به گزارش ایرنا، با کاهش بارندگی طی دهه های اخیر در جهان و ایران، لزوم مصرف و مدیریت هرچه بیشتر آب، به عنوان اساسی ترین چالش قرن حاضر برای همه دوچندان شده تا جایی که تمامی کارشناسان برای مقابله با بحران های خشکسالی و کمبود آب تنها و تنها مدیریت مصرف و صرفه جویی آب را پیشنهاد داده اند.
با توجه به اینکه کمبود آب سراسر کره خاکی را در بر گرفته، با افزایش روزافزون جمعیت و شرایط خاص اقلیمی از جمله کاهش بارندگی، بسیاری از کشورهای جهان با مشکل کم آبی رو به رو شده و روز به روز نیز بر شدت آن افزوده می شود به همین لحاظ کشورها با مدیریت منابع آبی و همچنین اجرا و اصلاح برخی قوانین مربوط به آب در صدد کاهش این معضل جهانی هستند.
استان قزوین نیز به دنبال کاهش میزان بارندگی ها طی چند سال گذشته و با توجه به خشکسالی ها به خصوص در حوزه دشت، با معضل کمبود منابع آبی رو به رو شده و سطح منابع زیرزمینی آن نیز روز به روز تقلیل پیدا می کند.
با توجه به پایان عملیات آبرسانی از سد طالقان به شهر آبیک و همچنین برنامه ریزی در خصوص ادامه این پروژه به سایر شهرها و روستاهای استان به منظور بهره مندی از آب این سد، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی قزوین (ایرنا) مصاحبه ای را با یدالله ملکی، مدیرعامل آب منطقه ای استان انجام داده است.
ایرنا. به مهمترین دلایل کم آبی استان طی سال های گذشته اشاره کنید
امروز مساله آب در جهان و بسیاری از کشورها به معضل و چالش اساسی تبدیل شده تا جایی که علاوه بر کاهش شدید آب های سطحی، منابع آب های زیرزمینی بسیاری از نقاط را با بحران جدی روبه رو ساخته است.
تغییرات اقلیمی با توجه به گرم شدن کره زمین و افزایش میزان تبخیر به همراه رشد جمعیت و برداشت های بی رویه و بیش از حد از منابع آب شیرین از جمله مهمترین عوامل کاهش ذخایر آبی عنوان شده که معضلات زیادی برای تامین آب های شرب، کشاورزی، خدماتی و صنعتی به دنبال داشته است.
این موضوع اما در استانی مانند قزوین از سال ۴۱ روند صعودی را در بخش کاهش آب و ذخایر منابع زیرزمینی آن داشته تا جایی که امروزه روز به روز شاهد این روند و به دنبال آن نیز مشکلاتی در حوزه منابع آب های سطحی و زیرزمینی هستیم.
ایرنا. آیا برای برون رفت از این مشکل راهکارهایی ارایه شده است؟
بله، از جمله راهکارهای ارایه شده می توان به موضوع فرهنگ سازی در خصوص مصرف بهینه آب اشاره کرد اما باید توجه داشت که ارایه هرگونه راهکار در این زمینه باید در نهایت به کاهش میزان مصرف منجر شود در غیر این صورت با ادامه همین مدل مصرفی، در آینده نه چندان دور علاوه بر اینکه بسیاری از مناطق خود را از دست می دهیم، سرمایه گذاری های انجام شده در این راه نیز با خطر مواجه می شوند.
ارایه هرگونه راهکار و انجام آن در موضوع آب ابتدا باید به ایجاد تعادل در بخش سفره های آب زیرزمینی و سپس بهبود وضعیت آن باشد.
در این رابطه، تصمیمات کلانی در سطح کشور برای مناطق مختلف با تشکیل شورای عالی آب و در استان ها نیز کارگروه های مرتبط صورت گرفته تا ضمن مسوولیت پذیری تمامی دستگاه های مرتبط با این موضوع، کاهش میزان مصرف مناطق رقم بخورد و همچنین گزارش های لازم هر ۶ ماه یکبار تهیه و ارسال شود.
در همین راستا، استان قزوین مکلف به کاهش میزان مصرف آب به مقدار ۳۰۰ میلیون متر مکعب است و این مساله محقق نمی شود مگر با مدیریت صحیح و برنامه ریزی های مناسب و جامع به همراه نظارت های مستمر در این حوزه.
ایرنا. مهمترین دلایل کاهش منابع آبی استان قزوین را بیان کنید
بخش مهمی از این مساله به برداشت های غیرمجاز در سال های اخیر باز می گردد که خوشبختانه گام های خوب و اساسی در این زمینه برداشته شده تا جایی که در ۲ سال گذشته ۹۰۰ حلقه چاه غیرمجاز مسلوب شده و نهضت برخورد با اینگونه چاه های آب تا مسدود ساختن آخرین حلقه ادامه خواهد داشت و براساس برنامه ریزی های به عمل آمده سعی داریم تا یک سال آینده به پرونده چاه های آب غیرمجاز این استان پایان دهیم.
موضوع بعدی و بسیار بااهمیت، کنترل برداشت آب از چاه های آب مجاز است تا جایی که برداشت های غیرمجاز در این رابطه مشکلات عمده ای را پیش روی ما باز کرده و تنها راه مقابله با این موضوع نیز نصب کنتورهای هوشمند جهت کنترل های الکترونیکی خواهد بود.
برای انجام این موضوع، نخستین رصدخانه آب کشور را در دشت قزوین تاسیس و راه اندازی کرده ایم و در حال حاضر نیز بیش از چهار هزار حلقه چاه آب مجاز را نیز به کنتورهای هوشمند مجهز ساخته ایم.
بدون شک، کنترل و مدیریت بر میزان مصرف آب از چاه های مجاز که توسط رصدخانه آب صورت می گیرد، کار بسیار ارزشمندی در راستای مدیریت بهینه از آب خواهد بود و سعی خواهیم کرد تمامی چاه های آب موجود در استان را تحت کنترل و مدیریت خود درآوریم.
موضوع بعدی در حفظ منابع آبی استان، رفع تصرفات در رودخانه ها است چرا که رودخانه ها در واقع شریان های حیاتی دشت قزوین محسوب می شوند و به همین جهت نهضت رفع تصرف این مناطق از زمان وقوع سیلاب های سال ۹۸ در سطح استان قزوین آغاز شده و بخش عمده ای از رودخانه های اصلی شهرها و روستاها را توانسته ایم رفع تصرف کنیم و این نهضت نیز همچنان ادامه دارد.
ایرنا. موضوع بازار آب به عنوان یک ایده جدید آیا می تواند در چالش آبی استان قزوین مهم واقع شود؟
سوال بسیار خوب و اساسی است چون بازار آب به عنوان یک ایده بسیار جدید در حوزه کمبود آب مطرح شده و اگر به درستی پیاده شود می تواند به طور قطع بسیاری از مشکلات آبی استان را پایان دهد.
هدف نهایی این طرح، بهینه سازی و کاهش مصرف آب است تا دشت قزوین به حالت تعادل برسد و در حال حاضر نیز موضوع دستورالعمل ها و آیین نامه های این طرح و در نهایت نحوه اجرا توسط مشاوران تخصصی در حال انجام می باشد.
در این طرح، دارندگان پروانه چاه آب، میزان تخصیص هایی را که به آنان داده می شود در کارت هوشمند ثبت می کنند و کسانی که نیاز به آب تخصیصی خود ندارند با مراجعه به بانک آب، آن را به افراد و تولید کنندگانی که به آب بیشتر نیاز دارند، عرضه خواهند کرد.
موضوع مهم در این طرح آن است که ما به هیچ وجه قصد نداریم جلوی تولید را بگیریم، بلکه سعی داریم تا با مدیریت بهینه، آب را به شرط حفظ تولید و سپس تولید بیشتر در اختیار متقاضیان قرار دهیم.
شهروندان خواهند دید که وقتی طرح بازار آب در استان قزوین پیاده سازی شود در نهایت به نفع آنان رقم می خورد و نتیجه نهایی نیز جز افزایش ظرفیت تولید و کاهش میزان مصرف آب نخواهد بود و نیازهای اساسی استان در حوزه آب نیز مرتفع خواهد شد.
نظر شما