به گزارش ایرنا، با آغاز جنگ تحمیلی همه مردم از خانواده تا محله و نهادهای اجتماعی و سیاسی یک هدف داشتند و آن ادای تکلیف بود، به طوری که حضور در جبهههای جنگ برای جوانان آن دوران افتخار و عبادت بود و شاهد این گفته شهدایی بودند که امروز تاریخ گویای رشادتها و ایثار آنها است.
۳۱ شهریور ۱۳۵۹ صدام رییس جمهور وقت کشور عراق با تحریک ابرقدرتهای شرق و غرب پشت توپ قرار گرفت و با کشیدن ریسمان فتنه و جنگ، قلب ایران را نشانه رفت که این آغازی برای فصل جدید انقلاب نوپای ایران شد که با تحولات شگرف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در حال ریل گذاری تمدن نوین اسلامی بود.
ارتش تمام مسلح عراق با تجهیزات غرب و شرق، از نواحی جنوب و غرب حملات بیرحمانه ای به مرزهای ایران کرد و ویرانه ها را در مراکز نظامی، غیر نظامی و اماکن عمومی به بار آورد.
از آنجا که دانشگاه و دانشجو همیشه میتواند، کانون تحولات هر جامعه باشد در دوران هشت سال دفاع مقدس نیز این کانون، پویاتر از همیشه حضور داشت و دانشجویان آن دوران خود میتوانند راویان راستینی از دورانی باشند، که پایداری و سربلندی سرزمینشان حاصلی فاخر از ایستادگی آنها است.
یک دانشجوی رزمنده دوران دفاع مقدس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: حال و هوای دانشگاه، زمان جنگ یک فضای معنوی و سرشار از پویایی دینی و اجتماعی بود، اتحاد و همدلی بین ارکان دانشگاه و دفاع مقدس به دانشجویان منتهی می شد و کوله پشتی، دفتر و کتاب سوغات دانشجو برای جبهه بود که به جای نشستن پشت میز و صندلی در سنگرهای خاکی مشق ایثار نوشتند.
نصرت اله بهاری بیان کرد: دانشجویان به صورت گروهی به مناطق جنگی اعزام می شدند و در کارهای سخت جبهه مشارکت می کردند اما وظیفه مطالعه و درس را هم در اوقات فراغت و شب ها کنار فانوس نفتی رها نمیکردند تا ترم به آخر برسد، اما دوباره تکرار مشق ایثار و اعزام مجدد به جبهه ها بود که هر بار همراهی، به قافله شهیدان می پیوست انگیزه حضور بیشتر می شد.
وی با تاکید بر اینکه حضور در جنگ عملا درس دانشگاه را برای دانشجو ارائه میکرد، اضافه کرد: دانشجویان پس از جنگ در سخت ترین مناطق به صورت جهادی و تخصصی خدمت کردند تا مردم در آرامش و پیشرفت باشند.
بهاری به دستاوردهای دانشجویان رزمنده اشاره کرد و اظهار داشت: دستاورد مهم جوانان غیور این سرزمین در دستیابی به فناوری مهم دانش هستهای و غنیسازی اورانیوم که از فناوری های نوین و برتر این روزگار است، توسط همان جوانانی به ثمر رسید که پس از فارغ شدن از جنگ توان خود را در عرصه فناوری بسیج کردهاند.
یک استاد حوزه و دانشگاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نقش اساسی دانشگاه در تحولات انقلاب اسلامی گفت: دانشگاه به عنوان یکی از مراکز ایجاد حرکت و شکلدهی به تصورات و باورهای افکار عمومی هر جامعهای تاثیرگذار بوده است و دانشجویان در زمان حساس انقلاب و دفاع مقدس، خط سیر مناسب، جهت گیری همراه با مردم و حفظ کیان کشور را سرلوحه سبک علمی خود قرار دادند.
حجت الاسلام مصطفی تیموری به انسجام اجتماعی، وحدت بی نظیر مردم و مسوولان در دوران دفاع مقدس و نقش آفرینی دانشجویان رزمنده اشاره کرد و ادامه داد: طبیعی است که حضور دانشجو و اقشار دانشگاهی در عرصه نبرد مستقیم با دشمن بعثی و خلاقیتهای آنان در مدیریت همهجانبه جنگ، تاثیر بسزایی در ناکارآمد ساختن نیروهای مسلح عراق و حامیان آن بر جای گذاشت.
این استاد دانشگاه بیان کرد: حضور اقشار دانشگاهی در عرصه جنگ تحمیلی در شرایطی بود که دانشگاهها و مراکز علمی کشور در جبهه مستقیم نبرد فرهنگی و فکری با دشمنان همه جانبه کشور قرار داشتند و گروههای مختلف با هدف بریدن انقلاب از پشتوانه فرهنگی و اعتقادی لازم، دانشگاهها را مورد هجمه سنگین خود قرار داده بودند.
وی بهترین سند ماندگار دانشجویان رزمنده را وصیت نامههای مکتوب ذکر کرد و یادآور شد: اگر تاملی در وصیتنامههای شهدای دانشجو و دانشگاه و تعابیر آنان در مورد حمایت از انقلاب اسلامی داشته باشیم درمییابیم که انتخاب آنها، تصادفی و از روی غلبه احساسات نبوده است.
نویسنده کتاب وصیت نامه شهدا اضافه کرد: محیط علم و دانشگاه نگاه اجتماعی و منزلت بالایی در جامعه داشت اما دانشجو به درجهای از تقوا رسیده بود که با اراده ای مستحکم از همه خوشی های علم و درس می گذرد و با تمام وجود به مسلخگاه نبرد میرود.
حجت الاسلام تیموری گفت: ملت ما خاطره جانفشانی و ایثارگریهای رزمندگان و شهدای خود را گرامی میدارد چراکه عزیزان دانشجو و دانشگاهی شهید ما دغدغه آن را داشتند که خاک، انقلاب و مردم از گزند دشمن در امان بماند.
وی تصریح کرد: امروز نبرد فرهنگی، علمی، دانشگاهی و رسانه ای از طرف دشمنان علیه انقلاب اسلامی طراحی و سازماندهی می شود که محیطهای علمی و پژوهشی باید با بکارگیری اندیشه و توان خود برای مقابله شایسته علمی با آن آماده شوند.
بنابر اطلاعات «پرتال جامع شهدای دانشجو» سه هزار و ۹۷ نفر از دانشجویان در جمع شهدای دفاع مقدس ثبت شده است و در لرستان نیز بنا بر گفته مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس مردم ولایتمدار این استان بیش از ۱۰۰ شهید دانشجو تقدیم انقلاب اسلامی کردهاند.
نظر شما