۵ مهر ۱۴۰۱، ۸:۵۶
کد خبرنگار: 2161
کد خبر: 84898156
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

شوق همیشگی ترکمن‌های گلستان برای زیارت «قیزیل امام»/ کی تحفه شاهانه به پابوس تو گیرم

گرگان - ایرنا - ارادت و دلدادگی اهل‌سنت و ترکمن‌های گلستان به اهل بیت پیامبر (ص) به‌خصوص زیارت بارگاه امام رضا (ع) سنت پسندیده، تاریخی و سفارش‌شده بزرگان این قوم به شمار می‌رود که نشانه‌های آن در جای‌جای فرهنگ و آداب و رسوم آنان بروز کرده و به جزئی جدایی‌ناپذیر زندگی ترکمن‌ها تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، ترکمن‌ها امام رضا (ع) را به دلیل داشتن گنبدی طلایی و به منظور تکریم شخصیت والای ایشان «قیزیل امام» یعنی امام طلایی می‌نامند.

امام رضا (ع) حضور پررنگی در عرصه های مختلف زندگی ترکمن‌ها دارد. نامگذاری کودکان پسر به نام رضا و ترکیبی از نامهای دیگر با نام رضا یا مشهد، سفرهای زیارتی، سفر خانوادگی برای رفع مشکلات یا شفای بیماران و دخیل بستن و امام رضا (ع) را واسطه بین خود و خدا قرار دادن و سفر زوج هایی که به هر دلیل صاحب فرزند نشدند بخشی از آن است.

در میان ترکمن‌ها افراد زیادی به اسامی مشهدوردی، مشهددردی، مشهدبی­‌بی و مشهدتاج نامگذاری شده اند که این افراد اغلب در خانواده­ هایی هستند که یا صاحب اولاد نمی­‌شدند و یا نوزاد زنده نمی‌ماند و مرده به دنیا می­‌آمده.

به دلیل طولانی شدن این اتفاقات ناامیدی از به دنیا آمدن فرزند، زن و شوهر و یا بزرگان خانواده آنها به امام رضا (ع) متوسل می‌شدند و به زیارت ایشان می­‌رفتند و صاحب فرزند می‌شدند و به این ترتیب خانواده‌ای که بچه‌دار نمی­‌شدند اسم فرزند خود را که به واسطه توسل و زیارت امام رضا (ع) گرفته است مشهدوردی یعنی کسی که مشهد او را داده می‌نامید.

کسانی هم که فرزند آنها زنده نمی‌ماند و بعد از توسل، صاحب فرزند می‌شدند نام نوزاد را «مشهددُردی» یعنی کسی که مشهد (امام رضا علیه السلام او را حفظ کرده) می­‌گذارند که به طور معمول این خانواده ­ها نذر می­‌کنند سه تا هفت سال متوالی برای زیارت امام رضا(ع) به مشهد بروند.

در بین دخترهای ترکمن هم اسامی مثل «مشهدبی­‌بی» و «مشهدتاج» فراوان است که اینها نیز به واسطه توسل و زیارت امام رضا (ع) به خانواده ­هایشان عطا شده ­اند که به طور کلی این نام‌ها نشان می دهد اهل سنت حرمت ویژه‌ای برای امام رضا (ع) و سایر امامان قائل هستند.

تراکمه برای بیان نام بارگاه هشتمین امام شیعه واژه امام رضا را به کار می‌برند و یا با گفتن نام مکان (مشهد) و یا عبارت «مشهدجان» بارگاه امام رضا را خطاب می‌کنند اما نسل قدیم ترکمن‌ها نام ایشان را با عبارت «قیزیل امام» به کار می بردند.

امام جمعه اهل سنت «قره‌تپه» بندرترکمن گفت: طبق روایات دینی، اولیا خدا در دنیا و آخرت نزد خدا و مردم عزیز و محترم هستند و امام رضا (ع) ولی خدا و مصداق یکی از دوستان خدا است.

عبدالجبار آخوند میرابی افزود: خداوند کریم انسان را اشرف مخلوقات آفریده و از جنس و نوع انسان پیامبرانی را برگزید تا انسان‌ها را هدایت کند و قرآن را به عنوان قانون الهی بر پیامبر نازل کرد،

امام جمعه اهل سنت «قره‌تپه» بندرترکمن افزود: در کتاب آسمانی قرآن آمده است دوستان الهی و اولیا خدا در دنیا و آخرت نزد خدا و مردم عزیز و محترم هستند و امام رضا (ع) ولی خدا و مصداق یکی از دوستان خدا است.

وی گفت: امام رضا (ع) جایگاه ویژه‌ای نزد همه مردم و به ویژه اهل سنت دارد و اهل سنت گلستان ایشان را «قیزیل امام» یعنی «امام طلایی» خطاب می‌کنند.

میرابی ادامه داد: احترام همه اولیای الهی به خصوص امام رضا (ع) بر همه مسلمانان واجب است و می‌توانیم با بهره‌گیری از آیات الهی و احادیث پیامبر گرامی اسلام از شفاعت ثامن‌الحجج بهره مند شویم.

