سایه اختلاف‌ها بر نشست اتحادیه عرب در الجزایر/آیا این نشست دوباره به تعویق می افتد؟

تهران - ایرنا - قرار است که نشست اتحادیه کشورهای عرب در ماه نوامبر به میزبانی الجزایر برگزار شود، اما همچنان نشانه هایی وجود دارد که به دلایل متعدد ممکن است این نشست بار دیگر به تعویق بیفتد.

به گزارش امروز (چهارشنبه) ایرنا، پایگاه اطلاع‌رسانی «الخلیج الجدید» در گزارشی به تعویق افتادن نشست سران اتحادیه عرب که قرار است در ماه نوامبر (آبان) به میزبانی الجزایر برگزار شود را محتمل دانست و نوشت: به رغم اعلام «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب مبنی بر برگزاری نشست بعدی سران کشورهای عربی در نوامبر آینده در الجزایر و اینکه خود الجزایر نیز از موضوع حضور سوریه در این اجلاس صرف نظر کرده است، اما همچنان نشانه‌هایی وجود دارد که به دلایل متعدد ممکن است این نشست به تعویق بیفتد.  

طی روزهای گذشته اخباری مبنی بر احتمال‌عدم برگزاری به موقع این اجلاس به دلیل فقدان تفاهم در دستور کار و عدم تمایل به سفر به الجزایر به دلیل مواضع این کشور از جمله شرکت سوریه در اجلاس، موضوع عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، موضع در قبال مقاومت فلسطین و رابطه با ایران که تعدادی از کشورهای عربی آن را نمی‌پسندند، منتشر شده بود.  

این اجلاس پیش از این سه بار به تعویق افتاده است، اما به نظر می‌رسد این بار الجزایر اصرار دارد که برای چهارمین بار آن را به تعویق نیندازد، زیرا یک حرکت دیپلماتیک برای دعوت از کشورهای عربی برای شرکت در آن را آغاز کرده و پایگاه اطلاع‌رسانی رسمی اجلاس را در اینترنت راه اندازی کرده است.  

الجزایر یکی از بزرگترین موانعی را که تهدیدی برای برگزار نشدن اجلاس در زمان مقرر بود را پشت سر گذاشته است و آن پایبندی قبلی به بازگشت سوریه به کرسی خود در اتحادیه عرب است که با مخالفت کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی و قطر و همچنین مصر مواجه شده بود.  

موانع دیگر چیست؟  

مهمترین موانع باقیمانده عمدتاً به موضوع فلسطین و پرونده لیبی مربوط می‌شود، زیرا الجزایر از عادی‌سازی روابط چندین کشور عربی با رژیم اشغالگر صهیونیستی به ویژه عادی‌سازی روابط مغرب با این رژیم که هشداری برای‌عدم توازن نظامی با الجزایر به دلیل حمایت نظامی تل آویو از رباط به شمار می‌آید، ناراحت می باشد.   

طی روزهای گذشته در زمان تشدید تنش بین رباط و الجزایر دیدارهای متقابلی بین فرماندهان ارتش رژیم اشغالگر صهیونیستی و ارتش مغرب انجام شده است.  

در مورد فلسطین نیز تنش‌های حادی بین الجزایر و مصر وجود دارد، زیرا پس از موفقیت الجزایر در میزبانی اولین جلسه نشست‌های طرف‌های فلسطینی و همچنین برگزاری گردهمایی تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست محمود عباس و دفتر سیاسی جنبش حماس به ریاست «اسماعیل هنیه»، مصر خشمگین شد، زیرا قاهره این اقدام‌ها را به عنوان تلاشی برای جلوگیری از نفوذ خود در داخل فلسطین می‌داند.  

در ژانویه گذشته، الجزایر میزبان هیئت‌های ۶ گروه فلسطینی شامل «فتح»، «حماس»، «جهاد اسلامی»، «جبهه مردمی»، «جبهه دموکراتیک» و «جبهه مردمی - رهبری کل» بود تا در مورد پرونده آشتی میان فلسطینی‌ها  گفتگو کنند و این باعث ایجاد تنش در روابط قاهره و الجزایر در آن زمان شد.  

در مورد پرونده لیبی، اختلافات بین الجزایر و مصر کاملاً مشخص است، زیرا اولی از دولت وحدت ملی به ریاست «عبدالحمید الدبیبه» که از  حمایت سازمان ملل و بین المللی برخوردار است، حمایت می‌کند در حالی که قاهره از دولت تعیین شده توسط مجلس نمایندگان به ریاست «فتحی باشاغا» حمایت می‌کند.  

به گفته منابع دیپلماتیک، به رغم اعلام مغرب مبنی بر مشارکت «محمد ششم» پادشاه این کشور در اجلاس سران اتحادیه عرب، مناقشه الجزایر و مغرب همچنان بزرگترین اختلافی است که می‌تواند این نشست را تهدید کند.  

روابط دو کشور به دلیل چند اختلاف که مهمترین آن‌ها پرونده مرز زمینی که از سال ۱۹۹۴ بسته شده است و موضوع منطقه مورد مناقشه صحرا بین رباط و جبهه «پولیساریو» است.  

درهمین حال الجزایر اعلام کرده است که قصد دارد وزیر دادگستری خود را به منظور دعوت از مغرب برای حضور در اجلاس سران اتحادیه کشورهای عربی به رباط اعزام کند که نشان از افزایش فرصت‌ها برای برگزاری به موقع این اجلاس خواهد بود.  

الخلیج الجدید در پایان نوشت: اما با وجود همه موارد یاد شده بالا، حضور سران کشورهای عربی در اجلاس آتی آن‌ها با توجه به تغییرات ظریف بین المللی و منطقه‌ای ضروری است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار جهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha