عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
برخلاف انتظار سعودیها، حملات آنها به سپر محکم مقاومت ملت یمن برخورد کرد و بعد از هفت سال پایداری و ضربات دردناک یمنیها به عمق اراضی عربستان، به ویژه تاسیسات آرامکو، ریاض به ناچار تن به آتش بس به امید خروج از باتلاق جنگ یمن داد.
در آغاز جنگ، نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن اغلب با هدف قرار دادن اهداف در امتداد مرز عربستان سعودی با شمال یمن به حملات ریاض پاسخ میدادند اما سرعت بالای توسعه سلاحهای این نیروها این امکان را برایشان فراهم کرد که مواضع حساس را در صدها مایل دورتر از مرزهای یمن یعنی در عربستان سعودی و امارات به شکل دقیق هدف قرار دهند. سلاحهای نیروهای یمن اکنون شامل موشکهای کروز و موشکهای بالستیک است که برخی از آنها میتواند به اهداف قرار گرفته در بیش از ۷۰۰ مایلی خود برسد.
برپایه گزارش اخیر تهیه شده توسط «کاترین زیمرمن»عضو مؤسسه آمریکایی موسوم به «امریکن انترپرایز» درباره جنبش انصارالله یمن، نیروهای یمن از قایقهای بمبگذاری شده بدون سرنشین برخوردار هستند و آنها را برای هدف قرار دادن کشتیهای ائتلاف متجاوز در دریای عرب مستقر کردند. یمنیها همچنین هواپیماهای بدون سرنشینی (پهپاد) دارند که میتوانند تا ۱۳۰۰ مایل پرواز کنند.
هواپیماهای نظامی ویژه طراحی شده تهدیدی برای متجاوزان به یمن و تواناییهای دفاعی کشورها عضو ائتلاف به شمار میروند و جنبش انصارالله از پهپادهای بومی تولید شده در یمن، به همراه موشکهای بالستیک برای هدف قرار دادن مواضع مورد نظر خود واقع در صدها کیلومتری در عمق امارات و عربستان استفاده میکند.
برپایه گزارش رسانههای یمن و کارشناسان، پیشرفتهترین پهپادی که انصارالله از آن استفاده می کند؛ پهپاد «صماد-۳» است که میتواند ۱۸ کیلوگرم مواد منفجره را حمل کرده و قادر به طی مسافتی بالغ بر ۱۵۰۰ کیلومتر بوده و سرعت آن ۲۵۰ کیلومتر در ساعت است.
«جیمز راجرز»، استادیار دانشکده اقتصاد لندن در این باره میگوید که عربستان سعودی و امارات قادر به دفع این حملات نیستند. نیروهای یمن از پهپاد و موشکهای میانبرد با سرعت کم و ارتفاع پایین استفاده میکنند و به همین دلیل رهگیری آنها توسط سامانههای راداری دشوار است.
طبق گفته کارشناسان، این درحالی است که هزینه این استراتژی پایین بوده و جنبش حماس در نوار غزه نیز برای مقابله با رژیم صهیونیستی همین استراتژی را در پیش گرفته است.
«عبدالغنی الإریانی»، محقق مرکز مطالعات استراتژیک صنعاء در این باره گفت: فناوری نقش بسزایی در یمن دارد و ما میبینیم که جنگندههای F-۱۵ میلیونها دلار هزینه دارند، اما این درحالی است که ما پهپادهایی در اختیار داریم که فقط چند هزار دلار برای ساخت آنها کافی است.
وی افزود: اگر به وضعیت مالی دو طرف طی هفته گذشته دقت کنیم؛ می بینیم که سعودی ها دست کم ۶۰ تا ۸۰ میلیون دلار برای استفاده بیشتر از موشکهای سامانههای پاتریوت و موشکهای هوا به هوا هزینه کردهاند و علاوه بر این مبالغی نیز به تجهیزات جنگندههای خود و هزینههای دیگر اختصاص دادهاند، اما این درحالی است که یمنیها که حملات دقیق و موفقیتآمیزی را طی سالهای گذشته در عمق عربستان انجام دادهاند، در این حملات از موشکهای بالستیک و پهپادهای ارزان استفاده کردهاند و زمانی که هزینهها را با ضررهای وارد شده به اهداف دشمن و در رأس آنها تاسیسات نفتی آرامکو مقایسه میکنیم متوجه می شویم که هزینههای یمنی ها صدها برابر کمتر از دشمن است و بهویژه که این تسلیحات یمن دشمن را ناچار به هزینه های هنگفت برای دفاع از خودشان کرده است.
این هزینههای هنگفت در کنار سرمایههای قابل توجه دیگری که امارات و عربستان در راستای تهاجم بیهوده به یمن هدر دادند و همچنین کاهش بهای نفت به ویژه طی یک سال گذشته و بحران کرونا از جمله دلایلی بود که عربستان سعودی را اخیرا به تکاپو برای برقراری آتشبس و خروج از باتلاق یمن واداشت.
نظر شما