امام جمعه اهل سنت قره‌تپه بندرترکمن گفت: انسان‌ها هر کسی را که دوست داشته باشند سعی می‌کنند خود را به او نزدیک کند و رفتن به زیارت امام رضا (ع) یکی راه‌هایی است که ما را به ایشان نزدیک می‌کند به همین دلیل اهل سنت گلستان به زیارت امام رضا (ع) می‌روند.

امام جمعه اهل سنت گمیشان هم به خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۵ میلیون ترکمن در کشور ترکمنستان و سایر مناطق از جمله ایران بسر می‌برند و عشق ویژه‌ای نسبت به «قیزیل امام» دارند.

امانگلدی آخوندحنفی افزود: اساس ارادت این قوم به امام هشتم (ع) از آنجا ناشی می شود که امام «ابوحنیفه نعمان‌بن‌ثابت» پایه‌گذار مذهب حنفی از شاگردان امام جعفر صادق (ع) به عنوان جد امام رضا (ع) بود که ترکمن‌ها ارادت ویژه‌ای به ایشان دارند و این ارادت باعث شد تا به امام رضا (ع) نیز عشق بورزند.

وی خاطرنشان کرد: ترکمن‌ها همواره به «قیزیل امام» توسل می‌جویند و هر سال به زیارت ایشان می روند و از هر فرصتی برای سفر به مشهد مقدس برای پابوسی امام رضا (ع) سفر می‌کنند که این امر نشان دهنده علاقه وافر به این امام همام است.

حنفی یادآور شد: بهترین مکانی که ترکمن‌ها پس از برگزاری آیین‌های خود به آن سفر می کنند، بارگاه امام رضا (ع) و پابوسی این حضرت است.

این روحانی اهل سنت استان گلستان تصریح کرد: زوج های جوان ترکمن پس از جشن ازدواج برای ماه عسل یا «ثق‌ماغ» به زیارت بارگاه قیزیل امام سفر می کنند.

آخوند عبدالرحیم نیازی ساعی از روحانیون اهل سنت گلستان درباره اعتقاد ترکمن‌ها به امام رضا (ع) گفت: زمانی که در بین مردم ترکمن صحرا افرادی به بیماری لاعلاج گرفتار شده و از پزشکان متخصص جواب رد می شنوند به اولین جایی که مراجعه می کنند، حرم حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) در مشهد است.

وی بیان کرد: پدر من زمانی که قصد تشرف به خانه خدا را داشت از من خواست قبل از سفر به مکه مکرمه ایشان را به مشهد و زیارت امام رضا (ع) ببرم زمانی که علت را پرسیدم، جواب داد: جد ایشان در مدینه است و اگر امام رضا را زیارت کنیم، حضرت رسول خوشحال خواهند شد و ثواب زیارت مدینه ما دوچندان می شود.

نیازی ساعی ادامه داد : اهل سنت گلستان نام زیبای رضا را برای فرزندان خود انتخاب می‌کنند تا به این بهانه نام امام رضا (ع) را در دل ذکر کرده و بر زبان جاری کنند.

روحانی اهل سنت گلستان تصریح کرد: مردم اهل سنت به زیارت امام رضا (ع) می‌روند و از ولی خدا استمداد می‌طلبند تا خداوند رحمت و فضیلت خود را بر خانواده‌های آنها نازل کند.

امام جمعه اهل سنت بندرترکمن هم گفت: امام رضا (ع) محبوب و مورد احترام همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی است و به گروه و یا مذهب خاصی تعلق ندارد.

آخوند عبدالرحمن کر ادامه داد : امام رضا (ع) محبوب و مورد احترام همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی بوده و به گروه و یا مذهب خاصی تعلق ندارد.

امام جمعه اهل سنت بندرترکمن افزود: اهل سنت ارادت خاصی به فرزندان و اهل بیت پیامبر گرامی اسلام (ص) دارند و امام رضا (ع) هم که نوه پیامبر است مورد احترام ویژه اهل سنت است.

وی اضافه کرد: در کتاب دینی اهل سنت روایت شده که بزرگان دین بر مزار مطهر امام رضا (ع) می‌رفتند و از خداوند درخواست می‌کردند به حرمت امام رضا (ع) مشکلات آنها را حل و حوائج آنها را برآورده کند و دعاهای آنها اجابت می‌شد.

آخوند کر افزود: امام رضا (ع) در بین اهل سنت از جایگاه و منزلت بالایی برخوردار است و با نامگذاری فرزندان خود به نام مبارک رضا (ع) و رفتن به زیارت ایشان محبت و ارادت خود را به ثامن‌الحجج ابراز می‌کنند.

امام جمعه اهل‌سنت شهرستان بندرترکمن گفت: همه فرزندان رسول اکرم و به طور ویژه امام رضا (ع) از جایگاه علمی بالایی برخوردار هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha