به گزارش خبرنگار ایرنا، عصر حاضر، عصر آگاهی از زندگی سیاسی و اخلاقی پیشوایان دینی است چرا که تاریخ زندگی پیامبر گرامی اسلام (ص) و ائمه معصومین (ع) برای ما همیشه مهم و آموزنده بوده و به همین جهت با شناخت نوع زندگی و سبک رفتارهای اجتماعی آن بزرگواران می توان به چگونگی موضع گیری های اجتماعی و سیاسی در برابر حوادث و رخدادهای اجتماعی پی برد.
به گفته کارشناسان مذهبی، زندگی ۵۵ ساله امام رضا (ع) را اگر مرور کنیم ۵۲ سال در شهر مدینه و سه سال دیگر آن در ایران بودند و سراسر زندگی ایشان نیز همراه با درس، عبرت و فضلیت بوده تا جایی که درسهای بسیاری از آن امام میتوان یاد گرفت.
ایشان القاب بی شماری از جمله رئوف، صابر، رضی، ضامن آهو، مرتضی و وفی داشتند اما در میان همه این القاب، نام رضا از سایر آنها برای هشتمین پیشوای دینی مسلمان جهان مشهورتر است.
شهادت امام رضا (ع) به عنوان یکی از رویدادهای ارزشمند و بزرگ مذهبی، به خصوص برای ما ایرانیان، نقطه اشتراکی را با بسیاری از مسلمانان جهان فراهم کرده است و به همین جهت بایستی ابعاد مختلف فرهنگ رضوی را به جهت اشاعه آن در جهان اسلام مورد مطالعه و بررسی جدی قرار داد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز قزوین به مناسبت سالروز شهادت هشتمین اختر تابناک امامت و ولایت با کارشناسان و مسوولان مذهبی استان پیرامون ابعاد شخصیتی و سیره رضوی آن امام به گفت و گو پرداخته است.
این عده معتقدند هشتمین پیشوای مسلمانان جهان علاوه بر زیباترین الگوی زندگی و اخلاق اسلامی، با رفتار مهربان و رئوف خود به خانواده ها و نیازمندان جامعه عصر خود رسیدگی میکردند و با سیاست و مهربانی خاص خود به مبارزه با افکار منحرف در زمان خود نیز میپرداختند.
شیوه و سبک زندگی امام رضا (ع) باید سرمشق و الگوی جوامع بشری قرار گیرد
حجت الاسلام علی عباسی از کارشناس مذهبی قزوین با بیان اینکه شیوه و سبک زندگی امام رضا (ع) بایستی سرمشق و الگوی جوامع بشری قرار گیرد، اظهار داشت: زندگی ایشان الگویی کامل و به سبک زندگی اسلامی در دنیای امروزی به شمار می رود.
وی با اشاره به ابعاد شخصیتی هشتمین پیشوای مسلمانان جهان، خاطرنشان کرد: هر اندازه بتوانیم نسبت به معرفی شخصیت و سیره امام رضا (ع) در جامعه تلاش کنیم به طور حتم نمیتوانیم اندکی از حق آن امام بزرگوار را نسبت به جامعه خود ادا کنیم.
به گفته این کارشناس مذهبی، آن حضرت با رفتار مهربان و رئوف خود به خانواده و نیازمندان رسیدگی میکردند و در عین حال نیز با سیاست و مهربانی خود به مبارزه با افکار منحرف در زمان خود میپرداختند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه امام هشتم شیعیان جهان نمونه یک انسان ارزشمند، صبور و با استقامت بوده که در کنار مباحث اخلاقی، دارای ویژگیهای علمی مثالزدنی نیز بودند، افزود: عبودیت و مهربانی این امام بزرگوار زبانزد خاص و عام مردم زمان خود بود و همیشه آن چه که مورد رضای خدای متعال بود را انجام میدادند و به همین دلیل نام آن حضرت را رضا مینامیدند زیرا همیشه به قضا و قدر الهی راضی بود.
حجت الاسلام عباسی اضافه کرد: حضور امام رضا (ع) در ایران برای ما شیعیان دارای برکات فراوانی بود و تا به امروز نیز حضور این نعمت الهی در بین ما زمینه بهره بردن از حضور معنوی ائمه را فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه اصحاب آن حضرت اعتقاد داشتند هیچ شخصی در دوران امامت ایشان داناتر و دانشمندتر از ایشان نبود، خاطرنشان کرد: آن حضرت هیچگاه با سخن گفتن به اطرافیانش جفا نمیکردند و حتی دیده نشد که هرگز سخن شخصی را قطع کند و هر حاجتی که در توانش بود را برآورده میکردند.
حجت الاسلام عباسی، مهمترین اتفاق دوره تاریخی زندگی امام رضا (ع) را مساله ولایتعهدی آن حضرت در زمان مامون عباسی دانست و گفت: هنگامیکه مامون دید امام تحت هیچ شرایطی خلافت را نمیپذیرند با اصرار، ولایتعهدی ایشان را خواستند و امام نیز با اکراه و با شرط اینکه در امور حکومتی و عزل و نصبها دخالت نکنند، این مساله را پذیرفتند تا حقانیت اهل بیت (ع) را ثابت کنند.
وی خاطرنشان کرد: البته مامون با طرح این مساله به دنبال سوء استفاده از موقعیت ایشان و همچنین درصدد مشروعیت بخشیدن به خلافت خویش و برقراری آرامش، استقرار و ثبات در حکومت خود بود.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: امام رضا (ع) با پذیرش ولایتعهدی در واقع از ظلم بسیار که در آن زمان از سوی مامون بر شیعیان وارد میآورد، جلوگیری کردند و نظام اداری آن زمان را اصلاح و شاگردان زیادی را در این دوران توانستند تربیت کنند.
وی تاکید کرد: امروز ضرورت دارد تا در زمینه شناخت شخصیت و سبک زندگی علی بن موسیالرضا (ع) بحث شود و باید در نظر داشت که مناظرات ایشان برای جامعه و فرهیختگان نیز می تواند الگوی بسیار جامع و مناسبی باشد.
ترویج فرهنگ رضوی در جامعه نسل جوان را از هجمه های فرهنگی مصون نگاه می دارد
استاد دانشگاه و کارشناس امور مذهبی در قزوین نیز بر ضرورت ترویج فرهنگ رضوی در جامعه تاکید و اظهار داشت: ترویج فرهنگ رضوی در جامعه بدون شک نسل جوان را از هجمههای فرهنگی مصون نگاه خواهد داشت.
حجت الاسلام علی نعمت الهی ضمن تسلیت ایام سوگواری شهادت امام رضا (ع)، افزود: یکی از نعمتهایی که خداوند به مردم ایران عطا کرده وجود امام رضا (ع) در شهر مقدس مشهد است تا ما از این طریق بتوانیم به لحاظ روحی و عاطفی با این امام به راحتی ارتباط داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ائمه (ع) نور واحد هستند و ولایت اهل بیت (ع) نیز حلقه ارتباطی ما با عالم هستی و کائنات به شمار می رود، افزود: امام رضا (ع) به دلیل مناظرههای علمی متعددی که با اندیشمندان مسلمان و غیرمسلمان عصر خود داشتند، دارای شخصیت علمی برجستهای هستند که میتوان از بعد شخصیتی آن حضرت در ترویج فرهنگ و معارف دینی به بهترین شکل ممکن استفاده کرد.
وی به پیرامون ابعاد شخصیتی این امام نیز اشاره و تاکید کرد: امام رضا (ع) هشتمین امام شیعیان جهان اسلام است که به عنوان امامی رئوف، از درجه علمی والایی برخوردار بوده تا جایی که ایشان را عالم آلمحمد (ص) نیز لقب دادهاند.
این استاد دانشگاه، دوران آن حضرت را ویژه و خاص معرفی کرد و گفت: زمان ایشان، عصر مناظرهها و مباحث علمی مختلف بود و مناظرههایی را که با سران ادیان و مذاهب مختلف انجام دادند بسیار ویژه می باشد تا جایی که در مباحث کلامی و اعتقادی که بنیعباس شبهاتی را مطرح میکردند، آن حضرت پاسخگوی تمامی آنها بود.
به گفته حجت الاسلام نعمت الهی، در روزگار امام رضا (ع) مسایل علمی با امور سیاسی و اجتماعی به هم پیوند خورده بود به گونهای که در آن دوران بحرانهای فکری و تشکیل فرقههای مذهبی، هدایت مردم را دشوارتر میکرد.
وی ادامه داد: درگیری امویان، عباسیان و علویان شرایطی را برای امام رضا (ع) فراهم کرد تا در این میان انحرافها را از بین ببرد و با تربیت شاگردانی بزرگ، جامعه شیعیان را افزایش دهد.
این کارشناس مذهبی با تاکید بر معرفی ارزشها، باورها و ویژگیهای علی بن موسی الرضا (ع) به نسل امروزی، یادآور شد: نسل حاضر، نسلی است که با چشمانی باز عملکرد انسانها را میبیند و براساس آن الگو پذیری میکند.
وی افزود: در برخی احادیث به علم آموزی بسیار تاکید شده و برای نسل جوان حاضر باید فرهنگ اهل بیت (ع) را به درستی بیان کرد نه آن چیزی که غبار گرفته و در گذر زمان و در طول تاریخ نیز متاسفانه دچار تحریف شده است.
حجت الاسلام نعمت الهی خاطرنشان کرد: در مقابله با اهل کتاب که ما فرزندان برهان و دلیل هستیم، نسل جوان بداند امروزه که در انحصار و محاصره شبکههای مجازی قرار داریم و شبهات از در و دیوار میبارد دشمن در واقع باورهای دینی را مورد هدف خود قرار داده است.
وی تاکید کرد: نباید از دشمن غافل شویم بلکه باید هوشمندانه عمل کنیم زیرا دشمنان قصد دارند با تضعیف اعتقادات دینی از جمله در مورد فرهنگ عاشورا، در خصوص مهدویت و اهل بیت (ع) شبهه افکنی کنند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: متاسفانه طی سال های گذشته از سوی برخی افراد معاند و بی دانش تحاریف و احادیث جعلی را به فرهنگ اهل بیت (ع) نسبت داده و دشمنان نیز به دنبال این مساله بوده اند تا از آن بر علیه ما استفاده کنند در صورتی که علم اهل بیت (ع) وصل به خداوند تبارک و تعالی می باشد.
حجت الاسلام نعمت الهی با بیان اینکه هر قدر علم پیشرفت کند فهم سخنان ائمه معصومین (ع) نیز آسانتر خواهد بود، تصریح کرد: به همین خاطر توصیه میکنیم ائمه (ع)، به ویژه امام رضا (ع) را الگو رفتاری و کرداری خود قرار داده و اگر شبهه ای هم صورت گرفت توصیه می شود تا از اهل فن در جهت رفع آن اقدام شود.
ترویج فرهنگ رضوی عامل مهمی برای مبارزه با توطئه دشمنان است
مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین، ترویج فرهنگ رضوی را عامل مهمی برای مبارزه با توطئه دشمنان دانست و گفت: امروزه دشمن با شیوههای مختلف درصدد گمراهی نسل جوان و نوجوان جامعه است و تضعیف باورهای دینی و مذهبی نسل جوان را مورد هدف قرار داده است.
حجت الاسلام رضا کاظم لو با تاکید بر ضرورت شناخت زندگی و سیره امامان معصوم، تصریح کرد: آشنا کردن بیشتر جوانان با سیره اهل بیت (ع)، به ویژه امام رضا (ع) بهترین راه مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن است.
وی از امام رضا (ع) به عنوان الگویی بینظیر یادکرد و اظهار داشت: روحیه جوانی و فطرت پاک ایشان فرصتی مناسب برای تبیین و گسترش معارف دینی بوده و باید در این زمینه توجه بیشتری داشته باشیم.
حجت الاسلام کاظم لو با اشاره به سبک زندگی اسلامی در سیره امام رضا (ع)، خاطرنشان کرد: تمام زندگی ائمه اطهار (ع) یک الگو برای جامعه اسلامی است و در باره امام رضا (ع) مهمترین این الگوپذیری در علم، عبادت، سخاوت، فصاحت و بندگی خلاصه میشود.
وی با اشاره به اینکه آن حضرت در راه تفسیر و تبیین آیات قرآن تلاش گستردهای انجام دادند و برای رواج سنت پیامبر گرامی اسلام (ص) نیز تا آنجا پیش رفت که جانش را فدای این راه کرد، افزود: اهل بیت (ع) تجلی اخلاق و خلق عظیم پیامبر اسلام (ص) بودند، به گونهای که حضرت امام رضا (ع) در زندگی فردی و اجتماعی آیینه تمام نمای صفات نبی مکرم اسلام به شمار می آیند.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین به سه ویژگی برجسته مومن از سوی هشتمین پیشوای مسلمانان جهان در یکی از احادیث اشاره و تصریح کرد: آن حضرت می فرمایند که مومن، مومن واقعی نیست مگر آنکه سه خصلت در او مانند خدا، پیغمبر و امامان باشد، اینکه همانند پروردگار در پوشاندن راز و عیوب دیگران، مانند پیامبر مدارا کردن و خوش رفتاری با مردم و مانند امامان معصوم صبر کردن در زمان تنگدستی و پریشان حالی است.
به گفته حجت الاسلام کاظم لو، براساس فرموده امام هشتم، چنانچه خدای تعالی عیوب مردم را پوشانده و هیچ عیبی را برای شخص دیگری نقل نمیکند مردم نیز باید اینگونه باشند و عیب یکدیگر را بپوشانند اما متاسفانه گاهی در جامعه به چنین مسایلی توجه نمی شود.
وی با بیان اینکه از زمان پیامبر گرامی اسلام (ص) نیز بر همین سه روش تاکید شده، گفت: طبق دومین ویژگی باید از پیامبر اکرم (ص) یاد بگیریم تا در زندگی شخصی و محل کار خود مدارا داشته باشیم.
حجت الاسلام کاظم لو به ویژگی سوم، یعنی صبر اشاره کرد و افزود: انسان باید در زندگی خود صبر داشته باشد، انسانها زمانی که به قدرت و مکنت میرسند دیگر تحمل ندارند از افرادی که رقیب آنها به شمار می روند مواردی را یاد بگیرند و بر علیه آنها استفاده میکنند.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین خاطرنشان کرد: آسیبهای اجتماعی به عنوان اموری که نظم عمومی جامعه را برهم میزنند و هنجارهای آن را مورد تعرض قرار میدهند بسیار حائز اهمیت بوده و برای کاهش آسیبهای اجتماعی نیاز به تفکری جامع و فعالیت در سطوح مختلف پیشگیری داریم.
کلام آخر:
شهادت امام رضا (ع) به عنوان یکی از رویدادهای بزرگ مذهبی در دنیای شیعیان به شمار می رود و این در حالی است که ایران اسلامی ما امروزه نقطه اشتراکی را برای بسیاری از مسلمانان فراهم آورده تا ضمن بررسی ابعاد مختلف فرهنگ رضوی، برای اشاعه آن نیز در دنیای اسلام تلاش فراوان دارد.
نظر شما