عضویت ایران در سازمان شانگهای نقش مهمی در کاهش اثرات تحریمهای اقتصادی دارد

گناباد-ایرنا- عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: عضویت رسمی ایران در سازمان همکاریهای بین المللی شانگهای و افزایش ارتباط کشورمان با کشورهای همجوار نقش مهمی در کاهش اثرات تحریمهای اقتصادی دارد.

محمد صفایی دلویی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به عضویت رسمی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای افزود: ارتباط بین کشورمان با کشورهای همجوار و شرقی علاوه به کاهش اثرات تحریمها اقتصادی دشمنان موجب می شود نقش ایران به عنوان دالان شرق به جنوب و دریای آزاد بیشتر مورد توجه قرار گیرد  و این سرآغاز نهضت جدیدی در شکوفایی اقتصاد کشور است.

وی با اشاره به این که این مساله موجب تشویق غربی ها به رفع تحریمهای اقتصادی می شود ادامه داد: غربی ها برای این که بازار ایران را از دست ندهند به سمت رفع تحریم ها پیش خواهند رفت.

رییس مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی گفت: حتی اگر کشورهای غربی در این شرایط به سمت کاهش و رفع تحریم ها رفته و اتکای کشورمان به درآمدهای نفتی افزایش یابد، نباید پشتوانه دولت به نفت موجب خدشه در رسیدن به دیگر دستاوردها شود بلکه باید این درآمدها بیشتر در امور زیرساختی کشور هزینه شود.

صفایی از عضویت دائم و رسمی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای به عنوان یک ظرفیت مهم در زمینه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی یاد کرد و گفت: کشورهای عضو این سازمان ۴۲ درصد اقتصاد جهان را به خود اختصاص داده اند و گردش مالی سالانه اعضای آنها ۲۲ هزار میلیارد دلار است و حضور و فعالیت ما در این مجموعه، یک ظرفیت و قدرت عظیم را برای کشور به همراه دارد.

وی اضافه کرد: با توجه به آن که بیشتر اعضای سازمان شانگهای مصرف‌کننده نفت هستند با پیوستن دائم ایران، به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان فرآورده‌های نفتی، به این سازمان، بازار فروش خوبی برای فرآورده های نفتی کشورمان ایجاد می شود.

نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس شورای اسلامی گفت: کشورهای آسیای مرکزی همیشه تلاش داشته‌اند به آبهای گرم دسترسی داشته باشند و امن ترین مسیری که این کشورها را به دریای عمان متصل می‌کند بندر چابهار است و با پیوستن دائم کشورمان به سازمان شانگهای این مسیر هموار می شود. 

صفایی افزود: اعضای این سازمان از جمله چین و هند می‌توانند از طریق این بندر محصولاتی را به کشورهای عضو صادر و یا وارد کنند و مسیر ترانزیتی ریلی شرق کشور از بندر چابهار تا آسیای میانه بسیار حائز اهمیت است و می تواند علاوه بر رفع محرومیت استان‌های شرقی افزون بر چهار میلیون شغل در کشور ایجاد می‌کند.

وی ادامه داد:از یک سال گذشته که عضویت ایران در سازمان همکاریهای بین المللی شانگهای اعلام شد تا امسال که با موافقت اعضای این سازمان عضویت رسمی و نهایی کشورمان در آن اعلام شد اقدام مهم و عملی برای تقویت این مساله و بهره برداری از ظرفیتهای موجود آن در ایران انجام نشده است.

او اضافه کرد: باید در کنار عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای از پتانسیلها و بستر ایجاد شده برای توسعه و رونق اقتصادی در مسیر توسعه صادرات و رونق اقتصادی بیشتر بهره گرفت.

 در بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که ۲۵ شهریورماه امسال به میزبانی ازبکستان در شهر سمرقند برگزار شد عضویت کامل ایران در سازمان شانگهای توسط رییس جمهور ازبکستان اعلام شد.

اسناد عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای ۲۳ شهریور به امضای حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه رسید، همچنین پیش از عزیمت رییس جمهور کشورمان به سمرقند لایحه عضویت ایران در این نهاد اقتصادی منطقه ای برای طی مراحل قانونی تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.

سازمان همکاری‌های شانگهای (Shanghai Cooperation Organization) سازمانی اوراسیایی میان‌دولتی است که برای همکاری‌های چندجانبهٔ امنیتی، اقتصادی و سیاسی تشکیل شده‌ است. این سازمان را در سال ۱۹۹۶ رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه، پایه‌گذاری کردند که اندکی بعد کشور ازبکستان نیز به این سازمان پیوست و سپس رسماً به «سازمان همکاری شانگهای» تغییر نام داد.

علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان در سال ۲۰۰۴ و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۰۵ و پس از آن بلاروس به عنوان عضو ناظر به سازمان ملحق شدند. در تاریخ ۱۰ ژوئیه ۲۰۱۵ این سازمان با عضویت هندوستان و پاکستان موافقت کرد و این ۲ کشور در کمتر از ۲ سال همه شرایط برای عضویت کامل این سازمان را اجرا کردند و عضویت این ۲ کشور در سازمان همکاری شانگهای در اجلاس رهبران کشورهای عضو این سازمان، که در ژوئیه ۲۰۱۷ در آستانه، پایتخت قزاقستان، برگزار شد، به تصویب رسید.

حال با عضویت ایران در این پیمان منطقه ای شرق دنیا موافقت شده است که با تصویب مجلس شورای اسلامی رسمیت پیدا می کند، اما بودن در چنین پیمانهایی برای ایران و استانی مرزی مانند خراسان رضوی، در مواجهه با فرصتی کم نظیر در توسعه تجارت، توجه به برخی نکات را ضروری می سازد.

خراسان رضوی با وسعت ۳۹۴ هزار و ۶۱۱ کیلومترمربع، پنجمین استان پهناور کشور است. با ترکمنستان ۵۳۱.۶ کیلومتر و با افغانستان ۳۰۲ کیلومتر مرز مشترک دارد. این استان در مسیر تجارت خارجی با کشورهای آسیای میانه قرار گرفته است و افغانستان نخستین هدف صادراتی و تجاری خراسان رضوی به شمار می رود.

خراسان رضوی دارای پنج گمرک در دوغارون، لطف آباد، باجگیران، سرخس و مشهد و ۲ بازارچه باجگیران و دوغارون است که مراودات داخلی و خارجی استان با کشورهای دیگر از این گمرک و بازارچه های مرزی انجام می گیرد.

مقصد عمده کالاهای صادراتی استان کشورهای افغانستان، ازبکستان، ترکمنستان، عراق، پاکستان، چین، قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان، امارات متحده عربی، اسپانیا، فدراسیون روسیه، ترکیه، هلند، هند، عمان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و بلغارستان بوده است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha