به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، نیویورک تایمز نوشت: از بیش از یک دهه گذشته و از زمانی که اتحادیه اروپا تخصیص یارانه برای سوزاندن چوب به جای سوختهای فسیلی را آغاز کرد، استفاده از چوب درختان به عنوان سوخت تجدید پذیر رشد قابل توجهی داشته است. همزمان با ارائه یارانه برای سوخت چوب، استفاده از زبالههای چوب درختان نیز به عنوان راهی برای تولید خاک اره و به انرژی پاک معرفی شد.
این یارانهها به بازار سوختهای چوبی رونق بخشید تا جاییکه چوب درختان به بزرگترین منبع انرژی تجدیدپذیر اروپا - بسیار فراتر از انرژی باد و انرژی خورشیدی - تبدیل شد.
امروز، همزمان با بحران انرژی در اروپا به علت تحریم گاز روسیه توسط اتحادیه اروپا، کار را به جایی رسانده است که اجرای قوانین در استفاده از چوب درختان به عنوان سوختی تجدیدپذیر کمرنگ شده است. به طوریکه درختان به طور کامل قطع میشوند.
در شرایطی که کشورهای اروپایی چوب را منبعی برای انرژی پاک میدانند، آژانس تحقیقات علمی اتحادیه اروپا سال گذشته اعلام کرد سوزاندن چوب، دیاکسید کربن بیشتری نسبت به سوختهای فسیلی، تولید میکند.
قرار است هفته آینده اعضای پارلمان اروپا درباره طرحی که یارانه چوب را در اکثر موارد حذف و کشورها را از سوزاندن درختان به صورت کامل ممنوع میکند، رای دهند. براساس این طرح تنها انرژی که زبالههای چوبی (مانند خاک اره) تولید میشود به عنوان انرژی سبز (پاک) در نظر گرفته خواهد شد و مشمول یارانه میشود.
در این میان، بسیاری از دولتهای اروپا اعلام کردهاند که اکنون زمان دستکاری چنین منبع انرژی حائز اهمیتی نیست، در شرایطی که تامین نفت و گاز از طریق روسیه به خطر افتاده است.
مدارکی وجود دارد که نشان میدهد کشورهای اروپای مرکزی و شمالی بیش از دیگر کشورها بر ادامه پرداخت یارانه برای سوخت چوب تاکید دارند.
این گزارش ادامه میدهد: در برخی کشورهای اروپایی مردم در اعتراض به افزایش هزینه انرژی به خیابانها آمدهاند.
این مساله یک نمونه آشکار از چالشهایی است که دولتها در اروپا امروز با آن مواجهند. مشکلاتی مانند تغییرات اقلیمی در کنار تلاش برای ثبات اقتصادی این روزها در کنار بحران انرژی فشار را بر این دولتها چند برابر کردهاست.
اگرچه قطع درختان در جنگلهای حفاظتشده اروپا ممنوع نیست، اما دولتها ملزم به انجام ارزیابیهای زیستمحیطی به منظور اطمینان از حفظ زمین هستند. اما کارشناسان می گویند که انجام چنین ارزیابیهایی به ندرت صورت میگیرد.
سال گذشته، دیوان محاسبات اروپا همزمان با یافتههایی مبنی بر ضعیف و بد بودن شرایط این جنگلها زنگ خطر را در مورد این جنگلهای به ظاهر محافظتشده به صدا درآورد.
بنابر دادههای آژانس تحقیقات زیستمحیطی اروپا، بیشتر سازههای چوبی رومانی از درختان جنگلهای حافظت شده تولید میشود. همچنین نتایج بررسیهای این آژانس نشان میدهد یک سوم صادارت چوبی به شرکتها از درختان این جنگلها تامین میشود.
با این حال، در شرایطی که بحران انرژی و افزایش بهای گاز اروپاییها را در تامین هزینه گرمایش خانههایشان در تنگنا قرار داده است، حتی سرسخت ترین حامیان طرح لغو یارانهها بر چالشهای ناشی از اجرای آن اذعان دارند.
آنتی کوروینن وزیر کشاورزی و جنگلداری فنلاد در ماههای گذشته در توییتر نوشته بود: ما بیش از این به انرژیهای تجدیدپذیر داخلی و خودکفایی نیاز داریم، نه کمتر. من به طور کامل از «انرژی جنگل» حمایت میکنم.
نظر شما