درباره آنها مشورت کنند.
به نوشته الشرق الاوسط، کمیته تخصصی بررسی پیش نویس پیشنهادی این توافق شامل «الیاس ابوصعب» معاون رئیس پارلمان، «آنطوان شقیر» مدیر کل حوزه ریاست جمهوری، «علی حمدان» مشاور رئیس مجلس و یک افسر فنی از ارتش لبنان ظرف ۲۴ ساعت آینده برای بررسی ملاحظات مقامات لبنانی و ارائه پیشنهادات برای اصلاح آن در صورت لزوم، تشکیل جلسه خواهد داد.
در همین حال ، «ابو صعب» معاون «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان به الشرق الاوسط گفت که فضا بیش از گذشته مثبت است.
وی افزود: ما منتظر نشست کمیته یاد شده پس از ترجمه این پیش نویس پیشنهادی توافق به زبان عربی هستیم تا نظرات لبنانی ها را درباره آن ارائه کنیم.
ابو صعب با تاکید بر لزوم انجام اصلاحات در متن پیشنهادی گفت که سفیر آمریکا در بیروت تاکید کرد که متن نهایی نیست و قابل اصلاح است.
با این حال، او تاکید کرد که اصلاحاتی که لبنان پیشنهاد خواهد کرد، اساسی نیست.
وی گفت: این ایده مورد توافق است و نیاز به ترجمه فنی و حقوقی دارد که باید بر روی آن کار شود.
به اعتقاد وی، این پیش نویس پیشنهادی توافق ثمره موضع واحد لبنان است که کوتاه آمدن طرف مقابل را به همراه داشت.
بیش از یک دهه قبل اعلام شده بود که بخشهای شرقی دریای مدیترانه دارای منابع گازی به نسبت بزرگی هستند. در پی این گزارشها اعلام شد که از دو سال قبل رژیم اسرائیل تلاشهای اکتشافی خود را در این منطقه آغاز کرده است.
پس از آن بود که تنش مرزی میان لبنان و رژیم صهیونیستی بر سر مالکیت دو میدان گازی «قانا» و «کاریش» بالا گرفت و ایالات متحده به بهانه میانجیگری مذاکرات غیرمستقیم بین دو طرف وارد عمل شد تا بتواند موانع بر سر اکتشاف و استفاده از انرژی در شرق دریای مدیترانه را رفع کند.
از ابتدای جولای، به دنبال ورود یک کشتی استخراج و ذخیرهسازی اجاره شده توسط کابینه رژیم اسرائیل به نزدیکی میدان گازی کاریش، میانجیگری آمریکا در پرونده ترسیم مرز دریایی بین لبنان و فلسطین اشغالی شدت یافت.
در این میان حزب الله لبنان به شدت با زیادهخواهی رژیم صهیونیستی مخالفت کرده و به شکلهای مختلف هشدار داده است تا زمانی که مرز آبی لبنان و منطقه اقتصادی آن در دریای مدیترانه و تکلیف میدانهای گازی به ویژه «قانا» و «کاریش» مشخص نشود، با هر اقدامی از جمله اشغال پهنه دریایی، اکتشاف و استخراج به شکلهای مختلف مقابله میکند.
**روسیه: شواهدی از دخالت غرب در خرابکاری نورد استریم وجود دارد
سرگئی ناریشکین رییس سرویس اطلاعات خارجی روسیه اعلام کرد که شواهدی غیر مستقیم نشان از دخالت غرب در انفجار خط لوله نورد استریم دارد.
ناریشکین در مصاحبه با شبکه «روسیه ۱» گفت: ما به جمع آوری حقایق ادامه میدهیم، اما اطلاعات غیر مستقیم علنی و غیر علنی، نقش غرب را (در حادثه) نشان میدهد.
از سوی دیگر یک مقام ارشد سابق در وزارت دفاع آمریکا نیز اعلام کرد که ممکن است آمریکا و انگلیس پشت قضیه حادثه در نورد استریم باشند.
داگلاس مکگرگور مشاور وزیر دفاع دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا با توجه به اتفاق نظر روسیه و اتحادیه اروپا مبنی بر وقوع یک خرابکاری در خط لوله نورد استریم گفت:باید نگاه کنید که چه کسانی بازیگران دولتی هستند که قابلیت انجام این کار را دارند و این یعنی نیروی دریایی انگلیس و نیروی دریایی آمریکا. فکر میکنم کاملا مشخص است.
مکگرگور احتمال دست داشتن مسکو در این مساله را رد و تاکید کرد: روسها این کار را انجام ندادند. احتمال دخالت آلمان هم بسیار بعید است.
روز دوشنبه ۲۶ سپتامبر (۴ مهر) مشخص شد که انفجارهایی در چندین نقطه از خط لوله اصلی گاز در جزیره برنهلم دانمارک اتفاق افتاده است.
شرکت مسئول خط لوله نورد استریم با صدور بیانیهای اعلام کرد ارزیابی آنچه در خط لوله اصلی گاز اتفاق افتاده به علت خسارت وارد شده دشوار و پیش بینی زمان تعمیر آن نیز سخت است.
**مسکو، ازسرگیری فعالیت خط های لوله نورد استریم را امکان پذیر می داند
معاون نخست وزیر روسیه روز یکشنبه، تعمیر و از سرگیری فعالیت زیرساخت فراساحلی خط های لوله نورد استریم را امکان پذیر دانست.
الکساندر نوواک افزود: با این که این رخداد بی سابقه بود، اما باز هم امکان فنی برای ازسرگیری فعالیت زیرساخت (این خطوط لوله انتقال گاز طبیعی روسیه به اروپا) وجود دارد که مستلزم زمان و بودجه مناسب است و اطمینان دارم که امکانات متناسب برای این کار فراهم خواهد شد.
نشت گاز در تاریخ ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ (۴ مهر ۱۴۰۱) در سه رشته از خطوط لوله گاز دریایی نورد استریم یک و دو (خطوط لوله انتقال گاز از روسیه به اروپا) در دریای بالتیک کشف شد.
چندی بعد زلزله شناسان سوئدی اعلام کردند که دوشنبه گذشته (۴ مهر) لرزه های دو انفجار را ثبت کرده اند که در مسیرهای خطوط لوله نورد استریم رخ دادند.
در پی این سانحه، کشورهای اروپایی به منظور حفاظت از منابع انرژی منطقه از جمله سکوهای نفتی، در دریای شمال و سواحل ایتالیا تدابیر امنیتی را تشدید کردهاند.
در حالی که غرب، روسیه را مسئول اقدام خرابکارانه در خطوط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا معرفی میکند، مسکو این اتهام را رد کرده و خواستار تحقیقات سازمان ملل در این باره شده است. کرملین این حادثه را یک اقدام تروریستی خوانده است و همزمان اطلاعات روسیه به ردپای غربیها در این حادثه اشاره میکند.
ژاک باود افسر اطلاعاتی پیشین سوئیس معتقد است که "نشانههای زیادی" وجود دارد که نشان میدهد آمریکا "مسئول" خرابکاری در خطوط لوله گاز نورد استریم ۱ و ۲ است.
**حزب الله: انتخاب رئیس جمهوری جدید یک فرصت واقعی برای نجات لبنان است
عضو شورای مرکزی حزب الله لبنان گفت: انتخاب رئیس جمهوری جدید با اراده ملی یک فرصت واقعی برای نجات لبنان به شمار می رود.
شیخ نبیل قاووق روز یکشنبه در حسینیه شهرک حانین در جنوب لبنان افزود: طرفی که همواره اندیشه مقابله و چالش آفرینی در سر دارد و تابع سفارت های بیگانه است خواستار انتخاب رئیس جمهوری بر اساس معیارهای خود هستند که کشور را به سمت فتنه و هرج و مرج ببرد.
وی بیان کرد: تفاوت بسیاری میان این گروه و گروه میهن دوستی وجود دارد که خواستار انتخاب ریاست جمهوری برای نجات کشور هستند.
قاووق گفت: گروه خواستار چالش آفرینی در جلسه نخست پارلمان برای انتخاب رئیس جمهوری بر اساس برنامه تعیین شده توسط سفارت آمریکا و عربستان رفتار کردند و این برنامه موفق نخواهد شد زیرا واقعیت معادلات حساس داخلی را نادیده می گیرد.
وی اضافه کرد: وزن و قصد این گروه ها پس از ورود به این ماجراجویی ناشیانه مشخص شد ولی گروه میهن دوست منسجم بود و حزب الله نیز با دوستان و هم پیمانان خود در موضوع انتخاب رئیس جمهوری جدید در مهلت قانونی مشورت می کند زیرا ما خواستار خالی ماندن این جایگاه نیستیم و برای به سامان رسیدن این موضوع عجله داریم زیرا برای نجات کشور از بحران ها عجله داریم.
عضو شورای مرکزی حزب الله لبنان گفت: پیوستن لبنان به باشگاه کشورهای تولید کننده نفت و گاز به معنای خروج کشور از بحران های معیشتی، مالی و اقتصادی و یک مژده و آغاز بهبود اوضاع همه لبنانی ها است.
قاووق اضافه کرد: امروز لبنان در آستانه بازپس گیری ثروت ها، منابع و حقوق نفتی و گازی خود است که می تواند از طریق همکاری میان مقاومت و دولت، کشور را از بحران ها خارج کند.
وی افزود: امیدواریم گشایش نزدیکتر، تشکیل دولت جدید با تمام اختیارات باشد و خوشبینی زیادی وجود دارد که در روزهای آینده لبنان موفق به تشکیل دولت شود تا اندکی از رنج های معیشتی و اقتصادی ملت بکاهد و اقدامات ملموسی انجام دهد زیرا ملت لبنان از وعده ها و بیانیه ها خسته شده اند.
**شباهت اروپای امروز به قبل از جنگ جهانی دوم/ بحران انرژی تنشزا شده است
تورم بالا، بحران انرژی و رشد ضعیف اقتصادی، بسیاری از کارشناسان مسائل اقتصادی را برآن داشته است وضعیت اقتصادی امروز اروپا را با بحران نفت دهه ۱۹۷۰ مقایسه کنند.
اگرچه رکود تورمی به سبک دهه ۱۹۷۰ قابل توجه است، یک دهه مهم دیگر در تاریخ قاره اروپا ممکن است به توضیح روندهای سیاسی و اقتصادی امروز کمک کند و آن دهه ۱۹۳۰ است.
آن دهه منتهی به جنگ جهانی دوم، با فضای کلی آمیخته با ترس و نگرانی در غرب معرفی می شد.
بحران های اقتصادی و فقر گسترده به، جذابیت احزاب راستگرای پوپولیست را افزایش داد و آسیب های پایدار جنگ جهانی اول توام با رکود بزرگ، به انزواگرایی و سیاست های ملی گرایانه دامن زد.
امروزه، پس از آنکه همه گیری کرونا و جنگ اوکراین، زنجیره های تامین جهانی را مختلف کرد، کشورها از جهانی سازی رویگردان شدند و بار دیگر به درون می نگرند.
پوپولیسم در اروپا نیز رو به موفقیت است، با توجه به اینکه شهروندان اروپایی خشم خود را از افزایش هزینه های زندگی و چشم انداز تیره اقتصادی به پای صندوق های رای می برند.
بزرگترین نهادهای دموکراتیک اروپا توانسته اند خود را حفظ کنند، اما چالش های سخت تری در راه است، زیرا بحران انرژی در این قاره باعث افزایش قیمت ها شده و نارضایتی در خیابان ها نمود یافته و بین کشورهای اروپایی اختلافاتی به وجود آمده است.
به گفته کارشناسان، قوی ترین شباهت بین اقتصاد کنونی اروپا و اقتصاد دهه ۱۹۳۰، گذر از جهانی به شدت جهانی شده به سوی جهانی است که به سرعت رو به منطقه گرایی است
در دهه ۱۹۳۰، پیامدهای رکود بزرگ، یک دوره حمایت گرایی ایجاد کرد، به نحوی که از تجارت بین المللی در سراسر جهان عقب نشینی شد و کشورهایی در اروپا، آسیا و قاره آمریکا حلقه های تجاری کوچک خود را خلق کردند.
در نهایت، جهانی سازی پس از جنگ جهانی دوم به رهبری آمریکا با ایجاد سازمان های پولی بین المللی و اصول تجارت جهانی گسترش یافت.
اما طی چند دهه گذشته، حجم تجاری جهانی کاهش یافته و با وجود اختلال های اقتصادی ناشی از همه گیری و جنگ اوکراین، ممکن است جهان بار دیگر خود را در یک دوره انزواطلبی جدیدتر به رسمیت شناسد.
دولت های پوپلیست برای سیاست های اقتصادی حمایت گرایانه در آمریکا و اروپا و تعرفه های واشنگتن بر کالاهای چینی استدلال آورده اند.
حمله روسیه به اوکراین باعث سرعت گرفتن انتقال به دنیایی کوچکتر شد و و وابستگی اروپا به انرژی مسکو به یک مسئولیت بزرگ بدل گشت. کشورهایی که روسیه را تحریم کردند، شاهد کاهش ۶۰ درصدی صادرات به این کشور بوده اند.
گرایش به فعالیت های اقتصادی منطقه ای همچنین به واسطه همه گیری کووید – ۱۹ و زنجیره تامین مختلف شده جهانی ایجاد شده است.
اکنون برنامه هایی در آمریکا و اروپا برای تقویت عرضه داخلی کالاهای حیاتی که قبل از همه گیری وارد می شدند، در حال اجراست. بعلاوه، سیاست های قرنطیه در قطب های تولیدی چون چین باعث شده بسیاری از شرکت های آمریکایی و اروپایی تولید را به داخل معطوف کنند تا در برابر اختلالات زنجیره تامین در امان مانند.
این گزارش در ادامه حاکی است که در دهه ۱۹۲۰، کشورهای اروپایی تازه از جنگ جهانی اول کبود و ضربه خورده خارج شده بودند.
برخی کشورها همچون فرانسه تجربه ای شبیه به آمریکا در دهه ۲۰ داشتند، اما بسیاری با فقر و افول اقتصادی دست به گریبان بودند.
بسیاری از کشورهای اروپا به شدت نسبت به همسایگان خود در سال های بین دو جنگ، بی اعتماد بودند و مانع از تلاش های اولیه برای ایجاد نظام های نظم و قانون بین المللی و نهادهای دموکراتیک می شدند.
امروزه پس از سال ها همه گیری و وخامت بحران انرژی و چشم انداز اقتصادی در اروپا، کارشناسان می گویند چرخش مشابهی ممکن است روی دهد.
مجارستان و لهستان سال هاست که توسط احزاب پوپولیست راستگرا رهبری شده اند، اما اکنون به نظر می رسد سایر کشورها از آنها پیروی می کنند.
در فرانسه، امانوئل مکرون به زحمت توانست در برابر مارین لوپن رقیب راستگرای خود در انتخابات پیروز شود و به تازگی نیز یک ائتلاف راست افراطی در ایتالیا به رهبری جورجیا ملونی اولین نخست وزیر زن این کشور انتخاب شد.
ملونی افزایش قیمت انرژی را بخش محوری کمپین خود قرار داد و گفت که خانواده ها و کسب و کارها به دلیل افزایش هزینه ها به زانو درآمده اند، ضمن اینکه از اتحادیه اروپا به خاطر سیاست هایش در زمینه انرژی انتقاد کرد.
ویکتور اوربان نخست وزیر راستگرای مجارستان نیز از اتحادیه اروپا به دلیل افزایش بهای گاز طبیعی در اروپا انتقاد کرد و همچنین خواستار لغو تحریم های اروپایی علیه روسیه شد.
اما جدای از سیاست های انفرادی رهبران اروپایی، پوپولیسم تهدید بزرگتری را متوجه وحدت اروپا می کند، نظر به اینکه این قاره برای رویارویی با رکود اقتصادی، بحران پناهجویان و فشار مداوم روسیه آماده می شود.
اگرچه امروزه گسترش پوپولیسم در ضمن بحران اقتصادی اروپا، شباهت هایی با دهه ۱۹۳۰ دارد، اما هنوز یک تهدید وجودی برای نهادهای دموکراتیک این قاره به شمار نمی رود.
با این همه، اروپای دموکراتیک همچنان باید نگران این باشد که اوضاع ممکن است بسیار بدتر شود.
خانوارهای اروپایی ممکن است به دلیل بحران انرژی، شاهد افزایش ۲ تریلیون یورویی قبوض آب و برق خود در سال آینده باشند و کمبود سوخت و جیره بندی می تواند منجر به کاهش ظرفیت صنعیت یا حتی تعطیلی کامل آن در برخی بخش های خاص شود.
برخی کشورهای اروپایی همچون نروژ همین حالا هم همسایگان خود را با کاهش صادرات انرژی خشمگین کرده اند، مساله ای که می تواند در صورت افزایش تقاضای انرژی در زمستان سرد، به امری رایج تبدیل شود.
**شورای عالی سیاسی یمن خواستار بیداری و آماده باش کامل ملت شد
شورای عالی یمن، متجاوزان را مسئول شکست روند صلح دانست و خواستار بیداری و آماده باش کامل ملت یمن شد.
شورای عالی سیاسی یمن روز یکشنبه پس از بررسی سرفصل های برنامه آینده کشور برای مرحله جدید افزود: ملت یمن توانایی بازپس گیری و به دست آوردن حقوق و درآمدهای نفتی و گازی خود را که توسط متجاوزان و مزدوران آن ها غارت می شود دارد و نمی توان آن را با وعده های دروغین فریب داد.
در بیانیه شورای عالی سیاسی یمن آمده است: اقدامات لازم را برای دفاع از منافع عالی ملی و فداکاری های ملت یمن انجام می دهیم و اجازه نخواهیم داد که آتش بس فقط به ابزاری برای رسیدن به توافق نهایی تبدیل شود و گزینه های مختلف را برای مرحله آینده متناسب با رفتار دشمن و مزدوران آن بررسی می کنیم.
شورای عالی سیاسی یمن تاخیر و کوتاهی سازمان ملل متحد در انجام وظایف خود و ارائه پیشنهاداتی که خواسته های ملت یمن را نادیده گرفته و منجر به صلح نخواهد شد از سوی این سازمان را محکوم کرد.
این شورا از ملت یمن خواست برای همراهی با هرنوع موضعگیری احتمالی در نتیجه سنگ اندازی های متجاوزان در مسیر صلح بیدار و آماده باشند.
شورای عالی سیاسی یمن بیان کرد: مسئولیت شکست روند صلح و نپذیرفتن حقوق قانونی ملت مقاوم یمن برعهده کشورهای متجاوز است.
نظر شما